Az 1997-ben alakult Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület - mely többek között a Hulladék Munkaszövetség tagszervezete is - azon dolgozik, hogy közelebb hozza Veszprém és környékének lakóihoz az egészséges táplálkozást, a természetes környezetet és a méregmentes életet. Az egyesület évente megrendezi a Veszprémi Ökovásárt, rendszeresen fát ültet, véleményezi a területfejlesztési elképzeléseket, játékos környezetvédelmi vetélkedőt szervez gyerekeknek. Az egyesület a házfalak növényekkel való befuttatásának lehetőségére hívta fel a figyelmet nemrégiben induló Zöld Homlokzat pályázatával, melynek keretében 10 veszprémi társasház befuttatását segíti szakértelem és az anyagi feltételek biztosításával. Miért jó a növény a falon?



A lakóházaink zöld növényekkel való befuttatása hozzájárul az épületek megóvásához, ugyanakkor kedvező hatással van környezetünkre és az emberek jó közérzetére. A homlokzati növények szigetelik a falat, ezért örökzöld növény esetén a fűtési költségek akár 30%-kal is csökkenhetnek. Emellett a növényekkel befuttatott házakban kisebb a nyári hőség.

Az ép vakolatú falra futtatott növény védi a falat, a homlokzat ritkábban szorul felújításra, és ezeket a falakat szépeknek, élettel telinek látjuk. Mindemellett és a tévhitekkel ellentétben a növényekkel befuttatott falak szárazabbak, a rovarok előfordulása egyáltalán nem gyakoribb és még a növényzet terjeszkedésének mértéke is irányítható.

Az éghajlatért mindenki felelősséggel tartozik, egyéni, helyi, kistérségi szinten egyaránt. A Csalán Egyesület öt alkalommal megjelenő hírlevelet ad ki, melynek célja, hogy tájékoztassák az önkormányzatokat, kistérségi társulásokat és civil szervezeteket a településeket érintő éghajlatvédelmi problémákról és feladatokról.

A Csalán Egyesület mindemellett foglalkozik környezeti neveléssel, környezeti tanácsadással, így várja érdeklődő pedagógusok, szülők jelentkezését, és természetesen a megye lakosságát is veszprémi irodájába.

Az egyesület honlapja: http://csalan.zoldpok.hu/

Bővebb információ: Ring Júlia kommunikációs munkatárs - info@csalan.hu, 88/578-390, 30/72-46-766