Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
07
júl/2009

Dobd el a fűgyűjtőt! Ha rendszeresen nyírunk, nem kell összetakarítanunk a füvet

Aki megpróbálta a frissen levágott füvet komposztálni, tudja, milyen nehéz feladat fűből komposztot varázsolni. Az összegyűjtött fűnyesedék ugyanis a nagy nedvességtartalom miatt összetapad, majd bűzös masszává alakulva - magából bizalomgerjesztőnek nem nevezhető - fekete levet eresztve rothadásnak indul. A megoldás nem lehetetlen, csak gyökeresen más módszert kell alkalmaznunk. A SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület tanácsai.Előbb azonban érdemes néhány dolgot tisztázni. Remélhetőleg egyre kevesebbünknek jut eszébe a tápanyagban gazdag fűnyesedéket a kukába vagy műanyag zsákba gyömöszölni. A felvilágosult kerttulajdonos ugyanis már betéve tudja, hogy a fűnek is, mint minden élőlénynek, szüksége van tápanyag-utánpótlásra. A műtrágyázás bizony csak sovány táplálékul szolgál a növényzetnek. Ráadásul, mivel az eső könnyen feloldja és a talaj mélyebb rétegeibe száműzi, a növények kevés hasznát látják. Ezzel szemben a természetben, csodálatos átalakulás során keletkező szervesanyagok hosszabb ideig képesek tárolni a nélkülözhetetlen tápanyagokat, ezáltal folyamatos táplálékforrást biztosítanak az éhes fűnek, fának, virágnak. Ezen túlmenően a humusz vagy más néven komposzt számtalan más tápanyagot tartalmaz, amely egészségesebbé, szebbé teheti a belőle lakmározó növényeinket.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Elöregedett a füvem - szoktuk hallani a kókadozó pázsitja fölött gondterhelt arccal sopánkodó házigazdát. Pedig nem erről van szó, hanem inkább arról, hogy a növények vészes szervesanyag hiányban szenvednek. Ha tehát meg akarjuk kímélni magunkat az effajta kudarcoktól, legjobb, ha folyamatosan gondoskodunk a szervesanyag utánpótlásról. Igen ám, de a fű komposztálása, a fentebb leírt okból komoly akadályokba ütközik. Van azonban egy, a megszokottól eltérő, kézenfekvő megoldás: ha rendszeresen vágjuk a fűszőnyeget, nem kell összetakarítanunk a levágott fűszálakat. Néhány napon belül úgyis elfonnyadnak, megszáradnak, majd a fűszálak közé hullva megkezdődik a korhadási, azaz komposztálódási folyamat. Dobd el a fűgyűjtőt - szól komposztálási előadásunk egyik jelmondata, s erre rímel, hogy több fűnyírógép-gyártó már úgynevezett mulcsozó előtéttel kínálja termékét. Ez a vágóeszköz még apróbb darabokra vágja a levágott fűszálakat, ezzel is elősegítve a komposztálódási folyamatot. Ami pedig azt a tévhitet illeti, hogy a levágott fű alatt "befüllednek" a növények; ilyen kis mennyiségű, illetve apró méretre vágott nyesedéknél ez fel sem merülhet. Aki pedig a zaj és energiaszegény módszereket kedveli, és némi egészséges erőfeszítéstől vissza nem rettenve az újra divatba jött kézi fűnyíró-gépeket használja; ugyanerre az eredményre jut.

Ha valaki az elmondottak ellenére mégis a fű komposztálása mellett dönt, a következő szempontokat kell figyelembe vennie. Jó minőségű komposzt keletkezésére csak minél többféle alapanyag felhasználása esetén számíthatunk. A füvet önmagában komposztálni ezért sem túlságosan célravezető dolog. Ráadásul a rothadási folyamatot sem tudjuk így elkerülni. A számunkra kedvező, szagmentes korhadás elérése érdekében mindenképpen fás, száraz anyagokkal kell összekevernünk, például sövénynyesedékkel, szalmával száraz falevéllel vagy faforgáccsal. Az eredmény így valószínűleg kedvezőbb lesz, feltéve, hogy nagy fűmennyiség esetén elegendő segédanyaggal rendelkezünk, illetve nem sajnáljuk a keveréssel járó fáradtságot.

Jó komposztálást!

Gellért Miklós

Forrás: SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület, Kukabúvár

* * *

Megújult a SZIKE komposztos honlapja

A SZIKE Környezet és Egészségvédelmi Egyesület megújult honlappal örvendezteti meg a kertbarátokat. A számos beszámolót, szakmai érdekességet, jó példát és praktikus tanácsot felsorakoztató weboldalt ajánljuk minden már komposztáló, komposztálni vágyó vagy csak egyszerűen a téma iránt érdeklődő kerttulajdonos figyelmébe. A szervezet új szolgáltatásként "Hirkomposzt" néven hírlevelet is indított.

A SZIKE weboldala itt tekinthető meg: http://www.szike.zpok.hu/

 


0
Tovább
06
júl/2009

Visszavittük a használt sütőolajat a legközelebbi hulladékudvarba, és gond nélkül leadtuk

A használt sütőolaj, sütőzsiradék veszélyes hulladéknak minősül. Egy liter sütőolaj mintegy 100 köbméter vizet képes beszennyezni, károsítja a vizek és a talaj élővilágát, eltömítheti a szennyvízelvezető csatornákat. Becslések szerint a Magyarországon felhasznált sütőolaj 30 százaléka jut csatornákba. A kommunális hulladékba helyezve nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókon.

Ha szeretnénk ilyen szempontból is ügyelni környezetünk tisztaságára, több lehetőség közül is választhatunk.

A háztartásban keletkezett használt sütőolajat, sütőzsiradékot gyűjtsük össze, és vigyük el a legközelebbi hulladékudvarba! Szerkesztőségünk saját tapasztalata, hogy gond nélkül átveszik (nem kell ehhez a környéken lakni, egyébként sem igazoltathatnak bennünket), és egy erre szolgáló edénybe öntik.

A hulladékudvar munkatársának tippje: lehetőleg műanyag edényben gyűjtsük (több autó is pórul járt már, amikor szállítás közben eltört az üvegedény)
 
A hulladékudvar munkatársának kérése: a húscafatokat, általában az életmaradványokat ne vigyük vissza

Ajánlat: hulladékudvarok Budapesten és környékén, ahol más veszélyes hulladékokat is leadhat

Ajánlat: hulladékátvevők országszerte (a HuMuSz listája)

Ha kényelmesebbek vagyunk vagy nagyobb tételt szeretnénk leadni, hívhatjuk például a Biofilter Kft-t, akik a honlapjukon található információk szerint ingyenesen megszervezik a használt sütőolaj elszállítását (kék szám: 06-40/442-999).

Ma már az országban az éttermekből, szállodákból, nagyobb konyhákból is összegyűjtik az elhasználódott étolajat, használt sütőzsírt. A begyűjtött olaj egy részét újrahasznosítják.
0
Tovább
05
júl/2009

Energiatakarékos háztartási készülékek az Antarktisz első nulla szén-dioxid-kibocsátású kutatóbázisán

Az Antarktiszon működő belga Princess Elisabeth kutatóbázist környezetbarát Electrolux háztartási gépekkel szerelték fel. A Nemzetközi Sarkkutató Alapítvánnyal (International Polar Foundation) kötött szerződés keretében az Electrolux felső kategóriás, hatékony energiafelhasználású háztartási eszközöket szállított a sarki kutatóbázisra. Nagy kapacitású mosógépek, szárítógépek, tűzhelyek, szagelszívók, mikrohullámú sütők, hűtőszekrények, jegesedésmentes hűtőládák, és mosogatógépek teszik komfortosabbá a kutatócsoport tagjainak napjait. Az Electrolux emellett porszívókat is szállít a bázisra, többek között két robotporszívót.

Csaknem az összes, a kereskedelmi forgalomban is megvásárolható készülék "A" vagy annál jobb energiahatékonysági osztályba tartozik, hogy megfeleljen az Antarktisz első "nulla szén-dioxid-kibocsátású" bázisára vonatkozó szigorú energiahasználati követelményeinek. A létesítmény teljes egészében megújuló energiát használ a működéséhez, és kiemelt figyelmet fordítanak a hulladékkezelésre is. Minden energiát alternatív források - például szélkerekek és napelemek - biztosítanak, emellett kizárólag a legjobb energiahatékonyságot biztosító eszközöket lehet használni az épületben.

A 700 négyzetméter alapterületű bázis 2009. február 15-én kezdte meg működését. Az állomáson húsz kutató él és dolgozik a nyári évszakban. A bázis az orosz Novolazarevszkaja és a Syowa japán kutatóállomások között, a Maud királynő föld (Dronning Maud Land) régióban kapott helyet. Az Antarktiszon ma több mint 50 aktív kutatóállomás működik.

Ajánlat: a bázis honlapja http://www.antarcticstation.org/ és képek a bázis környékérőlForrás: sciencepoles.org
0
Tovább
04
júl/2009

Július 4-étől látogatható Magyarország legnagyobb kaktuszgyűjteménye Vácrátóton

Magyarországon eddig még soha nem épült ehhez hasonló méretű és rendszerű pozsgás üvegház. A fejlesztéssel nyilvánosan megtekinthetővé válik az MTA Ökológiai és Botanikai Kutatóintézetének látogatók elől eddig elzárt gyűjteménye.

A hosszú évek, évtizedek alatt felbecsülhetetlen kinccsé fejlődött, körülbelül 3000 fajt és fajtát számláló üvegházi gyűjtemény számára 2008 tavaszára készült el az új, közel 500 négyzetméteres üvegház Vácrátótón. A legkorszerűbb anyagokból, automatikus szellőztető- és fűtésrendszerrel kialakított épület a lehető legteljesebben elégíti ki "lakóinak" ökológiai igényeit. A növények az átköltözés viszontagságait átvészelve, új helyükhöz alkalmazkodva 2009. július 4-étől várják első látogatóikat (keddtől vasárnapig 8:00-tól 15:45-ig, hétfőn zárva tart). Az új bemutató üvegház gyűjteményével felhívja a figyelmet a biológiai sokféleség, a növényvilág és környezetünk megőrzésének fontosságára.

Ajánlat: a vácrátóti botanikus kert honlapja és egy jó oldal a kaktuszokról

Egy másik ajánlat: július 5-én bolhapiac a budapesti Toldi moziban

A botanikus kertek szerepe és fontossága a XXI. századra rendkívüli módon felértékelődött, többek közt a biológiai sokféleség, a génalap-tartalékok élőhelyen kívüli megőrzése, a növényvilág bemutatása és megismertetése, valamint a környezeti nevelés szempontjából is.Forrás: MTA
0
Tovább
03
júl/2009

Sörkollektor: a legolcsóbb, házilag elkészíthető napkollektor, sörösdobozokból

Egy olyan felhasználási lehetőséget mutatunk be, amely az elmúlt évek porosodó sörösdoboz-gyűjteményeinek is értelmet adhat, mindezt a fűtésköltségünk csökkentésén keresztül.

A sörkollektor lényege a következő: feketére festett sörösdobozokból állítunk össze egy levegős napkollektor-rendszert, mely elsősorban kiegészítő fűtésre alkalmas, de a fűtési szezon elején és végén akár teljes mértékben kiválthatja a többi fűtési formát. A működési elve az, hogy a szoba levegőjét egy kis ventillátor hajtja keresztül a fekete sörösdoboz-csöveken; a csövek a napsütés által közvetített energiát elnyelik, és átadják a benne levő levegőnek, amely így már pár fokkal melegebben fog visszatérni a szobába, ahol elkeveredik a többi levegővel és fűti a belső teret.

A sörkollektoroknak két óriási előnye van a többi napkollektorhoz képest: egyrészt nem áll fent fagyásveszély (hiszen levegő, és nem folyadék áramlik bennük), másrészt házilag is elkészíthetőek, nem szükséges több százezer forint a beruházáshoz. 3-4 négyzetméternyi felületű sörkollektor már teljesen megfelel egy háztartás kiegészítő fűtésének ellátásához, és ez egy százezer forintos nagyságrendű összegből már profin, tartós anyagokból megvalósítható. Ha azzal számolunk, hogy az októberi és áprilisi fűtés feladatát teljesen megoldja, a téli hónapokban pedig elegendő kevesebbet fűteni a hagyományos módon, akkor a beruházásunk már 2-3 éven belül megtérül.

Ajánlat: napenergiával kapcsolatos cikkeink

Vértesi Ágnes Éva (ELTE Környezettudományi Klub)

Ajánlat a megvalósításhoz: http://www.sorkollektor.hu/ és http://sorkollektor.blog.hu/Forrás: AFP
0
Tovább
02
júl/2009

Elemgyűjtők lepik el az országot - július elsejétől jóval több helyen dobhatjuk be a használt elemet

Az elemek és az akkumulátorok a környezetet rendkívül súlyosan szennyező anyagokat - mindenekelőtt higanyt, kadmiumot, ólmot, cinket, valamint lítiumot és mangánt - tartalmaznak. Épp ezért tilos ezeket a lakossági hulladékkal keverni. Ha a kukába kerülnek, onnan a szeméttelepre jutnak, ahol összepréselik őket. Ezáltal a bennük tárolt sav beszivárog a földbe, s így elszennyezi a talajt és a vizeket. A folyamat végén az ártalmas anyagok előbb-utóbb a szervezetünkbe kerülhetnek. 2009. július elsejétől minden, elemet árusító áruház és bolt köteles a használt termékeket visszagyűjteni a vásárlóktól.A vonatkozó jogszabályok szerint tilos a használt elemeket és akkumulátorokat a lakossági hulladékba keverni, tehát a háztartási szemétgyűjtőbe (kukába) dobni! Ezért ha az elem kimerült, ne dobja ki a háztartási szemétbe, ne dobja tűzbe, ne dobja élővízbe és a környezetbe - olvasható a Re'lem Kht. honlapján, számos más hasznos információ mellett.

Példaként megemlítjük, hogy egy darab ceruzaelem 1500 liter vizet képes beszennyezni: ez a mennyiség körülbelül egy kisebb család heti vízfogyasztásával egyenlő. Magyarországon a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium hozzávetőleges adatai szerint évente több mint kétezer tonna elemhulladék keletkezik - négytagú családonként tehát évente átlagosan 0,5-0,8 kilogrammal számolhatunk. Itthon az elemek begyűjtését és a hasznosítását a nagyobb elemgyártó cégek által alapított Re'lem, illetve Re-bat Kht. szervezi meg. A használt elemek körülbelül 13%-át gyűjtik vissza.

Forrás: AFP

Ez az arány most tovább javulhat, mert 2009. július elsejétől minden, elemet árusító áruház és bolt köteles a használt termékeket visszagyűjteni a vásárlóktól. Lényeges ponton módosult ugyanis a 181/2008. (VII.8.) kormányrendelet. Mindössze öt szó veszti hatályát ("...a gyártóval kötött megállapodás esetén..."), a jogszabály mégis ezzel válik általános érvényűvé - olvasható a Vállalkozói Negyed cikkében. Fontos, hogy a kereskedő nem csak azt az elemet köteles visszavenni, amit ő adott el, hanem bármelyiket. Ha egy üzlet nem tesz eleget visszavételi kötelezettségének - tehát a boltban nincsen a megfelelő gyűjtőedény -, bírságra számíthat, amely alól gyakorlatilag nincs kivétel.

Ha azonban az üzletvezető idejében lép, az elemek szelektív gyűjtésének kötelezettsége semmilyen pluszterhet sem okoz számukra. Nincs más tennivaló, mint jelezni a gyűjtőkonténer iránti igényt a Re'lem, illetve Re-bat Kht. honlapján, és ingyenesen kiviszik, illetve elszállítják, ha megtelt. A gyűjtőtartály speciális felépítésű és anyagú, az elemekből esetleg kifolyó elektrolitnak ellenáll, így teljesen biztonságossá teszi a visszagyűjtést.

Ajánlat: itt találhatja meg az Önhöz legközelebbi gyűjtőpontot

Ajánlat: szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos cikkeink gyűjteménye


0
Tovább
01
júl/2009

Egyik élelmiszerbiztonsági gond a másik után: durumliszt, Cerbona-tészták, paprika, eper

Többszáz tonna fuzáriummal fertőzött liszt került a gyártókhoz, az eperben és a paprikában pedig mérgező vegyszermaradékokat találtak. A Medical Tribune Online összeállítása.Liszt

Visszahívta a Cerbona több tésztáját, spagettit, pennét, orsót, mert fuzáriummal szennyezett búzából készültek. 240 ezer adag került a boltokba, bárhol lehetett az országban. A helyettes főállatorvos szerint a malomban észre kellett volna venni, hogy a búza szennyezett. Mindez az után, hogy a szegedi Gabonakutató egyik munkatársa többtízezer tonnányi fertőzött gabonáról beszélt, amiért a cége, a gabonakutató, a gabonaszövetséggel közös közleményben határolódott el tőle, és az erre vonatkozó híradást "minden alapot nélkülöző híresztelésnek" nevezte.
 
A Cerbona gyár Durillo márkájú spagettije, penne-je, szarvacskája, orsó-ja és a fodros nagy kockája azok a tészták, amelyek a fuzárium toxinnal szennyezett lisztből készültek. Ezek közül is csak azok, amelyek lejárati ideje 2011.májusa és 2011. júnusa közé esik.
 
A székesfehérvári gyár laborjában vették észre a negyed éves rutinvizsgálaton, önellenőrzésen 10 nappal ezelőtt, hogy szennyezett alapanyagot kaptak a

A hétvégén derült ki, hogy a bajai Diamont malomból került ki szennyezett liszt. 9 ezer kiló durum liszt közvetlenül a boltokba és többszáz tonna más gyárakba.

A malomból - most már tudni - négy nagy gyártóhoz és külföldre is szállítottak. Magyarországon boltokba csak a Cerbona durum-tésztáiból került, 117 tonnányi, ez körülbelül 240 ezer zacskó tészta. A gyár szerint az összes nagy áruházláncban lehetett kapni másfél-két hónapon át.

Mostanra levették a polcokról és zárolták az érintett termékeket.  A helyettes főállatorvos szerint a malomban észre kellett volna venni, hogy szennyezett a búza.

Mindez azután derült ki, hogy a szegedi Gabonakutató egyik munkatársa azt nyilatkozta, hogy az országban többtízezer tonnányi fuzáriumtoxinnal fertőzött búza lehet.

Ettől a nyilakozattól a kutató cége, a szegedi Gabonakutató és a Gabonaszövetség közleményben határolódott el a múlt héten.
 
Azt írták, hogy a lisztek határérték feletti toxintartalmáról szóló híradások minden alapot nélkülüző híresztelések.
 
A Gabonaszövetség hangsúlyozta, hogy tagjaik, így a bajai Diamont és a Cerbona termékei minden előírásnak megfelelnek.
 
A Gabonakutató most már nem nyilatkozott, a Gabonaszövetség elnöke pedig most már arról beszél, hogy a probléma csak egy speciális lisztfajtát érint. 
 
A hatóságok vizsgálják, hogy a fertőzött búza melyik szántóföldről került a bajai malomba, és hogy esetleg került-e más malmokba is.

Paprika, eper

Marokkóból származó paprikában és magyarországi eperben talált a megengedett egészségügyi határérték feletti mennyiségben vegyszermaradékokat a Levegő Munkacsoport.

A civil szervezet az MTI-hez hétfőn eljutatott közleményében hangsúlyozza: Vegyszerezett világ elnevezésű kampányukban három áruházlánc - a Tesco, az Auchan és a Plus - üzleteiben szereztek be 17 eper- és 16 paprikamintát.

A paprikaminták közül tíz esetben volt kimutatható vegyszermaradék, egy miskolci Auchan áruházban a Marokkóból származó paprikában a dimethoate nevű rovarirtó szer koncentrációja közel hétszerese volt a megengedettnek - olvasható a tájékoztatásban.

Kiemelik: a dimethoate lehetséges emberi rákkeltő anyagként  számon tartott vegyi anyag, a szaporodási képességeket károsító hatása is ismert.

A megvizsgált epermintákból csak négy esetben nem lehetett vegyszermaradékokat kimutatni, míg a maradék tizenhárom esetben találtak az emberi szervezetre káros anyagokat. A Levegő Munkacsoport rámutat: egy székesfehérvári Tescóban vásárolt termékben a határérték közel kétszeresét érte el a thiophanate-methyl nevű növényvédő szer mennyisége, amelynek elfogyasztása a paprikában talált vegyszerhez hasonló hatásokkal jár.

A Levegő Munkacsoport közleményében sürgeti a magyarországi élelmiszerforgalmazó láncokat, hogy mindent tegyenek meg annak érdekében, hogy a szennyezett termékek kiszoruljanak az áruházakból.

A szervezet ugyanakkor megjegyzi: a méréseket megelőzően levélben kérte a szupermarketeket, hogy német és holland mintára csak jóval a határértékek alatt tolerálják vegyszermaradékokat, de megkeresésükre nem érkezett válasz.

A Levegő Munkacsoport a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karának akkreditált Analitikai Laboratóriumában végezte a minták vizsgálatát - ismerteti a közlemény.

Forrás: TV2; MTI


0
Tovább
30
jún/2009

Mi a teendő a lejárt vagy fel nem használt gyógyszerrel? Az ÁNTSZ lakossági tájékoztatója

Magyarországon minden ötödik tablettát feleslegesen váltják ki a betegek, ezért évente 2500 tonna gyógyszer kerül a szemétbe. A kidobott pirulák éppúgy veszélyes hulladéknak minősülnek, mint az akkumulátorok, festékek, szárazelemek, ragasztók, vagy növényvédő szerek.

A lakosságnál felhalmozódott lejárt vagy más okból fel nem használt humán gyógyszerek begyűjtésében valamennyi - működési engedéllyel rendelkező - közforgalmú és fiókgyógyszertár, valamint gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazó a nyitvatartási idő alatt részt vesz.

A gyógyszerhulladékot zárt - egyutas és egyszer használatos - hulladékgyűjtő tartályokban gyűjtik össze, melyeket a gyógyszertár épületén belül kell elhelyezni, a közforgalom számára nyitva álló helyiségben (officinában) vagy elzárt részlegben. A gyógyszerhulladék a gyógyszertári szakszemélyzetnek is átadható, akik gondoskodnak arról, hogy azok a megfelelő hulladéktárolóba kerüljenek.

A humán gyógyszerek és csomagolásuk hulladékainak kezeléséről a 20/2005.(VI.10.) EüM rendelet intézkedik.

Forrás: ÁNTSZ, 2009. június 30.
0
Tovább
29
jún/2009

A napenergia egyik leghatékonyabb alkalmazása az úszómedencék esetében valósul meg

Egyre több kültéri úszómedence épül nyilvános uszodaként és magántulajdonban is. A magánkézben levő úszómedencék szinte mind csapvízzel vannak feltöltve, míg a gombamód szaporodó termálfürdők mellett az esetek nagy többségében hidegvizes medencék is találhatók, melyek szintén csapvízre támaszkodnak. Ezek teljes szezoni fűtését lehet megoldani napenergia segítségével.

A napenergia több okból is alkalmas erre a célra. Egyrészt viszonylag alacsony az elérendő hőmérséklet a kiindulási hőmérséklethez képest, gyakorlatilag pár fokot kell melegíteni a vízen. Másrészt a legintenzívebb uszodahasználat időszaka egybeesik a legintenzívebb napsugárzás időszakával, ami hozzájárul ahhoz, hogy a sugárzott hőt maximálisan kihasználják. Az uszoda vize közvetlenül keresztülfolyhat az abszorberen, így nincs szükség külön hőcserélőre vagy tartályokra. Végül érdemes azt is meggondolni, hogy egy így fűtött nyilvános uszoda esetében sokan láthatják egy alternatív energiaforrás alkalmazását a gyakorlatban, ami az emberek alternatív energiákról alkotott véleményét pozitívan befolyásolhatja.A technikai megvalósítás egyszerű: a medence vizét közeli tetőre szerelt vagy a földbe süllyesztett nagy felületű napkollektoron vezetik keresztül, ez az ún. abszorber, ahol a fekete csövek felveszik a napsugarak által közvetített hőt, és felmelegítik a benne áramló vizet. A melegvíz visszaáramlik a medencébe (a szivattyúk révén), és elkeveredik a medence vizével.

Abszorberként alkalmazhatnak üvegborítás nélküli síkkollektort, ez a legolcsóbb megoldás, viszont csak nyáron használható. Az üvegborítással ellátott síkkollektor drágább valamivel, de egész évben lehet alkalmazni (pl. a strandszezonon kívül használati melegvizet állíthatunk elő a segítségével) és hosszabb élettartamú.

Forrás: [origo]

A melegítés természetesen a kis kerti medencék esetében is alkalmazható, gondoljunk csak a balatoni napkollektorok példájára. A tervezésnél segítségére lehet a SOLPOOL uniós programban összeállított Impact Advisor szoftver, mely egy előzetes becslést ad a beruházás várható költségeire, a működési költségek csökkenésére és a megtérülési időre is. A kivitelezés előtt azonban mindenképpen érdemes szakember véleményét kérni. (Az Impact Advisor ingyenesen letölthető itt.)

Vértesi Ágnes Éva (ELTE Környezettudományi Klub)

Ajánlat: vákuumcsöves napkollektorok és síkkollektorok


0
Tovább
28
jún/2009

Papírzsebkendő, tojástartó, hullámpapír lesz a gyümölcsleves dobozból - ezt is gyűjtheti szelektíven!

A boltokban kapható gyümölcslevek csomagolóanyaga ma már teljes mértékben újrahasznosítható. A fémet és a műanyagot szétválasztják a doboz anyagának háromnegyedét adó papírtól, amelyből például tojástartó, hullám- és toalettpapír készül (a műanyagot és az alumíniumot a cementiparban használják fel). A rossz hír: az italoskartonoknak ma nincs igazán környezetbarát alternatívája.Egyes településeken a kék papírgyűjtőbe dobhatjuk az üres dobozt, máshol a sárga műanyaggyűjtőbe. Ezt egy piktogram minden esetben egyértelműen jelzi - olvasható az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés honlapján, ahol egy lista is segíti a tájékozódást.

Fontos, hogy ne legyen a dobozban gyümölcslé (kiöblíteni nem muszáj, de azért mi javasoljuk), és hogy tapossuk laposra a dobozt! A begyűjtő teherautó így nem levegőt szállít. Mindez a többi italoskartonra (tej, tejtermékek) is igaz. Magyarországon az összes italoskartonnak körülbelül 10%-át hasznosítják újra, az EU-átlag 25-30%, és nálunk is legalább ennyi lenne a cél. Az uniós átlag felett van például Németország, több mint 60%-kal.

Az italoskartonok használata ellen szól, hogy összetevőinek szétválasztása sok vizet és energiát igényel, és eközben sok szennyvíz keletkezik. A műanyag és fém összetevőket az újrahasznosítás során általában elégetik. Alternatívák? Más vélemények szerint a sima műanyagzacskós tej is inkább környezetbarát megoldás (egyneműsége miatt), ehhez persze azt is szelektíven kellene gyűjteni. Sajnos az anyagukat tekintve igazán jó megoldást jelentő üveges tejek gyakorlatilag eltűntek a boltokból, esetleg bioterméket forgalmaznak bennük.

A civil szervezetek a betétdíjas rendszer kiterjesztésében látják a csomagolási hulladékok kezelésének megoldását, ami nem egyezik a csomagolóipar szemléletével. Az italoskartonok esetében sem elég tehát annyival beérni, hogy milyen jó, mert ezek is újrahasznosíthatók. Ám addig is jó, ha tudjuk: gyűjthetjük őket szelektíven.


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (218),otthon (179),kert (105),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (53),műanyag (52),hulladék (49),légszennyezés (49),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (36),környezettudatosság (36),napenergia (35),növény (35),megújuló energia (34),klímaváltozás (33),globális felmelegedés (30),fenntartható építészet (30),nyár (29),karácsony (29),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),tél (24),mezőgazdaság (21),szén-dioxid-kibocsátás (21),hőszigetelés (20),fűtés (20),konyha (20),élelmiszer (19),építészet (18),természet (18),ecet (18),gyerek (18),ősz (18),egészség (17),divat (17),komposzt (17),autó (17),barkácsolás (17),városi közlekedés (17),takarítás (17),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),LED (15),lakberendezés (14),klímaválság (14),gyümölcs (14),virág (14),szemét (14),fa (13),hulladékhasznosítás (13),tömegközlekedés (13),víztakarékosság (12),ajándék (12),zöldség (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),lakásfelújítás (11),élelmiszerpazarlás (11),CO2 (11),illóolaj (11),raklap (11),művészet (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),étel (10),víz (10),stressz (9),almaecet (9),ruha (9),urbánus életmód (9),levegőminőség (9),szélenergia (9),háztartás (9),Kína (9),ivóvíz (9),allergia (9),hulladékgyűjtés (9),világítás (9),WWF (9),talaj (8),levegőszennyezés (8),csomagolás (8),bútor (8),tavasz (8),szén-dioxid (8),szúnyog (8),mobiltelefon (8),vegán (8),növényvédelem (8),Párizs (8),méh (8),macska (7),sport (7),lakás (7),komposztálás (7),biogáz (7),alga (7),vásárlás (7),zajszennyezés (7),játék (7),VOC (7),Hollandia (7),ételpazarlás (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),Hulladék Munkaszövetség (7),Kanada (6),szmog (6),New York (6),gyógynövény (6),ökolábnyom (6),városi élet (6),biodiverzitás (6),Föld napja (6),beporzás (6),bioüzemanyag (6),Budapest (6),faültetés (6),gyom (6),ünnep (6),méz (6),erdő (6),környezetbarát (6),Magyar Telekom (6),kukoricakeményítő (6),madár (6),pazarlás (6),Greenfo (5),Föld órája (5),városi hősziget (5),Ökoszolgálat (5),urbanizáció (5),testről és lélekről (5),város (5),lomtalanítás (5),cipő (5),pályázat (5),zöld energia (5),turizmus (5),térkép (5),szélerőmű (5),Japán (5),busz (5),fenyőfa (5),szelektív hulladék (5),elektromos kerékpár (5),tárolás (5),karácsonyfa (5)

Archívum