A fémtisztító szerek a fémáruk korróziós rétegének eltávolítására szolgálnak. Tisztításuk részben mechanikai hatáson (dörzsölő anyag, például kaolin, krétapor), részben pedig a vegyi oldóhatáson (felületaktív anyag, például a szalmiákszesz, az oxálsav) alapszik. Gyakran ammóniát is tartalmaz, amely tartós belélegzéskor egészségkárosodást okoz. Helyettük nézzük Az Ökoszolgálat krajcáros tippjeit!



Ezüst tisztítása: egy edénybe tegyünk egy maréknyi mosószódát és félökölnyi összegyűrt alufóliát. Tegyük közé a tisztítandó ezüstöt és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje az ezüsttárgyakat. A szennyeződés kicsapódik és az alufóliára rakódik le.

A mosószóda (nátrium-karbonát) általános vízlágyító-, áztató-, zsíroldó- és tisztítószer. Igen kis mennyiség is elegendő belőle. Beszerezhető az Ökoszolgálat Alapítvány Zöld Bemutatótermében, a 1050 Budapest, Nádor u. 34. fsz. 2. szám alatt. Telefonszám: 06/1/311-7855.

Króm: a tisztítószerek könnyen megtámadják a krómtárgyakat, ezért ezeket célszerű almaecetes ruhával tisztítani, fényesíteni. A krómozott mosogatót alkoholba mártott ronggyal is tisztíthatjuk. Ne feledjük a művelet végén tiszta vízzel kiöblíteni és száraz ronggyal kitörölgetni a felületet

Sárgaréz: ha a réztárgy nagyon piszkos, készítsünk egyenlő arányban kevert ecetből, sóból és lisztből tisztítómasszát. Átdörzsölés után alapos mosás szükséges! Rézedényeinket fényessé varázsolhatjuk, ha felületüket egy nyers vöröshagymával alaposan átdörgöljük.

Vörösréz: a korrodált részeket aludttejjel távolíthatjuk el. Mosogatás után a tárgyat szárazra kell törölni! A vörösréz edényeket sós ecettel is tisztíthatjuk.

Alumínium edényeinket csillogóvá tehetjük, ha almahéjat főzünk bennük.

A sütés végeztével vas palacsintasütőnket mossuk el, töröljük szárazra, majd kenjük be olajjal, hogy a rozsdásodást megakadályozzuk. Használat előtt újra mossuk el, hogy az olajréteget eltávolítsuk. Ha odaégett benne az étel, hintsük be az alját sóval, hagyjuk állni egy-két óra hosszat; ezután már könnyen tisztítható.

Forrás: az Ökoszolgálat Zöld krajcár című kiadványa