Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
29
szept/2010

Dzsem és szörp a Kóspallagi Boszorkánykonyhából

Egyre többen vásárolnak nagy üzletközpontok helyett a helyi termelőktől. Nem a "bio" címke a fontos, hanem az, hogy megbízható helyről szerezzük be a tejet, lekvárt, húst, gyümölcsöt és így tovább.

Az általunk most ajánlott oldalon az Alsó-Ipoly mente és a Dunakanyar helyi termékeit találhatja meg, a házitejtől a savanyú káposztán át a faragott lopótökig:

http://magosfa.hu/?q=hu/helyitermekek




0
Tovább
26
szept/2010

Megnyílt a Fekete Gólya Ház Bátán

Megnyílt a Fekete Gólya Ház a Tolna megyei Bátán, ahol interaktív kiállítás mutatja be a ritka, védett gázlómadár hazai és afrikai élőhelyét, valamint a Gemenc élővilágát.



Az élményközpontú múzeumot pénteken Buchert Eszter, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatóhelyettese és a Fekete Gólya Ház létrehozását támogató Norvég Civil Alap nevében Polgár Tamás, a Norvég Királyság budapesti nagykövetségének tanácsadója avatta fel ünnepélyesen.

Buchert Eszter a titokzatos gólyafajt országszerte elsőként bemutató múzeumról elmondta: a bátai kiállítás jól illeszkedik a nemzeti park elképzeléseibe, amely egy-egy jelentős fajt kulturális és természetvédelmi szempontból bemutató tematikus múzeumok létrehozását tűzte ki célul.

A Fekete Gólya Házat a Bátáért Egyesület az egykori bátai református iskola épületében alakította ki többek között a Norvég Civil Alap közel 25 ezer eurós (7 millió forint) támogatásával, a bátaiak téglajegyekkel segítették a ház felújítását - mondta el Viliminé Kápolnás Mária történész, az egyesület elnöke.

A múzeum három helyiségben hang- és látványelemekkel kísérve ismerteti meg a fekete gólya életmódját, fészkelő és táplálkozó helyeit a látogatókkal, akiket az információs táblákon jelképesen Margit, a Mohácsi-szigeten 2005-ben gyűrűzött fekete gólya kísér végig. A kiállítás számos játékos elemet tartogat a gyerekek számára, akik magukra ölthetik a fekete gólya vagy a gázló madár táplálékául szolgáló béka jelmezét, de kipróbálhatják azt is, hogy hogyan forgatja meg fészkében tojásait a gólya.

A kiállítási anyag érdekessége a fekete gólya vándorlásáról, telelő helyeiről szóló Afrika-szoba; itt a Néprajzi Múzeumnak köszönhetően megismerhetik az érdeklődők az etióp ngigole törzset, amelynek tagjai istenként tisztelik a fekete gólyát, a felhők madarát.

A fekete gólya (Ciconia nigra) a világ száz országában fordul elő, számukat 18-25 ezerre becsülik, előfordulásuk kétharmadán a veszélyeztetett fajok közé tartozik. Nehezen megfigyelhető madár; a fehér gólyával ellentétben, amely keresi az ember közelségét, rejtett életmódú, a háborítatlan helyek - sűrű erdők, magas sziklák - lakója. Csaknem négyezer kilométert repülnek minden tavasszal és ősszel. Európában, Ázsiában és Dél-Afrikában márciustól októberig fészkel, telelő területei Afrikában, Indiában és Európa déli részén találhatóak.
Magyarországon a Gemenci erdő ad otthont a legsűrűbben lakott fekete gólya populációnak, ahol mintegy 35 pár a stabil fészkelő állomány. A Gemenc déli peremén fekvő Báta környezetében ma is hét feketególya-fészek található, amelyek közül öt rendszeresen lakott. Fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 500 ezer forint.


0
Tovább
26
szept/2010

Mosómedvemenhely nyílt Veresegyházán

November elsejéig térítésmentesen veszi át a pénteken megnyílt menhely a megunt, otthon már nem tartható házi kedvencket - közölte Kuli Bálint, a Veresegyházi Farkas- és Medveotthon igazgatója.



A veresegyházi állatkert területén található, a Fehérkereszt Állatvédő Ligával közösen fenntartott menhely legfeljebb tizenkét állatot tud befogadni, de ha szükség lesz rá, elképzelhető, hogy korlátozott mértékben bővítik majd - tette hozzá Kuli Bálint.

"Július elsejétől tilos mosómedvét tartani - a büntetés 50-60 ezer forint lehet -, illetve nagyon sokan kényszerülnek megválni kedvencüktől, mert a házi állatként tartott ragadozó ivaréretté válása után, 2-3 éves korától agresszívvá válik, és a gazdáját is megtámadja. Nagyon sokan kerestek meg szerte az országból azzal, hogy mit lehet tenni" - magyarázta a menhely létrehozásának okait Kuli Bálint.

Az igazgató elmondta azt is: Magyarországon nincs nyilvántartás a mosómedvékről, illetve arról sincsenek adatok, hogy mennyi állatot engednek szabadon. "Rendkívüli módon elszaporodtak ezek a nem őshonos állatok, és jelentősen veszélyeztetik a kis rágcsálókat és a madárfészkeket" - tette hozzá az igazgató.

A menhely új épületét a Fehérkereszt Állatvédő Liga építtette kétmillió forintért; az állatok ellátását, gondozását és állatorvosi költségeit a Fehérkereszt és a veresegyházi állatkert közösen vállalja, ám november elsejét követően fizetni kell azért, hogy átvegyék az állatokat.


0
Tovább
25
szept/2010

Menteni, ami menthető: őshonos gyümölcsfák génbankja

A bőség zavarának érezzük talán manapság, amikor a boltban sárga, zöld és kétféle piros almát is kiraknak a pultra. Kovács Gyula pórszombati erdész szerint azonban ez meglehetősen gyér kínálat, hiszen száz éve a magára valamit adó gazda csak almafából tizenöt-húszfélét tartott a kertjében, különben pedig akár ötvenfajta gyümölcs is megtermett a birtokán.



Eleink nem vitaminforrás vagy desszert gyanánt fogyasztották a gyümölcsöt, hanem főétkezésül. Göcsejben és az Őrségben akkora volt a szegénység, annyi gyereket neveltek a családok, hogy az otthon hizlalt egy-két malackából bizony nem gyakran jutott hús az asztalra. Az éhező szájakat azonban jól kellett lakatni. S a gyümölcs nemcsak nyáron szerepelt az étrendben, hanem telente is. A veremben, a pincében vagy a kamrában, különösebb raktározási technika alkalmazása nélkül, zamatát is megőrizve telelt át az alma, a körte; befőttnek vagy lekvárnak eltéve, esetleg aszalva színesítette az étrendet. Olyan szilvafát is átmentett napjainkra a magángyümölcsöst létesítő pórszombati gazda, amely az ágakon aszalódik meg, nem kell vele külön bajlódni. A rendszerváltás előtt még vagonszámra szállították innen az aszalt szilvát szerte az országba.

Az erdész jó tíz éve foglalkozik honos magyar gyümölcsfajták felkutatásával, megmentésével és - kérésre - szaporításával. Először csak a környék, a Göcsej és az Őrség öreg gyümölcsfáiból készített oltványt, de amióta ennek híre messzire ment, az ország távoli pontjairól, sőt a határokon túlról is kap ritkaságszámba menő fákról gallyakat. Ezeket vadon nőtt egyedekbe oltja. Így kialakított fagénbankjában, amely a Kárpát-medence olykor páratlan példányait foglalja magában, immár több mint ezerféle gyümölcsfafajta nevelkedik, mindegyikből egy, legfeljebb kettő.

Megmentem, ami még megmenthető - mondja -, de sajnos némelyik emlékét már csak a szájról szájra terjedő legendák őrzik. A falunk határában levő fáról a régiek mesélték, hogy hosszúszekerekkel jártak oda, mikor megérett a gyümölcse, több mázsa alma termett rajta, abból készítették az ecetet. A szomszéd községben termő piros szentiványi alma éréskor az egész falut ellátta gyümölccsel. Fogyasztották, de süteménybe is kitűnő volt. Egy vihar törte derékba. Erről még sikerült oltanom. A kerkafalvai határban nőtt a jóalma. Azt tartották róla, hogy ha ezt eszi a kisgyerek, nem lesz hasfájós. Nemesnépen volt egy fa, amelynek már a nevére sem emlékezett senki. Amikor a fa alól felszedték az almát, olyan lett a kezük, mintha zsírba nyúltak volna. Az erősen viaszos héj nemcsak tavaszig, hanem akár két vegetációs időszakon át is eltarthatóvá tette a gyümölcsöt. A telelő körtét pedig mínusz 8-10 fokos hidegben találtam egy lókifutóban. Olyan kemény volt, hogy a ló sem nyúlt hozzá. Csak áprilisban vált fogyaszthatóvá. A bakszar körte az őrségi és a göcseji ember régi pálinkakörtéje, még a vadak sem eszik, olyan kemény, de ha a fa alatt megszotykosodik, csodálatos illatú pálinka lesz belőle. Nógrádból kaptam pár ágacskát a selymes rozmaring alma fájáról. Ennek olyan a gyümölcse, hogy ha ceruzát szúrunk bele, egy erős férfi levet tud facsarni belőle.

A Kárpát-medencében honos fajtákról elmondja a hagyományőrző erdész, hogy sok évszázadon keresztül szelektálta az ember a legjobb, bő terméshozamú egyedeket, amelyek bírták a szárazságot, ellenállók voltak az itt előforduló betegségekkel szemben, utódaikat nem kellett vegyszerezni, sőt metszeni sem.

Jelenleg hivatalosan nem szaporíthatók ezek a fajták, mert nem vették nyilvántartásba őket. De például a húsvéti rozmaring és a batul szerepel a listán, az utóbbiból a pórszombati erdész kapásból sorolja a térségben előforduló változatokat is, a mosolygósat, a zöldet, a csüngőt, a sárgát, és hozzáfűzi, hogy az egyiket nyersen ették, a másikat aszalták vagy pálinkának hasznosították. - Mert lehet, hogy e gyümölcsök némelyikét frissiben megkóstolni szinte büntetés, de ha úgy dolgozzák fel, amint azt eleink kikísérletezték, gasztronómiai élmény forrásává lehet - hangsúlyozza Kovács Gyula, és ezért jegyzeteket készít az oltványai mellé.

De ki tud ma már oltani? Kovács Gyula szerint a parasztember régi tudása sajnos elenyészett, sőt ma már pejoratívnak számít a paraszt megnevezés. Pedig régen falun, ha kellett, kereket gyártottak, húst és tejet dolgoztak fel, oltványokat készítettek. Ez sem ördöngösség. A környékbeli iskolásokat elhívom magamhoz Gyümölcsoltó Boldogasszony napja közeledtén. A kis hétéves lurkók abból a fából oltottak legutóbb, amely a falujukban nő. Elindítom őket azon az úton, amelyet végigjárva megalkothatják saját kis génbankjukat, visszavarázsolhatják erre a tájra azt a fajtagazdagságot, amely a Göcsejt és az Őrséget jellemezte hajdanán.


0
Tovább
24
szept/2010

Egyre többen választják az alternatív közlekedési eszközöket

Lezárult a Levegő Munkacsoport "Hagyd otthon az autódat - kampány a fenntartható közlekedésért" címmel 2010 elején indított szemléletformáló kampánya. A civil szervezet becslése szerint több mint ezer ember választott ennek hatására alternatív közlekedési eszközt az autó helyett. A végcél ugyan még messze van, a Levegő munkatársai mégis pozitívnak értékelik az elért eredményeket.



Horváth Zsolt, a Levegő Munkacsoport igazgatója szerint a kampány sikere azt igazolja, hogy a budapesti lakosok nyitottak a téma iránt. "Régóta tudjuk, hogy a gépjármű-közlekedés milyen egészségügyi és környezeti károkat, milyen tarthatatlan közlekedési szituációkat okoz a nagyvárosokban. Ez ellen egy módon lehet védekezni: ha kevesebb autó fut az utakon, és a lakosság egyre inkább az alternatív közlekedési eszközöket kezdi használni."
 
A Levegő Munkacsoport adatai szerint ma Budapesten mintegy 600 ezer autó közlekedik napközben, s legalább százezerrel kevesebb jármű kellene ahhoz, hogy jelentősen csökkenjenek a torlódások, a forgalom folyamatossá váljon, s ezzel csökkenjen a légszennyezés és a zaj.
 
Ezért tekinti a szervezet legfőbb feladatának az alternatív közlekedési eszközök népszerűsítését. "Minél többször mondjuk el az embereknek, hogy milyen előnyökkel jár, ha autózás helyett átszállnak a tömegközlekedési járművekre, kerékpároznak vagy gyalogolnak, annál többen fogják megérteni - fogalmaz Horváth. - Budapesten kétmillió okos ember közlekedik nap mint nap. Örömünkre szolgál, hogy ezúttal nem rossz híreket közölhetünk, hanem elmondhatjuk, hogy üzenetünk célba ért, és van remény arra, hogy csökken Budapest és agglomerációjának légszennyezettsége. Biztos vagyok benne, hogy a jövőben még többen fogjuk élvezni az autózáson kívüli közlekedési formák előnyeit" - mondja a szakember.
 
A 2010. februárban indított reklámkampány során a Levegő Munkacsoport óriásplakát-, rádió-, jármű- és kerékpáros hirdetések segítségével hívta fel az emberek figyelmét személyes döntésük fontosságára. A civil szervezet "Hagyd otthon az autódat" kampánya a Közép-magyarországi Operatív Program (KMOP) keretében, az Európai Unió támogatásával valósult meg.


0
Tovább
23
szept/2010

Fenntarthatósági Nap 3: sörkollektor és lájkolás a jövőért

Ma még kevesen tudják, hogy az otthoni hulladékanyagokból is lehet energiamegtakarításra alkalmas eszközt építeni. Például a sörkollektor használói szerint egy 85 négyzetméteres lakásban a fűtésköltség 20-25%-át is meg lehet takarítani a nap fényének felhasználásával. A harmadik Fenntarthatósági Nap szervezői, azaz a Magyar Telekom és a Jövő/Menő program munkatársai egy ilyen sörkollektor építését határozták el a nap eseményein résztvevő előadók és a közönség közreműködésével. Az elkészült eszközt a szervezők a nap végén átadják Mezőcsát kistérség egyik települése, Tiszadorogma polgármesterének. A sörkollektort gyümölcsaszalásra fogják használni a tiszadorogmaiak.



Idén szeptember 25-én lesz a Fenntarthatósági Nap, amely egy rendhagyó szakmai konferencia és kiállítás. Fő célcsoportja a fiatalok. A többi szakmai eseménytől eltérően itt a legfontosabb a lendület, az interaktivitás, a hiperaktivitás, és a komplexitás. Ezen a rendezvényen nem a feszültség, nem az egymásra mutogatás van a fókuszban, hanem a megoldás. A konferencia beszélgetésein a pozitív üzenetekre és az aktuális témákra összpontosítanak. Olyan témák merülnek tehát fel, amelyekért tenni lehet Magyarországon is, nem csak beszélni róluk. A rendezvény szerves része a kiállítás is, ahol a beszélgetéseken elhangzottakat meg is lehet nézni, tapasztalni. Lehetőség nyílik majd alternatív meghajtású autók tesztvezetésére, a kiállított érdekességek között látható többek között "fair trade kávé és tea", bioszörp és repohár, komposztáló, szélgenerátor, napkollektor és hulladékból készített kreatív tárgyak.

Forrás: Magyar Telekom

Részletes program és regisztráció a rendezvényre: http://www.fenntarthatonap.hu/

Az esemény alcíme Felelősségvállalás = Pozitív Energia. A programok délben kezdődnek a világpolgár professzor, Günter Pauli előadásával, akinek legújabb könyve ("A kék gazdaság") száz innovációt mutat be, amelyek egy évtizeden belül százmillió munkahelyet teremthetnek. Ezek után három szekcióban beszélgetnek majd a résztvevők, amihez a közönség kérdéseit is várják. A három szekció a fenntarthatóság hármas pillére mentén a társadalmi esélyegyenlőség, a gazdaság témakörében a fogyasztás és a környezeten belül a klímaváltozás, ráadás szekcióként pedig az egyéni felelősségvállalással zárul a szakmai program. Részletes program és résztvevők az esemény honlapján.

A programok közben a helyszínen fejenként 3-3 matricával lehet majd "lájkolni" a fenntarthatósági nap kiállítóit és pályaműveit, és az így előálló szavazatok eredményeit is ismertetik a nap végén, amikor is kezdetét veszi az afterparty, amelyen fellép a Besh o droM, a Balkan Fanatik, Szalóki Ági és a Rhythm & Sex.

A Fenntarthatósági Nap keretében egyébként a város több pontján készítenek úgynevezett inverz graffitit, amelynek lényege, hogy különböző piszkos útfelületeken elhelyeznek betűsablonokat és nagynyomású vízsugárral tisztítják meg a le nem takart részt. A felirat ez alkalommal az lesz, hogy "FENNTARTHATÓSÁGI NAP 3."

Képek a tavalyi rendezvényről.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.


0
Tovább
22
szept/2010

Hetvennégy delfin vetődött partra Új-Zélandon

Hetvennégy gömbölyűfejű delfin vetődött partra Új-Zéland északi részén.



A térségben az utóbbi egy hónapban ez már a második eset, hogy hasonlóan népes delfinraj reked a sekély vízben - közölte szerdán az illetékes hatóság. Mire a vízügyi felügyelőség munkatársai a Spirits Bay-i partokhoz érkeztek, 25 állat már elpusztult. Jonathan Maxwell, a felügyelet vezetője elmondta, hogy a maradék 49 delfin visszajuttatása a nyílt óceánba legalább két napot vesz majd igénybe. Jelezte azt is, hogy a mentéshez sok önkéntesre lesz szükségük. Igyekezetüket igencsak megnehezítheti a heves szél és az erős hullámzás.


0
Tovább
20
szept/2010

Félmilliós fizetés alatt értelmetlen a saját autó

Egy átlagos keresetű dolgozó jövedelmének majdnem felét költi közlekedésre - állítja a Levegő Munkacsoport.



Átlagos személygépkocsi-használat mellett Budapesten nincs gazdasági racionalitása az autó fenntartásának. Ennél költségtakarékosabb a közösségi közlekedés, a kerékpár, szükség esetén a taxi vagy az autóbérlés - mondta el Horváth Zsolt, a Levegő Munkacsoport igazgatója, a kampány vezetője a Nemzetközi Autómentes Naphoz kapcsolódó, Hagyd otthon az autódat! Című kampány zárórendezvényen.

Egy átlagkeresettel, azaz havi nettó 135 ezer forinttal rendelkező személy éves jövedelmének körülbelül 44 százalékát közlekedésre költi. Ha valakinek ekkora jövedelme van, minden munkanapon legalább két óra időmegtakarítást kellene elérnie ahhoz, hogy megérje autót fenntartani, de ez a fővárosban nagyon ritka. A havi bruttó félmillió forintot kereső személynél is legalább egy óra időmegtakarításnál rentábilis a saját gépkocsi.

A Levegő Munkacsoport becslése alapján a fővárosi forgalomban napi 150 ezer személygépkocsival kellene kevesebbnek közlekednie ahhoz, hogy a város egészségesebb legyen, a jelenlegi állapot szerint azonban napi 500-700 ezer gépkocsi rója az utcákat.

A 13 hónapig tartó program alatt a szervezet tagjai több mint háromezer embert kérdeztek meg autóhasználási szokásukról, a kampány hatására hozzávetőleg 1300 ember tette le a kocsit.

A 9. Európai Mobilitási Hét rendezvénysorozatába illeszkedő Autómentes hétvégén az érdeklődőket számos program szórakoztatta a forgalom elől lezárt Andrássy úton szombaton és vasárnap.

A teljes cikk az alábbi oldalon olvasható!


0
Tovább
19
szept/2010

Új tó született a Magas-Tátrában

Immár hivatalosan is új hegyi tóval büszkélkedhet a szlovák Magas-Tátra. A környezetvédők szerint az új tó a talajsüllyedés következtében alakult ki.



A Kárpátok legmagasabb hegyvonulatának új büszkesége a hegytömeg északi oldalán lévő Jávor-völgyben terül el. A Magas-Tátrának ezen a részén található Szlovákia legmagasabb pontja is, a 2655 méteres Gerlachfalvi-csúcs.

Még 2008-ban fedezték fel az új természeti képződményt. "Már két éve figyeljük, hogy megbizonyosodjunk róla, nem csupán egy nagyobb kiterjedésű pocsolyáról van szó" - mondta Pavol Majko, a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) irányításával foglalkozó hivatal vezetője. "Egy új hegyi tó kialakulása igazán rendkívüli eset."

Az új hegyi tó 1489 méter tengerszint feletti magasságban terül el. A kerülete 48 méter, és míg az átlagos mélysége 0,54 méter, addig a legmélyebb pontjánál az 1,05 métert is eléri.


0
Tovább
16
szept/2010

Termékteszt: gyorséttermi fagylaltok

Bár a fagylalt - magas zsír- és cukortartalma miatt - egyáltalán nem nevezhető egészséges terméknek, itt is mindig választhatunk jobbat. Még a gyorséttermi fagyik között is jelentős különbség van.



A Tudatos Vásárlók Egyesületének terméktesztjében négy gyorsétteremlánc - a McDonald's, a Burger King, a KFC és a Pizza Hut - fagylaltjait vizsgálták táplálkozástani szempontok alapján. Az összehasonlításba bevettek néhány boltban kapható, előrecsomagolt fagylaltot és jégkrémet is. A vizsgált termékek:

a McDonald's Tölcséres McFreeze (csokibevonat nélküli változat),
a Burger King Krémes vaníliafagylaltja,
a KFC Tölcséres/ Poharas fagylaltja,
az országszerte kapható Carte d'Or "Vanília jégkrém madagaszkári vaníliával" nevű terméke,
a prémium minőségnek számító és kevesebb helyen elérhető Häagen Dazs vaníliafagylaltja
a Spar üzletlánc által forgalmazott, ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó alapanyagokból készült Natur Pur Bio Vanília tejjégkréme.

Az összehasonlítást az összetevőlisták és az összetevők mennyiségére vonatkozó adatok alapján végezték, kiemelve a táplálkozástani szempontból kritikusabb pontokat.

Az eredmények a Tudatos Vásárló honlapján olvashatók! 


0
Tovább
15
szept/2010

Cserebere a Nyolckerben

2008 novemberében, a Ne Vásárolj Semmit Napon tartották meg az első józsefvárosi cserepiacot. Azóta - július kivételével - minden hónap utolsó péntekén a Nap Klub Alapítvánnyal közösen szerveznek cserepiacot a Nyolcker Magdolna-negyedében, a Kesztyűgyárban.



A menetrend egyszerű. A piacot a helyi lapokban, interneten és a plakátokon hirdetik, de mostanra már természetesen szájhagyomány útján is terjed. A résztvevők hoznak valamit (ruhát, táskát, használati tárgyat), ezért egy sima papírlapra rovátkákat kapnak a szervezőktől. Ha elvisznek valamit, az mínusz egy rovátka. Az utolsó fél óra a szabadpiac, ilyenkor bárki bármit vihet, ingyen, függetlenül attól, hogy hozott-e valamit vagy sem. A megmaradt cuccokat egy raktárban tárolják a következő börzéig.

A cserepiac több ok miatt is szerethető, támogatandó tevékenység. Zöld, mert nem dobom ki, ami már nem kell de még jó, illetve nem veszek újat, ha kapok még jó állapotú használtat. Így a használt tárgyak nem a kukában végzik, hanem tovább élik életüket, és mivel nem kell megint egy Vadi Új Valamit beszereznünk a boltban, egyszerre takarékoskodunk a saját pénzünkkel és a természeti kincsekkel is. És mindeközben a börze még szórakoztató is.

További információk a Hulladék Munkaszövetség honlapján!


0
Tovább
14
szept/2010

Programajánló: helyitermék-fesztivál Mikóházán, ökovásár Veszprémben

A mikóházi fesztivál szeptember 18-án lesz a Zemplén-hegység lábánál. Célja, hogy a helyi élelmiszereket, terményeket, termékeket, az őshonos állatokat és az állattartást népszerűsítse és azt erősítse, hogy a helyben megtermelt, előállított, megfőzött élelmiszerek sokkal finomabbak, egészségesebbek, mint az élelmiszeriparban előállított tömegtermékek. A hagyományteremtő céllal indított fesztivál az igazi vendégszeretet szigete lehet elanyagiasodott világunkban.

A Csalán Egyesület szervezésében minden év szeptemberének utolsó szombatján, így idén szeptember 25-én kerül sor Veszprémben az Ökovásárra, az Óváros téren, reggel 8 órától 16 óráig. Az immár tizedik alkalommal megrendezett vásárban minden megtalálható, ami az egészséges táplálkozáshoz szükséges, mindez bio- és helyi termelők szíves kínálásával. Ezen felül kézművesek árulják portékáikat sok-sok program, játék adta móka és kacagás mellett.




0
Tovább
13
szept/2010

Egy nylonzacskó csodálatos utazása - videó

A HealtheBay.org környezetvédő mozgalom zseniális kisfilmjében egy hányatott sorsú nylonzacskó útját követhetjük az amerikai Kalifornia államban. A zacskó egy bevásárlóközpontból indul, majd a parkőr figyelmét kijátszva és számtalan egyéb veszélyt kiállva végül eléri az óceánt, és otthonra lel egy nagy szemétszigeten, sok millió társához csatlakozva.



 

Egy nylonzacskó csodálatos utazása (angol nyelvű kisfilm)

Mint arról a közelmúltban beszámoltunk, egy nagy kiterjedésű, kisméretű műanyagdarabkákból álló folt található az Atlanti-óceán északnyugati részén is. A Science-ben a közelmúltban megjelent cikk szerzői szerint további, eddig ismeretlen hulladékszigetek lehetnek az Atlanti-, a Csendes- és az Indiai-óceánon is.

Nemrég megszületett az első tanulmány arról, mi történik az óceánokban sodródó több millió tonna műanyag hulladékkal az évek folyamán. Az Amerikai Kémiai Társaság 238. találkozóján arról számoltak be a kutatók, hogy az eddig gyakorlatilag elpusztíthatatlannak hitt műanyag meglepően gyorsan elbomlik, de sajnos, bomlásakor potenciálisan mérgező anyagok kerülnek a vízbe.

A kutatók mindezidáig úgy gondolták, hogy az óceánokba kerülő műanyag hulladék - noha cseppet sem szemet gyönyörködtető látvány - főként akkor veszélyezteti a tengeri állatokat, ha lenyelik vagy belegabalyodnak a műanyag tárgyakba. A mostani kutatások vezetője, Katsuhiko Saido, a japán Nihon Egyetem vegyésze és csoportja azonban még aggasztóbb eredményre jutott: azt tapasztalták, hogy az óceánokban úszó műanyag valójában elég hamar elkezd lebomlani az eső, a nap és más környezeti tényezők hatására.


0
Tovább
13
szept/2010

Gabonakör: körkép mindennapi kenyerünkről

A gabonák és a belőlük készült élelmiszerek a legnagyobb mennyiségben fogyasztott táplálékaink. Naponta eszünk kenyeret, péksüteményeket, a magyar konyha kedvelt ételei a tésztafélék: nokedli, vagy túrós csusza nagy valószínűséggel előfordul a magyar ember heti étlapján. Míg mi, európaiak többnyire csak esszük a gabonafélét, a keleti népeknél egy más, érdekes összefüggésben is előfordul. A kínai és japán építészetben alapanyagként már több száz éve használják a rizst, a Nagy Fal építésekor rizsliszttel fokozták a habarcs szilárdságát.  A szépségápolásban is elengedhetetlen szerepe van a különböző magvaknak, és ma már az autók is gabonával mennek - amennyiben biodízelt tankolnak beléjük.



A magazin akkreditált laboratóriumi tesztnek vetette alá a tíz legnépszerűbb étolajat. Az elemzésből kiderül, hogy Magyarország legkedveltebb étolajai egészségügyi szempontból kiválóak, a TVE által vizsgált káros vegyszermaradékokat nem tartalmazzák, viszont a fogyasztói tájékoztatás nem mindenhol kielégítő.

Érdemes körülnézni, és megtudni, hogy milyen egészségi hatásai vannak a gabonából készült termékek fogyasztásának, és hogyan hat a környezet állapotára ezek előállítása. A Tudatos Vásárló ezeket a szempontokat gyűjtötte össze új, "Kenyér-gabona" témájú számában, a tőle megszokott színes, olvasmányos módon. Emellett olyan hétköznapi praktikákba is beavat az újság, hogyan érdemes kenyeret választani. A magazin új számában további szempontokat nyújt a környezettudatos életmód kialakításához, és praktikus tanácsokkal látja el olvasóit.
 
A tartalomból:
 
Illegalitásban - Őshonos növények, paraszti vetőmagok
Világszerte vetőmag-forradalmárok szövetkeztek a vegyszermentesen termeszthető, jó minőségű régi gabonafajták feltámasztása. A Tudatos Vásárló beszámol e mozgalmak céljairól és tevékenységéről.
 
Prés alatt - Napraforgó étolaj teszt
Napjaink legnépszerűbb konyhai zsiradéka egészséges, már ha tudjuk, hogyan kell használni. Káros vegyszermaradványoktól nem kell tartani a tíz legnépszerűbb napraforgó étolaj esetében a Tudatos Vásárló tesztje szerint.
 
Kritikus tömeg - Búzalisztek súlyát teszteltük
A magazin tesztje szerint évente akár tíz kiló lisztet is nyerhet vagy bukhat a család, ha a lisztgyár nem pont annyit tölt a zacskóba, amennyit ígér.
 
"A tejet felissza, mint a spongya"- Hogyan válasszunk jó kenyeret?
A jó kenyér kiválasztásához tudni kell, hogyan készül, és hogyan lehet megkülönböztetni a mesterséges adalékanyagoktól duzzadó társaitól. A Tudatos Vásárló összegyűjtötte a legfontosabb szempontokat.
 
Széna vagy szalma? - Építkezés újrahasznosított gabonából
A különféle gabonák a világ minden táján alapvető élelmiszerek, de építőanyagként is régóta megállják a helyüket - legyen szó rizsről, kukoricáról, rozsról vagy búzáról. 
 
Biztonsági játék - Új élelmiszerek
Öregedéslassító kenyér, koleszterincsökkentő margarin, ragadásmentes rágógumi - néhány példa az új élelmiszerek kínálatából. Közös bennük, hogy egészen az utóbbi időkig nem szerepeltek rendszeresen a tányérunkon, és piacra jutásuk szigorú engedélyekhez kötött Európában.
 
Elveszett illúziók - A bioüzemanyagok és környezetünk
Mégsem nyugodhatnak meg a környezetükért aggódó autósok. Mára kiderült, hogy a gabonafélékre is alapozott bioüzemanyagok csak komoly fenntartásokkal tekinthetők környezetbarátnak.
 
Se kenyér, se sör - A lisztérzékenység már gyerekkorban felismerhető
A lisztérzékenységet sokáig gyerekbetegségként tartották számon, mostanra azonban kiderült, hogy legalább ugyanannyi felnőttet érint. Diagnosztizálni és együtt élni vele viszont könnyebb, mint régen.
 
Edzőterem helyett - Közösségi kert a város közepén
Paradicsom, bab, hagyma, szeder, füge: mind a saját kertben termett. Mindenképpen irigylésre méltó dolog, főleg ha egy fővárosi bérház udvaráról beszélünk. A Tudatos Vásárló helyszíni riportja.
 
Szemesnek áll a világ - Ökokozmetika gabonákkal
Akik vigyáznak az alakjukra, vagy fogyni szeretnének, legtöbbször alig vagy egyáltalán nem esznek pékárut és tésztát, pedig elvonókúra helyett csak válogatni kell. Az egészséges bőr, haj, köröm a táplálkozással kezdődik. Tanácsok és receptek a Tudatos Vásárlóban, amelyek kívül-belül használnak.
 
Ritka búza, ritka árpa - Paleolit diéta
A hetvenes évek óta terjed a paleolit diéta mozgalma: hívei legszívesebben kihúznának étrendünkből minden olyat, ami a legutóbbi jégkorszak óta került bele, köztük a gabonák többségét is. De vajon működik-e a húst hússal (meg némi zöldséggel-gyümölccsel) terápia?

Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete


0
Tovább
12
szept/2010

Tizenhárom fa jutott a döntőbe

Az Ökotárs Alapítvány zsűrijének döntése alapján 13 fa jutott tovább az Év Fája verseny nyilvános döntőjébe. Az egész országból összesen 125 fát neveztek magánszemélyek, civil szervezetek és önkormányzatok. A verseny győztesét a közönség online szavazatai fogják eldönteni október 30-ig.



A nevezettek közt a legfiatalabb fa egy, a legidősebb 800 éves volt. A jelölések nagy számára való tekintettel a zsűri az előzetes tervekhez képest eggyel több fát választott ki továbbjutásra: a 12+1 fa évszázadokon átívelő történetei hitelesen illusztrálják az ember és a természet megbonthatatlan kapcsolatát. A döntőbe négy tölgyfa, két hársfa, egy vadgesztenyefa, egy meggyfa és egy eperfa, egy platán, egy akác, és két különlegesség: egy vasfa és egy mocsárciprus került.

A döntős fák mindegyikéhez érdekes történelmi, közösségi vagy személyes történet kapcsolódik, és van köztük pár igazi túlélő is: a péceli akác például egy hatalmas sitthegy mellett áll, abban az erdőben amely Lázár Ervin Négyszögletű kerek erdejét ihlette. A 350 éves ősi tölgy egy valahavolt tölgyerdő emlékeként, villámtól sújtva áll az oszkói szőlőshegy bejáratánál, az egyéves kis valkói meggyfa pedig egy régi zsidó temetőben sarjadt ki. A budapesti vasfa felnevelésével Paál István szobrász 15 évig kísérletezett, míg magról sikerült kicsíráztatnia és elültetnie egy csemetét.

A végső sorrendet és a verseny győztesét a közönség online szavazatai fogják eldönteni. A szavazás az evfaja.okotars.hu oldalon szeptember 10-én indul és október 30-án fejeződik be.

Forrás: http://evfaja.okotars.hu/dontosfak
Rigatz emlékfa - Alsómocsolád

A nyertes fa egy speciális ápolásra, gondozásra feljogosító utalványt kap, amelyet a jelölők díjátadó ünnepség keretében vehetnek majd át. Az összeget a fa egészségét biztosító kezelésre, közvetlen környezetének rendbetételére vagy ha ilyen intézkedésekre nincs szükség, ugyanazon településen őshonos csemeték ültetésére használhatják fel a fa környezetében élők.

Az Ökotárs Alapítvány a zöld mozgalom erősítésén, támogatásán keresztül járul hozzá egy környezettudatos, a nyilvánosság részvételén alapuló demokratikus intézményrendszer és társadalom kialakulásához. A környezetvédő mozgalom fejlődését adományokkal, tréningekkel, ösztöndíjas programokkal és szükség szerint szakértői, illetve technikai segítségnyújtással kívánja elérni.

Forrás: greenfo.hu


0
Tovább
10
szept/2010

A nap parlagfüve: Diósd

Közel kétméteres parlagfűről kaptunk fotót hétfőn reggel. Látott ennél nagyobbat? Küldje be!



Szeptember 10.

Mai képünk Diósdon készült. Beküldőjének megjegyzése: "Sajnos pontos méretet nem tudok, de az látszik, hogy magasabbak, mint a kerítés, úgyhogy ezek is közelítik a két métert... Lakatlan magánterületen nőnek".

Forrás: [origo]

Szeptember 9.

Mai képünk Szigetszentmártonon készült. Beküldőjének megjegyzése: "Horgásztanyák, lakóházak mellett 10 méterre. Kérem segitségüket, hogy kihez tartozik a kiirtásához a bejelentése". Az önkormányzathoz kell fordulni.

Forrás: [origo]

Szeptember 8.

Mai képünk Mindszent határában készült. Beküldőjének megjegyzése: "Nem biztos, hogy volt 2 méter, de elvesztem benne. Közterületen, senki földjén. Sok van belőle."

Forrás: [origo]

Szeptember 7.

Megérkeztek az első képek szerkesztőségünkbe, egyelőre naponta mutatunk be egyet. Az alábbi fotó Pécel határában készült. Beküldőjének megjegyzése: "ember nagyságú (nagyobb, mint a napraforgó), területileg meg több hektáros".

Forrás: [origo]

Szeptember 6.

Sokan már hetek óta szenvednek a szénanáthától, és ez jó pár hétig még így lesz. Főleg akkor, ha mindenféle rendelet ellenére közel kétméteres példányokat találunk a parlagfűből.

Az alábbi példány körülbelül 180 centiméter magas, és Pilisborosjenőről származik, magánterületről. Begyűjtője tette cserépbe, így vitte le az önkormányzathoz, előbb azonban lefotózta nekünk.

Forrás: [origo]
A parlagfűverseny eddigi első helyezettje, a magánterület kategóriában. Várjuk a még nagyobb példányok képeit a 365@origo.hu címre!


0
Tovább
08
szept/2010

Kihalás szélén az afrikai édesvízi halak, kagylók és szitakötők ötöde

Az elmúlt öt évben csaknem kétszáz tudós vizsgálta Afrika édesvízi élővilágát, és arra következtetésre jutottak, hogy az édesvízi állatok 21 százaléka a kihalás szélére sodródott.



A kontinensen belüli vízkészletek ugyanis rettenetes állapotban vannak, elszennyeződtek, illetve a szárazság, valamint a rossz vízgazdálkodás miatt egyszerűen eltűntek. Ez nemcsak a kontinens élővilágát veszélyezteti, hanem emberek millióinak életét is - írja az IUCN. A szakemberek szerint az egyetlen és sürgető megoldás az, hogy felkészült vízgazdálkodási szakemberek irányításával szülessenek fenntartható tervek.

Az elmúlt években 5167 édesvízben élő állat- és növényfaj állományáról gyűjtöttek adatokat a kutatók. Vizsgálták az összes édesvízi halfajt, a puhatestűeket, a rákokat, valamint édesvízi gerinctelen állatokat, mint például a szitakötőket és számos vízinövényt. A vizek állapota a tudósok egybehangzó véleménye szerint szörnyű. A legnagyobb szennyezést a mezőgazdaság okozza, ám ugyanekkora kárt tesz a vízelvonás, a vízerőmű-építés és az idegen fajok betelepítése is.

A teljes cikk részletes információkkal a Greenfo környezetvédelni hírportál honlapján olvasható.


0
Tovább
06
szept/2010

Elítélték a Greenpeace két aktivistáját, mert bálnahúst loptak

Egy japán bíróság egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte hétfőn a Greenpeace két bálnavadász-ellenes aktivistáját, amiért bálnahúst loptak a nyomozati eljárás során - közölte a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet.



Az ítélet végrehajtását három évre felfüggesztették, de a Greenpeace így is túl súlyosnak találja a bírósági döntést, tekintettel arra, hogy szerintük az elítéltek, Szato Junicsi és Szuzuki Toru nem öncélúan, hanem közérdekből cselekedtek. A szervezet szerint a két aktivista 2008 januárjában csempészetet leplezett le az állami irányítású bálnavadászati programban. Amikor  bizonyíték gyanánt bemutattak egy doboz bálnahúst, a hatóságok lopással és birtokháborítással vádolták meg őket. Az aktivisták egy bálnahajó legénységétől tulajdonították el a bálnahúst.


0
Tovább
03
szept/2010

Hol lehet beszerezni mosható textilpelenkát?

Számos országban egyre több környezetünkért aggódó szülő tér vissza a textilpelenka használatához. Magyarországon a www.babanatura.hu az első olyan oldal, amely e környezetbarát termék komplex népszerűsítésén dolgozik, bemutatja és értékesíti valamennyi hazánkban kapható textilpelenkát és más környezetbarát babaápolási termékeket.

A honlapon megtalálható a termékek forgalmazóinak listája. E mellett Kuskies, Monapel, Popolini, Bambinomio, Lotties márkájú pelenkák online vásárlásra is van lehetőség.




0
Tovább
02
szept/2010

Környezetbarát ajándékötletek vendégségre

Növény (nem vágott virág)

A virág egyszerű és gyakori ajándék, de a vágott virág nem igazán tekinthető környezetbarátnak. Költsünk inkább egy kicsit többet az ajándékra és vigyünk cserepes növényt vendéglátónknak. Ez az ajándék ráadásul nem csak környezetbarát, hanem hasznos is: ha szobanövényt ajándékozunk, az tisztítja a beltéri levegőt, ha valamilyen fűszernövényt választunk, azt ételek ízesítéséhez használhatja fel új tulajdonosa.

Vegetáriánus szakácskönyv

Bátorítsuk vendéglátóinkat a környezettudatosabb étkezére és ajándékozzunk nekik olyan szakácskönyvet, amely segíthet csökkenteni a húsfogyasztást. Ha olyan könyvet szeretnénk vinni, amelyben nem csak receptek, hanem információk is vannak a vegetarianizmusról, akkor nem fogunk csalódást okozni házigazdánknak.

Saját készítésű receptes doboz

Vegyünk egy olcsó, akármilyen csúnya dobozt, és dekupázs technikával díszítsük fel újságokból kivágott szép képekkel vagy szalvétákkal. Ha még különlegesebbet szeretnénk, akkor kérjünk gyermekkori fotókat vendéglátónk szüleitől, és azokat ragasszuk a dobozra.

További ötletek a Tudatos Vásárló honlapján!




0
Tovább
01
szept/2010

Hol kapható környezetbarát festék?

A "zöld" festékeket gyártó cégek ügyelnek arra, hogy csak természetes alapanyagokat használjanak fel termékeikhez, és az összetevőket csak a szükséges mértékben módosítsák, finomítsák. Előállításuk során nem termelődik a szintetikus festékeknél megszokott nagy mennyiségű környezetszennyező melléktermék.

A természetes alapanyagok újratermelődnek, többnyire növényi, kisebb mértékben állati eredetűek, régóta ismert és felhasznált anyagok. Biológiai úton lebomlanak, a környezetet nem terhelik, nem mérgezik.

A boltok listája a HuMuSz oldalán.




0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (121),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),tél (34),megújuló energia (34),karácsony (34),klímaváltozás (33),nyár (31),globális felmelegedés (30),fenntartható építészet (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),mezőgazdaság (21),szén-dioxid-kibocsátás (21),egészség (21),hőszigetelés (20),fűtés (20),barkácsolás (19),gyerek (19),ősz (19),építészet (18),természet (18),ecet (18),takarítás (18),zöldség (18),komposzt (18),autó (17),divat (17),városi közlekedés (17),gyümölcs (16),takarékosság (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),virág (16),LED (15),klímaválság (14),lakberendezés (14),fa (14),szemét (14),ajándék (13),tavasz (13),tömegközlekedés (13),hulladékhasznosítás (13),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),élelmiszerpazarlás (12),víztakarékosság (12),víz (11),papír (11),illóolaj (11),lakásfelújítás (11),elektromos autó (11),művészet (11),természetes gyógymód (11),CO2 (11),raklap (11),Ozone zöld díj (11),talaj (10),allergia (10),háztartás (10),vegán (10),szélturbina (10),ruha (10),sport (9),madár (9),stressz (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),méh (8),levegőszennyezés (8),szúnyog (8),Párizs (8),ételpazarlás (8),vásárlás (8),növényvédelem (8),szén-dioxid (8),macska (8),mobiltelefon (8),pazarlás (8),bútor (8),csomagolás (8),lakás (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),komposztálás (7),Hollandia (7),gyom (7),alga (7),zajszennyezés (7),Hulladék Munkaszövetség (7),biogáz (7),VOC (7),játék (7),faültetés (6),beporzás (6),Budapest (6),ökolábnyom (6),New York (6),városi élet (6),ünnep (6),Föld napja (6),bioüzemanyag (6),fenyőfa (6),erdő (6),szmog (6),Kanada (6),biodiverzitás (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),környezetbarát (6),méz (6),kukoricakeményítő (6),zöld energia (5),busz (5),Ökoszolgálat (5),testről és lélekről (5),város (5),(5),öntözés (5),mulcs (5),Greenfo (5),levendula (5),urbanizáció (5),aszály (5),rovar (5),Föld órája (5),lomtalanítás (5),elektromos kerékpár (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),mosás (5),banán (5),térkép (5),pályázat (5),cipő (5),karácsonyfa (5),tárolás (5),turizmus (5),szélerőmű (5),városi hősziget (5)

Archívum