A hűtő- és fagyasztókészülékekre a katalógusokban megadott villamos fogyasztási értékek az optimális feltételekre vonatkoznak. Energiatakarékossági szempontból is fontos a megfelelő hűtőkészülék kiválasztása. Fagyasztószekrény vagy fagyasztóláda mellé felesleges több csillagos hűtőszekrényt vásárolni, mert a hűtőszekrényben lévő mélyhűtő rekeszt nem lehet kihasználni. Ilyenkor célszerűbb a csillag nélküli, hátlap-elpárologtatós hűtőszekrényt választani. A tényleges fogyasztást jelentősen befolyásolja: a készülék belső és környezeti hőmérséklete, elhelyezése és karbantartása, a készülék kezelése, az ajtónyitogatások száma és a nyitva tartási idő. A hűtőszekrény helyes, illetve helytelen használata közötti különbség a tényleges energiafogyasztásban nagy különbséget is jelenthet!

A hűtőszekrény szellőzőnyílását szabadon kell hagyni, és rendszeresen tisztítani kell. A szellőzőrács szabad keresztmetszetének csökkenése kb. 10%-kal növelheti az energiafogyasztást.

A fagyasztóládában nehéz megtalálni, amit keresünk, ezért sokáig van nyitva az ajtaja, miközben szökik a hideg levegő. A fagyasztószekrény könnyebben átlátható, de ajtónyitáskor abból is kiáramlik a hideg levegő. A fiókos fagyasztó a legjobb megoldás: jól átlátható, és ha mindennek megvan a helye, csak egy fiókot kell kihúzni, így kevesebb hideg szökik el.

Rendszeresen ellenőrizni kell a hűtőkészülék ajtajának zárását, és a zárófelület tisztaságát.

A hűtő- és fagyasztókészülékeket jól szellőztetett és száraz helyiségben kell üzemeltetni. A készülék elhelyezésénél a környezeti hőmérsékletre, esetleges napsütésre különösen ügyelni kell. A környezeti hőmérséklet 1 fokos emelkedése a névleges 25 fokos értékhez képest 5%-kal növeli az energiafogyasztást.

Ne tegyünk a hűtőbe meleg ételeket, mert plusz energiát igényel a lehűtése. A mélyhűtött élelmiszert felhasználás előtt a hűtőszekrényben célszerű felolvasztani.

Forrás: Műszakiak.hu

Ajánlat: Hogyan használhatjuk energiatakarékosan a mosogatógépet?