Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
29
júl/2009

Ismerkedjen meg közelebbről a szélerőművekkel! Filmes összeállítás hazai példákkal

Magyarországon az első szélerőművet Kulcson állították fel 2001 májusában. Az első évben annyi energiát termelt, amennyit hatszáz család fogyaszt el. Hogyan lesz a szélből energia a 65 méteres torony segítségével? Az érkező szél megforgatja a 44 méter átmérőjű, háromszárnyú lapátkereket. Ez közvetlen kapcsolatban van a gépházban található generátorral, amely váltakozó áramot állít elő.

A lapátkerekek akkor indulnak el, ha a szél sebessége eléri a 9 km/órás sebességet, viharban azonban biztonsági okokból le kell állítani a kereket. Az energiatermelés egész folyamatát számítógép vezérli. Az aktuális szélsebesség és szélirány alapján a komputer ideális irányba fordítja a gépházat és lapátokat, hogy mindig a lehető legnagyobb mennyiségű energiát tudják kinyerni a szélből.

A további részletekért nézze meg a teljes filmes összeállítást itt!

Ajánlat: megújuló energiával kapcsolatos cikkeink




0
Tovább
28
júl/2009

Komposztálás romáknak - a Hulladék Munkaszövetség tapasztalatai Szlovákiában

Másfél esztendővel ezelőtt a Hulladék Munkaszövetség két munkatársa Szlovákiában tett látogatása során a helyi komposztálás újszerű formájával találkozott. Egy 2600 lakosú községben, Raszlavicában a Föld Barátai nemzetközi környezetvédelmi szervezet szlovák munkatársainak segítségével, a lakosság részvételével már 2004-óta folyik a házi komposztálás. A népesség közel 15%-át kitevő cigányság esetében azonban a közösségi komposztálás érdekes formáját honosították meg.



Raszlavica falu Magyarraszlavica és Tótraszlavica egyesüléséből jött létre, már az 1910-es népszámlálási adatok szerint is jelentős cigány népesség élt itt. Mint a polgármestertől megtudtuk, ma a 2600 lakosból 350 fő roma. A gazdasági növekedés az elmúlt években ezt a vidéket is elérte, Eperjesre és Bártfára egyre többen járnak dolgozni. A munkanélküliség már csak 180 embert sújt, ezek nagy része roma.

A számok azért voltak érdekesek számunkra, mert a romák részére és részvételével létrehozott közösségi komposztálóhelyet kerestük fel. Itt aztán nincsenek óriási betonplaccok, óriási gépek, semmi nagyzolás. Igazi helyi szintű megoldást láthattunk, ami a realitásokból indul ki.

A falu 2004-ben jutott oda, hogy a lerakási díjak emelkedése miatt elkezdtek gondolkozni a szelektív gyűjtés elindításán. Az első lépés az volt, hogy a vegyes hulladék 30%-át kitevő szerves hulladéktól akartak megszabadulni. Megkeresték a Föld Barátait, akik azóta is irányítják a munkát.

A falu nagy részén a házi komposztálás elindításához adtak segítséget, de hamar kiderült, hogy a romák lakta házakban ez nehezen fog menni. (Ahogy láttuk, ezt a helyszűke is akadályozza.) Az viszont nyilvánvaló volt, hogy a romák egy héten két 9 köbméteres konténert is megtöltenek szeméttel, és a hulladék jelentős részét a szerves anyagok teszik ki.

Ma a cigánytelep határán lévő mini komposztálótelepen egy roma és egy sérült szlovák ember szakszerűen végzi a munkát. A Föld Barátai tanították meg nekik a munkafolyamatokat, és kéthetente ellenőrzik is, hogy minden rendben megy-e. Mi is láttuk, rendben megy.

Persze a program indulásakor a környezetvédő aktivisták minden egyes házba bementek, és hosszabb-rövidebb ideig győzködniük kellett az embereket arról, miért fontos, hogy a krumplihéjat, a karalábélevelet és a többi zöld hulladékot külön zacskóba tegyék, és elsétáljanak vele a komposzttelepen lévő tárolóig.

Ma már mindenki látja a komposztálás értelmét. A konténerek nem bűzlenek a rothadó hulladékoktól, a falu pedig ahány kilogrammal kevesebb anyagot szállít a lerakóra, annyiszor 1,7 koronát spórol meg. Ez összesen kb. évente 50 000 korona, ami egy ekkora önkormányzat költségvetésében jelentős tétel.

A Föld Barátai a háttérből még egy fontos dolgot elintéztek. A törvénytervezetbe időben becsempészték, hogy az évi 10 tonna kapacitás alatti kis komposztálótelepek létesítéséhez ne kelljen hatástanulmány, pecsét, tízféle engedély. Helyben is el tudják dönteni, hogy hova tegyék a telepet, és így sokkal könnyebben elindulhat a munka.

Forrás: Szike

Ajánlat:

Komposzt-tea: vegyszermentes növényerősítő trükk a kiskertben

Dobd el a fűgyűjtőt! Ha rendszeresen nyírunk, nem kell összetakarítanunk a füvet

Komposztálni jó és könnyű! Tippek a SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesülettől


0
Tovább
27
júl/2009

Kerüljük a kellemesebb, lágyabb érzést! Mire figyeljünk a mosószer kiválasztásakor?

A mosószer adagolásánál jobb a tapasztalatainkra hagyatkozni. Foszfátos mosószer helyett válasszuk a zeolitot tartalmazó termékeket! Arra is érdemes odafigyelni, hogy lakóhelyünkön mennyire kemény a víz. Tippek a mosószer kiválasztásához.



A mosószeradag megválasztásánál hagyatkozzunk inkább a tapasztalatainkra, kísérletezzünk! Gyakori eset, hogy kevesebb is elég a csomagoláson megjelölt mennyiségnél. Megtévesztő lehet az is, ha az adagolást térfogatban adják meg, miközben csak a mosószer tömegét ismerjük - olvashatjuk az Ökoszolgálat honlapján.

Folyékony mosószerrel ugyanolyan mosóhatást tudunk elérni, mint a mosóporokkal, ezért fölösleges bennük lévő plusz vizet hazacipelni.

Nemcsak a mosószer hatékonysága, hanem mosógépünk élettartama szempontjából is fontos, hogy lakóhelyünkön kemény-e a víz. A kemény víznél romlik a tisztítási hatékonyság, de ez okozza a mosógép alkatrészeinek vízkövesedését is. A vezetékes víz keménységéről legegyszerűbben a helyi vízműveknél tájékozódhatunk, illetve vásárolhatunk vízkeménységmérő tesztet is. A tesztek általában úgy működnek, hogy meghatározott térfogatú vízmintához cseppenként kell adagolni a reagenst addig, amíg színváltozást nem tapasztalunk. A cseppek száma arányos vizünk keménységével. (Arról, hogy milyen keménységi foknál beszélhetünk kemény, illetve lágy vízről, például ez az oldal nyújt tájékoztatást.)

A víz lágyítására leginkább foszfátot használnak, ennek azonban komoly környezetterhelő hatása van: eutrofizációhoz (vagyis a nitrogén és foszfor élővizekben való feldúsulásához, ezáltal a víz algásodásához) vezet, valamint rontja a vízi állatok ízlelő- és szaglókészségét. A még megengedett, illetve a környezetbarát foszfortartalom százalékos értékeiről itt kaphatunk információt.

A foszfátos mosószer helyett törekedjünk a zeolitot tartalmazó termékek vásárlására, mivel ezek kevésbé terhelik a környezetet. (A zeolit a szilikátok közé tartozó ásvány, ma már mesterségesen is előállítják. A zeolitokkal megoldható a vízlágyítás és a pH beállítása, így nem válhat a mosóvíz túl lúgossá, ami már roncsolná a textíliákat.)

Kerüljük a kellemesebb, lágyabb érzést ígérő, illatosabb mosószereket, ezek ugyanis többféle adalékanyagot tartalmaznak, melyek között előfordulnak allergiát okozó vegyületek.

Jurecska Laura, ELTE TTK

További hasznos tudnivalók a mosószerekkel kapcsolatban az Ökoszolgálat honlapján

Tipp: A mosódió olcsó, bőrbarát mosószer, amely nem károsítja a környezetet. Próbálja ki Ön is!


0
Tovább
26
júl/2009

A házfalra futtatott növények jól szigetelnek és óvják a vakolatot - bemutatjuk a veszprémi Csalán Egyesületet

Az 1997-ben alakult Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület - mely többek között a Hulladék Munkaszövetség tagszervezete is - azon dolgozik, hogy közelebb hozza Veszprém és környékének lakóihoz az egészséges táplálkozást, a természetes környezetet és a méregmentes életet. Az egyesület évente megrendezi a Veszprémi Ökovásárt, rendszeresen fát ültet, véleményezi a területfejlesztési elképzeléseket, játékos környezetvédelmi vetélkedőt szervez gyerekeknek. Az egyesület a házfalak növényekkel való befuttatásának lehetőségére hívta fel a figyelmet nemrégiben induló Zöld Homlokzat pályázatával, melynek keretében 10 veszprémi társasház befuttatását segíti szakértelem és az anyagi feltételek biztosításával. Miért jó a növény a falon?



A lakóházaink zöld növényekkel való befuttatása hozzájárul az épületek megóvásához, ugyanakkor kedvező hatással van környezetünkre és az emberek jó közérzetére. A homlokzati növények szigetelik a falat, ezért örökzöld növény esetén a fűtési költségek akár 30%-kal is csökkenhetnek. Emellett a növényekkel befuttatott házakban kisebb a nyári hőség.

Az ép vakolatú falra futtatott növény védi a falat, a homlokzat ritkábban szorul felújításra, és ezeket a falakat szépeknek, élettel telinek látjuk. Mindemellett és a tévhitekkel ellentétben a növényekkel befuttatott falak szárazabbak, a rovarok előfordulása egyáltalán nem gyakoribb és még a növényzet terjeszkedésének mértéke is irányítható.

Az éghajlatért mindenki felelősséggel tartozik, egyéni, helyi, kistérségi szinten egyaránt. A Csalán Egyesület öt alkalommal megjelenő hírlevelet ad ki, melynek célja, hogy tájékoztassák az önkormányzatokat, kistérségi társulásokat és civil szervezeteket a településeket érintő éghajlatvédelmi problémákról és feladatokról.

A Csalán Egyesület mindemellett foglalkozik környezeti neveléssel, környezeti tanácsadással, így várja érdeklődő pedagógusok, szülők jelentkezését, és természetesen a megye lakosságát is veszprémi irodájába.

Az egyesület honlapja: http://csalan.zoldpok.hu/

Bővebb információ: Ring Júlia kommunikációs munkatárs - info@csalan.hu, 88/578-390, 30/72-46-766


0
Tovább
25
júl/2009

A főzési szokások változtatásával elérhető megtakarítások - a Műszakiak.hu tippjei

Amit lehet, azt gőz nyomása alatt (kuktafazékban) célszerű főzni. Az idő és az energia megtakarítása elérheti a 30-40%-ot. Ennél az eljárásnál az ételek csak gőzzel érintkeznek, ezáltal a vitaminok és ásványi sók vesztesége jelentősen csökken.

Amennyiben kuktát használunk, lezárást követően célszerű gyorsan felfűteni, s amikor már forr, lehet egészen kicsire kapcsolni, mert a főzési idő alatt az éppen elég, nem szükséges tovább forralni, mert az túlfűtést jelent.

A zöldségeket ne főzzük bő lében, csak pároljuk, így a kevesebb víz melegítésével energiát spórolunk meg.

Ha fedő nélküli főzünk, több energiát használunk fel.

A párolt ételek nemcsak egészségesebbek, de energiatakarékosabb a főzés is.

Ha a sütünk, minél több ételt süssünk egyszerre vagy egymás után, így a felmelegített főzőlap felfűtésének energiáját megspóroljuk.

Energiát spórolhatunk, ha a sütőt pár perccel azelőtt kikapcsoljuk, ahogy az étel elkészül, mert a sütőben van még annyi tartalékenergia, ami készre süti az ételt.

Ne nyitogassuk a sütő ajtaját, csak akkor, ha feltétlenül szükséges, ez ugyanis hőveszteséget jelent.

A sütőt előmelegíteni csak a kelt tésztákhoz szükséges, egyéb esetben pazarlás az előmelegítés.

Forrás: Műszakiak.hu

Ajánlat: Hűtésre használt gépek energiatakarékos használata és Főzés közbeni energiamegtakarítás lehetőségei




0
Tovább
24
júl/2009

Főzés közbeni energiamegtakarítás lehetőségei - ajánlások a Műszakiak.hu portáltól

A korszerű energiagazdálkodás első szabálya, hogy minden olyan főzési műveletet, amire van célkészülékünk (például a vízmelegítés, kávéfőzés), az adott készülékkel végezzük. Sokkal kevesebb energia kell a tojásfőzőben a tojás elkészítéséhez, mint a nagyobb teljesítményű főzőlap és külön edény felfűtéséhez. A kávé főzése egy villamos kávéfőző készülékkel lényegesen kevesebb energiát igényel, mint főzőlapon.

A villamos főzőedények és villamos serpenyők jobb hatásfokkal, gyorsabban dolgoznak, mint a főzőlapon az edény. A megemelt teljesítményű, gyors főzőlap időt takarít meg, de nagyobb energiafogyasztás szükséges hozzá.

Ha a gázláng vagy a főzőlap túlér a lábas alján, és így a szükségesnél nagyobb főzőlapot használunk, akár 30 százalékkal több energiát fogyasztunk el a szükségesnél. Kisebb átmérőjű főzőlapon ugyanaz a mennyiségű étel ugyan hosszabb idő alatt, de kevesebb energiával főzhető meg. Ha az étel felforrt, vegyük kisebb fokozatra a főzőlapot.

A légkeveréses edényben 20-30%-kal gyorsabban és 30-50%-kal kevesebb energiával lehet főzni, mint a tűzhelyen. A főzőlap üzeme akkor gazdaságos, ha a munkafelülete tiszta, szennyeződésmentes, mert a legjobb a hőátadás ekkor érhető el.

Tartsuk tisztán a sütőt. Nem csak esztétikai okokból, hanem azért is, mert a tisztán tartott sütő jobban visszaveri a hőt, így energiát takarítunk meg.

Forrás: Műszakiak.hu

Ajánlat: Hűtésre használt gépek energiatakarékos használata




0
Tovább
23
júl/2009

Zöld praktikák az étel hidegen tartására - a Tudatos Vásárlók Egyesületének tippjei

Őseink vermek, pincék kialakításával, azaz hideg környezetben való tárolással védték ételeiket a baktériumoktól. Mit tehet a mai kor embere, ha arra törekszik, hogy energiafaló hűtőgépét a lehető legkevesebbet terhelje? A Tudatos Vásárlók Egyesületének tippjei.



A jégládát háztartások milliói használtak az 1940-es évekig, a hűtőgép széles körű elterjedéséig. Ez egy fából készült doboz, amelynek belső fémmel burkolt falai teszik lehetővé, hogy a ládába helyezett jégdarab akár több napon keresztül is hidegen tartsa ételünket. Ha van a padláson egy porosodó darab, nyugodtan "helyezzük üzembe".

Egy másik módszer az ún. párologtató hűtés. A párolgás során a víz hőt von el a környezetétől, vagyis hűti azt. A párologtató berendezést könnyű elkészíteni, és jég beszerzése sem szükséges hozzá. Egy magasabb dobozra van csupán szükségünk, amelynek fiókjaiban helyezzük el az ételt. A fémből készült fiókokon apró lyukak segítik elő a dobozon belüli párolgási folyamatot. A doboz mindegyik oldalát fedjük be egy vastagabb vászonnal, majd a berendezés aljára és tetejére is helyezzünk egy-egy víztárolót.

Az itt tárolt víz tartja majd nedvesen a dobozra helyezett vásznat. Berendezésünket tegyük ki a szabadba, de ne olyan helyre, ahol közvetlenül éri a napsütés. A levegő így megindul a nedves vásznak között, amelynek köszönhetően a dobozban mért hőmérséklet jó pár fokkal alacsonyabb lesz a kint tapasztaltnál. Mindez pedig elegendő ahhoz, hogy a párologtató berendezésben tárolt étel megőrizze frissességét.

Az "edény az edényben" hűtési módszert egy nigériai tanár fejlesztette ki. Lényege, hogy egy kisebb és egy nagyobb agyagedényt egymásba helyezünk, a két edény közötti teret pedig nedves homokkal töltjük fel. A belső edénybe helyezzük a gyümölcsöt, zöldséget vagy az italt, majd nedves vászonnal fedjük le az edényeket. A kisebb edényben tárolt étel a párolgási folyamatnak köszönhetően megőrzi frissességét.

A két edény közötti nedves homokból elpárolgó víz a nagyobb tároló felületén keresztül távozik, és a párolgási folyamat pár fokos hőmérsékletcsökkenést idéz elő a kisebb agyagedényben. Bizonyos ételek ilyen módon akár hetekig is frissen tarthatóak.

Ajánlat: Hűtőgépek és alternatíváik

A Tudatos Vásárlók Egyesületének cikkét változtatás nélkül közöltük


0
Tovább
22
júl/2009

Hűtésre használt gépek energiatakarékos használata - ajánlások a Műszakiak.hu portáltól

A hűtő- és fagyasztókészülékekre a katalógusokban megadott villamos fogyasztási értékek az optimális feltételekre vonatkoznak. Energiatakarékossági szempontból is fontos a megfelelő hűtőkészülék kiválasztása. Fagyasztószekrény vagy fagyasztóláda mellé felesleges több csillagos hűtőszekrényt vásárolni, mert a hűtőszekrényben lévő mélyhűtő rekeszt nem lehet kihasználni. Ilyenkor célszerűbb a csillag nélküli, hátlap-elpárologtatós hűtőszekrényt választani. A tényleges fogyasztást jelentősen befolyásolja: a készülék belső és környezeti hőmérséklete, elhelyezése és karbantartása, a készülék kezelése, az ajtónyitogatások száma és a nyitva tartási idő. A hűtőszekrény helyes, illetve helytelen használata közötti különbség a tényleges energiafogyasztásban nagy különbséget is jelenthet!

A hűtőszekrény szellőzőnyílását szabadon kell hagyni, és rendszeresen tisztítani kell. A szellőzőrács szabad keresztmetszetének csökkenése kb. 10%-kal növelheti az energiafogyasztást.

A fagyasztóládában nehéz megtalálni, amit keresünk, ezért sokáig van nyitva az ajtaja, miközben szökik a hideg levegő. A fagyasztószekrény könnyebben átlátható, de ajtónyitáskor abból is kiáramlik a hideg levegő. A fiókos fagyasztó a legjobb megoldás: jól átlátható, és ha mindennek megvan a helye, csak egy fiókot kell kihúzni, így kevesebb hideg szökik el.

Rendszeresen ellenőrizni kell a hűtőkészülék ajtajának zárását, és a zárófelület tisztaságát.

A hűtő- és fagyasztókészülékeket jól szellőztetett és száraz helyiségben kell üzemeltetni. A készülék elhelyezésénél a környezeti hőmérsékletre, esetleges napsütésre különösen ügyelni kell. A környezeti hőmérséklet 1 fokos emelkedése a névleges 25 fokos értékhez képest 5%-kal növeli az energiafogyasztást.

Ne tegyünk a hűtőbe meleg ételeket, mert plusz energiát igényel a lehűtése. A mélyhűtött élelmiszert felhasználás előtt a hűtőszekrényben célszerű felolvasztani.

Forrás: Műszakiak.hu

Ajánlat: Hogyan használhatjuk energiatakarékosan a mosogatógépet?




0
Tovább
21
júl/2009

Zöld irodai ragasztók - tippek a Tudatos Vásárlók Egyesületének honlapjáról

A ragasztók 70%-ban oldószerből állnak, amelyek többsége egészségre káros, rákkeltő (benzin, toluol, xilol metil-klorid, triklór-metán, aceton stb.) anyagokat tartalmaz. A ragasztók nem egy esetben veszélyes hulladéknak is minősülnek.

Elkerülheted a káros hatásokat, ha

• vízbázisú ragasztót, celluxot vagy papíralapú ragasztószalagot használsz,

• használat után visszatekered a kupakot és jól kiszellőztetsz,

"oldószermentes" ragasztót választasz

• nem vásárolsz olyan terméket, amelyen narancssárga négyzetben fekete X van: bőrirritáló

• nem vásárolsz olyan terméket, amelyen narancssárga négyzeten jelölik a környezetre káros hatást

Forrás: Antal Orsolya és Vadovics Edina: Zöld iroda kézikönyv. KÖVET-INEM Hungária




0
Tovább
20
júl/2009

Faragjon villanyszámláján, legyen Ön is áramszolgáltató! Hálózatra visszatápláló napelemek

Gyakran felmerülő probléma a megújuló energiaforrások esetében, hogy nem mindig termelődik energia, amikor szükségünk lenne rá, illetve olyankor is termelődhet, amikor éppen nem használjuk fel. A napenergia, azon belül is a napelemek esetében meg lehet kerülni ezt a problémát, kétféleképpen: vagy úgynevezett hálózatra kapcsolt interaktív rendszerként üzemelnek, vagy visszatáplálnak az elektromos hálózatba.



A hálózatra kapcsolt interaktív rendszerek az energiaigényt alapvetően a napelemből nyert energiával elégítik ki, csak akkor "nyúlnak" a hálózathoz, ha a napenergiából nyert energiánál nagyobb igény mutatkozik. Ha kevesebb áramot fogyasztunk, mint amennyit a rendszer éppen termel, akkor a fennmaradó plusz energia akkumulátorokban tárolódik a nagyobb igény idejére. Ennél a rendszernél az akkumulátorok viszonylag rövid élettartama (4-5 év) miatt felmerül a költségnövekedés és a hulladékelhelyezés kérdése.

Ezt a problémát lehet küszöbölni a hálózatba visszatápláló rendszerekkel, ahol a felesleges energia nem akkumulátorokba kerül, hanem az elektromos hálózatba, ahonnan a többi fogyasztóhoz jut. Ezt az energiamennyiséget egy mérőberendezés méri, a szolgáltató pedig fizet érte - kicsit kevesebbet, mint amennyiért később eladja. Ha az ilyen rendszer tulajdonosának többletfogyasztása van a saját maga által termelt áramhoz képest, azt a szokásos áron kapja a szolgáltatótól - így érdemesebb a saját magunk által termelt áramot a lehető legjobban elhasználni. A konkrét feltételekről a helyi áramszolgáltatónál érdemes érdeklődni, néhány gyakran ismételt kérdésre pedig például itt olvashatja el a válaszokat.

A hálózatra visszatápláló rendszerek olcsóbbak a hálózatra kapcsolt (és a szigetüzemű) rendszereknél, mivel a beruházáskor az akkumulátor képviseli a legnagyobb összeget. Míg egy 320 W teljesítményű akkumulátoros rendszer 700 000 forint körüli áron építhető ki, addig egy ugyanilyen teljesítményű hálózatra visszatápláló rendszer már 500 000 forint környékén megvalósítható. A napelemes rendszerek megtérülési ideje nagyban függ a kiépített rendszer méretétől, kapacitásától és az energiaáraktól is. A nagyobb kapacitású rendszerek kiépítése jelenleg 20-30 év alatt térül meg, de az energiaárak növekedése miatt ez az időtartam folyamatosan csökken.

Megfelelő tervezés és kivitelezés mellett egy hosszú ideig önállóan működő, minimális karbantartást igénylő, ingyen energiát termelő rendszerre tehetünk szert, amely a bizonytalan energiaárak mellett mindenképpen meggondolandó lehetőség.

Vértesi Ágnes Éva (ELTE Környezettudományi Klub)

Ajánlat: napenergiával kapcsolatos további cikkeink


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum