Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
31
okt/2010

Nagy család, kis lábnyom: energiahatékonysági program indult nagycsaládosoknak

Takarékossági ötletekkel, a klímabarát háztartás létrehozásához adott tanácsokkal segít két szervezet a családoknak. Verseny is lesz, ahol egy klímabarát karácsonyi szünetet kell megtervezni.



A GreenDependent Egyesület és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete közös országos programot indított a nagycsaládos háztartások energiahatékony működtetéséért. A kampány keretében "Klímabarát háztartás" címmel képzéseket szerveznek, és országos energiatakarékossági verseny is indul. A program részleteiről Antal Orsolya és Vadovics Edina (GreenDependent), illetve Székely Hajnalka (Nagycsaládosok Országos Egyesülete) nyilatkozott az [origo]-nak.

Miért a Nagycsaládosok Országos Egyesületére esett a választás, miért a nagycsaládokat célozzák meg egy ilyen programmal?
GreenDependent: A Nagycsaládosok Országos Egyesületével már korábban is dolgoztunk együtt és jók a tapasztalataink, ők kiterjedt országos hálózattal rendelkeznek, ami a képzések és a verseny szempontjából nagyon fontos, hiszen minél több embert szeretnénk elérni. A jövő generáció nevelése részben a nagycsaládokban történik, ezért is fontos, hogy ők lettek a partnereink.

Milyen csatornákon keresztül szeretnének eljutni a családokhoz?
GreenDependent: A programban egyrészt szervezünk képzéseket, melyek közül nyolcat már lebonyolítottunk, itt otthoni takarékossági ötletekkel, a klímatudatos életmód alapjaival lehetett megismerkedni. Megismertetünk a résztvevőkkel olyan fogalmakat, mint ökolábnyom és karbonlábnyom. Erről a www.kislabnyom.hu weboldalon találnak bővebb információkat az érdeklődők, ahonnan a program kiadványai, például a Klímabarát háztartás, Klímanaptár, illetve a képzések anyagai is letölthetők. A www.karbonkalkulator.hu nevű oldalon pedig energiafogyasztást lehet mérni, és ki is lehet számítani a hozzá kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátást. A honlapon októberben indul egy féléves energiatakarékossági verseny értékes nyereményekkel. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete régiós koordinátorait klímakoordinátorokká képezzük, hogy az energiatudatos életmód helyi követei legyenek.
Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE): A következő rendezvényünk, a NOE Karácsony december 18-án lesz Budapesten, ahol az egész rendezvény ideje alatt tájékoztatást nyújtunk az energiatakarékos háztartás megvalósításáról.

Mik a tapasztalatok, az eddig megrendezett képzéseken kik vettek részt?
GreenDependent: Minden korosztály képviseltette magát, amíg a felnőttek a képzésen voltak, addig a gyerekeknek játszóházat szerveztünk, így igazi családi program jött létre. Eleinte többen szkeptikusak voltak, de azután - hallgatva a képzés anyagát - egyre lelkesebbé váltak, és megosztottak velünk olyan takarékossági trükköket, amiket ők otthon már alkalmaznak. A kiscsoportos feladatok során számos - beruházás nélkül is kivitelezhető - takarékossági mód előkerül, amihez elég néhány berögzült szokáson változtatni. A nagycsaládos rendezvényeken ott vannak építész és alternatív energiával foglalkozó kollégáink is, akik az egész családra vonatkozó tanácsadásban segítenek.

Hogyan lehet a többgenerációs családok minden tagját bevonni egy ilyen takarékossági programba?
NOE: Az együtt élő generációk kölcsönös tanulási folyamatát használja ki a program. Az idősebb generációk élettapasztalata, a fiatalok innovatív készsége szerencsésen talál egymásra ebben a témában is. Szüleink, nagyszüleink generációjának alapvető élménye volt a takarékoskodás. Ez a maiak számára új, de mindenképpen elsajátítandó tudás, hiszen energiaforrásaink végesek. A fiatalok nyitottsága, kezdeményező készsége is alapvető fontosságú a programban, hiszen egy pazarló háztartást igazi energiatakarékos, kis-karbonlábnyomos háztartássá alakítani megfelelő hozzáállást igényel. Reméljük, hogy a közös gondolkodás és tapasztalatcsere nemcsak a családok környezetre gyakorolt hatását is pozitív irányba mozdítja, de hozzájárul a generációk párbeszédéhez is.

Milyen fontosabb energiatakarékossági, klímabarát témaköröket érint a verseny és a képzés?
GreenDependent: A képzésen végigvesszük, hogy milyen klímabarát lépéseket tehetünk a saját háztartásunk egyes helyiségeiben. A versenyen az első feladat valószínűleg egy klímabarát karácsonyi szünet megtervezése lesz, amibe beletartozik az ajándék, a menü, a szabadidő eltöltése. A versenyre már lehet jelentkezni a honlapon és nem csak nagycsaládok jelentkezhetnek, hanem olyan családok is, ahol háromnál kevesebb gyermek van.

Jurecska Laura


0
Tovább
31
okt/2010

Áttörés a biológiai változatosság megőrzésében

Nemzetközi megállapodás született a biológiai változatosság megőrzéséről pénteken este a nagoyai ENSZ-értekezleten, amelyen riasztónak minősítették a fajok kihalásának ütemét. A hírügynökségek "történelmi" és "eddig példátlan" jelzőkkel illetik a megállapodást.



A kéthetes konferencián stratégiai tervet fogadtak el 2020-ig, s ebben húsz célt tűztek ki a természet védelmére, és a fajok eltűnésének megfékezésére. Külön figyelmet szentelnek a tengerek és szárazföldek védett területének kiterjesztésére az egész világon.

Külön jegyzőkönyvet fogadtak el arról, hogy megosztják azt a jövedelmet, amely a gyógyszeriparban és a kozmetikai iparban keletkezik a főként déli országok állati és növényi genetikai forrásaiból. A fejlődő országok számára fontos, dollármilliárdokat jelentő jegyzőkönyv előkészítése nyolc évbe került. Az értekezleten több mint 190 ország vett részt; a nagy hiányzó az Egyesült Államok volt.

Tudósok szerint az emberi tevékenység hatására a fajok kihalásának üteme ma mintegy százszorosa, egyesek szerint ezerszerese a természetes rátának: az ENSZ becslései szerint óránként három faj tűnik el a bolygó színéről. A kihalás veszélye leginkább a kétéltűeket fenyegeti, a pusztulás üteme pedig jelenleg a korallzátonyoknál a legnagyobb.

A biológiai sokféleség megőrzése kulcsfontosságú az emberiség számára, hiszen a természet "ingyenes szolgáltatásokat" nyújt az embernek, azonban például az erdők és lápok pusztulása révén elveszítjük ezek "szolgáltatásait": a levegő és a víz tisztítását, a szélsőséges időjárási eseményektől való védelmet, valamint az építkezéshez és fűtéshez szükséges anyagokat.

Az értekezlet egyik számszerűsített célja azt elérni, hogy 2020-ra a szárazföldek területének 17 százaléka, a tengeri partvidéknek és az óceánoknak 10 százaléka kerüljön védelem alá. Jelenleg ez az arány 13 és 1 százalék.

Ez az ENSZ második Biodiverzitási Egyezménye (CBD). Az elsőt az 1992-es riói konferencián fogadták el, de az akkor elfogadott a célt nem sikerült teljesíteni. A következő értekezletet két év múlva Újdelhiben lesz. 
 
Forrás: greenfo/mti

Részletes összefoglalót kedden olvashatnak a Tudomány rovatban.


0
Tovább
31
okt/2010

Energiahatékony épületfelújítás konferencia a Zöld Építészeti Napokon

A magyar emberek 80 százaléka jövedelmének több mint 10 százalékát az energiaszámlára költi, amely a nemzetközi mérce szerint "energiaszegénységet" jelent. A jól átgondolt, komplex épületenergetikai beruházások tehát közvetlenül csökkentik az energiaszegénységben élők számát.

A kormány az olcsó és szolgáltató állam koncepcióban hisz, ezért magán kezdi meg az elkerülhetetlen állami kiadáscsökkentést. Ennek egyik eszköze a kormányzati és költségvetési forrásból üzemeltetett ingatlanok (kórházak, sportlétesítmények, fürdők, stb.) energiahatékonyságának javítása, "a legkisebb költség a legnagyobb megtakarítás" elve mentén. A rossz energiahatékonyságú középületek az adófizetők pénzét pazarolják el. 2010. október 28-án kezdődött a Zöld Építészeti Napok.




0
Tovább
30
okt/2010

Szépüljünk a kamrából: természetes hajápolási tanácsok

Illóolajokkal, növényi főzetekkel, de elsősorban megfelelő táplálkozással sokat tehetünk az egészséges és szép hajért. Íme néhány tipp házi szépüléshez.



Az egészséges haj dús, fényes, tapintása selymes, a hajszálak végei épek, a fejbőr se nem száraz, se nem zsíros. Általában azonban kevesen elégedettek hajzatuk állapotával.

A leggyakrabban a következő problémákkal találkozhatunk:

•a haj gyorsan zsírosodik,
•a fejbőr és természetesen ilyenkor a hajszálak is szárazak, a végük töredezett,
•a megszokottnál több hajszál hullik ki,
•a haj fénytelen, fakó,
•a fejbőr viszket, korpásodik (ez többnyire együtt jár a fejbőr szárazságával),
•száraz szarulemezekből álló úgynevezett plakkok borítják a fejbőrt.

Zsíros vagy száraz?

A konkrétabb ápolási teendők mellett a provokáló tényezők kiiktatására is gondolni kell, hiszen ha nem változtatunk rajtuk, akkor a természetes anyagok jótékony hatásai sem érvényesülhetnek teljesen.

A zsírosodásnak például a genetikai hajlamon túl az elfogyasztott élelmiszerek kedvezőtlen zsírsav-összetétele, a normálisnál zsírosabban étkezés is az oka lehet. Sőt attól is zsírosodhat a fejbőr, ha a kelleténél gyakrabban mosunk hajat. Következésképpen a zsíros és száraz hajúaknak az étkezésre is figyelniük kell.

Kíméletesen tisztító növényolaj bázisú (pl. kókuszzsír, hamuzsír...) mosószappan, vagy az úgynevezett szappansamponok használatával, gyógynövényes öblítéssel, hajvizekkel csökkenthetjük a zsírosodás mértékét, s így a hajmosások idejét is kitolhatjuk.

A szintetikus anyagokból álló hajápoló készítmények, festékek, fixálók, dauervíz rendszeres alkalmazása, a forró légfúvók előbb-utóbb szintén kért okoznak a hajszálakban: szárazzá, töredezett végűvé teszik. Természetesen a korral is számítani lehet a hajszálak ritkulására, elvékonyodására.

Sok esetben már attól is javul a fejbőr és a hajzat állapota, ha a hagyományos hajápolókról természetes anyagokból álló készítményekre váltunk (növényi olajos sampon, növényi kivonatos öblítő, illóolajos hajolaj), és a hajszárítót alacsonyabb fokozatra kapcsoljuk.

Növényi olajos fejbőr-masszázzsal, és tápláló (pl. tojás sárgáját, ötvenen felül akár méhpempőt is tartalmazó) hajpakolásokkal mindenbizonnyal javulni fog a hajzat állapota.

További információk a Tudatos Vásárlók Egyesületének honlapján!


0
Tovább
26
okt/2010

Nagy hajfesték teszt: még a henna sem tökéletes

A Tudatos Vásárlók Egyesülete Magyarország legnépszerűbb hajfestékeit tesztelte. Az eljárás során hét szintetikus hajfestéket és három növényi alapú hajszínező port vizsgáltak laboratóriumi tesztben, valamint a csomagoláson levő fogyasztói tájékoztatás alapján. Az egyesület beszámolója.



A gyártók nagy igyekezettel és sikerrel próbálják a fogyasztók figyelmét elterelni arról a tényről, hogy a tartós hajfestékek legfőbb összetevői kivétel nélkül olyan vegyi anyagok, amelyek legalábbis irritáló hatásúak (h-peroxid, ammónia), vagy a fejbőrön keresztül felszívódva károsak lehetnek az egészségre (aromás aminok). A dobozokon azonban véletlenül sem füstölgő vegyi üzemek vagy kémcsövek láthatók, hanem azok a természetes összetevők, amelyeket azért kevernek a festékhez, hogy annak roncsoló hatásáról kialakult képet ellensúlyozzák. Tejfehérje, őszibarack-kivonat, olívaolaj és még számos vásárlásra buzdító felirat, gyönyörű fotók altatják az éberséget.

Forrás: iStockphoto

A laborvizsgálat a három henna hajszínező por pH-értékét a semleges (pH=7) érték közelében mérte, ezzel szemben a szintetikus festékek pH-értéke mind lúgos (pH= 9,3-10) volt. Ezek az értékek még elfogadható szintet jelentenek.

Szintén jó hír, hogy a vizsgált 10 termékben a tiltott (rákkeltő hatású) primer aromás aminok közül egyik sem volt kimutatható. Fogyasztóvédelmi szempontból viszont rosszul szerepelt a Classic Henna: bár a csomagolásán feltüntették az allergizáló összetevőt, a vásárlók egy természetesnek hitt, növényi alapú hajfestéktől nem várnak szintetikus összetevőt.

Pozitívumként elmondható, hogy a termékek összetevői minden csomagoláson megtalálhatók. Az allergiateszten kívül a használattal kapcsolatos veszélyekre (pl. érzékeny bőrre, gyerekeknél való alkalmazás stb.) a legtöbb gyártó több formában is felhívta a figyelmet. A szintetikus termékek közül egyedül a Callos Moda esetében nem találtunk semmilyen figyelmeztetést a kötelezőn kívül, a hennáknál pedig a Classic Henna veszített pontot ezért.

A címke alapján azt is megvizsgáltuk, hogy tartalmaznak-e a termékek engedélyezett, de allergizáló vagy szenzibilizáló hatású anyagot: PPD-t (parafenilén-diamint), toulen diamint, aminophenolt vagy resorcint. A két, csak természetes anyagot tartalmazó  terméktől - Logona Herbal Hair Color és Henné Color Creme Colorante - eltekintve a többinél mind előfordult ezen összetevők valamelyike.

A teszt eredményei és az összefoglaló elemzés elérhető a Tudatos Vásárlók Egyesülete honlapján.


0
Tovább
26
okt/2010

Elüldözik a turisták az ördögrájákat

El fogja hagyni a védett óriás ördögrája a Maldív-szigetek parti vizeit, mert szinte egész évben zavarják a turisták. A hatalmas ördögrája legkedveltebb szaporodási területe a Maldív-szigetek egyik aprócska szigete, Hanifaru.



Bár a hely nemzetközi védelem alatt áll, mégis egyre több bámészkodó turistacsónak zavarja a hatalmas állatokat. A biológusok arra is figyelmeztetnek, hogy az idegenforgalom miatt nemcsak ez az állat hagyhatja el a szigetvilágot, hanem számos más értékes faj is. Ennek a szakértők szerint az a fő oka, hogy a maldív turisztikai szakemberek inkább a mennyiségi turizmus mellett foglalnak állást, szemben a minőségivel. Ezt jelzi, hogy 2009-ben voltak olyan szigetek, ahol megháromszorozódott az idegenforgalom.

Forrás: Ari Csilla

Ajánlat: Egy fiatal magyar kutató, Ari Csilla a világon egyedüliként az 5-6 méter úszófesztávolságú óriás ördögráják viselkedését tanulmányozza. A hatalmas állatok világszerte előfordulnak a trópusi tengerekben, több helyen halásszák is őket. Szinte semmit nem tudni azonban a szociális és kognitív képességeikről, amelyek az agyuk alapján nagyon fejlettek lehetnek. Részletek ebben a cikkben.

Az ördögráját védő helyi szervezet szerint nem tartható fenn sokáig ez az állapot, hiszen már most is sokkal kevesebb állat érkezik a szigetekhez, mint évtizedekkel ezelőtt, pedig védett státuszt élvez számos tengeri terület, csak épp a turisztikai tervezéseknél ezt nem veszi figyelembe.

Bár Hanifaru csupán egy aprócska, futballpályányi sziget, mégis ez a legfontosabb szaporodási területe csaknem 250 ördögrájának. A biológusok szerint a probléma az, hogy túl sok hajókirándulást szerveznek a területre, mert igencsak eladható látványosság a 3 méteres hosszával az óriás ördögrája. Az állat viszont a sok látogatótól nem érzi magát biztonságban, egyszerűen nem tud keresztülúszni a vizeken, hogy planktonokkal táplálkozzon. A turisták gyakorta megérintik, a hajó propellerei megütik a lassan mozgó több tonnás állatot.

Forrás: greenfo.hu


0
Tovább
24
okt/2010

Banglades és India a két legnagyobb klímavesztes

A jövő nagy gazdaságait érintheti a legérzékenyebben a klímaváltozás hatása - ez derült ki egy napokban közzétett klímajelentés szerint. A Maplecroft szakemberei szerint Banglades és India lakói nézhetnek szembe a legnagyobb veszélyekkel.

A szakemberek 170 ország gazdaságát, populációját, természetes élőhelyeit vették számba, valamint azt, hogy a klímaváltozás okozta szélsőséges időjárás hogyan befolyásolja az ország jólétét, a sűrűn lakott területeket, valamint a várható áradások-szárazságok milyen hatással lehetnek az államok mezőgazdaságára. Azt is figyelembe vették a modellezéseknél, hogy milyen felkészülten várják az ország politikusai, gazdasági döntéshozói a globális felmelegedés újabb jeleit.

További információ a Greenfo honlapján olvasható.




0
Tovább
23
okt/2010

Levélíró pályázat általános iskolásoknak az erdőkről

Levélíró pályázatot hirdetett a Magyar Posta általános iskolás korú gyermekek számára az erdők védelméről.



A pályázat résztvevőjének el kell képzelnie, hogy él a fa az erdőben, és levélben kell elmagyaráznia, miért fontos az erdők védelme. A pályázatokat kézzel, lehetőleg tollal kell megírni. A pályaműnek meg kell felelnie a klasszikus levél tartalmi és formai szabályainak, tartalmaznia kell a feladó és a címzett adatait, megszólítást és elköszönést, a levél írójának aláírását. A levél terjedelme korcsoportonként változó: az 1-2-3. osztályosoknál legkevesebb 100, a 4-5-6. osztályosoknál 150, a 7-8. osztályosoknál pedig minimum 200 szó. A nemzetközi pályázati feltételek szerint a terjedelemnek 500 és 1000 szó között kell lennie. Részvételi feltétel továbbá a pályázati adatlap csatolása (az érdeklődők a www.posta.hu honlapról tölthetik le a nyomtatványt).

A pályázatokat 2011. január 30-ig kell megküldeni a Magyar Posta Kommunikációs osztály Budapest 1972 címre. Ebben az évben nem csak a levelek tartalmát, hanem az illusztrációját is értékeli "levélszépségversenyen" a Csukás István meseíró által vezetett zsűri.

A világ postáit tömörítő Egyetemes Postaegyesület (UPU) 40. alkalommal hirdette meg nemzetközi gyermek és ifjúsági levélíró pályázatát. A témaválasztás aktualitását az adta, hogy 2011-ben ünnepli a világ a fák nemzetközi évét. Ebből az alkalomból az ENSZ felhívást intéz a kormányokhoz, az ENSZ szervezeteihez és más nem kormányzati, magán és egyéb szervezetekhez, hogy tegyenek erőfeszítéseket az erdővédelem tudatosítására és a fenntartható fejlődése érdekében.


0
Tovább
22
okt/2010

Felnőtt korba lépett a Zöld Pont rendszer

Idén 20 éves a gyártói felelősség elvén működő szelektív hulladékgyűjtési koordináció az Európai Unióban, amely rendszerhez Magyarország a legnagyobb szelektív hulladékgyűjtést és újrahasznosítást koordináló hazai szervezeten, az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft.-n keresztül kapcsolódik.



Az európai szelektív hulladékgyűjtési modell sikerességét jól mutatja, hogy az elmúlt években túllépett az Európai Unió határain és immár Kanadában is bevezetésre került, így annak keretein belül világszerte 33 ország több, mint 400 millió állampolgára gyűjtheti anyaga szerint elkülönítve az otthonában keletkezett csomagolási hulladékokat.

A csomagolásokon Zöld Ponttal jelzett európai modell sikerességének és hatékonyságának záloga az, hogy a rendszer minden uniós tagállamban az állami szférától függetlenül, de általa ellenőrizve, a zöld iparág szereplői közötti, országhatárokon átívelő szinergiákat kihasználva, a lakosság aktív részvételével működik. Magyarországon az elmúlt hét évben több mint 2 millió tonna csomagolási eredetű hulladék került hasznosításra ebben a rendszerben.

További információk a Greenfo.hu oldalán.


0
Tovább
21
okt/2010

Egyre több a városi medvetámadás Japánban

A klímaváltozás és a természetes élőhelyek visszaszorulásával Japán északi részén egyre gyakoribbak a végzetes kimenetelű medvetámadások, az utóbbi hat hónapban négy embert martak halálra, további nyolcvanat megsebesítettek az élelem után kutató állatok.



Tavaly 64 medvetámadásról érkezett jelentés. Japán második legnagyobb szigetén, az északi Hokkaidó prefektúra területén a települések közelébe merészkedő medvék közül mintegy négyszázat lőttek ki hivatásos vadászok. Ezen a szigeten az idén eddig már két halálos kimenetelű támadás történ a ragadozókkal való találkozás miatt.

A japán fővárostól északra fekvő, hegyvidéki Fukusima prefektúrában több mint százötven, lakott területre tévedt medvét lőttek le. Vadvédelmi szakemberek a nyáron tapasztalt hőhullámokat okolják, mert a rendkívüli időjárás miatt a szinte mindenevő medvék természetes élelemforrása is megcsappant, és ez kényszeríthette az állatokat arra, hogy a népesebb települések felé merészkedjek. Bizonyos területeken azonban a természetes élőhelyek pusztításával magyarázzák, hogy a medvék egyre közelebb kerülnek az emberekhez.


0
Tovább
19
okt/2010

Ukrán állampolgárságot követelnek delfineknek

Teljes körű ukrán állampolgárságot követelnek a delfinek számára Viktor Janukovics ukrán elnöktől kijevi ökológusok arra való hivatkozással, hogy a delfinek mentális képességei az emberéhez közelítenek.



A Kijevi Ökológiai és Kulturális Központ az ukrán államfőnek címzett nyílt levelet tett közzé, amelyben arra kéri Janukovicsot, hogy fontolja meg az emberekével azonos jogokat biztosító ukrán állampolgárság megadását az Ukrajnában élő delfineknek, beleértve az élethez, szabadsághoz és az ember okozta szenvedéssel szembeni védelemhez való jogot. A hangját fontos környezetvédelmi kérdésekben gyakran hallató központ igazgatója, Volodimir Borejko által jegyzett levélben az ökológusok követelik a delfinek szórakoztatásra való felhasználásának és üzleti célú delfináriumokban történő tartásának a betiltását - adta hírül kedden a Komszomolszkaja Pravda című napilap ukrajnai változatának online kiadása.

Mint az újság írja, mintegy húsz, üzleti célú delfinárium működik a Krímben, Odesszában, Donyeckben, Harkivban, Lembergben (Lviv) és Kijevben. A természetvédők szerint az állami ökológiai felügyelőség ellenőrzéseiből kiderült, hogy gyakorlatilag az összes ukrán delfináriumban durván megsértik az állatvédelmi törvény rendelkezéseit, és sok delfint hivatalos engedély nélkül tartanak.


0
Tovább
19
okt/2010

A környezetkímélő fűtés tízparancsolata

Ha nincs is pénzünk egy akkora beruházásra, amit egy fűtéskorszerűsítés vagy egy utólagos falszigetelés jelent, néhány apró ötlettel, házhasználati szokásaink átgondolásával is jelentős lépéseket tehetünk az olcsóbb, energiatakarékos háztartás kialakítása felé.

A környezetkímélő fűtés tízparancsolata:

1. Rendszeresen tisztítsuk ki kéményünket és tüzelőberendezésünket.
2. Szellőztessünk gyakran, de rövid ideig! Soha ne állítsunk fel tüzelőberendezést olyan helyiségben, ahol tűzveszélyes anyagot (pl. oldószer) tartalmazó levegő van, vagy ahová ilyen levegő beszivároghat!
3. Gondoskodjunk arról, hogy mindig megfelelő mennyiségű égési levegő álljon rendelkezésre!
4. Gondoskodjunk arról, hogy a tüzelőberendezés-helyiségben (kazánházban) mindig kellő tisztaság legyen!
5. Ne tüzeljünk el műanyagot, festett és rétegelt fát, lemezt, falemezt, vasúti talpfát, szemetet, hulladékot, fáradt olajat, mert ezek égéstermékei veszélyeztetik egészségünket!
6. Csak engedélyezett tüzelőanyagot használjunk a tüzeléshez!
7. Csak a tüzelőberendezéshez engedélyezett tüzelőanyagot használjuk!
8. Szél esetén vagy alacsony külső hőmérsékletnél a kémények huzata erősen megnőhet. Egy megfelelően beépített és működő huzatszabályzó sokat segíthet.
9. Laza, rosszul záródó kéményajtók, tömítetlen kazántagok, rosszul szigetelt égéstermék-elvezető csövek csökkentik a hatásfokot. Ezt a veszteséget pótlólagos tüzelőanyag-felhasználással kell fedeznünk!
10. Kéményünket és tüzelőberendezésünket rendszeresen ellenőriztessük szakemberrel!
(Forrás: Energiahatékonysági kézikönyv ház-és lakástulajdonosok részére)

Forrás: Ökoszolgálat




0
Tovább
19
okt/2010

Környezetbarát magyar porszívók a boltokban - miben jobbak?

A Jászberényben gyártott porszívók újrahasznosított műanyagból és energiatakarékos motorral készülnek. Az öt modellből álló környezetbarát termékcsalád javarészt magyar szakemberek munkája.



Az Öko-design divatos kifejezés napjainkban, és úgy tűnik lassan hétköznapjaink részévé válik. Egyre több gyártó ébred rá, a gazdasági válság hatására beszűkült piacon jó stratégia a "zöld" irányt követni és újrahasznosított alapanyagból készülő energiatakarékos termékeket fejleszteni. Az új zöld porszívók alapanyaga visszagyűjtött háztartási gépek burkolata, gépjárművek és számítógépek műanyag alkatrészei (ABS műanyag). Egy ilyen zöld porszívó előállításához körülbelül két liter nyersolajra és 80 literrel kevesebb vízre van szükség a hagyományos gyártási eljáráshoz képest.

Modelltől függően az alkatrészek 55-70%-a készül reműanyagból, 92%-ban újrahasznosíthatóak, és csomagolásuk is teljesen újrahasznosított papírból áll. A dologban a szépséghiba csupán annyi, hogy az alapanyagul szolgáló műanyag granulátumok Franciaországból és Ausztriából érkeznek, de valószínűleg még így is kisebb a a gyárilag vásárolt kilométerszám, mint az Ázsiában gyártott gépeknél.

A vállalat Jászberényi gyárában évente kétszázezer darabot állítanak elő a zöld porszívóból, ez a teljes termelés 10-15%-a. A környezetbarát eszközök ára 35 és 70 ezer forint között mozog, ami drágább mint egy hagyományos kisgépé, de a vállalat nyilatkozatai szerint ez az energiatakarékos üzemeltetésnek köszönhetően hamar megtérül. Az új eszközök 1000-1350 watt teljesítményűek, a vállalat szerint azonban ugyanolyan hatékonyan takarítanak, mint egy 2000 wattos motorral rendelkező modell. A vállalat szerint egyébként évente 20 ezer forintot lehet megspórolni, ha hagyományos helyett a zöld modelleket választjuk - kérdés, vajon mennyit lehet megspórolni, ha inkább seprűt használunk? Minden esettre a hulladék(újra)hasznosítás sikeréhez elengedhetetlen, hogy a vásárlók a boltokban is támogassák a hulladékok újrahasznosítását.

Forrás: Hulladék Munkaszövetség


0
Tovább
18
okt/2010

Környezetvédelmi Hónap novemberben a Francia Intézetben

Ha érdekel a környzetvédelem, a klímaváltozás jelene és jövője, fontosnak tartod a biológiai sokféleség megőrzését, novemberben a Francia Intézetben a helyed! A Vidékfejlesztési Minisztérium és a Francia Köztársaság Nagykövetsége nyolcadik alkalommal rendezi meg a Környezetvédelmi Hónapot.



A korábbi évekhez hasonlóan a magyar és francia előadók szakmai témák mellett a nagyközönséget is vonzó, mindenkit érintő kérdésekre igyekeznek majd választ adni. Az előadásokra szinkrontolmácsot is biztosítanak. A rendezvény ingyenes!

Helyszín: Francia Intézet, 1011 Budapest, Fő utca 17.

Időpontok:

November 4. Csütörtök (18.30-20.00) Nyitóest - "Océans" Jacques perrin és Jacques Cluzaud filmje

November 5. péntek (9.30-15.30) Vidékfejlesztés és környezetgazdálkodás

November 9. kedd (9.30-15.30) Szélsőséges időjárási események - környzetünk jelene és jövője

November 17. szerda (9.30-15.30) Hulladékok a házunk táján

November 24. szerda (9.30-15-30) 2010 a Biológiai Sokféleség Világéve

November 15-24-ig: A Biológiai sokféleség, Az Élet, A MI Életünk (Kiállítás)

November 4-én, 17-én, 24-én: Filmvetítések

Bővebb információ a programokról:

Francia intézet

Vidékfejlesztési Minisztérium


0
Tovább
18
okt/2010

Önkénteseket keres a Hulladék Munkaszövetség

A HuMuSz sok és sokféle tevékenységet végez. Ha egyetértesz a céljaikkal, akkor Önkéntesként te is be tudsz kapcsolódni ebbe a munkába. Ezt alapvetően kétféleképpen teheted meg: szimpatizánsként illetve aktivistaként. Szimpatizánsnak tekintik azokat az önkénteseket, akik egyetértenek a céljaikkal, ismerik a tevékenységeiket, de az információterjesztésen (pl. felhívásaink továbbküldése) túl nem tudnak részt venni a munkánkban. Az aktivisták ennél több időt és energiát tudnak a HuMuSz-ra szánni, részt vesznek programokban illetve a HuMuSz Ház fenntartásában - olvasható a Hulladék Munkaszövetség honlapján, ahol a részleteket is megtalálja.



 


0
Tovább
17
okt/2010

Lista a hazai veszélyes üzemekről, égetőművekről és iszaptárolókról

A Belügyminisztériumhoz tartozó Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) két kategóriába - alsó és felső küszöbértékű gyárak - sorolva feltünteti honlapján a hazai veszélyes üzemeket. A hvg.hu két OKF-aloldal mellett egy harmadik összesítést, az RSOE EDIS Katasztrófa és Veszélyhelyzeti Információs Szolgálat adatait  is felhasználva közölte a hazai veszélyes üzemek listáját.

Az OKF iparbiztonsági főosztályának vezetőjétől, Vass Gyula tűzoltó ezredestől a hvg.hu megtudta, hogy a katasztrófavédelem nyilvántartási hatásköre csak a katasztrófavédelmi törvényben meghatározott veszélyes ipari üzemekre terjed ki, azokra az üzemekre, ahol a törvény végrehajtására kiadott rendeletben meghatározott veszélyes anyagokkal foglalkoznak. A katasztrófavédelem honlapján található listák tehát azon üzemek felsorolását tartalmazzák, amelyek területén meghatározott veszélyes anyagok küszöbértéket (alsó vagy felső) elérő mennyiségben vannak jelen. Azon üzemek, amelyek területén nincs a rendelet hatálya alá tartozó anyag, vagy annak mennyisége nem éri el a küszöbértéket, jelenleg nem szerepelnek a listákon.

További információk az alábbi oldalon olvashatók.

Forrás: Hulladék Munkaszövetség




0
Tovább
15
okt/2010

Magyarországon jártak a Big Ask európai klímakampány képviselői

Hazánkba látogattak a "Big Ask" (Nagy Kérés) európai klímakampány képviselői azért, hogy megosszák tapasztalataikat a Magyar Természetvédők Szövetségével (MTVSZ), a kezdeményezés magyarországi résztvevőjével. A kampány célja, hogy a kormányok hozzanak létre egy olyan törvényt, melynek segítségével évről-évre csökkenteni lehetne az adott ország fosszilis energiafelhasználását.



A "Big Ask" kampányt a Föld Barátai nemzetközi szervezet és partnerei 18 európai országban folytatják. 2008-ban az Egyesült Királyságban már megszületett a törvény, az elmúlt évben pedig hazánkban is jelentős támogatást kapott a döntéshozók körében. Október 4. és 7. között Magyarországon találkoznak a kezdeményezés kampányfelelősei és szakértői.

A kezdeményezés arra hívja fel a figyelmet, hogy kezelni kell az éghajlati válságot és csökkenteni kell az energiaimportot. A Magyar Természetvédők Szövetsége klímatörvényt javasol a fenntartható társadalomért, amely az éghajlatvédelem érdekében szabályozná a fosszilis energiafogyasztást, és egy kamatmentes kölcsönöket adó alapot hozna létre, amely támogatja az energiahatékonyságra törekvő kis- és középvállalkozásokat, közintézményeket, valamint a lakosságot. A szövetség továbbá megteremtené a környezetbarát termékek és szolgáltatások piacát, a zöld gazdaságot. Fenntarthatósági kritériumok alapján előtérbe kerülhetnének ezáltal a környezetkímélő technológiákra szakosodott magyar vállalkozások is.

"Valamennyi ország feladata az, hogy kivegye részét az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséből. Egy éghajlatvédelemhez kapcsolódó törvény fontos módja lehet annak, hogy létrehozzon egy keretet az energiatakarékossági politikának, az energiahatékonyságnak és megújuló energiáknak, továbbá biztosíthatná a termelés fenntarthatóbb és igazságosabb működését" - hangsúlyozta David Heller, a Föld Barátai Európa Klíma igazságosság és Energia program kampányvezetője. 

Magyarországon az alacsony jövedelmek, a rossz hatékonyságú fűtés, valamint az elavult épületek és berendezések miatt egyre magasabbak az energia számlák, az emberek életminősége pedig egyre romlik. Az MTVSZ véleménye szerint ezért valódi és hathatós segítségre van szükség. A Szövetség által javasolt "Klímatörvény a fenntartható társadalomért" erre is megoldást kínál a visszatérülő alap formájában. Az alap bárki számára, akár kezdőtőke nélkül is elérhető lenne. A pályázók olyan beruházásokat hajthatnának végre az összegből, melyek segítségével a későbbiekben csökkenthetik energia számláikat.

"Kezdeményezésünk legalább olyan fontos szociális, mint környezetvédelmi szempontból. Olyan igazságos rendszert ajánlunk, amely mindenki számára elérhetővé teszi az energiaforrásokhoz való hozzáférést, csökkenti a megélhetési gondokat és az ebből adódó társadalmi feszültséget. Az energiatakarékoskodással mindenki nyerhet, a visszatérülő alappal pedig egy hazai, nemzetközi pénzügyi helyzettől nem függő és kamatmentes alapot hozunk létre, amely pénz- és energiatakarékos, hasznos célra fordítható és garantáltan megtérül.

A "Big Ask" európai klíma kampány találkozóján Jioí Koželouh, a Föld Barátai Csehország programfelelőse elmondta, hogy ők is támogatják hazájukban egy hasonló törvény létrejöttét, amely olyan környezetbarát megoldásokat is támogat, mint az épületek megfelelő szigetelése.

"Magyarország külföldi fosszilis energiafüggősége egyre nő és az adott külpolitikai helyzettől függ energiaellátásunk. Nem megoldás a gáztárolás vagy különféle gázvezetékek kiépítése, ugyanis elvonják a pénzt és a kapacitást a takarékosságtól és a megújuló erőforrásoktól. Úgy gondoljuk, hogy egy új makrogazdasági modellre lenne szükség, amely a fosszilis energia helyettesítését ösztönözné egy integráló szabályozó rendszer bevezetésével" - hangsúlyozta Farkas István, az MTVSZ ügyvezető elnöke.


0
Tovább
14
okt/2010

Vörösiszap ökobomba

Az eddigi legnagyobb hazai ipari katasztófa az ajkai timföldgyár vörösiszap tározójának gátszakadása. Halál, milliárdos kár, sunnyogó felelősök. Az ökobomba nagyobb, mint a tiszai cianidszennyezés. A tragédia hírei összegyűjtve a Greenfo környezetvédelmi hírportálon.




0
Tovább
14
okt/2010

Zöld szervezetek a MAL Zrt. új bányanyitásának megakadályozását szorgalmazzák

A MAL Zrt. külszíni bauxitbányáinak bővítését tervezi Nyírád település területén, a "Nyirád I. - bauxit" elnevezésű bányatelken lévő Darvastó VII. és Darvastó VIII. bauxittelep helyszínén. Tizenhat természetvédő civil szervezet nyílt levélben kéri Illés Zoltán államtitkárt, hogy a tervezett bányakapacitás bővítések engedélyezési eljárását függessze fel.



A vállalat vörösiszap tározója okozta természeti katasztrófától függetlenül, a több hektár területre kiterjedő külszíni bányaművelés önmagában is megkérdőjelezhető annak környezeti hatásai miatt. A több hektáros erdőterület felszámolása, a kitermelt anyag közúti szállítása, és a karsztos területen a rekultiváció nehézsége miatt a bányaművelés engedélyezése a természetvédők szerint aligha engedélyezhető.

A Nyírádra tervezett bauxitbánya mindössze 10-15 km-re terülne el a jelenlegi, halálos áldozatokat is követelő tragédia helyszínétől. A zöld szervezetek aggódnak, hogy a vörösiszap emberre és természetre ártalmas voltát tagadó cég, nem fog beruházásai során kellő körültekintéssel eljárni, ezért kérik Illés Zoltán államtitkárt, hogy a tervezett bányakapacitás bővítések engedélyezési eljárását függessze fel.

A természetvédő szervezetek nyílt levele innen letölthető.


0
Tovább
14
okt/2010

Kína a zöldtechnológiák élére tör

Úgy tűnik, a kínaiak nem bíznak semmit sem a véletlenre: az ázsiai gazdasági nagyhatalom nemsokára a zöldipart is uralja, Kínában ugyanis a zöldtechnológiák és a tisztatechnológiák fejlesztése felülmúlja az Egyesült Államok és más országok adatait - áll a Clean Edge jelentésében.



A kínai kormány az elmúlt évben 34,6 milliárd dollárral ösztönözte az alacsony szénkibocsátású technológiák építését, ez a szám duplája annak, amit az amerikaiak fordítottak ugyanerre. 2008 óta a fenntartható energiaszektor állásainak jelentős részét kínaiak látják el a Clean Tech Job Trends 2009 felmérése szerint.

A Clean Edge vezetője, Ron Pernick szerint ez még nem azt jelenti, hogy a jövőben Kína uralja majd ezt az iparágat, hiszen a világban óriási a fejlődés és a verseny. A jelentés szerint ugyanis a tiszta energia sok millió állást hoz létre világszerte. 2009-ben 3 millió embert foglalkoztatott a zöld technológia ipara, ebből 700 ezren Kínában dolgoztak, ott a legtöbben napelemeket gyártottak. De kevéssel van csak lemaradva Brazília, Dél-Korea, Németország, Japán és az Egyesült Államok.

További részletek a greenfo.hu oldalán.


0
Tovább
14
okt/2010

Alapjaiban újul meg az Ökotech szakkiállítás

Több szakmai látogató, gazdagabb témakínálat

Alapvetően új koncepció szerint szervezi a 10. ÖKOTECH Nemzetközi környezetvédelmi és kommunális szakkiállítást a Hungexpo Zrt. 2011. április 5-10. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.



Forrás: Ökotech

Az új koncepció lényege, hogy minden páratlan évben ÖKOTECH, CONSTRUMA, HUNGAROTHERM szakkiállítások egy időben, egy helyen kerülnek megrendezésre, míg minden páros évben az ÖKOTECH az Ipar Napjai elnevezésű kiállítási csokorban (Industria, Electrosalon, Chemexpo, Securex, Ökotech) jelenik meg.

A jubileumi rendezvény kapcsán tehát újdonság, hogy ezúttal a CONSTRUMA 30. Nemzetközi építőipari szakkiállítással, valamint a HUNGAROTHERM 6. Nemzetközi fűtés-, szellőzés-, klíma- és szanitertechnikai szakkiállítással egyszerre rendezik meg a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont területén.

Forrás: Ökotech

Magától értetődő igazság, hogy környezettudatosság a különböző szakterületek határait átlépő szemléletmód. Az energiahatékony építési módok az építészeket legalább annyira érdeklik, mint az épületgépészettel és épületvillamossággal foglalkozó szakembereket, a vízgazdálkodással, a talajvédelemmel és a közlekedés környezeti hatásaival jelentős részben építőmérnök végzettségűek foglalkoznak, a környezeti kárelhárítás és a hulladékkezelés számos problémáját aligha lehetne megoldani szigetelési szakmérnökök közreműködése nélkül. A szennyvízkezelés és a megújuló energiák hasznosítása megint csak nehezen képzelhető el gépészek nélkül, a zöldterületek fenntartása kertépítési, tájépítészeti és erdészeti-kertészeti szaktudást egyaránt igényel, és még folytathatnánk a sort.

Ez az összefogás mindenkinek csak hasznot hoz: az Ökotech, a Construma és a Hungarotherm kiállítói egyaránt több szakmai látogatóhoz tudják eljuttatni üzeneteiket, hiszen - mint láttuk - a szakemberek jelentős részét nem is lehet egyértelműen és kizárólagosan besorolni egyik vagy másik rendezvény látogatói körébe. 2009-ben a Construma és a Hungarotherm együttesen körülbelül 60 ezer látogatót vonzott - ennek közel kétharmada szakmai látogató -, és legalább ezt a számot 2011-ben is minden bizonnyal képes lesz produkálni a három szakkiállítás.
Az új koncepciónak köszönhetően a kiállítás résztvevői nagyobb látogatói érdeklődésre számíthatnak, miközben arra is lesz lehetőséget, hogy a kiállítók egyszerre találkozzanak potenciális új üzleti és szakmai partnereikkel, valamint a környezetvédelem iránt magánemberként elkötelezett látogatókkal. A szakkiállítások megtekintéséért a Magyar Mérnök Kamara és a Magyar Építész Kamara tagjai értékes kreditpontokat is kapnak. Mindez mindhárom rendezvény kiállítói számára nagyobb látogatottságot biztosít.

Forrás: Ökotech

A szervezők a már hagyományosnak mondható széleskörű szakmai konferenciaprogramot és az ÖKOTECH kiállítói számára kínált kapcsolatépítési lehetőségeket az "Önkormányzati nap"-pal kívánják bővíteni. Ennek az előadássorozatnak a keretében az önkormányzati döntéshozók számára biztosítanának színvonalas szakmai fórumot, melynek középpontjában az önkormányzati ingatlanok költséghatékony fenntartása, a környezettudatos megoldások, valamint a városfejlesztés és urbanizáció áll majd. A konferenciákon kiemelt szerepet kap továbbá a megújuló energiaforrások hasznosítása és a fenntartható fejlődés kérdésköre. Új, az urbanizációs témához kapcsolódó tematikai pontok bevezetésével lehetőség nyílik a témában megjelenni kívánó cégek számára, hogy kiállítóként is bemutatkozzanak. Az új utak keresésében a Magyar Urbanisztikai Társaság tapasztalata és szaktudása van segítségünkre, és járul hozzá a színvonalas programokhoz megvalósításához.

A kiállítók részére október 29-ig előjelentkezési kedvezményt biztosítanak a szervezők!
Bővebb információ: okotech.hungexpo.hu, okotech@hungexpo.hu


0
Tovább
12
okt/2010

Megsütik a Földet a légkondicionálók

Az Egyesült Államok csak légkondicionálásra annyi energiát használ el, mint a teljes afrikai energiaszükséglet. Egy amerikai tudós és agrármérnök, Stan Cox a légkondicionált amerikai világ veszélyeire hívja fel a figyelmet most megjelent könyvében.



Cox szerint a mesterségesen hűsített levegő csak egy példa arra, hogy milyen fenntarthatatlan irányba halad a világ, ám a Guardian által készített interjúból kiderül, hogy ha a jövőben tényleg energiát kell spórolni, akkor a légkondicionáló gépek leállítása lehet az első óriás lépés.

Cox szerint az elmúlt ötven évben számos energiafaló technológia hálózta be a hétköznapjainkat: autók, komputerek, televíziók, jetrepülők. Ez idő alatt a légkondicionálás szépen csendben elterjedt és állandóan a háttérben maradt, mint téma, mint egy olyan filmkarakter, aki mindig a vásznon van, de mégsem ő a fontos. "Amikor megtudtam, hogy az 1990-es évek közepe óta megduplázódott a légkondicionálásra felhasznált energia mennyisége az amerikai otthonokban, akkor úgy éreztem, hogy erről beszélni kell, hiszen a gépek nagy mennyiségben bocsátják ki a káros gázokat, és felhasználásuk valószínűleg tovább növekedik, mivel a klímaváltozás miatt egyre gyakoribbak lesznek a szélsőséges időjárási formák, a forró nyarak és a dermesztő telek" - mondja Cox.

Az interjú a Greenfo.hu környezetvédelmi szakportálon olvasható magyar nyelven.


0
Tovább
07
okt/2010

Küldjön egy levelet a méltányos és zöld mobiltelefonokért!

A Tudatos Vásárlók Egyesülete csatlakozott az európai makeITfair program képeslapkampányához, amelynek célja, hogy ösztönözze a nagy mobiltelefon-szolgáltatókat - többek között a magyar piacon jelen lévő Telenort, T-Mobile-t és a Vodafone-t -, hogy kínáljanak méltányos és környezetbarát körülmények között előállított telefonokat fogyasztóiknak. Jelenleg ugyanis csak a dolgozókat kizsákmányoló munkakörülmények között készült mobilokat lehet vásárolni.



A makeITfair kampányával rámutat a mobiltelefon-gyártó szektorban uralkodó tarthatatlan állapotokra, például a magas termelési kvótára, a hosszú munkanapokra, a kikényszerített túlórákra, a tisztességes megélhetéshez messze nem elegendő fizetésre, az önszerveződés tiltására, amely lehetetlenné teszi, hogy a dolgozók megvédhessék érdekeiket.

Miközben az Apple piacra dobta a negyedik generációs iPhone-ját, aktivisták 2010. június 8-án világszerte tüntetéseket szerveztek annak a 10 munkásnak az emlékére, akik - az előbb említett méltánytalan munkakörülmények miatt - öngyilkosságot követtek el a Foxconn sencseni (shenzeni) üzemében. Ebben a gyárban készítik az iPhone-t és más, manapság közkedvelt elektronikai terméket. Rossz hír a fogyasztó számára: az egyetlen "választási lehetőséget" azok a készülékek jelentik, amelyeket a Foxconnhoz hasonló cégek által kizsigerelt munkások gyártanak.
 
Tegyük együtt méltányossá az elektronikai ipart! Segítsen összegyűjteni és eljuttatni 10 000 aláírást a mobiltelefon-szolgáltatóknak! - olvasható a Tudatos Vásárlók körlevelében.

Küldjön (e-)képeslapot a szolgáltatójának, szólítsa fel arra, hogy kínáljon méltányos körülmények között készült, környezetbarát mobiltelefon-készülékeket, valamint adjanak kellő tájékoztatást arról, hogy a leadott készülékeket megfelelően ártalmatlanítják!

A képeslap megtalálható szórakozóhelyeken a képeslapelosztó-állványokon, vagy elektronikusan a www.makeitfair.org/take-action/mobiltelefont oldalon.


0
Tovább
06
okt/2010

Biodiverzitás 2010 - amerikai aggodalmak és megoldások

Az esőerdő megőrzése Dél-Amerika talán legfontosabb természetvédelmi feladata, de ugyanilyen fontos a kanadai karibuállomány és a mexikói apró delfinfaj, a vaquiták védelme is.



Az alábbiakban a Greenfo.hu környezetvédelmi szakportál cikkét változtatás nélkül, a szerkesztők engedélyével közöljük.

Argentína - meg kell állítani a szójaföldek terjedését

Argentínában például három évvel ezelőtt komoly áttörés volt, amikor életbelépett az erdővédelmi törvény, amely lehetőséget adott arra, hogy a szójaültetvények terjedését megakadályozza. Mivel a zöldek szerint igen elhamarkodottan hozták meg a törvényt, Argentína északi megyéiben viszonylag lassan lépett hatályba a jogszabály, így még ma is aggasztó, ami a természetes erdőkben zajlik. Mai napig vágják illegálisan a fákat és ezzel sérülnek a jaguárok, az óriástatuk és a chaco-pekarik élőhelyei. A zöldek arra hívják fel a figyelmet, hogy az erdővédelmi törvény alapos végrehajtása nélkül az elkövetkező évtizedekben bizony sivárrá válhat a most még rendkívül fajgazdag erdőség.

Két tudományos csoport is arra a véleményre jutott, hogy az egyre terjeszkedő szójaföldek komolyan veszélyeztetik a Chaco erdőséget, amely Dél-Amerika egyik legnagyobb biomasszájának számít. A szójaültetvények nagyságának növekedése veszélyezteti a Yungas erdőket és az Andok keleti lejtőit is, ahol az elmúlt években halomra vágták a fákat. 1969 és 2000 között a térség szubtrópusi erdőinek 85 százalékát vágták ki, körülbelül 1.2 millió hektárt.

Brazília - aggasztó erdővédelmi tervek

Brazíliában az 1965-ben elfogadott és már igen elavult erdővédelmi rendelkezést írná felül az új, amely az Amazóniai és az Atlanti erdőket is védené, ám a természetvédők megrökönyödésére nem a még erősebb védelemre összpontosítana. A módosítás amnesztiát adna azoknak a farmereknek és gazdálkodóknak, akik illegális fakitermeléssel foglalkoznak a 40 millió hektáros területen. A tervezet legnegatívabb része, hogy a magánkézben lévő amazóniai erdőrészek 80 százaléka helyett a jövőben csupán 50 százalék állna védelem alatt , azaz a különleges védelemre jogosult erdők nagysága a felére esne. A módosításban azon is változtatnának, hogy míg jelenleg a folyópartok árterei 30 méteres szélességben védettek, addig a jövőben már csak 5 méteres védelmi zóna maradna. A brazil Kongresszus fog dönteni a módosításról és azt a brazil elnök hagyhatja jóvá vagy vétózhatja meg, ez a szakemberek szerint attól is függ, hogy mi lesz az októberi választások eredménye.

Válaszul a tervekre hat kimagasló brazil tudós írt nyílt levelet a Science júliusi számában, amelyben figyelmeztetnek, hogyha az új szabályozás életbe lép, akkor az olyan hátralépést jelent, amely még több széndioxid kibocsátást eredményez, miközben százezernél több faj sodródhat a kihalás szélére.

Kanada - eltűnőben az érzékeny karibuk

Az erdei karibuk jelenléte az északi boreál erdőkben egyfajta indikátornak tekinthető, amely azért is fontos, mert ezeknek az erdőknek a széndioxid elnyelő képessége igen nagy és ezzel mérsékelni tudják a klímaváltozást. Az erdei karibuk helyzete jelenleg aggodalomra ad okot, mivel a felmérések szerint a karibuk legalább felét zavarják tevékenységükkel az emberek, így élőhelyeik töredezettek, az apróbb területeken pedig nem igazán tudják megvédeni magukat a medvéktől és a farkasoktól.

A karibuk ma már veszélyeztetett fajnak számítanak. A legnagyobb veszélyt azonban nem a vadállatok jelentik, hanem az olaj, a gáz és a kátránylelőhelyek egyre nagyobb száma Nyugat-Kanadában, legfőképpen Saskatchewan,Alberta, British Columbia térségeiben és az észak-nyugati területeken. A gond az, hogy a karibuk élőhelyének csak a töredéke áll teljes védelem alatt, miközben a tudósok azt indítványozzák, hogy az állatoknak sokkal tágasabb, összefüggő erdőkre lenne szükségük a túléléshez. A szövetségi kormány most arra törekszik, hogy megegyezés szülessen a kanadai erdőipar képviselőivel és létrehozzanak egy Németország nagyságához hasonló védett zónát. Az elképzelések szerint ezeken a területeken tilos lenne az olaj, a gáz és a kátrány kitermelése.

Mexikó - apró delfinek a hálókban

A legveszélyeztetettebb cetek közé tartozik a kistermetű delfinfaj a Vaquita. Becslések szerint ma már csupán 250 egyed él a Kaliforniai-öbölben. Ez azt jelenti, hogy a legutóbbi, 1197-ben történt mérés óta 56 százalékkal csökkent a delfinek száma a tengerben.

2007 óta Mexikóban hatályba lépett egy olyan jogszabály, amely tiltja a nagykiterjedésű merítőháló használatát, hogy így kímélje a térség halfajait. Azonban a vaquita populáció drasztikus csökkenése is mutatja, hogy a hálókba így is gyakran akadnak véletlenül be a vaquiták és ezt a jövőben minden eszközzel el kell kerülni. A megoldás az lehet, hogy a halászok másfajta halászati módszerekkel is megismerkednek, vagy lehetőséget kapnak arra, hogy más szakmákba képezzék át őket.

Forrás: greenfo.hu
 


0
Tovább
05
okt/2010

Panelfelújítási tanfolyam házmestereknek is Nyíregyházán

Az Energia Klub, az E-misszió Környezet- és Természetvédelmi Egyesület és Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata társasházak energiahatékonysági felújítását elősegítő képzést szervez.
 
A képzés időpontja: 2010. október 7. 9:00-15:00

Helyszíne: Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Kamaraterme (4400 Nyíregyháza, Szabadság tér 2.)

Részvételi díj: 1500 Ft

A képzés mindazoknak szól, akik érintettek iparosított technológiával készült épületek felújításában, azaz elsősorban közös képviselőknek, lakásszövetkezeti elnöknek, önkormányzati megbízottaknak, képviselőknek, energiagazdálkodási szakembereknek, pályázatíróknak.

Részletes program és jelentkezési innen lap tölthető le.



Az Energia Klub, az E-misszió Környezet- és Természetvédelmi Egyesület és Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata társasházak energiahatékonysági felújítását elősegítő képzést szervez.
 
A képzés időpontja: 2010. október 7. 9:00-15:00

Helyszíne: Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Kamaraterme (4400 Nyíregyháza, Szabadság tér 2.)

Részvételi díj: 1500 Ft

A képzés mindazoknak szól, akik érintettek iparosított technológiával készült épületek felújításában, azaz elsősorban közös képviselőknek, lakásszövetkezeti elnöknek, önkormányzati megbízottaknak, képviselőknek, energiagazdálkodási szakembereknek, pályázatíróknak.

Részletes program és jelentkezési lap letölthető innen!


0
Tovább
05
okt/2010

Elkészült a magyar étolajteszt, a Vénusz győzött

A Tudatos Vásárló magazin Magyarország tíz legnépszerűbb finomított napraforgóolaját vizsgálta laboratóriumban. A teszt során két nagyon veszélyes anyagot kerestek az élelmiszerben. Az eredmények szerint a nálunk forgalmazott napraforgóolajak nem tartalmaznak vegyszermaradványokat az egészségre káros mértékben.



A Tudatos Vásárló tesztje olyan veszélyes anyagok jelenlétét vizsgálta, melyek a talaj és a levegő szennyezése során kerülhetnek a napraforgókba, majd a belőlük finomított olajba. A kadmium bizonyítottan rákkeltő hatású, a vesét és a csontok szerkezetét károsító nehézfém. Vulkánkitörések, kőzetmállás vagy ipari, mezőgazdasági tevékenységek, hulladékégetés, műtrágyázás és szennyvíz révén juthat a talajba. A termőföldből a növények felveszik, így felhalmozódhat olyan olajos magvakban, mint a napraforgó, a lenmag és a mák.

A PCB-k (poliklórozott bifenilek) ideg- és immunrendszeri ártalmakat, pajzsmirigy-működési zavarokat is előidézhetnek, befolyásolják a hormonális rendszert, rákkeltő és magzatkárosító hatásúak. Ezek a rettegett dioxinokkal rokon, zsírokban oldódó szerves vegyületek klórtartalmú ipari hulladék szakszerűtlen égetésével, szennyvíziszappal, papíripari hulladékból, de növényvédő szerek szennyezéseként is környezetünkbe kerülhetnek. 1970-től fokozatosan korlátozzák felhasználásukat, de régi kondenzátorokban, transzformátorokban, lágyítóként lakkokban, tömítésekben, műanyagokban mindenütt előfordulhatnak, és innen a levegőbe kerülhetnek. Ha elfogyasztjuk, felhalmozódnak az emberi zsírszövetekben is, és mivel a víz nem oldja ezeket, nem ürülnek ki a szervezetből. Itt komoly károsodásokat okozhatnak, és mivel lebomlási idejük nagyon hosszú, a korlátozás ellenére még nagyon sokáig mérgezik környezetünket.

Értékelés, rangsor

A laboratóriumi teszt eredményei szerint egyik étolaj sem tartalmazott az egészségügyi határ feletti mértékben sem kadmiumot, sem PCB-t.

A napraforgóolajak rangsorának kialakításakor a TVE további fogyasztóvédelmi szempontokat is figyelembe vett. A fogyasztói tájékoztatás, a gyártó és a származási hely, valamint az energiatartalom feltüntetése figyelembe vételével kialakított pontozás szerint az első helyen a Vénusz napraforgóolaj végzett, megelőzve a Penny Market saját márkás Viviol termékét. A legalacsonyabb pontszámot a Sunol kapta, maga elé engedve a METRO által forgalmazott Aro olajat.

A teljes étolajteszt a Tudatos Vásárló magazin Kenyér - Gabona c. számában olvasható.

 

 

 


0
Tovább
05
okt/2010

Túraajánlatok a Börzsöny legszebb részein

A Börzsöny turistaúthálózata számtalan túra, kirándulás szervezésére ad lehetőséget. A Börzsöny és az Ipoly völgyének turistaatlasza nem a turistautak leírásának leltára, hanem Berki Zoltán és Heincz László szubjektív véleményét tükröző, néhány különösen szép, látnivalókban, kilátóhelyekben gazdag turistaút-kombináció ismertetése.

A szerzők több körtúrát is javasolnak, gondolva az autós turisták, a hegység szélén üdülök gyarapodó számára is. A kirándulások ajánlatánál, irányánál a közlekedési, domborzati, tájképi szempontokat is figyelembe vették. Az ajánlatokban szereplő túraleírásokat az atlasz térképes részének tanulmányozását követően is tetszés szerint lehet módosítani, bekapcsolva a nem ismertetett útvonalakat is. Az országos kék jelzés börzsönyi útvonalát külön fejezet tartalmazza.

További információk ezen az oldalon olvashatók.



 


0
Tovább
01
okt/2010

Hétvégén Európai Madármegfigyelő Napok

Az Európai Madármegfigyelő Napok programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1992-ben. Az október első hétvégéjére meghirdetett rendezvény egyrészt európai szintű információgyűjtést tesz lehetővé az őszi madárvonulásról, másfelől az ingyenes országos eseményekkel sokakat szólíthatunk meg és csábíthatunk ki a szabadba. A program magyarországi koordinátora a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), mint a BirdLife International hazai képviselője.

A programba bárki bekapcsolódhat. Helyszínek és fontos tudnivalók az MME honlapján.




0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (121),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),tél (34),megújuló energia (34),karácsony (34),klímaváltozás (33),nyár (31),globális felmelegedés (30),fenntartható építészet (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),mezőgazdaság (21),szén-dioxid-kibocsátás (21),egészség (21),hőszigetelés (20),fűtés (20),barkácsolás (19),gyerek (19),ősz (19),építészet (18),természet (18),ecet (18),takarítás (18),zöldség (18),komposzt (18),autó (17),divat (17),városi közlekedés (17),gyümölcs (16),takarékosság (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),virág (16),LED (15),klímaválság (14),lakberendezés (14),fa (14),szemét (14),ajándék (13),tavasz (13),tömegközlekedés (13),hulladékhasznosítás (13),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),élelmiszerpazarlás (12),víztakarékosság (12),víz (11),papír (11),illóolaj (11),lakásfelújítás (11),elektromos autó (11),művészet (11),természetes gyógymód (11),CO2 (11),raklap (11),Ozone zöld díj (11),talaj (10),allergia (10),háztartás (10),vegán (10),szélturbina (10),ruha (10),sport (9),madár (9),stressz (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),méh (8),levegőszennyezés (8),szúnyog (8),Párizs (8),ételpazarlás (8),vásárlás (8),növényvédelem (8),szén-dioxid (8),macska (8),mobiltelefon (8),pazarlás (8),bútor (8),csomagolás (8),lakás (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),komposztálás (7),Hollandia (7),gyom (7),alga (7),zajszennyezés (7),Hulladék Munkaszövetség (7),biogáz (7),VOC (7),játék (7),faültetés (6),beporzás (6),Budapest (6),ökolábnyom (6),New York (6),városi élet (6),ünnep (6),Föld napja (6),bioüzemanyag (6),fenyőfa (6),erdő (6),szmog (6),Kanada (6),biodiverzitás (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),környezetbarát (6),méz (6),kukoricakeményítő (6),zöld energia (5),busz (5),Ökoszolgálat (5),testről és lélekről (5),város (5),(5),öntözés (5),mulcs (5),Greenfo (5),levendula (5),urbanizáció (5),aszály (5),rovar (5),Föld órája (5),lomtalanítás (5),elektromos kerékpár (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),mosás (5),banán (5),térkép (5),pályázat (5),cipő (5),karácsonyfa (5),tárolás (5),turizmus (5),szélerőmű (5),városi hősziget (5)

Archívum