Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
14
nov/2023

Transzformersz bútorokkal sok helyet megspórolhatsz

Egyre több tervező alkot olyan bútorokat, amelyek több funkciónak is megfelelnek, és ezekre egyre nagyobb a kereslet.

otthon lakberendezés bútor formatervezés takarékosság


0
Tovább
24
jún/2023

Nem hétköznapi  trendek jönnek az utcabútorok terén

Ez a téma mindenkit érint, azt is, aki nem használja az utcabútorokat - de a környezet részeként fontos, hogy milyenek.

szék kanapé utcabútor függöny lakberendezés

KÉP: Pixabay


0
Tovább
16
ápr/2023

Itt vannak London legjobb lakásfelújításai 2023-ban!

12. éve rendezik meg a Don't Move, Improve (Ne költözz, fejlessz! elnevezésű vetélkedőt, amelyre a legötletesebb londoni lakásfelújtások pályázhatnak. Nézzük, melyek lettek a befutók 2023-ban!

lakásfelújítás bútor rezsi ingatlan London energiatakarékosság

KÉP: Don'tMoveImprove


0
Tovább
09
nov/2022

Így takarítsd le a kerti bútorokat öko módon

Novemberben ideje eltenni télire a kerti bútorokat. Ha a kertben vagy a teraszon fognál hozzá a tisztításukhoz, nem dolgozhatsz akármilyen vegyszerekkel, nehogy árts növényeidnek vagy a házi kedvenceknek.

kert ősz takarítás bútor öko

KÉP: Unsplash


0
Tovább
11
aug/2021

Kis lakásban is lehet zavartalan home office 

Nem tudjuk, milyen lesz a COVID-járvány negyedik hulláma, de megeshet, hogy újra otthoni távmunkába kényszerülünk. Ahhoz, hogy ez a korábbinál kevésbé legyen stresszes, jól hasznosítható ötletekre van szükség. Van, akinek a munkavégzéshez elvonulásra van szüksége, másnak inkább csak egy elkülönített munkapadra, ahonnan azért gyakran felállhat. Nézzünk pár tippet arra, hol és hogyan alakítsunk ki a lakásban miniirodát, esetleg a meglévő holmik újrahasznosításával.

Ihletet ad a munkához az összecsukható dolgozódoboz, amelyet barkácsolni szerető családtaggal el is készíttethetünk készen kapható könyvesszekrényből és OSB-lapokból.

újrahasznosítás otthon home office bútor

Nils Holger Moorman tervezte a "der Vorstand" nevű munkaállomást. Figyelmet érdemlő részlet az oldalfüggöny, amellyel szeparálhatjuk magunkat az otthon lévő többi családtagtól.

újrahasznosítás otthon home office bútor

KÉP: YankoDesign

Naponta ajánlott néhány órát álló testhelyzetben dolgozni a hát- és nyakfájás elkerülése érdekében. Igen ám, de a változtatható magasságú íróasztalok több tízezer forintért kaphatók. Úgyhogy ideje bevetni a vasalóállványt a kisasztalon. Tökéletes a feladatra, egyénileg állítható.

újrahasznosítás otthon home office bútor

KÉP: Twitter

Elvonulós munkához a loggia is megfelel, épp akkora íróasztal befér, amekkorára szükség van. A világos színeknek hála nagyobbnak érződik, mint amekkora. Feltétlenül gondoskodjunk árnyékolásról, akár kívülre is, hogy megakadályozzuk a loggia túlzott felmelegedését.

újrahasznosítás otthon home office bútor

KÉP: Pinterest

Aki még eddig nem tette meg, most gondolja végig, hogy ha a hálószoba belmagassága megengedi, akkor a megemelt ágy alatt alakítson ki munkahelyet magának. Okos részlet a dobozos lépcsőfokokból álló feljáró.

újrahasznosítás otthon home office bútor

KÉP: EspaceLoggia

Ha nincs más lehetőség az elvonulásra, a zuhanyfülke is megteszi, pláne, ha a vécé külön helyiségben van. Kell két nagy párna és egy reggelizőtálca vagy grillállvány a laptopnak. Viszont a szűkös hely miatt érdemes gyakran szellőztetni. 

újrahasznosítás otthon home office bútor

KÉP: Julie M. Ross

Úgyis túl sok mindenkinek a cucca, ha egy alapos lomtalanítás után felszabadul egy gardróbszekrény, lehet belőle miniiroda.

újrahasznosítás otthon home office bútor

KÉP: IdealHome

Így alakítsunk ki dupla munkahelyet a meglévő konyhaasztalból anélkül, hogy nagyon zavarnánk egymást. A polcos részt érdemes váltogatva megcsinálni, hogy mindkét oldalra jusson tárolóhely.

újrahasznosítás otthon home office bútor

Az előszobában is a kabáttartó helyett lehet dolgozósarkot kialakítani. Készülhet a neten talált használt konyhaszekrény-elemekből.

újrahasznosítás otthon home office bútor

A spájzból is születhet mini dolgozószoba. A függönyt szerelhetjük félköríves sínre is, akkor még jobban leválaszthatjuk a nyüzsitől.

újrahasznosítás otthon home office bútor

KÉP: DigsDigs

HKZs


0
Tovább
29
jún/2021

Négy fontos igény a Covid-19 utáni lakásépítésben

A koronavírus nagymértékben átalakította életünket, ideértve a munkát és a magánéletet. Teljesen világos, hogy a sok változás az otthonainkban is megjelenik. Nézzünk néhány fontos szempontot, amelyek befolyásolják a lakásunk kialakítását vagy átalakítását.

1. Beltéri zajszennyezés csökkentése

otthon zajszennyezés koronavírus építészet lakásfelújítás konyha bútor

KÉP: Pexels

Amikor az embernek otthonról kell dolgoznia, de a szomszédságból minden behallatszik, akkor végül képtelen lesz a munkára. 2021 júniusának elején tartották az Amerikai Akusztikai Társaság 180. gyűlését. A rendezvényen Ayca Sentop Dümen és Konca Saher török kutatók előadásukban azt járták körül, mennyire befolyásolja az embereket a lakókörnyezeti zaj abban, hogy élvezni tudják az otthonlétet, illetve hogy ez miként befolyásolja a lakóépületek kialakítását. Nos, nem meglepő módon az derült ki kutatásukból, hogy ezzel a témával eddig alig foglalkoztak a szakértők. Pedig a környezeti zajszennyezés súlyos hatással lehet a testi és lelki egészségünkre. A beltéri zaj akusztikai jellemzőiről keveset tudunk, nem is igen veszik figyelembe a problémát a belsőépítészek, a kivitelezők, de még a vásárlók sem. Pedig a török kutatók azt állapították meg, hogy a lakókörnyezetből behallatszó zaj fokozza a stressz és a szorongás mértékét. Tenni kellene valamit ellene a jövőben.

2. Óriás erkélyek minden lakáshoz

otthon zajszennyezés koronavírus építészet lakásfelújítás konyha bútor

KÉP: Dezeen

Számos történetet ismer mindenki arról, hogy a nagyvárosi emberek, akiknek még egy ablaknyitási lehetőség sem jutott a karantén alatt, sokkal rosszabbul viselték a bezártságot, mint azok, akik az erkélyükön ki tudtak alakítani egy kis szabadabb életteret. Amikor 2019-ben a franciaországi Montpellierben átadták a Sou Fujimoto által tervezett L'Arbre Blanc (Fehér Fa) nevet kapott 17 emeletes toronyházat (fenti képen), sokan csak hümmögtek a formája láttán: az épületben kialakított mind a 113 lakásnak önálló terasza van. Méghozzá olyan elrendezésben, hogy mindegyik teret hagy a másiknak, hiszen minden lakás más irányba néz. Némelyik terasz akár hét méter hosszú is lehet, és a belül kétszintes lakások erkélyeit lépcső köti össze. Fujimoto célja az volt, hogy a lakók egyszerre élhessenek kint is, bent is. Ráadásul az épület tetején panorámás tetőkert és bár is várja a lakókat (további képek a Dezeen névre kattintva nézhetők meg). A koronavírus miatt elrendelt home office biztosan kevésbé volt nyomasztó ezekben a lakásokban. Szóval, kedves építészek: társasházak esetén tervezzenek minden lakáshoz erkélyt!

3. Energiatakarékos berendezés

otthon zajszennyezés koronavírus építészet lakásfelújítás konyha bútor

KÉP: Unsplash

Aki otthonról dolgozik, szomorúan tapasztalja, hogy a rezsije 30-50 százalékkal is megemelkedik. A járvány miatti kényszerű otthonlét idején megugrott a fűtésszámla, mint ahogy melegvízből és áramból is sokkal több fogyott. Ez sokakban megérlelte azt a gondolatot, hogy amint lehet, energiatakarékos berendezésekre cserélik le a régi készülékeket, illetve szerkezeti korszerűsítést is végeznek, például homlokzati hőszigetelést, nyílászárócserét. Érdemes igénybe venni a Magyar Mérnöki Kamara akár ingyenesen elérhető energetikai tanácsadását, amelyről abban a posztban írtam, ahol a függönyszigetelés kedvező hatásáról volt szó. Az energetikai tanácsadás abban segít, hogy ne vesztegess pénzt és időt olyan felújításra, ami kevesebbet hoz, mint amennyibe kerül. 

4. Kreatív belső elrendezés

otthon zajszennyezés koronavírus építészet lakásfelújítás konyha bútor

Home office idején bármikor előfordulhat, hogy a következő egy órát online értekezleten töltöd, ahol jó lenne rendezett hátteret mutatnod a képernyőn. Ehhez hihetetlenül hasznos lehet egy hagyományos paraván, de a lapfüggöny is remekül leválasztja a teret. Amennyiben a következő években velünk marad az időszakosan vissza-visszatérő járvány és az emiatti bezárkózás, olyan lakberendezési ötletekre lesz szükségünk, amelyekkel a pillanatnyi igényeink szerint tudjuk átalakítani a lakóterünket. Ilyen például a fenti képen látható okospadló, amelyről korábban írtam.

A transzformer bútorok is nagy segítséget jelentenének a téralakításban, mint például a lenti falitükör, amely kihajtogatva ebédlőasztallá változik. Ilyen trükkökkel talán elodázhatod a lakáscserét is. 

otthon zajszennyezés koronavírus építészet lakásfelújítás konyha bútor

De a konyhában is sokkal-sokkal több időt töltünk a karantén idején, érdemes ennek felújítására is bevetni minden használható elképzelést. Mint ahogy az sem mindegy, hogy járvány idején miből készüljön a munkapult, vagy az is érdekes lehet, hogy már az amerikaiak is kezdenek kiszeretni az amerikai konyhából.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
04
máj/2021

Új találmánnyal csökkenthető az utcai légszennyezés

A londoni Imperial College szakemberei megterveztek egy olyan hajlított korlátot, amely a járdaszegély mentén gátat állít az úttest felől érkező kipufogófüstnek, és ezáltal védi a gyalogosokat a légszennyezéstől. Ennek különösen a kisgyerekes szülők és a kutyás gazdik örülhetnek, hiszen mind a babakocsiban ülő vagy a szülő mellett totyogó kisgyerek, mind a kutya olyan zónában szívja a levegőt, amely hasonló szintben van az autók kipufogócsövével.

közlekedés légszennyezés utcabútor gyalogos

A brit szakemberek a német és holland autópályákat és reptereket szegélyező íves zajcsökkentő falak ihlették, amikor kifejlesztették a különleges korlátot, amely hatékonyan visszafordítja a légszennyező anyagokat az úttest felé. Olcsó és széles körben alkalmazható eszköz lehet a nagyvárosokban, kivált, mert előzetes számítások szerint a járműforgalom zaját is képes mérsékelni.

közlekedés légszennyezés utcabútor gyalogos

Természetesen a levegőminőséget javító egyedi utcabútor további kutatásokat igényel, például meg kell vizsgálni, mennyire csökkenti a láthatóságot. Ám fejlesztői szerint ez nem mérhető össze azzal az előnnyel, amit a járdát szegélyező hajlított korlát a gyalogosok egészségére jelent. A következő fázis annak kidolgozása lehet, miként fogják az ívelt felületet gyepszőnyeggel borítani, ezzel a zöldfelület is növelhető a nagyvárosokban. A korláthoz alapanyagként pedig szóba jöhet az újrahasznosított műanyag.

KÉPEK: Imperial College

HKZs
 


0
Tovább
30
ápr/2021

Laprahajtható ülőke sorbanálláshoz

Az idei tavasz a sorbanállásról szól, nemcsak oltásért jelentkezünk, hanem kávézók, éttermek előtt is sorban állunk a bejutásért. A hosszas egy helyben állást nem mindenki bírja jól. Számukra lehet hasznos Mike Mak & Plateaus formaterve, a Bookniture (az angol szóösszetétel a book, azza könyv, és a furniture, azaz bútor szavakból született). Ez egy laprahajtható puff, amit kényelmesen magukkal vihetnek.

újrahasznosítás otthon bútor

Vagy például megpróbálhatnak újrahasznosított alapanyagokból valami hasonló ülőalkalmatosságot előállítani.

újrahasznosítás otthon bútor

Ránézésre kb. 40x16 centiméteres darabokból áll, ezek kivágásához jól jön egy hűtőszekrény csomagolása.

újrahasznosítás otthon bútor

Ebből nagyjából 40 lapot kell kivágni, az egyik oldalán lekerekíteni, és erős ragasztószalaggal összerögzíteni.

újrahasznosítás otthon bútor

A tetejére kell még egy székpárna, ami szintén lehet újrahasznosított anyagból, akár félbehajtható, hogy össze lehessen gumizni a laprahajtott puffal.

újrahasznosítás otthon bútor

De persze, az eredeti az igazi. A Bookniture akár 1100 kg terhet elbír, és egymásra helyezhető minibútorként a lakásban is megállja a helyét.

újrahasznosítás otthon bútor

Vagy egy hétvégi pikniken a parkban.

újrahasznosítás otthon bútor

via YankoDesign


0
Tovább
31
aug/2018

Transzformer bútorral elodázhatod a lakáscserét

Nem férsz el a konyhában, nem tudsz vendégeket fogadni a nappaliban, több hely kéne a gyerekszobában, ezer éve nem foglalkoztál a hobbiddal, mert nincs hol -- csak néhány panasz azok közül, amelyek aztán elvezetnek addig a gondolatig, hogy nagyobb lakásba kellene költözni. Mivel a jelenlegi ingatlanárak mellett ez kevéssé kivitelezhető, a meglévő lakást kéne felturbózni valamiképpen, hogy jobban kihasználhatóvá váljon. Erre valók a transzformer bútorok. Némelyiket egy ügyes asztalos (plusz ha kell, lakatos) is meg tudja csinálni, de ha a neten rákeresel, rendelhetőt is találsz, aminek ára még mindig töredéke a lakáscserének. 

KONYHA

Két szék, étkezőasztal és fiókos komód szimbiózisa

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

Surripui

Hasonló polcos kivitelben

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

TheOwnerBuilderNetwork

Az összehajtható székeket pedig az összehajtható asztal rejti, amelyet oda gurítasz, ahova akarsz, és plusz munkalapként is használhatod

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

SillyMonkeyBaby

GYEREKSZOBA

Nappal játéktartó polc és komód,

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

de a függőleges tengelye mentén elforgatva éjszakára lehajtható ággyá válik

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

Egy gyerek = 1 puff, átjöttek az osztálytársak = 5 puff (plusz 1 Goliath-asztal, lásd lentebb)

A Kali Duo nevű bútor nappal szekrénynek látszik

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

ResourceFurniture

éjszaka pedig két fekhelyet lehet lehajtani belőle

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

NAPPALI

Falitükörnek látszik, de lenyitva és leakasztva asztal

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

TheOwnerBuilderNetwork

Nappal kanapé, éjszaka franciaágy (a Murphy-ágynak nevezett lehajthatós ágyszerkezet nem olcsó, de rendkívül helytakarékos)

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

ExpandFurniture

Az Infusion Furniture kisasztala

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

étkezőasztallá nőheti ki magát

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

InfusionFurniture

Tárolós kisasztalnak látszik, de aztán kiderül, hogy laptoptartóként vagy tévévacsorához is alkalmas

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

GoDownSize

Az asztal néhány mozdulattal akkorára nyitható, hogy a karácsonyra érkező rokonságot is képes kiszolgálni. Bernard Vuarnesson formatermező többféle színben és méretben alkotta meg a Hexa sorozatot, érdemes rákeresni a neten

Fiókos kivitelben a gyerekszoba középpontja lesz

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

HEXA

A fent említett Goliath étkezőasztal mellé 12 személyt tudsz leültetni, 

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

és néhány mozdulattal összecsukható konzollá

Stílbútor-verzióban is létezik

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

GoDownSize

Tiszta vonalak, egyszerű formák: nemcsak a puffos kisasztal méltó a figyelemre, hanem a futonággyá alakítható kanapé is

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

GoDownSize

Kívülről gardróbszekrény, belülről varróműhely

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

HomeSchoolJewel

Kívülről nagymama szekrénye, belülről iroda

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

HomeSchoolJewel

Először munkaasztal,

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

átfordítva 

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

pedig ágy lesz a Workbed nevű transzformer bútor

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

Workbed

A Boxetti modern szekrénynek látszik, de minden eleme mást tud

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

és szintén többféle változatban elérhető

A Twofold polcos elem 

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

teteje lehajtható, 

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

épp elég egy laptopnak

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

TwoFold

Kisasztalból vendégágy is lehet

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

Rockler

És a kanapéból emeletes ágy

ELŐSZOBA

A fenti tükör változata az asztalnak lehajtható falikép, amely elég egy laptop számára, így az előszoba dolgozóvá alakítható

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

GoDownSize

Ennek másik verziójában tárolásra is van lehetőség

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

ExpandingFurniture

A fiókos kisszekrényből komplett iroda lesz a trükkösen kivehető székkel és felhajtható asztallappal

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

Homeoffice

Plusz munkafelületté változik a kihajtható fiókos sarokelem, így jobban lehet dolgozni

transzformer bútor lakberendezés bútor lakáscsere

Foldingfurniture

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
05
márc/2014

Kartonpapírból készül a legjobb bútor gyerekszobába vagy irodába

Kezdjük a legfontosabbal: nem kell aggódni amiatt, hogy egy papírszék összerogy alattunk, mert akár 150-200 kilogramm is lehet a teherbírása. De van olyan összehajtható kartonpuff, a magyar ChairFlip, amely 300 kilót is elbír. 

Amióta 1856-ban Amerikában szabadalmaztatták a kartonpapírt, azóta születtek különféle ötletek arra, hogy a csomagoláson túl mire lehetne még használni a különleges alapanyagot. Bútorként a kanadai Frank Gehry építész-formatervező kezdte alkalmazni, 1972-es Easy Edges sorozatában szerepelt a Wiggle Side Chair elnevezésű szék, amely szinte minden modern művészeti múzeumban helyet kapott. A hatvan réteg kartonpapírból, rejtett csavarozással összeállított széket a Vitra cég máig gyártja és forgalmazza, igaz, csillagászati áron, 1140 dollárért:


Az elmúlt évtizedekben a kartonpapír bútor nemcsak a múzeumokban, hanem a hétköznapokban is teret nyert, ahogy fontosabbá vált a fenntarthatóság és újrahasznosítás. A kartonpapír bútor főleg két területen terjed: a gyerekszobában és az irodában.

Ami az előbbit illeti, itt a kis tömeg jelent előnyt, valamint az eldobhatóság (mármint a szelektív gyűjtőbe), hiszen ha úgyis pár hónap alatt kinövi a gyerek, ésszerűtlen túl drága bútorokba beruházni. Az ausztrál Belkiz cég összehajtható etetőszéket gyárt, amely 20 kilogrammot bír ki. A biztonsági övvel is ellátott szék gyorsan összehajtható, tehát utazás vagy nyaralás során is remekül használható, csupán a kiömlő folyadékokkal kell vigyázni. Ha pedig kinövi a gyerek, mehet a hulladékba. A cég európai üzleti kapcsolatokat is keres a terjeszkedéshez. 


A svájci Nicola Enrico Stäubli építész ingyenesen letölthető bútortervrajzokat kínál Foldschool nevű oldalán. A zsámolyt, kisszéket és hintaszéket odahaza bárki kiszabhatja kartonpapírból, és az útmutató alapján összehajtogathatja. A papírbútor filctollal vagy krétával dekorálható is, utóbbi esetben érdemes a rajzot hajlakkal fixálni (többször fújjunk finom réteget, hogy ne áztassuk el a papírt). Egy hűtőszekrény csomagolásából legalább kettő-három kijön, gyerekzsúrba ideális! 


Az amerikai SmartDeco háromrészes bútorszettje íróasztalból és két polcos elemből áll, és összesen csupán 180 dollárba (körülbelül 40 ezer forint) kerül. Az újrahasznosított kartonpapír berendezés egy tiniszobába vagy kollégiumi szobába is illik, ráadásul az sem tragédia, ha valami baleset éri, könnyen és olcsón kicserélhető. 


A holland Nuy van Noort stúdió már 2009-ben elnyerte a neves Thonet Mart Stam díjat VouwWow fantázianevű összehajtható székével, amely minden szempontból megfelel a fenntarthatósági, funkcionalitási és kényelmi szempontoknak. Ideális irodákba és várókba vendégszéknek, az ára 125 euró (38 ezer forint). 


A tajvani FlexibleLove harmonikaszerűen nyitható-csukható ülőbútor, 8 vagy 16 személyes változatban lehet megrendelni. Előbbi tömege 13 kilogramm és 983 kilogramm tömeget is elbír, utóbbi értékei 25kg/1920kg.

Ideális várótermekbe, kollégiumokba, vagy garzonlakásokba, ahol olyan ülőgarnitúrára volna szükség, amelynek méretét a vendégek számától függően szabadon növelhetjük vagy csökkenthetjük.  


A harmonikaelvet követi a kanadai Molo Design stúdió, amely térelválasztótól a lámpaernyőn keresztül a fotelig mindenféle formát képes kialakítani az alapanyagból (a honlapjukon jópofa videókon mutatják be a tárgyaik variálhtóságát).

A 170 eurótól (53 ezer forint) kezdődő papírbútor barna és fehér színben is kapható, ötletesen variálható, minden térben kihasználhatjuk vele a rendelkezésre álló helyet. 


Irodai felhasználásra főleg lapra szerelve, utólagos hajtogatással kapható a kartonpapír bútor. A natúr hullámkarton alapanyag miatt utólag lehet festeni, mintázni az összeállított berendezési tárgyat. A bútorok polconként 15 kilogrammig terhelhetők, és variálni lehet őket. A polcmagasság úgy lett kialakítva, hogy ráférjen a négyfiókos irattartó, valamint a szokványos méretű irattartó papucsok. 


A síklapokból hajtogatott, funkcionális papírbútorok mellett Terbe János formatervező egyedi, kézzel hajtogatott lakberendezési tárgyakat is tervez. Törökbálinti Karton Design cége lakás-, iroda- és üzletberendezésre, kiállítási standokhoz ajánlja a kartonpapír bútorokat, amelyekről úgy véli, „új életstílust közvetítenek, és észrevétlenül is is környezettudatos gondolkodásra inspirálják használójukat”. 

A könnyű és olcsó, de megfelelően használva ellenálló és tartós karton építészeti célokra is alkalmas lehet. A japán Ban Shigeru a kartonpapír épületek tervezésésének úttörője. Legutóbb a földrengés sújtotta új-zélandi Christchurch városába tervezett kartonpapír katedrálist a megrongálódott és bontásra ítélt régi épület pótlására. Az épület szavatossági ideje 50 év:

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
«
12

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (121),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),tél (34),megújuló energia (34),karácsony (34),klímaváltozás (33),nyár (31),globális felmelegedés (30),fenntartható építészet (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),mezőgazdaság (21),szén-dioxid-kibocsátás (21),egészség (21),hőszigetelés (20),fűtés (20),barkácsolás (19),gyerek (19),ősz (19),építészet (18),természet (18),ecet (18),takarítás (18),zöldség (18),komposzt (18),autó (17),divat (17),városi közlekedés (17),gyümölcs (16),takarékosság (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),virág (16),LED (15),klímaválság (14),lakberendezés (14),fa (14),szemét (14),ajándék (13),tavasz (13),tömegközlekedés (13),hulladékhasznosítás (13),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),élelmiszerpazarlás (12),víztakarékosság (12),víz (11),papír (11),illóolaj (11),lakásfelújítás (11),elektromos autó (11),művészet (11),természetes gyógymód (11),CO2 (11),raklap (11),Ozone zöld díj (11),talaj (10),allergia (10),háztartás (10),vegán (10),szélturbina (10),ruha (10),sport (9),madár (9),stressz (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),méh (8),levegőszennyezés (8),szúnyog (8),Párizs (8),ételpazarlás (8),vásárlás (8),növényvédelem (8),szén-dioxid (8),macska (8),mobiltelefon (8),pazarlás (8),bútor (8),csomagolás (8),lakás (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),komposztálás (7),Hollandia (7),gyom (7),alga (7),zajszennyezés (7),Hulladék Munkaszövetség (7),biogáz (7),VOC (7),játék (7),faültetés (6),beporzás (6),Budapest (6),ökolábnyom (6),New York (6),városi élet (6),ünnep (6),Föld napja (6),bioüzemanyag (6),fenyőfa (6),erdő (6),szmog (6),Kanada (6),biodiverzitás (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),környezetbarát (6),méz (6),kukoricakeményítő (6),zöld energia (5),busz (5),Ökoszolgálat (5),testről és lélekről (5),város (5),(5),öntözés (5),mulcs (5),Greenfo (5),levendula (5),urbanizáció (5),aszály (5),rovar (5),Föld órája (5),lomtalanítás (5),elektromos kerékpár (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),mosás (5),banán (5),térkép (5),pályázat (5),cipő (5),karácsonyfa (5),tárolás (5),turizmus (5),szélerőmű (5),városi hősziget (5)

Archívum