Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
19
máj/2009

Egyelőre nincs újabb panelpályázat, jelenleg tizenötmilliárd forint jut a már beérkezett igényekre

Mint arról néhány napja írtunk, július 31-ig lehet pályázni a távfűtéses lakások fűtéskorszerűsítésére. Ezzel kapcsolatban is sokan érdeklődtek a népszerű panelprogramról, hiszen a fűtéskorszerűsítés még hatékonyabb megtakarítást eredményez, ha a lakások nyílászáróit is kicserélik, illetve korszerűsítik a szigetelést.

Varga Zoltán, az önkormányzati tárca vezetője május 19-én kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a 2008. február 1-jén meghirdett panelprogramra szeptember végéig 30 milliárd forintnyi állami támogatási igény érkezett be.

Ebből 4,3 milliárdról már döntés született (13 500 lakás nyert támogatást), és most újabb 15 milliárd forint támogatásról döntöttek (46 518 lakás). A munkálatok egyharmadának költségét kormányzati támogatás fedezi, a fennmaradó részen az önkormányzat és a lakóközösség osztozik. Varga elmondta: a 30 milliárd forintnyi igény fennmaradó részét a tervek szerint a félév végéig eldöntendő támogatással le tudják fedni.

Az új pályázat kiírásával kapcsolatos kérdésünkre az Önkormányzati Minisztériumtól a következő választ kaptuk: "A panelprogramot a kormány kiemelt programként kezeli, a források függvényében folytatni kívánja. A 2009. évi kiírás tervezett időpontja várhatóan a II. félév. A rendelkezésre álló összeg függ a beérkező Robin Hood-adó átcsoportosítható mértékétől, és a szén-dioxid-kvóta bevételének felhasználhatóságától."

Kapcsolódó cikkünk: Július 31-ig lehet pályázni a távfűtéses lakások fűtéskorszerűsítésére - ÖKO- és ÖKOPlusz-programok




0
Tovább
18
máj/2009

Használt étolaj, festék, gyógyszer és hasonlók - lakossági veszélyeshulladék-gyűjtési akciók

Az önkormányzatok által szervezett veszélyeshulladék-gyűjtési akciókban olyan hulladékfajtákat lehet díjmentesen leadni, amelyek nem szelektív gyűjtése súlyosan terheli a környezetet.

A leadható hulladékfajták:

- savas akkumulátorok, szárazelemek, gombelemek

- folyékony és szilárd növényvédő- és rovarölőszerek

- lejárt szavatosságú gyógyszerek

- festék és lakkmaradékok, szerves oldószerek, festékes textíliák, ecsetek

- fáradtolaj, olajszűrők, levegőszűrők, olajos textíliák, olajosflakonok, használt sütőzsírok és olajok

- elektromos és elektronikus berendezések (háztartási gépek, televízió, számítógép, mobiltelefon, stb.)

Tipp: A veszélyes hulladékok egyes típusaitól a hulladékudvarokban is megszabadulhatunk. Nézze meg a Hulladék Munkaszövetség listáját itt! Nem árt, ha a látogatás előtt telefonon egyeztet a hulladékudvarral.

Tipp: Nem lehet azonban minden típusú veszélyes hulladékot leadni a hulladékudvarokban. Ha Ön olyan helyen lakik, ahol az önkormányzat nem szervez veszélyeshulladék-gyűjtési akciókat, akkor kezdeményezze ezt a polgármesteri hivatalban!

Május 23-án (szombaton) lakossági veszélyeshulladék-gyűjtési akció lesz Budapesten a XIII. kerületben

A hulladékgyűjtés pontos helyszínei és időpontjai:

- Lehel piac (Bulcsú utcai park) 8.00 - 11.30

- Herman Ottó Általános Iskola (Radnóti u. 35.) 10.30 - 12.00

- József Attila tér 12.00 - 13.00

- Váci út 132. sz. előtti parkoló 12.30 - 13.30

- Béke tér (a Polgármesteri Hivatal parkolójában) 13.30 - 15.00

- József Attila Színház (Déryné köz - Angyalföldi u. sarok) 14.00 - 15.00

A gyűjtési akcióban csak a háztartásokban keletkezett, felsorolt fajtájú hulladékokat veszik át.




0
Tovább
17
máj/2009

Hogyan tisztíthatjuk környezetbarát módon és olcsón fémtárgyainkat? Az Ökoszolgálat krajcáros tippjei

A fémtisztító szerek a fémáruk korróziós rétegének eltávolítására szolgálnak. Tisztításuk részben mechanikai hatáson (dörzsölő anyag, például kaolin, krétapor), részben pedig a vegyi oldóhatáson (felületaktív anyag, például a szalmiákszesz, az oxálsav) alapszik. Gyakran ammóniát is tartalmaz, amely tartós belélegzéskor egészségkárosodást okoz. Helyettük nézzük Az Ökoszolgálat krajcáros tippjeit!



Ezüst tisztítása: egy edénybe tegyünk egy maréknyi mosószódát és félökölnyi összegyűrt alufóliát. Tegyük közé a tisztítandó ezüstöt és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje az ezüsttárgyakat. A szennyeződés kicsapódik és az alufóliára rakódik le.

A mosószóda (nátrium-karbonát) általános vízlágyító-, áztató-, zsíroldó- és tisztítószer. Igen kis mennyiség is elegendő belőle. Beszerezhető az Ökoszolgálat Alapítvány Zöld Bemutatótermében, a 1050 Budapest, Nádor u. 34. fsz. 2. szám alatt. Telefonszám: 06/1/311-7855.

Króm: a tisztítószerek könnyen megtámadják a krómtárgyakat, ezért ezeket célszerű almaecetes ruhával tisztítani, fényesíteni. A krómozott mosogatót alkoholba mártott ronggyal is tisztíthatjuk. Ne feledjük a művelet végén tiszta vízzel kiöblíteni és száraz ronggyal kitörölgetni a felületet

Sárgaréz: ha a réztárgy nagyon piszkos, készítsünk egyenlő arányban kevert ecetből, sóból és lisztből tisztítómasszát. Átdörzsölés után alapos mosás szükséges! Rézedényeinket fényessé varázsolhatjuk, ha felületüket egy nyers vöröshagymával alaposan átdörgöljük.

Vörösréz: a korrodált részeket aludttejjel távolíthatjuk el. Mosogatás után a tárgyat szárazra kell törölni! A vörösréz edényeket sós ecettel is tisztíthatjuk.

Alumínium edényeinket csillogóvá tehetjük, ha almahéjat főzünk bennük.

A sütés végeztével vas palacsintasütőnket mossuk el, töröljük szárazra, majd kenjük be olajjal, hogy a rozsdásodást megakadályozzuk. Használat előtt újra mossuk el, hogy az olajréteget eltávolítsuk. Ha odaégett benne az étel, hintsük be az alját sóval, hagyjuk állni egy-két óra hosszat; ezután már könnyen tisztítható.

Forrás: az Ökoszolgálat Zöld krajcár című kiadványa

 


0
Tovább
16
máj/2009

Tizenötezer használt alumíniumdobozzal borított mini Eiffel-torony látható Budapesten

A hulladék szelektív gyűjtését és újrahasznosítását népszerűsíti a budapesti Városháza parkban pénteken felavatott 12 méter magas, 15 000 használt alumíniumdobozzal borított mini Eiffel-torony. A világhírű építmény mása május 29-ig a környezettudatos életmód, a szelektív hulladékgyűjtés, valamint a hulladéknyersanyagok újrahasznosításának fontosságára kívánja felhívni a figyelmet. Az eseménnyel kezdetét vette az alumíniumból készült italdobozok 120 fővárosi gyűjtőszigeten júniustól október végéig zajló gyűjtőakciója is. Mint megtudtuk, utóbbi annyit jelent, hogy ha valaki éppen jó helyen és időben ér egy fémgyűjtő konténerhez, csokit kaphat.



Enélkül is érdemes azonban szelektíven gyűjteni a fémhulladékot: ma már a fém csomagolóanyagok 50%-át újrahasznosított alapanyagból állítják elő. Tegyünk róla, hogy ez az arány növekedjen, gyűjtse külön a fémhulladékokat! Mit dobhatunk a szelektív szürke konténerbe, és mi az, amit semmiképpen ne dobjunk bele?

Ajánlat: szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos eddigi cikkeink

Magyarországon ma mintegy 6 millió lakosnak több mint 5000 gyűjtőponton, illetve házhoz menő gyűjtés révén van lehetősége arra, hogy anyaga szerint elkülönítve, azaz szelektíven gyűjtse az otthonában keletkezett csomagolási hulladékokat.


0
Tovább
15
máj/2009

Biopermetszerekkel, házilag készített oldatokkal a levéltevek ellen

A levéltetű károsít minden vadon tenyésző és termesztett növényt. A tetvek hihetetlen mértékben képesek elszaporodni, időjárástól függően évente akár 10-12 nemzedéket is létrehoznak. Kártételük abból adódik, hogy a növény nedvét szívogatják, amíg az teljesen le nem gyengül, fejlődésében visszamarad, majd elpusztul. Különösen veszélyesek a gyümölcsfákra - olvasható az Ezermester.hu cikkében , ahol azt is megtudhatjuk, hogy többek között a fák törzsén fel-lefutkározó hangyák figyelmeztetnek arra, hogy a fákon levéltetvek vannak. A hangyák ugyanis gondozzák a számukra hasznos mézharmatot szolgáltató levéltetveket. Mit tehetünk környezettudatos módon ellenük?Forrás: AFP



Bár a levéltetvek nyár elején jelennek meg tömegesen, folyamatosan kell ellenük védekezni már most is. Ha egy fánál csak elszórtan látjuk őket, segíthet a hajtáscsúcsok leveleinek leszedése, esetleg lemetszése. Ezt követően a fertőzött részeket gondosan el kell égetni.

A legáltalánosabb védekezési lehetőség a permetezés. A levéltetvek a levelek fonáki oldalán élnek, tehát a permetezésnél a rovarölő szereket oda kell kijuttatni, mert csak úgy érjük el a várt hatást! Kezelésnél ne várjuk meg, amíg a levelek a kártétel következtében összesodródnak, mert ilyen állapotban a permetezés már kevésbé eredményes - írja az Édenkert.hu.

A megelőző lemosópermetezésről már olvashattak rovatunkban, de most más szerekre van szükség (az olajos szereket most már nem is ajánlott használni, mert megfojthatjuk a leveleket). A levéltetvek ellen hatékony növényvédő szerek kaphatók (lásd a mezőgazdasági szaküzletekben), de ezek alkalmazása tovább terheli vegyszerekkel a környezetünket.

Mint azt egyre többen tudják, vannak a biotermesztésben is használható növényvédő szerek. A levéltevek ellen a káliszappan a legfontosabb. Megvásárolható oldat formájában mezőgazdasági szaküzletekben, de mi magunk is készthetünk (olcsóbban) oldatot, ha a káliszappant háztartási, illetve festékboltokban szerezzük be. Alkalmazási módjáról például itt olvashat.

Tipp: A káliszappan pajzstetvek ellen is jó. Fiatal facsemeteknél például - ha nagyon körbevették a vékony ágakat - mártsunk egy régi fogkefét nagyobb töménységű káliszappan-oldatba, és óvatosan dörzsöljük le a kérget.

Még környezet- és egészségbarátabb alapanyagokból is készíthetünk permetszert. Levéltetvek ellen kiváló recept: száz gramm szétmorzsolt kamillavirágot esővízbe áztatunk, 12 órán át állni hagyjuk. Az oldatot 1:4 arányban hígítjuk, és 40 gramm káliszappant adunk hozzá (forrás: Dr. Bálint György: Biológiai növényvédelem)

Tipp: Néhány további recept a növényi permetszerekhez

A permetezést rendszeresen ismételni kell, szükség esetén 10-14 naponta. A permetezést esős időben nem érdemes végezni, és nagy melegben sem szabad (az esti órák alkalmasak).

A levéltetvek legismertebb természetes ellenségei a katicabogarak, ezek és lárváik naponta 100-200 tetűt fogyasztanak el. Jó tudni, hogy a fátyolka és a fülbemászó is nagy hatékonysággal irtja a levélteveket, már csak ezért sem érdemes száműzni őket kertjeinkből.

Forrás: AFP

Ajánlat:

Az első lépés a bio-konyhakert felé: nem mindegy, mit mi mellé ültetünk
http://www.origo.hu/365/hazkorul/20090403-biokonyhakert-tarsnovenyek-365-kornyezettudatos-otlet.html

Magyar Biokultúra Szövetség
http://www.biokultura.org/

Ökogazdabolt
http://www.okogazdabolt.hu

Várjuk Olvasóink tapasztalatait, tippjeit a 365@origo.hu címre!


0
Tovább
14
máj/2009

Bringaerőműről szól a Tilos Rádió szombaton - az áramtermeléshez a hallgatókat is várják

Május 16-án, szombaton, reggel 8-tól délután 2-ig előre bejelentett áramszünet miatt kényszerű csendre ítéltetne a Mária utcai Tilos stúdió is, ám a rádió nem fog elhallgatni. A tavaszi Criticalmasson már kipróbált, és a tabáni domboldalon, a zenei programhoz áramot produkáló rendszer ismét munkába áll, azaz rádiósok, hallgatók által tekert kerékpárok fogják a szükséges energiát biztosítani.
 
A szó szoros értelmében vett humánerőforrás fejlesztette elektromos energia egy igazi, civil együttműködés eredménye. A Magyar Kerékpárosklub és a Greenbikes for Peace közös programját több cég is támogatja. A délelőttön minden érdeklődőt szívesen lát a Tilos Rádió.

A Bringaerőmű generátorának tekercsei és kivezetései 350 wattnyi energia folyamatos üzemben történő kinyerése esetén sem hibásodnak meg, erre van méretezve. Ezzel bőven túlméretezett a rendszer, mivel egy ember átlagosan 80-100 wattnyi energiát tud szolgáltatni kissé erőlködve, de hosszabb távon is. Rövidebb időre több száz wattnyi energiát is kibír hajtani magából egy átlagos ember, ennyi ideig tartó túlterhelést a generátor is kibír. 100 wattnyi energia egy komolyabb teljesítményű laptop, egy kisebb hűtőszekrény, irodai számítógép, átlagos méretű LCD TV, otthoni hi-fi, 20-30 mobiltelefon egyidejű töltésére elegendő. Egy átlagos 55 amperórás autó akkumulátor körülbelül 7 óra alatt tölthető fel teljesen - olvasható a Green Bikes for Peace honlapján.




0
Tovább
13
máj/2009

DELFIN díj a fenntarthatóságért

Június 5-ig lehet jelentkezni az idei DELFIN díjra. Az elismeréssel a Magyar Telekom Nyrt. jutalmazza azokat a beszállítóit, melyeknek a fenntartható fejlődés iránti elkötelezettsége kimagasló. A Magyar Telekom 2008-ban alapította meg a DELFIN Díjat (Díj egy ELkötelezett, Fenntartható, Innovatív Nemzedékért), melyet évente ítél oda. Idén az nyerheti el az elismerést, aki 2008-ban és 2009-ben is a Magyar Telekom beszállítója volt, és tevékenységéhez viszonyított fenntarthatósági teljesítménye példamutató. További információk az Üzleti Etika rovatban.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.




0
Tovább
12
máj/2009

Július 31-ig lehet pályázni a távfűtéses lakások fűtéskorszerűsítésére - ÖKO- és ÖKOPlusz-programok

A távhővel ellátott épületek egy részében - az ott élők számára - nem megfelelő a szobák hőmérséklete. Ennek jellemzően két oka van: a fűtési rendszer már elavult, illetve hiányzik, vagy nem működik az egyedi radiátoronkénti szabályozás. Ezek mellett jogos igény, hogy a lakók a felhasználással arányosan fizessenek a fűtésért. Mit tehetnek ennek érdekében?Fotó: Pályi Zsófia [origo]



Ezek az elvárások a megfelelő műszaki átalakítás után teljesíthetők. Az átalakításokat a megújult ÖKO-program keretében támogatja az állam, a beruházás 50%-át - de lakásonként maximum 77 000 forintot - fizetve. A programhoz kapcsolódó pályázatot 2009. július 31-ig lehet beadni. A pályázat elkészítéséhez a Főtáv Zrt. is segítséget nyújt, például díjmentes helyszíni felméréssel és árkalkuláció elkészítésével. Az ÖKOPlusz program keretében ezen kívül egy 10%-os alapdíjkedvezményt is ad a vállalat, 10 évre. Az ezzel kapcsolatos részletes információkat http://www.okoplusz.hu/ oldalon találja.

A fűtéskorszerűsítés két leglényegesebb eleme, hogy a fűtőtestekre termosztatikus radiátorszelepeket szerelnek fel (amelyek melyek automatikusan szabályozzák a szobák hőmérsékletét), és elhelyeznek egy költségosztót is. A költségosztók alkalmazásával igazságosabb elszámolás valósulhat meg, amely a tényleges fogyasztáson alapul. A készülék adatai által a lakásban felhasznált, illetve regisztrált hőmennyiség lakásonként elszámolhatóvá válik. Leegyszerűsítve a költségosztók biztosítják azt, hogy mindenki annyit fizessen, amennyit fogyasztott.

A fűtéskorszerűsítés eredményeképpen a hőenergia-felhasználás átlagosan mintegy 20%-kal csökkenthető. A program első évében, 2008. november 25-éig 1483 épület kért ajánlatot (ez mintegy 136 ezer lakást érint), amelyből a Főtáv Zrt. 1099 ajánlatot adott ki és eddig 118 ajánlatot (kb. 12 ezer lakás) fogadtak el a lakóközösségek. Eddig 7 épületben (1000 lakás) fejeződött be a fűtéskorszerűsítés, további 13 épületben (1200 lakás) a kivitelezés folyamatban van.

Forrás: MTI

A fűtéskorszerűsítésre egyéni lakások nem pályázhatnak, az adott hőközponthoz tartozó összes lakásnak együtt kell pályáznia. A 10%-os alapdíjkedvezményt igénybe vevőknek egy 10 éves hűségnyilatkozatot kell aláírnia, melynek értelmében 10 évig nem váltanak szolgáltatót.

A fűtéskorszerűsítés még hatékonyabb megtakarítást eredményez, ha a lakások nyílászáróit is kicserélik, illetve korszerűsítik a szigetelést. Ehhez - újbóli kiírása esetén - az a panelfelújítási program nyújthat segítséget, amely az ÖKP-program mellett szintén az Új Magyarország Lakásfelújítási Program része.

Nem mindegy, hol van a lakás a panelben - olvasónk írta

Én egy panelépület első emeletén lakom szélső lakásban. Az épület külső hőszigeteléssel rendelkezik, két éve kicseréltük a nyílászárókat a mai kor követelményeinek megfelelőkre, szabályozható csapokat szereltek a radiátorokra, és költségmegosztó méri az elfogyasztott hőenergiát. Mindezek ellenére nem csökkent, hanem jelentősen emelkedett a fűtési számlánk a korábbi légköbméter-alapú elszámoláshoz képest. Ennek oka az, hogy míg nálunk az egész fűtési szezon alatt maximális fokozaton kellett járatni a fűtést a nappaliban ahhoz, hogy meglegyen a 22 fok, addig egy középső lakásban zárt csapok mellett is megvolt ugyanez. A fűtési költség kiszámításánál alkalmaztak ugyan némi korrekciót (a költségmegosztón mutatott értéket 0,9-es szorzóval vették figyelembe), de ez korántsem eredményezett "igazságos" költségelosztást. Véleményem szerint, ha a költségmegosztó készülékek úgy lennének programozva, hogy mérni tudnák az egész fűtési szezonra vonatkozó átlaghőmérsékletet a helyiségben, és a költség elosztásnál ez lenne a kiinduló alap, mindenki a lakása hőmérséklete alapján (nem a lakás fekvése alapján) fizethetné a fűtési díjat. (Grimm György)


0
Tovább
11
máj/2009

A PVC-padlók az egészségre veszélyes anyagokat eregetnek - használjon helyettük linóleumot vagy járólapot!

A lágy PVC-ből készült padlók igen elterjedtek az előszobák, konyhák és fürdőszobák aljzatának burkolásához, mert nagy szín- és méretválasztékban kaphatók, ellenállnak a nedvességnek, könnyen tisztántarthatók és viszonylag olcsók. Ugyanakkor a PVC gyártása és hulladékként való feldolgozása (elégetése) súlyos egészség- és környezetkárosítással jár.

A PVC-padlók hajlékonysága a benne lévő lágyító adalékoknak, az úgynevezett ftalátoknak köszönhető. Ezek azonban folyamatosan kiszabadulnak a padló anyagából (kipárolgásuk eleinte gyorsabb). Az öregebb PVC-padlók ezért válnak keményebbé és fakóbbá.

A belélegzett ftalátok veszélyeztetik a hormonháztartást, a májat, a vesét, és bizonyítottan magzatkárosító hatásúak. További egészségügyi problémát jelenthetnek a PVC-ben lévő stabilizátorok, égésgátlók és a nehézfémtartalmú színezőanyagok - olvasható a győri Ökológiai Stúdió Alapítvány fogyasztóvédelmi füzetében.

A legjobb, ha legalább a lágy PVC-től teljesen megszabadulunk a lakásban (persze az elektromos kábelek szigetelésének kivételével). A PVC-padló helyett választhatjuk a járólapot vagy a linóleumot - utóbbi is természetes alapanyagokból (lenmagolajból, falisztből) készül. (Régebben azbesztrosttal is készítették őket, de ezek ma már nem kaphatók.) Mindkettő drágább, de a környezetre, egészségre veszélytelen. Kerüljük például a lágy PVC-ből készült játéksátrakat, zuhanyfüggönyöket, konyhaabroszokat is! Különösen vigyázzunk a régi (1960-70-es években) lerakott PVC-padlók eltávolításánál, mert ragasztóanyaguk azbesztet is tartalmazhat.

A felszedett PVC-padlókat a szelektív hulladékgyűjtésben nincs lehetőségünk leadni, mert újrafelhasználásuk nem megoldott. Az ilyen hulladékot (a lakásfelújítás során keletkező egyéb törmelékkel együtt) konténerben kell elszállíttatnunk.




0
Tovább
11
máj/2009

Hatékonyabb, ha etanol helyett elektromossággá alakítják a biomasszát

A bioüzemanyagok, például a bioetanol alternatívát kínálnak a járművek meghajtására a gázolajjal, illetve a benzinnel szemben. Amerikai kutatók azt vizsgálták, miként lehet a leghatékonyabban kihasználni a rendelkezésre álló biomasszát a járművek üzemanyagaként. Arra a következtetésre jutottak, hogy azonos mennyiségű biomasszából sokkal több fölhasználható energiához lehet jutni, ha a növényi nyersanyagot etanol helyett elektromossággá alakítják, és azzal hajtják az autókat. Részletek és összehasonlító ábra a cikkben.



A Science folyóirat legújabb számában megjelenő tanulmány szerzői kiszámították, hogy azonos területen termelt kukoricával vagy kölessel egy közepes fogyasztású autó mintegy 80 százalékkal nagyobb távolságot tehet meg, ha elektromos energiává alakítva használják fel a terményt, mintha bioetanolt készítenének belőle, és azzal hajtanák a robbanómotoros autókat. A szerzők szerint ráadásul még a környezet terhelése is kisebb, mert a termesztési és a gyártási folyamatok során összességében kevesebb üvegházhatású gáz kerül a levegőbe, mint az etanolos útvonal esetében.

Bioelektromossággal messzebb lehet jutni

A tanulmány társszerzője, Chris Field, biológus, a Carnegie Intézet Globális Ökológiai osztályának igazgatója elmondta: az a kérdés, hogy bioetanolként vagy elektromosságként lehet-e hatékonyabban felhasználni a biomasszát, elég nyilvánvaló, de eddig nem igazán kérdezte meg senki. Valahogy más a motivációja azoknak az embereknek, akik azon gondolkodnak, miként lehet az etanolt üzemanyagként fölhasználni, mint azoké, akik az elektromos autók fejlesztésén törik a fejüket. A két terület azonban átfedi egymást, ott, ahol a hatékonyság maximalizálásáról és az éghajlatra való káros hatások minimalizálásáról van szó - mondja.

Field annak a kutatócsoportnak a munkájában vett részt, amelyben a tanulmány vezető szerzője, Elliott Campbell, a mercedi Kaliforniai Egyetem és David Lobell, a Stanford Egyetem élelmiszerbiztonsági és környezeti programjának munkatársa dolgozott. A kutatók elvégezték mind a bioelektromosság-előállítási, mind a bioetanolgyártási technológiákkal kapcsolatos életciklus-analízist. Eközben nemcsak az egyes technológiákkal termelhető energiamennyiséget vették figyelembe, hanem a jármű- és az üzemanyaggyártáshoz felhasznált energiát is. Az elemzéshez a járműhatékonyságokról nyilvánosan hozzáférhető adatokat használták fel.

A bioelektromosság egyértelmű győztesnek bizonyult a megtett kilométer/hektár energianövény összehasonlításban. Ez független volt attól, hogy az energiát kukoricából vagy kölesből, egy cellulóz-alapú energiaterményből nyerték. Például egy bioelektromossággal hajtott kisterepjáró 56 000 kilométert tudna megtenni országúton 1 hektárnyi kölesből termelt nettó energiával, míg egy hasonló teljesítményű robbanómotoros jármű csupán 36 000 kilométert.

McDade and Campbell/UC Merced

Ugyanannyi biomasszából termelt bioelektromossággal hosszabb utat lehet megtenni, mint ha bioetanollá alakítva használnák fel járművek üzemanyagaként (az ábrára kattintva nagyobb képet kapunk)

Campbell szerint a robbanómotor egész egyszerűen nem elég hatékony, különösen, ha az elektromos járművekkel hasonlítjuk össze. Ezen még a legjobb etanolgyártási technológiák és a hibridmeghajtású autók használata sem tudnak változtatni.

Környezetkímélőbb a bioelektromosság

A kutatók azt is tapasztalták, hogy a bioelektromosság és az etanol a klímaváltozásra gyakorolt potenciális hatásában is különbözik. Egy hektár kölesből származó, elektromos jármű meghajtására használt energia képes megakadályozni vagy ellensúlyozni akár 25 tonna szén-dioxid kibocsátását, egy hasonló méretű benzines autóval összehasonlítva. A járműtípusokat és a különböző terményeket figyelmen kívül hagyva ez az ellensúlyozás átlagosan több mint 100 százalékkal nagyobb a bioelektromos, mint az etanol útvonal esetében. A bioelektromosság ráadásul több lehetőséget kínál az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére olyan intézkedésekkel, amilyen például a karbonszekvesztráció (a szén-dioxid felfogása és deponálása, azaz biztonságos elhelyezése). Ezeket meg lehet valósítani a biomassza-erőművekben, de nem kivitelezhetők az egyedi robbanómotoros járműveknél.

Noha az eredmények egyértelműen a bioelektromosság előnyére mutatnak az etanollal szemben, a kutatók figyelmeztetnek, hogy a társadalom által választott energiastratégia összetett dolog. Meg kell még vizsgálni a lehetőségeket más tényezők tükrében is, amilyen például a vízfogyasztás, a levegőszennyezés és a gazdaságossági mutatók. Ráadásul az országoknak fontos stratégiai döntést kell hozni, vajon az etanollal vagy az elektromossággal hajtott járművek gyártását részesítsék előnyben. Az ehhez hasonló tanulmányok segíthetik a döntések meghozatalát.

Az "energianövényekkel" kapcsolatban fontos hangsúlyozni, hogy termesztésük gyakran az élelmiszernövények rovására történik, a művelhető területek erdőirtással való bővítése pedig súlyosbítja az éghajlatváltozással kapcsolatos problémákat. A szakértők egy része szerint ezért nem jelentenek igazi alternatívát.

Pesthy Gábor

Forrás: Science/AAAS


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum