Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
20
ápr/2009

Mit dobhatunk a szelektív sárga konténerbe, és mi az, amit semmiképpen ne dobjunk bele? Műanyaggyűjtés otthon

A szelektív hulladékgyűjtés során a különböző hulladékfajtákat (anyaguk alapján) elkülönítve gyűjtjük, majd azokat hasznosítjuk, újrafelhasználjuk, így új termékeket kapunk. A legutóbbi felmérések alapján Magyarországon közel 6 millió lakos vehet részt a szelektív hulladékgyűjtésben. A legnagyobb arányban a műanyag hulladékot gyűjti szelektíven a lakosság. Fontos, hogy odafigyeljünk arra, mit hová dobunk, illetve nem dobunk. Nézzük a sárga műanyaggyűjtő konténert!A műanyag, sárga színű szelektív hulladékgyűjtő konténerbe kerülhetnek az ásványvizes és üdítős PET-palackok lapítva, tejfölös- és joghurtospoharak kitisztítva, műanyagzacskók (akár tejeszacskó is kitisztítva), PP és HDPE jelzésű kozmetikai szeres flakonok.

Amiket semmiképp se dobjunk bele: kazetta, CD-lemez, fogkefe, műanyag játékok, hungarocell, nejlonharisnya, papírcímke, üvegpalack, és minden egyéb műanyagnak ítélt hulladék, mert az újrahasznosításuk még nincs megoldva.
A mérgező vegyszerek (például növényvédő szerek) csomagolásai veszélyes hulladéknak számítanak, semmiképp se dobjuk a gyűjtő konténerbe!

FONTOS! Műanyagot tilos égetni! A 21/2001. számú kormányrendelet értelmében 500 ezer forintig terjedő bírságra számíthat az, aki ezt megteszi. Az égetés során mérgező anyagok jutnak a levegőbe, amelyek egészségkárosodást, nagy koncentrációban pedig akár azonnali halált is okozhatnak. Lásd még a Levegő Munkacsoport Ne égesd el! című kiadványában.

Tipp: Hulladékból Termék kiállítás 2009, április 25-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában (Bp. 1028 Templom u. 2-10.; minden nap 10-18 óráig)

Az italoskarton-dobozok gyűjtése településenként változik, egyes helyeken a papíros, míg máshol a műanyagos konténerbe gyűjtendő (ahol egyikbe sem, ott zsákos gyűjtés folyik). Erről a legtöbb esetben egy piktogram tájékoztat minket (részletesebben lásd korábbi cikkünkben: WC-papír lesz a tejesdobozból, ezt is gyűjtheti szelektíven!).

Budapesten jelenleg 903 gyűjtősziget áll a lakosság rendelkezésére, míg országosan 5150. A KVVM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium) által készített reklámfilm a szelektív hulladékgyűjtésről itt megtekinthető.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Használjuk ki a szelektív hulladékgyűjtés adta lehetőségeket, hiszen csökkenthetjük a saját otthoni szemetünk mennyiségét, a hulladékból pedig újabb termékek készülhetnek, ezáltal a környezetet jelentős terheléstől szabadítjuk meg!

Kump Edina, ELTE Környezettudományi Klub

Várjuk olvasóink észrevételeit, tippjeit a 365@origo.hu címre!


0
Tovább
19
ápr/2009

Az Ön ruháját is akarják! Kezdődik a gyűjtés az Ökoteregetésre a Critical Mass, a biciklis felvonulás napján

Több tízezer biciklist várnak a szervezők a vasárnapi Critical Mass biciklis felvonulásra. A menet délután háromkor a Tabánból indul, a végcél a Városliget, ahol fél hat körül lesz a hagyományos bringaemelés. Idén babakocsis felvonulás is lesz, a szervezők pedig azt kérik, hogy lámpát mindenki vigyen magával. Részletek és film a tavaly szeptemberi felvonulásról

Tipp: Bringázz a Munkába!

Egy másik program: idén ismét megszervezik az Ökoteregetést. A szervezők a Critical Mass napjától várják a megunt, nem hordott ruhákat a Gödörbe (Budapest, Erzsébet tér). A lehozott holmikért bónokat adnak, amelyekért a Föld napján, április 22-én válogathatunk cseredarabokat. Még szerdán is lehet vinni ruhákat, a cserebere 16 órakor kezdődik. A megmaradó ruhákat a családsegítő szolgálat segítségével juttatják el a hiányban szenvedőkhöz. Részletek itt

Tipp: Ne dobja ki, adja tovább!

Forrás: [origo]
0
Tovább
18
ápr/2009

Mit tennél a környezetedért? Óriás tűzfalakra is felkerülnek egy gyerekpályázat nyertes művei

A Gyerek ARC idei témája azt a jövőbeni világot járja körül, amelyben a jelenlegi iskolás gyerekek (6-14 éves korig) élni szeretnének, és amelyet felnőttként 2039-re meg is valósíthatnak. A pályázat kiírása egy különleges tartalmú levélhez köthető, melynek feladója a képzeletbeli Xenor bolygón élő Biox.Forrás: ARCBiox útban van felénk, és reméli, hogy a Föld nevű bolygó vonzó természeti adottságokkal, kellemes klímával, gazdag növény- és állatvilágával, valamint szívélyes földlakókkal fogadja majd 30 év múlva. Merthogy a jelenlegi kép meglehetősen elszomorító. A gyerekek feladata, hogy megtervezzék, milyen lesz környezetük Biox megérkezésekor. Részletes információk a program honlapján.

Ehhez a pályázathoz csatlakozik a Magyar Telekom Gyerek ARC+ pályázata, amelynek keretében 3-5 fős alkotói csoportoktól a "Ti mit tennétek a környezetetekért?" témában várják a pályaműveket.  A pályázat különlegességét az adja, hogy a zsűri által hat legjobbnak és legötletesebbnek ítélt alkotásokat a cég egy-egy nagyvárosi tűzfalon óriásméretben is kivitelezteti.

Forrás: ARC

További információ az (1) 345-0452-es telefonszámon vagy e-mailben, a palyazz@arcmagazin.hu címen kérhető.

A pályaművek beadásának határideje - a Gyerek ARC és a Gyerek ARC+ pályázat esetében is - 2009. május 11.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.


0
Tovább
17
ápr/2009

Ne dobja ki, adja tovább! Az adományfogadó szervezetek listájának bővítéséhez az Ön segítségét is kérjük

Az újrafelhasználás (recycling) egyik módja, ha feleslegessé vált vagy megunt dolgait nem dobja ki, hanem olyan helyekre viszi, ahol azok új gazdára találhatnak. A Hulladék Munkaszövetség adatbázisában fővárosi adományfogadó szervezeteket találhat (a név és a cím mellett azt is, hogy milyen típusú adományokat várnak). Várjuk Olvasóink leveleit Budapesten kívüli adományfogadó helyekről, amelyekkel kibővíthetnénk ezt a listát a 365@origo.hu címre!

Figyelje az akciókat is, vagy használja az utcán néhány helyen már felbukkant ruhagyűjtő konténereket!

Tipp: Tavaszi állatmenhelysegítő vásár 2009. április 19-én! A Zöld Zebra Egyesület áprilisban újabb állatmenhelysegítő vásárt szervez. Olyan használati tárgyakat, eszközöket gyűjtenek be adományként, melyeket aztán - igazán kedvezményes áron - értékesíteni tudnak, a befolyt összegből pedig menhelyeket segítenek.

Az adományozás - szociális vonatkozásai mellett - környezetbarát: az újrahasznosítással egyrészt energiát takarítunk meg, másrészt csökkentjük a környezet terhelését, hiszen nem kell ismét elsődleges nyersanyagot felhasználni, a hulladék pedig nem kerül a lerakókra.

További tippek az újrafelhasználáshoz: vásároljon újrahasznosított anyagokból készült termékeket, vásároljon bolhapiacon vagy second hand üzletekben (tőlünk nyugatra ez nem "ciki"), és akár Ön is szervezhet cserebere-börzét. Ne feledkezzen meg arról, hogy az újrahasznosítás első lépése a szelektív hulladékgyűjtés!

 
0
Tovább
16
ápr/2009

Mit dobhatunk a szelektív kék konténerbe, és mi az, amit semmiképpen ne dobjunk bele? Papírgyűjtés otthon

A szelektív hulladékgyűjtés során a különböző hulladékfajtákat (anyaguk alapján) elkülönítve gyűjtjük, majd azokat hasznosítjuk, újrafelhasználjuk, így új termékeket kapunk. A legutóbbi felmérések alapján a lakosságnak már 52%-a gyűjti szelektíven a szemetét. Ezáltal a saját kukáját is jelentős mennyiségű szeméttől kíméli meg. Mindezek tudatában fontos, hogy odafigyeljünk arra, mit hová dobunk, illetve nem dobunk. Nézzük a kék, papírgyűjtő konténert!Fotó: Tuba Zoltán [origo]A papíros, kék színű szelektív hulladékgyűjtő konténerbe kerülhetnek az újságpapírok, kartondobozok összehajtva, csomagolópapírok, telefonkönyvek, irodai hulladékpapírok, szórólapok, hullámpapír, könyvek műanyag-, bőr- és műbőrkötés nélkül. Ügyeljünk rá, hogy ezek minden esetben tiszták legyenek!

Amit semmiképp ne dobjunk bele: használt egészségügyi papírok (zsebkendő, toalettpapír, pelenka stb.), indigó, faxpapír (hőérzékeny papírokat, így például a MÁV-jegyet se), szennyezett papírok (pl. zsírosak, koszosak), műanyag füzetborító, ragasztószalagok, fóliázott papírok.

Ha a papírt otthon műanyagzacskóba gyűjtjük, akkor a zacskóból ürítsük ki a papírokat a megfelelő helyre, majd ha a zacskót már nem kívánjuk használni tovább, a sárga színű műanyagtárolóban helyezzük el.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Tipp: Hulladékból Termék kiállítás 2009, április 25-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában (Bp. 1028 Templom u. 2-10.; minden nap 10-18 óráig); április 18-án Családi nap!

Az italoskarton-dobozok gyűjtése településenként változik, egyes helyeken a papíros, míg máshol a műanyagos konténerbe gyűjtendő (ahol egyikbe sem, ott zsákos gyűjtés folyik). Erről a legtöbb esetben egy piktogram tájékoztat minket (részletesebben lásd korábbi cikkünkben: WC-papír lesz a tejesdobozból, ezt is gyűjtheti szelektíven!).

Budapesten jelenleg 903 gyűjtősziget áll a lakosság rendelkezésére, míg országosan 5150. A KVVM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium) által készített reklámfilm a szelektív hulladékgyűjtésről itt megtekinthető.

Használjuk ki a szelektív hulladékgyűjtés adta lehetőségeket, hiszen csökkenthetjük a saját otthoni szemetünk mennyiségét, a hulladékból pedig újabb termékek készülhetnek, ezáltal a környezetet jelentős terheléstől szabadítjuk meg!

Kump Edina, ELTE Környezettudományi Klub

Várjuk olvasóink észrevételeit, tippjeit a 365@origo.hu címre!


0
Tovább
15
ápr/2009

Bringázzon a munkába, május 8-ig legalább nyolc alkalommal!

A Magyar Kerékpárosklub és a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium idén tavasszal is meghirdette a Bringázz a Munkába! akciót. Regisztrálni a kampány saját honlapján lehet, és itt kell vezetni a személyes közlekedési naplót is.Aki április 6. (hétfő) és május 8. (péntek) között teljesíti a legalább nyolc napi - saját maga által igazolt - bringázást a munkába, nyereménysorsoláson vesz részt. Idén Bringázz az Egyetemre! kampány is indul, így főiskolai és egyetemi csapatok is regisztrálhatnak. A szervezők keresik azt a céget is, ahol legnagyobb arányban bringáznak az alkalmazottak.

A szervezők szerint a kampány célja, hogy Ön is megtapasztalja, mennyire egyszerű és természetes kerékpárral érkezni a munkába. A valóságban nem ennyire rózsás a helyzet: még mindig kevés a kerékpárút és sok a biciklilopás, ezért ha eddig nem járt munkába kerékpárral, körültekintően döntsön arról, csökkenti-e a településének környezetszennyezését ezen a módon is.

Forrás: [origo]

Tény, hogy a kerékpározásnak rengeteg előnye van, például:

 •  Budapesten a belvárosban a gépkocsik átlagos sebessége 13-15 km/h, ami kényelmes tekeréssel lehagyható;
 •  költségkímélő; a kampány honlapján kiszámolhatja, mennyibe kerül mindennel együtt autója üzemeltetése;
 •  környezettudatos; egy átlagos gépkocsi teljes életciklusa (gyártás, használat, hulladékkezelés) alatt 2874 millió köbméter szennyezett levegővel és 28 tonna szeméttel terheli környezetünket;

A kampány honlapján további információk olvashatók erről is, csupán egy megjegyzést fűzünk még a témához: a kerékpározás nem egészséges a legnagyobb benzingőzben, ezért zsúfolt belvárosokban nem feltétlenül ajánljuk.


0
Tovább
14
ápr/2009

Káros a mosogatógépből felszálló gőz - ne használjon klórtartalmú termékeket!

A klór, illetve a klórvegyületek irritálják a bőrt, a szemet, a nyálkahártyákat, sőt kapcsolatba hozhatók születési rendellenességek és daganatok kialakulásával is. A tisztító- és mosogatószerekből a klór a levegőbe távozhat - amikor például kinyitja a mosogatógép ajtaját, akkor a felszálló gőz tele van klórral (ha klórtartalmú szert használ). Az egészségügyi hatásokon túl a klór hosszú ideig stabil marad a levegőben, és a felsőlégkörbe jutva ózonpusztító hatást fejt ki: egyetlen klóratom több tízezer ózonmolekula lebontásában vehet részt.Mindezek miatt kerülje a klórtartalmú termékek, például a hipó használatát. Mosogatáshoz, tisztításhoz használhat környezetbarát mosogató- és tisztítószereket (amelyek között már mosogatógép-tabletták is vannak), mosószódát vagy szódabikarbónát.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Ezen kívül próbáljuk kerülni vagy minimálisra csökkenteni a klórtartalmú fehérítők, klórozott fertőtlenítőszerek, penészeltávolítók és WC-tisztítók használatát is. Fertőtlenítőszerként használhatunk például ecetet, amely a háztartásokban alkalmazott, higított formában a környezetre nem ártalmas (részletesen lásd korábbi cikkünkben). A klórtartalmú légtisztítószerek használata az egészségre különösen káros, és a probléma forrását amúgy sem szünteti meg - helyette inkább szellőztessünk.

A mosogatógépről nem állíthatjuk, hogy környezetbarát. Sok vizet és áramot használ, mivel forró vízzel történik a mosogatás és sok vegyszert is igényel. Ha feltétlenül szükséges, akkor csak olyan helyen alkalmazzuk, ahol tényleg maximálisan ki van használva, ahol valóban időt és munkát takarít meg - olvasható az Ökoszolgálat honlapján, ahol rengeteg értékes tanácsot kaphat a környezetbarát tisztításhoz.
0
Tovább
13
ápr/2009

Évi 2000 liter víz fogmosásra - egy víztakarékossági tipp a locsolás napján

Ha folyóvíznél mosunk fogat, akkor a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium honlapján olvasható információ szerint napi 8 liter vizet is kiengedhetünk. Ha nem, akkor 2 liter is elég a fogmosáshoz, a fogmosópoharas megoldás még kevesebbet igényel (szerkesztőségünk is végzett méréseket, és ha a literek egyénenként változnak is, az arány nagyjából jó).

Maradjunk a fenti adatok mellett: a 6 liternyi különbség éves szinten körülbelül 2190 liter víznek felel meg (szökőévben egy kicsit több). Éves többletkiadásban ez jelenleg 475 forintot jelent, így lehetséges, hogy a legtöbb ember számára nem elég erős motiváló tényező.

Próbáljon azonban maga elé képzelni 20 darab egyhektós hordót egy borospincében: ennyi értékes ivóvizet folyat el feleslegesen, ha folyóvíznél mos fogat. Ha pedig figyelembe vesszük a feleslegesen elfolyatott fürdővizet, a WC-öblítések vizét, esetleg a folyóvíznél folyó borotválkozást (linkek a sorozat elemeire), úgy már jóval nagyobb összegek jönnek ki. Míg például egy átlagos fürdés 300 liter vizet igényel, addig egy zuhanyzás akár 40 liter vízből is megoldható: a különbség itt éves szinten már 94 900 liter, illetve 20 593 forint (napi egy zuhanyzással számolva). Egy köbméter ivóvíz díja egyébként a 2004-es 143 forintról 2009-re 216 forintra emelkedett.

Tény, hogy a legtöbb háztartásban pazarló módon használunk egy olyan környezeti elemet, amelynek drága az előállítása, és amely nálunk is egyre fogy: Magyarország egyes részein - különösen a karsztos területeken - érezhetően csökken az édesvíz mennyisége az elmúlt években, főképpen az éghajlati változások miatt.
0
Tovább
11
ápr/2009

Éled a természet - néhány egyszerű tipp, hogyan segíthetjük a madarakat, hüllőket, sünöket, méheket

A tél végén, a madáretetési időszak befejeztével új lehetőségek nyílnak a körülöttünk élő állatok megfigyelésére, segítésére. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület összeállításában olyan ötleteket olvashatunk, amelyekkel megkönnyíthetjük a madarak számára a költési időszakot, és más állatokon is segíthetünk.Forrás: [origo]Tavasszal a madarakért

A madarak segítése, védelme érdekében az alábbiakat tudjuk tenni:

 • az itatás folytatása vagy elkezdése például 30-40 cm átmérőjű, nem több, mint 10 cm mély műanyag virágalátét itatóval, mert ebben a madarak fürdeni is tudnak;
 • egész évben folyamatosan lehet mesterséges odúkat kihelyezni, ám mivel az odúlakó énekesmadarak első költése már elkezdődött (a fészkek többsége készülőben van vagy elkészült), a most kirakott odúkat a madarak legkorábban a másodköltéssel (május-júniusban) tudják elfoglalni;
 • a bokrok levélbe borulása után lehetőleg ne, vagy csak nagyon óvatosan, a vágás által érintett szakaszokat átnézve nyírjuk a bokrokat, mert növényalakító tevékenységünknek könnyen áldozatul eshetnek tojásos vagy fiókás fészkek (pl. feketerigó, zöldike, barátposzáta);
 • ne égessünk tarlót, gyepet, nádast, mert ez a talajon költő madarak fészekaljai mellett elpusztítja a terület alsóbbrendű és gerinces állatvilágát!

Jön a többi állat is

A téli álmot nem alvó madarak mellett március-áprilisban szinte teljes létszámban megjelennek a hibernációból feléledő ízeltlábúak, puhatestűek, kétéltűek és hüllők a kertekben, parkokban, óvoda- és iskolaudvarokban, erkélyeken, panel és irodaház előkertekben. Az MME Madárbarát kert programja (www.mme.hu) részletes ajánlásokat, ötleteket tartalmaz e fajok védelmével kapcsolatban is:

 • ültessünk egynyári lágyszárú virágokat a kertbe, balkonládába, ezek nemcsak kiváló táplálkozóhelyei a különböző lepkéknek, méheknek, de a szemet is gyönyörködtetik;

Forrás: [origo]

 • készítsünk darázsgarázst, és helyezzük ki a virágos növények közelébe a magányos méhek és darazsak "költésének" segítése érdekében;
 • helyezünk ki lepkeetetőt, béka- és süngarázst (ezek a garázsok a bolt.mme.hu oldalon megtekinthetők és beszerezhetők);
 • ha tudunk, készítsünk sziklakertet, kis kő- vagy farakást, ami remek gyíkvár;
 • az első fűnyírás alkalmával a bokrok között, a kert eldugottabb sarkában hagyjunk meg nyíratlan fűfoltokat, mert ezek párásabb mikroklímája sok ízeltlábúnak, házas csigának és békának nyújt menedéket.

Ne felejtsük el, hogy a lepkék, csigák, és különösen a békák jelenléte nem csak önmagáért, az állatok szépségéért, megfigyelési élményükért fontos, hanem azért is, mert jelzik, hogy a kert, a környezetünk egészséges, olyan hely, ahol emberként élni, gyereket nevelni is jobb, mint olyan helyen, ahol már az állatok sem tudnak megélni.

További információk a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnél.

Ajánlat: gólyák élőben

Ajánlat: húsvéti programok

Tipp: csatlakozzunk a madárbarát kert programhoz!

Tipp: madársziluettel óvjuk a madarakat attól, hogy nekirepüljenek az üvegnek!

Tipp: nyuszisimogató minden állatkertben lesz

Varjúmentes kukorica

Itt a tavasz, pattannak a rügyek, zsendül a vetés, hamarosan vetik a kukoricát is. Kis odafigyeléssel, az agrotechnológiai fegyelem betartásával sokat tehetünk a termés sikeréért. Különösen azoknak a gazdáknak a figyelmét szeretné felhívni a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) néhány praktikus fogásra, akiknek a vetési varjú időnként bosszúságot okoz.

A vetésivarjú-telepeken már javában zajlik a költés. Ilyenkor egyrészt megnövekszik a madarak tápanyagigénye, másrészt a fészektelep közvetlen környékén keresik táplálékukat. Ezért vetési varjú telep közelében lehetőleg ne vessünk kukoricát! Ha mégis ezt tesszük, a lehető legkorábban vessünk (április 15. körül) és ügyeljünk a kellő vetésmélységre! A varjak csak a sekély vetésű, nem megfelelően takart szemeket szedik fel. Vadriasztószerrel csávázott vetőmag használatával fokozhatjuk a védekezést.

A kukorica az úgynevezett "szög" fenológiai fázisban a legérzékenyebb a kártételre. A kezdetben tápanyagdús szem azonban, ha kellő mélységből indul csírázásnak, mire a csíranövény áttöri a talajfelszínt, már nem tartalmaz annyi tápanyagot, amiért érdemes lenne a madárnak megdolgoznia. A mélyebben gyökerező zsenge növénykét a talajlakó rovarlárvák után kutató varjak nem tudják kidönteni. A kétleveles stádiumot elért kukorica pedig már egyáltalán nem érdekli a fekete madarakat. Ellenkezőleg: rovarkártevők és kis rágcsálók pusztításával biológiai úton segít a gazdának a növényvédelemben.

Forrás: MME, Lóki CsabaAz érzékeny időszakban elterelő etetéssel - rostaalja, ocsú szétterítésével a fészektelep környékén -, illetve a táblánál történő riasztással védekezhetünk még. A vizuális és hanggal történő riasztási módokat ajánlott térben és időben variálni és egymással kombináltan alkalmazni, mert különben hamar megszokják a varjak, és hatástalan marad.

Ha minden próbálkozásunk kudarcba fullad, a területileg illetékes természetvédelmi hatóság segítségét kérhetjük. A vetési varjú ugyanis védett madár. Az MME az év egyik madarának választotta és egyik LIFE Nature programja is foglalkozik vele, mivel telepei otthont adnak más védett madaraknak is. A varjak esetleges kártétele esetén szintén a hatóságot kell értesíteni, mivel a kártérítési eljáráshoz szükséges a helyszíni szemle. Ne felejtsük el azonban, hogy a legjobb védekezés a megelőzés!

További információk a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnél.


0
Tovább
10
ápr/2009

Közelebb a természethez és a népszokásokhoz - válogatás húsvéti programokból

Húsvéti összeállításunkban néhány olyan helyet ajánlunk, ahol húsvéti népszokásokkal ismerkedhetnek, közelebb kerülhetnek a természethez, kirándulhatnak, kerékpározhatnak.Jósvafői húsvét

Az Aggteleki Nemzeti Parkban a Jósvafői húsvét várja április 11-13. között az Észak-Magyarországra utazókat.

Forrás: [origo]

A jellegzetes hangulatú Jósvafő az egykori Gömör-Tornai-karszton, védett természeti környezetben, sziklás hegyoldalak által körülzárt völgyben fekszik. A település természeti környezetével, kultúrtörténeti értékeivel és gasztronómiai sajátosságaival, valamint a karszt főbb élőhelyeivel, a hagyományos tájhasználattal és egy szőlőhegyi pinceházzal is megismerkedhetnek az idelátogatók. A barlanglátogatások mellett (www.anp.hu) érdemes felszíni túrákon is részt venni.

Szervezett kirándulások: jelentkezés Berecz Béla túravezetőnél (tel.: 30/3311-722). A körülbelül 1500 méter hosszú ófalui sétát kisgyermekes családoknak is ajánljuk. Részvételi díjak: 900 Ft/fő, diák- és nyugdíjas jegy: 450 Ft/fő, családi jegy: 2000 Ft (2 felnőtt + 2-3 gyerek esetén). További túrajavaslatok itt.

Remek lehetőséget kínál a környék kerékpárosoknak is. Ízelítőnek három kerékpártúra-útvonal itt olvasható. Kerékpárkölcsönzés a szomszéd faluban, Szögligeten, a Szalamandra-házban lehetséges; telefon: 06-30-63-11-520.

Jósvafő megközelíthető Budapestről autóbusszal, és vonattal is miskolci átszállással. A részletes húsvéti program Jósvafő honlapján található.

Forrás: Jósvafő

Húsvét Noszvajon

Húsvét hétfőn gazdag programot kínálnak Noszvajon, az Eger szomszédságában található településen. A palócföldön hagyományos ünnepi menü elkészítésével, kóstolójával várják a faluba látogatókat. A noszvaji tájház két kemencéjében sütik a diós-, mákos- és mazsolás kalácsot. A tájház udvarán helyi termelők borával kínálják a látogatókat, akiket közben népzenészek és néptáncosok szórakoztatnak. A kézművesek az árusítás mellett be is mutatják mesterségük fogásait. A gyerekeket tojásfestéssel várják. Részletes program itt.

Rügyfakasztó Vasárnap, Vízbevető Hétfő Ópusztaszeren

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Jézus feltámadásának ünnepén kétnapos rendezvénnyel várja a vendégeket. Lesz locsolóvers-faragás, hímestojás-fényezés és igazi locsolkodás szekérrel, lovakkal és a Beste zenekar muzsikájával. Lesz még kemencében sütés-főzés, báránylegeltetés, legénykéknek kakassütés, leánykáknak szoknyapörgetés. A részletes program itt látható.

Ibolya nap Gödöllőn

Erzsébet királyné kedvenc virágának jegyében Ibolya napot tartanak Gödöllőn április 12-én a kastélyban. Egész nap programokkal várják a családokat. Lesz a gyerekeknek mesejáték, húsvéti kalandpark, nyuszisimogató, a felnőtteknek tavaszi virágvásár, kedvezményes kastélylátogatás, és lehet nagyot sétálni a virágba borult kastélykertben. További részletek a kastély honlapján.

További húsvéti ajánlatok Programajánló és Utazás rovatainkból.

További programok országszerte

Húsvét Hollókőn: www.holloko.hu

Húsvét a Szentendrei Skanzenben: www.skanzen.hu

www.itthon.hu

www.iranymagyarorszag.hu

www.utazzitthon.hu


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (182),kert (118),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (53),hulladék (50),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),tél (34),karácsony (34),megújuló energia (34),klímaváltozás (33),globális felmelegedés (30),fenntartható építészet (30),nyár (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (22),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),hőszigetelés (20),barkácsolás (19),gyerek (19),komposzt (18),ősz (18),építészet (18),ecet (18),zöldség (18),természet (18),városi közlekedés (17),divat (17),takarítás (17),autó (17),szódabikarbóna (16),kutya (16),gyümölcs (16),virág (16),takarékosság (16),LED (15),lakberendezés (14),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),tömegközlekedés (13),hulladékhasznosítás (13),ajándék (13),víztakarékosság (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),tavasz (12),élelmiszerpazarlás (12),Ozone zöld díj (11),papír (11),raklap (11),víz (11),lakásfelújítás (11),művészet (11),természetes gyógymód (11),elektromos autó (11),illóolaj (11),CO2 (11),szélturbina (10),háztartás (10),ruha (10),allergia (10),vegán (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),talaj (9),almaecet (9),levegőminőség (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),méh (8),levegőszennyezés (8),szúnyog (8),Párizs (8),ételpazarlás (8),vásárlás (8),növényvédelem (8),szén-dioxid (8),macska (8),mobiltelefon (8),pazarlás (8),bútor (8),csomagolás (8),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),lakás (7),komposztálás (7),Hulladék Munkaszövetség (7),alga (7),Hollandia (7),zajszennyezés (7),biogáz (7),VOC (7),játék (7),beporzás (6),ökolábnyom (6),szmog (6),New York (6),városi élet (6),fenyőfa (6),ünnep (6),Föld napja (6),bioüzemanyag (6),gyom (6),erdő (6),faültetés (6),Magyar Telekom (6),Kanada (6),környezetbarát (6),kukoricakeményítő (6),biodiverzitás (6),méz (6),gyógynövény (6),Budapest (6),urbanizáció (5),zöld energia (5),aszály (5),testről és lélekről (5),Ökoszolgálat (5),Greenfo (5),öntözés (5),mulcs (5),pályázat (5),levendula (5),rovar (5),város (5),városi hősziget (5),busz (5),Japán (5),elektromos kerékpár (5),banán (5),mosás (5),cipő (5),szelektív hulladék (5),lomtalanítás (5),térkép (5),Föld órája (5),tárolás (5),szélerőmű (5),turizmus (5),karácsonyfa (5)

Archívum