Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
29
máj/2009

Kapcsolja le a villanyt, ha nincs rá szüksége! Öt lámpa a lakásban évi 400 kiló szén-dioxidot jelenthet

Ha rendszeresen lekapcsol öt olyan lámpát a lakásban, amire nincs szüksége (hagyományos 60 wattos izzó), nemcsak pénzt takarít meg, de körülbelül évi 400 kilogrammal csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátást is - olvasható a Kapcsold k(i) országos éghajlatváltozás elleni kampány hírlevelében.

Magyarországon az összes felhasznált energia 38%-át közvetlenül a háztartások fogyasztják el olyan mindennapos tevékenységek során, mint a fűtés, főzés, melegvízhasználat, világítás stb. Mindehhez valamilyen tüzelőanyagot égetünk el, elektromos áramot használunk fel, és ezáltal hatalmas mennyiségű szén-dioxidot bocsátunk a légkörbe (a szén-dioxid-kibocsátás egyharmadát a lakossági energiafelhasználás okozza).

Tovább csökkentheti fogyasztását és környezetterhelését, ha energiatakarékos égőket használ, kikapcsolja az elektromos készülékeket, és kihúzza a mobiltelefon töltőjét.

Ajánlat:

Ne forraljunk vizet feleslegesen! Energiatakarékossági tippek főzéshez

Hogyan mosogassunk kézzel? Jó-e a mosogatógép? Az Ökoszolgálat krajcáros tippjei




0
Tovább
28
máj/2009

Kukoricakorpa és egyéb trükkök szőnyegtisztításra

Egy konyhasóval való átkefélés visszaadja szőnyegünk eredeti színét. Folttisztításnál annál sikeresebbek lehetünk, minél gyorsabban megpróbáljuk a szennyeződést eltávolítani, ebben számos hétköznapi anyag a segítségünkre lehet.



Már a szőnyegünk kiválasztásánál is legyünk körültekintőek: a padlószőnyegeket olyan ragasztóval rögzítik, melyekből illékony, egészségre káros anyagok távozhatnak - tanácsolja a Levegő Munkacsoport kiadványa.

Mint minden tisztítószer, a szőnyegtisztítók is tartalmazhatnak szerves oldószereket, ezek között rákkeltő anyagok is lehetnek. A perklór-etilén és a triklór-etán légzőszervi és bőrirritációt okozhat - írja a TudatosVásárló.

Ha folt került a szőnyegre, azt minél gyorsabban próbáljuk kiszedni! Ha gyorsan cselekszünk, tiszta hideg vízzel még a makacs szennyeződések is kivehetők. Ha később vesszük észre a foltot, akkor tejföllel vagy joghurttal próbálkozhatunk. A szőnyegre kiömlött vörösbort szódavíz és só keverékével tisztíthatjuk, kakaófoltra pedig meleg víz és só ajánlott. A ragasztófoltot ecettel tudjuk kioldani.

Mind a szőnyeg, mind a bútorkárpit tisztítására ajánlott a következő módszer - kissé munkaigényes, de az eredmény önmagáért beszél. Állítsuk össze kukoricakorpa és bórax 2:1 arányú keverékét, szórjuk a tisztítandó felületre, majd egy óra állás után porszívózzuk össze - tanácsolja a zold.virtus.hu.

Tipp: A környezetbarát háztartás tisztítószereit, köztük a bóraxot és a citromsavat is beszerezheti például az Ökoszolgálatnál

Ajánlat:

Folteltávolítási tippek a céklalétől a rágógumiig - citromsav, víz, só, bórax

Hogyan tisztíthatjuk környezetbarát módon és olcsón fémtárgyainkat? Az Ökoszolgálat krajcáros tippjei

Jurecska Laura

Programajánló: Száz Völgy túra a Szász-völgybe!

Május 30-án, szombaton a Gerecse Tájvédelmi Körzet festői szépségű, fokozottan védett természeti területére, a Szász-völgybe hív minden érdeklődőt a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület. Az egyébként csak a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őr szakvezetőjével (vagy külön engedéllyel) bejárható területet érintő túra reggel nyolc órakor indul. Találkozó, gyülekező Tardoson, a Gorba kocsma előtti parkolóban lesz. A túrán való részvétel ingyenes. Az útvonalat nagyjából nyolc kilométer hosszúságúra tervezték, így egy könnyed, pihentető, de annál érdekesebb sétára lehet számítani. A Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület szakemberei minden túrázónak igyekeznek megmutatni majd a területen szem elé kerülő madarakat is. Visszaérkezés dél körül várható, szintén a tardosi Gorba kocsma előtti parkolóba. Az egyesület és a völgy nevének összecsengése nem véletlen. Az egyesület tervei szerint a túrát minden évben megrendezik majd ebben a gyönyörű erdőrezervátumban. Minden természetbarátot szeretettel vár a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület!


0
Tovább
27
máj/2009

Ne forraljunk vizet feleslegesen! Energiatakarékossági tippek főzéshez

Főzésnél figyeljünk, hogy a láng ne nyúljon túl az edény alján. Fedje le edényeit főzés közben! Nem csak időt, de jelentős mennyiségű energiát is megtakaríthat!  Kuktafazék alkalmazásával akár 70 százaléknyi energiát is megspórolhat egy-egy főzés alkalmával.

Ha teát vagy kávét főzünk, csak annyi vizet forraljunk fel, amennyire szükség van. Ha mindannyian napi egy literrel kevesebb felesleges vizet forralnánk fel, a megtakarított energia az európai utcák harmadának kivilágítására elég lenne - olvasható a Kapcsold k(i) országos éghajlatváltozás elleni kampány hírlevelében.

Magyarországon az összes felhasznált energia 38%-át közvetlenül a háztartások fogyasztják el olyan mindennapos tevékenységek során, mint a fűtés, főzés, melegvízhasználat, világítás stb. Mindehhez valamilyen tüzelőanyagot égetünk el, elektromos áramot használunk fel, és ezáltal hatalmas mennyiségű szén-dioxidot bocsátunk a légkörbe (a szén-dioxid-kibocsátás egyharmadát a lakossági energiafelhasználás okozza).




0
Tovább
26
máj/2009

Online összefogás a zöldebb szállodákért - Megnéztünk egy ökopanziót is

Az Európai Unióban eddig példátlan összefogás indult a szállodák energiatakarékosságának és a megújuló energiaforrások jobb, illetve hatékonyabb kihasználása érdekében. Van, ahol már biofilteres lélegző falakat, esővizet használnak, és van ahol "csak" szelektív hulladékgyűjtésre és energiatakarékos izzókra futja. A jószándékot és a hatékonyságot azonban a turisták is értékelik.Forrás: [origo]



A legelszántabb szállodák - köztük az Accor láncolat számos egysége - már idehaza is követi azt a környezetvédelmi szabályzatot, amely a szelektív hulladékgyűjtésen keresztül az energiafogyasztás gazdaságosabbá tételéig számos tennivalót tesz kötelezővé önmagukra nézve, annak ellenére, hogy semmilyen jogszabályi kötelezettségük nincsen - olvasható sok más érdekes információ mellett az Utazás rovat összeállításában.

Forrás: [origo]

Várjuk Olvasóink "zöld utazási tapasztalatait" a 365@origo.hu címre!

Amit mi láttunk: az Öko-Park panzió, kemping és kalandpark Szarvaskőn, a Bükki Nemzeti Park szélén (a cikkben lévő képek is itt készültek). Amikor megkérdeztük, hogy mitől ökopanzió ez a hely, kiderült például, hogy a szobák takarításához biológiailag lebomló tisztítószereket, mosószereket használnak, a kertben nem használnak gyomirtót és növényvédőszereket. Az építés során elsősorban helyi és csak természetes anyagokat használtak fel (tégla, kő, fa, üveg, cserép, meszes vakolatok és festés). A panzióban allergénmentes a padló, az ágynemű, az ágyakban biomatracok vannak. A panzió éttermében bioételek is rendelhetők, melyekhez a nemzetközi biokontroll alatt álló hortobágyi Vókonya tanyáról szerzik be az alapanyagokat.

Forrás: [origo]

A szelektív kukákat és a napkollektorok helyeit láttuk, és ha a fentiek zömét nem is tudtuk ellenőrizni, az tény, hogy Magyarországon az Öko-Park mellett összesen kettő vállalkozás, valamint egész Európában mindössze 177 szálláshely büszkélkedhet az Európai ÖkoCimkével.

Ajánlat: az ökoturizmusról részletesen a panzió honlapján

Ajánlat: Ökoturizmus.hu

A panzió környékén rengeteg a program, a látnivaló. Az alábbi képen egy igazi geológiai ritkaság látható. A panzió fölé tornyosuló sziklafal egy felszínre került ősi óceánfenék-darab, amelyben jól láthatók az egykor víz alatt megszilárdult, jellegzetesen kerek párnalávák.

Forrás: [origo]

 


0
Tovább
25
máj/2009

Komposztálok, tehát vagyok - Az első komposztálási konferenciát rendezi a Szike

Levélfüstmentes települések, a szemétdíj jelentős csökkentése, munkahelyteremtés, a közterületek, magánkertek talajának, növényzetének újraélesztése - mindez megvalósítható a zöldjavak helyben történő komposztálásával.



Forrás: Gellért MiklósNem a szemétben a helye

A háztartási szilárdhulladék 30-50%-át kitevő, biológiailag lebomló szerves anyagok, vagyis a zöldjavak keletkezésük helyén különösebb beavatkozás nélkül komposztálhatóak. A konyhában keletkező zöldség, gyümölcs és egyéb nyers növényi maradványok, a nyaranta rendszeresen levágott fű és az őszi hónapokban lehulló lomb mind-mind értékes tápanyag. Kukába kerülésük, elszállításuk, vagy levegőszennyező, tömeges égetésük felesleges környezetterhelést okoz. Szelektív hulladékgyűjtéssel és komposztálással a háztartási hulladék több mint a felére csökkenthető - ez nem kevés költségmegtakarítást is jelent! A komposztálható zöldjavak értékes tápanyagok, nem a szemétben a helyük. A komposztálás nem hulladékhasznosítás, hanem hulladékmegelőzés.

Kívül hasznosabb!

Országosan évente mintegy 1,5-2 millió tonnáról, vagyis több Gellért-hegynyi mennyiségről beszélhetünk, amely - mint a növényvilág számára nélkülözhetetlen tápanyagforrás - a talajokból is egyre inkább hiányzik. A kommunális hulladék mennyisége - a fogyasztói társadalom mellékhatásaként - így is évente 3-5%-kal növekszik. A zöldjavak - ellentétben a műanyag, üveg, vagy fém alapú hulladékkal - nem illeszkednek a hulladékgazdálkodási rendszerekbe. Ha a komposztálható szerves anyagok a többi hulladékkal összekeveredve hulladéklerakóba vagy hulladékégetőbe kerülnek, akkor elszennyeződnek, megsemmisülnek.

Tipp: itt megtudhatja, hogyan foghat hozzá a komposztáláshoz

Forrás: SzikeTöbb tápanyag - kevesebb szemétdíj - füstmentes települések

A komposztálás nemcsak hulladékmegelőzés, hanem értékes termőföld előállítása is. A helyi komposztálás elterjedésével a jövőben már nem a zöldjavak eltüntetésére, elszállítására, majd azok visszajuttatására (pl. virágföld vásárlás) törekednénk, hanem azok - nagyságrendekkel kevesebb forrást igénylő - helyben tartására. A helyi komposztálás újszerűsége éppen abban rejlik, hogy a lakosság öntevékenységére épít. Ebből a személyes érintettségből származik egyik legnagyobb előnyük: a nagy rendszerekkel szemben fenntartásuk jóval kevesebb ráfordítást igényel.

Komposztálni lehet családi- és társasházban, közintézményekben, közparkokban és még a lakótelepeken is. Komposztálással csökkenthetjük a hulladék mennyiségét, a kukák méretét vagy számát, vagyis a szemétdíjat, miközben kitűnő tápanyagforráshoz jutnak növényeink a lakásban, a kertekben és udvarokon, a köz- és magánterületeken. Mindehhez nem kell más, csak néhány négyzetméternyi zöldfelület, és egy ember (a családban, a társasházban, a lakóközösségben), aki odafigyel a komposztra.

Teljesíthetetlen uniós elvárás?

A döntéshozók a komposztálás jelentőségét felismerve több jogforrásban is meghatározták a komposztálható anyagok hulladéklerakótól való eltérítésének kötelezettségét (Hulladékgazdálkodási Törvény, Országos Hulladékgazdálkodási Terv). Az Európai Unió 1999/31/EK hulladéklerakásról szóló irányelvének következő céldátuma 2009. július 1., amikorra a lerakóra kerülő "biohulladék" mennyiségét az 1995-ben mért mennyiség 50%-ára kellene csökkenteni. Svájci, belgiumi példák bizonyítják, hogy országos szinten a "biohulladékok" 30%-ának házilagos komposztálása sem elérhetetlen cél.

Komposztálni jó! I. Országos Helyi Komposztálási Konferencia

A SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület eddigi tevékenységével és az országos konferencia szervezésével is a szerves anyagok hulladékká válását szeretné megelőzni. Segítséget kíván adni az önkormányzatoknak az európai uniós pályázati támogatásból (KEOP) vagy önerőből induló települési komposztálási programok sikeres, költséghatékony lebonyolításához. Ezért konferenciát szervez, elsődlegesen a települési önkormányzatok és a magasabb szintű közigazgatási egységek vezetői, döntéshozói részére, de minden érdeklődő civil szervezet, szolgáltató vagy magánszemély is részt vehet a konferencián, amely május 27-én szerdán lesz a Klebelsberg Kulturkúriában (Budapest II. Templom u. 2-10.)

A konferencián a környezetvédelmi minisztérium, az önkormányzatok, a tudomány és a civil szféra képviselőinek biztosítanak megszólalási lehetőséget és a pályázati lehetőségekről, valamint a hazai és a svájci tapasztalatokról hangzanak el előadások. A konferencián bemutatnak, kiállítanak helyi komposztálási tevékenységhez szükséges eszközöket, berendezéseket (komposztsiló, aprítógép, mulcsozó fűnyíró stb.), házi komposztálással kapcsolatos termékeket. A helyszínen kiállítás tekinthető meg az Év Természetfotósa 2008 pályázatra beküldött nyertes felvételekből is. A konferencia szüneteiben Fair Trade sarok (tea, kávé és gabonakávé) várja a vendégeket, ebédszünetben pedig helyi termesztésű bioélelmiszerekből összeállított állófogadás.

Akit érdekel a konferencia, ma még jelentkezhet!

A konferenciára a www.szike.zpok.hu oldalon lehet jelentkezni, ahonnan a konferencia teljes programja is letölthető.

Forrás: Szike


0
Tovább
24
máj/2009

Lekvárt az üvegbe, palántát a pohárba - tippek a csomagolási hulladék mennyiségének csökkentésére

Évente körülbelül 800 ezer tonna csomagolási hulladék keletkezik Magyarországon. Ha alaposabban körülnézünk a házunk táján, láthatjuk a saját szemünkkel, hogy ez bizony a kukánk 35-40%-át teszi ki. Ez igen nagy arány, de tehetünk ellene! Nemcsak a szemétszállítási díjon spórolhatunk vele, hanem a környezetet is óvhatjuk.

A csomagolási hulladék anyagát tekintve leggyakrabban papír, műanyag, fém és/vagy üveg. Ezek lehetnek egyszer használatosak, illetve többutasok, más néven betétdíjasok. Sajnos ma még nem sok lehetőségünk van többutas csomagolóanyagok használatára. Hogyan csökkenthetjük otthonunkban az egyszer használatos hulladék mennyiségét?



Már a vásárlás során ügyeljünk arra, hogy olyan terméket vásároljunk, amelyet minél kevesebb csomagolás borít (ezért nem mellesleg fizetünk is)!

Ha van rá lehetőségünk, olyan terméket vegyünk, amelynek csomagolása újrahasznosított anyagból készült! (A csomagoláson feltüntetik, ha újrahasznosított anyagból készült.)

Kerüljük a többszörösen csomagolt (például a legtöbb fogkrém) és az egyszer használatos termékek (például műanyag- és papírtányérok) használatát!

Ha van a közelben piac, ott vásároljunk, vigyünk kosarat!

A felhalmozott hulladékot ne dobjuk ki azonnal a kukába, először vizsgáljuk meg, hogy használhatjuk-e még valamire! Például: üvegcsomagolásba tölthetünk a későbbiek során lekvárt, a joghurtos poharakban nevelhetünk palántákat, a kartondobozokat használhatjuk tárolásra stb.

Amennyiben mégsem tudjuk hasznát venni az adott csomagolásnak, még mindig tehetünk valamit. Tisztítsuk meg, ha tudjuk, csökkentsük a térfogatát (például a tejesdobozt lapítsuk össze), majd vigyük el a közeli szelektív hulladékgyűjtő-szigetre!

A "fáradozás" megéri, hiszen a szemétszállítási díj mindenki számára ismert fogalom. Az azonban ingyenes, ha a szelektálható hulladékunkat bedobjuk egy-egy gyűjtőbe, és így csökkentjük a saját otthoni mennyiségünket. A csökkenéssel arányosan a szemétszállításért is kevesebbet kell fizetnünk, miközben a környezet védelméért is tettünk valamit.

Végül ne feledjük: az a legjobb hulladék, amely nem is keletkezik.

Ajánlat: további hasznos tippek

Ajánlat: szeleketív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos cikkeink

Kump Edina, ELTE Környezettudományi Klub


0
Tovább
23
máj/2009

Folteltávolítási tippek a céklalétől a rágógumiig - citromsav, víz, só, bórax

Számos hétköznapi anyag, amely minden háztartásban fellelhető, kiváló folteltávolító lehet. Érdemes ezeket kipróbálni, mielőtt drága és nem környezetbarát folttisztító szereket vásárolunk. Íme néhány példa.



Ha gyorsan cselekszünk, tiszta hideg vízzel még a makacs szennyeződések is kivehetők. Ha később vesszük észre a foltot, akkor tejföllel vagy joghurttal próbálkozhatunk.

Ha céklalé kerül a textilre, azonnal áztassuk be hideg vízbe, majd tegyünk a nedves foltra bóraxot, végül meleg vízzel dörzsöljük le.

A szőnyegre kiömlött vörösbort szódavíz és só keverékével tisztíthatjuk, kakaófoltra pedig meleg víz és só ajánlott. A beszáradt gyümölcsléfoltot citromsavval, esetleg borkősavval kell átitatni, majd meleg vízzel kimosni.

Tipp: A környezetbarát háztartás tisztítószereit, köztük a bóraxot és a citromsavat is beszerezheti például az Ökoszolgálatnál

Ha a ruhánkba rágógumi ragadt, tegyük be a mélyhűtőbe. A megkeményedett rágó könnyen leválasztható a felületről. Ha nem jön le teljesen, egy kevés etil-alkohol leoldja a maradékot. Az alkohollal azonban csínján bánjunk, csak annyit használjuk, amennyi tényleg szükséges és gőzeit ne lélegezzük be.

Diófoltra a citromsav jelenthet megoldást, ha ezzel nem boldogulunk, kevés etil-alkohol is szóba jöhet.

A rozsdafolt citromsavval szedhető ki, a ragasztófoltot ecettel tudjuk kioldani.

Ha viasz került a textilre, akkor várjuk meg, míg megszilárdul, majd a kihűlt viaszt kaparjuk le. A maradékot pedig úgy távolíthatjuk el, hogy a ruhát betesszük két nedvszívó papír közé és egy vasalóval felolvasztjuk. Ezt az eljárást néhányszor ismételjük meg új papírral!

Jurecska Laura


0
Tovább
22
máj/2009

Ma van a biológiai sokféleség napja - színes programok hétvégén is a Füvészkertben

Ötödik éve ünnepeljük május 22-én a Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napját. A biológiai sokféleség fogalmának pontos meghatározása nem egyszerű feladat, hiszen a természetvédelmi biológiában a biodiverzitást többféleképpen is értelmezik. Hétköznapi használatra azonban elegendő az a meghatározás, hogy a biológiai sokféleség az élet megnyilvánulási formáinak rendkívüli változatosságát igyekszik kifejezni. Ez a változatosság az élővilág talán legfontosabb jellemzője, amely az élővilág fennmaradásával kapcsolatos aggodalmakkal párhuzamosan került az érdeklődés, a környezettudatos gondolkodás homlokterébe - olvasható a Greenfo környezetvédelmi portál cikkében, amelyben az ismert fajok számát is megnézhetjük a különféle élőlnycsoportokban.

Az ELTE Füvészkert és a Mi Micsoda Klub május 22-23-24-én a biológiai sokféleség napja alkalmából a Füvészkertben rendezett programokra várja  a látogatókat. Nézze meg a részletes programot!



KIÁLLÍTÁSOK

A botanikus kertek szerepe a növényvilág sokféleségének megőrzésében
Hány növény él a Földön, Magyarországon a botanikus kertekben?
Mire jó a növényvilág sokfélesége?
Az "özönnövények", mint a sokféleség veszélyeztetői
Virágképek a XVIII-XIX. század könyveiből

Forrás: Getty Images

MI MICSODA KLUBPROGRAMOK A HÉTVÉGÉN

Szombat

10.30-kor növényfelismerési verseny minden korosztály számára
11 órától szakvezetés a kertben
11 és 13.30-kor az Országos Madártani Egyesülettel közösen: bagoly-bemutató
11 és 14 órakor a Szépművészeti Múzeummal közösen: diadémkészítés, papiruszfestés
13-16 óra között Mi MICSODA kvízjáték
14 órakor papírhajtogatás
Dinólábnyom-öntés egész nap

Vasárnap

10.30-kor növényfelismerési verseny minden korosztály számára
11 órától szakvezetés a kertben
10-13 óra: a Nemzeti Múzeummal közösen: lovagkori címerpajzskészítés fiúknak; ékszerkészítés lányoknak az Anjou Legendárium alapján
10-16 óra: az Ökocsiga Játszóházzal közösen: barkácsolás, fából készült játékok és eszközök készítése, rönkbaba, jármű, textiltáska festés stb., játékos szelektív hulladékgyűjtés
11 órakor a Hőscincér táborral közösen: galambröptetés
13-16 óra között Mi MICSODA kvízjáték
Dinólábnyom-öntés egész nap
14 órakor papírhajtogatás
14 órakor a Nemzeti Múzeummal közösen: lovagkori címerpajzskészítés fiúknak; ékszerkészítés lányoknak az Anjou Legendárium alapján


0
Tovább
21
máj/2009

A fekete hordótól a csőkígyóig - tippek a napenergia kerti alkalmazásához

A Nap energiáját használhatjuk áramfejlesztésre napelemek segítségével, illetve csapdába ejthetjük a napsugarak energiáját napkollektorok alkalmazásával.

A napkollektorok legegyszerűbb változatai a balatoni nyár elengedhetetlen kellékei: a feketére festett hordók, melyek estére kellemes melegvizet szolgáltatnak. Működésük lényege, hogy a napsugarak a hordó felületére érkezve elnyelődnek, és a hő átadódik a hordó belsejében tárolt víznek. Minél sötétebb színű a hordó, annál több hőt képes elnyelni, így a lehető legintenzívebb feketét érdemes a hordó festésekor választani.

Az egész napi beeső napsugárzás mennyisége teljesen megfelelő ahhoz, hogy egy hordónyi, 4-5 főre elegendő vizet kellemesen langyos hőmérsékletre melegítsen fel. Nagyobb vízmennyiség-igény esetén megoldást jelenthetnek a gyártók komolyabb műszaki jellemzőkkel rendelkező, igaz, már jóval drágább kellékei (itt láthatunk egy példát).

Ha spórolni akarunk, akkor némi tervezés és egy kis barkácskedv segítségével magunk is előállíthatunk nagyobb kapacitású rendszereket. Ilyen lehetőség például egy garázs vagy melléképület lapos tetejének kihasználása: hosszú fekete műanyagcsöveket rögzítünk a tetőre, és elektromos szivattyú segítségével vizet pumpálunk beléjük. Mire a víz végighalad a fekete csöveken, felmelegszik, és a csőkígyó másik végén néhány fokkal melegebb vizet kapunk. Természetesen minél hosszabb ideig tartózkodik a csövekben a víz, annál melegebb lesz. Ezt a megoldást a nyári fürdővíz előállítása mellett már kisebb kerti úszómedencék vizének melegítéséhez is fel lehet használni, sőt a rendszert vízcsapra kötve a meleg hónapokban használati melegvizet is elő lehet állítani segítségével.

Vértesi Ágnes Éva, ELTE Környezettudományi Klub




0
Tovább
20
máj/2009

A Távszámlával a sárga csekkek teljes mértékben kiválthatók

A Távszámla a Magyar Telekom NyRt. elektronikus számlakezelő szolgáltatása. A Távszámla rendszerébe elektronikusan érkeztethetőek a számlák, a rendszer el is tárolja azokat, és a számlák ki is egyenlíthetők. A Távszámlában jelenleg a következő szolgáltatók számlái kezelhetők: T-Home, T-Mobile, T-Systems, E.ON, Tigáz. Használatához mindössze internetkapcsolatra és minimális felhasználói tudásra van szükség.

A Távszámlával a sárga csekkek teljes mértékben kiválthatók, így csökkenthető a felesleges papírhasználat és hulladékképzés mértéke is. A Távszámla szolgáltatás a www.tavszamla.hu oldalon elérhető.

Jelenleg a magyar lakosság 1%-a választja az elektronikus számlakezelést. A Távszámla használatát a Magyar Telekom NyRt. különböző ajánlatokkal, kedvezményekkel igyekszik serkenteni (egyszeri nagyobb kedvezmény a Távszámlás számlák végösszegéből, nyereményjátékok, amelyekben értékes telefonok, notebook-ok nyerhetők). A Távszámlára történő regisztráció és a szolgáltatás igénybevétele teljes mértékben díjmentes az ügyfelek részére - ez is vonzóvá teheti az elektronikus számlakezelést.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.Forrás: tavszamla.hu

 

 




0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum