Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
19
júl/2009

Környezetbarát védekezés szúnyogok és kullancsok ellen - a Tudatos Vásárlók Egyesületének tippjei

A nyár nem éppen legkellemesebb oldala a szúnyogokkal és kullancsokkal való hadakozás. Mielőtt kemény vegyszerekkel mérgeznénk magunkat és környezetünket, nézzük, milyen szelídebb módszerek vannak a rovarok távoltartására. A Tudatos Vásárlók Egyesületének részletes összeállítása.Forrás: afpmb.org



Az utóbbi években nem nőtt jelentősen az élőlényeket elpusztító vegyszerek mezőgazdasági használata, sőt az EU új növényvédő szer politikája a növényvédő szer használat csökkentésére is felszólítja a tagállamokat.

Ennek ellenére a biocidok (bizonyos élőlénycsoportokat szelektíven károsító anyagok), azon belül is főleg a rovarirtó szerek (inszekticidek) eladása folyamatosan és jelentős mértékben nő a megnövekedett lakossági használat miatt. Szinte minden lakásban ott sorakoznak a háztartási rovarirtó szerek, külön hangyára, szúnyogra. Az emberek szinte minden elővigyázatosság nélkül fújják ki a környezetbe, égetik el spirálokban ezeket a mérgeket.

Mivel a rovarirtó szereket abból a célból készítik, hogy elpusztítsák az élő szervezeteket, ha az emlős állatok, emberek nem is pusztulnak el tőlük, hosszabb távon mégis károsítják az egészségünket. A legismertebb rovarirtó anyag a Néma Tavasz című könyv révén világhírűvé vált DDT volt. Bár a DDT használatát 1968-ban betiltották, élővizeink üledékében még ma is kimutatható, és természetesen az erre épülő vízi táplálékláncok életét is negatívan befolyásolja. Sokat foglalkozott a hazai sajtó a rákkeltő és génkárosító diklórfosszal is, amely - a Levegő Munkacsoport nyomására - hazánkban végül tavaly óta már nem használható a köztéri szúnyogirtásban.

Egyre több tudományos információ merült fel azzal kapcsolatosan, hogy sok, a hazai rovarirtókban megtalálható biocid hatóanyag károsítja az emberi egészséget: rákkeltő, génkárosító, negatívan befolyásolja a hormon- és az idegrendszert. A Levegő Munkacsoport ezért többször is javasolta e szerek hazai betiltását.

A korlátozást a hazai hatóságok visszautasították, ám a civil szervezetek által kifogásolt anyagok zömét az Európai Unió 2008 augusztusától kivonta a forgalomból, így remélhetőleg hamarosan eltűnnek a hazai boltok polcairól. Sajnos még így is több aggályos rovarirtó szer hatóanyaga marad forgalomban (például az erősen mérgező, esetleges rákkeltő cypermethrin és a hormonkárosító d-fenothrin). 

Forrás: ugandavillageproject.org

Védekezés szúnyogok ellen

A szúnyogok elleni védekezés állandóan napirenden van, hisz a hazánkban élő körülbelül 50 szúnyogfaj közül több csípőszúnyog él, amelyek kényelmetlenné, olykor szinte elviselhetetlenné teszik nyáron különösen a vízpartok közelében lévők életét. Ez károsan hathat a turizmusra is.

Higiénés jelentőségük és gyakoriságuk miatt a foltosszárnyú maláriaszúnyog, a gyötrő szúnyog, a házi szúnyog és a mocsári szúnyog a legfontosabbak.

Magyarországon a XX. század közepére eltűnt a malária, és más veszélyes, szúnyog által terjesztett betegséggel sem igazán kell számolnunk. Ritkán előfordulhat nálunk is a nyugat nílusi láz, ám ez a betegség jelenleg nagyon ritka.

Így a szúnyogok elleni védekezésnek lényegében nem egészségügyi, hanem kényelmi okai vannak, tehát nem tűnik indokoltnak a környezet- és egészségkárosító - még a hasznos rovarokat is elpusztító - anyagokkal való szúnyogirtás. Ahogy a malária eltűnése óta a DDT használata sem indokolt, úgy a diklórfosz alkalmazását se lehet tovább védeni. Holott a diklórfoszhoz sajnos a mai napig könnyen hozzájuthat bárki.

A jelenleg rovarölőként használt deltametrin csak vízi környezetre kiemelten veszélyes és lehetséges génkárosító anyag. Az MTA Növényvédelmi Kutatóintézetének munkatársai szerint létezne jobb és a környezetre kevésbé ártalmas vegyi hatóanyag: az etofenprox. Ám ez utóbbi jelenleg biocidként még nem engedélyezett, csak növényvédő szerként árusítják.

Hogyan tartsuk távol a szúnyogokat természetes módszerekkel? Milyen vegyszert használjunk? Hogyan küzdjünk a kullancsok ellen? A cikk folytatását a Tudatos Vásárlók Egyesületének honlapján olvashatják.

Kapcsolódó cikkek:

Nyers uborka, gipsz és házi sündisznó - harc a csótányok ellen

Környezetbarát hangyariasztás és hangyairtás: levendula, sütőpor, ecetes forró víz és a többi trükk


0
Tovább
18
júl/2009

Egy mozdulattal az energiatakarékosságért, az éghajlatváltozás ellen - a zöldtárca új honlapja

Hogyan érinti mindennapi kiadásainkat a környezetszennyezés, mennyi pénzt és energiát takarítunk meg és mennyivel szennyezzük kevésbé a környezetet, ha energiatakarékos izzót használunk, hogyan óvjuk a földet, ha spórolunk a vízzel és fürdés helyett inkább zuhanyozunk? Megannyi energiatakarékossági tippet, hasznos környezetvédelmi információt és szórakoztató online játékokat kínál az Egy mozdulat program honlapja (www.egymozdulat.hu).

Az oldalon az Energia Kalkulátor segítségével - melyet a tárca az Energia Klubbal közösen fejlesztett ki - rendszeresen mérhetjük közüzemi fogyasztásunkat és kiszámolhatjuk az energiatakarékossággal járó megtakarításunkat is, akár szén-dioxidban, akár tölgyfa-egyenértékben.




0
Tovább
17
júl/2009

A vezeték nélküli áram - wireless házak a világ végén, szigetüzemű napelemes rendszerek

Tanyáknál, hétvégi házaknál, erdészházaknál mindig is problémát jelentett az elektromos ellátás megoldása. Itt segíthetnek a szigetüzemű napelemes rendszerek, melyek hosszú távon, környezetbarát módon képesek fedezni az elektromos hálózatra nem csatlakozott épületek energiaszükségletét.



Az elgondolás lényege, hogy napelemek segítségével termelünk elektromos áramot, és azt a részét, amelyet nem használunk fel azonnal, akkumulátorokban tároljuk. Utóbbi energiát fel lehet használni akkor, ha éppen nem termel áramot a napelem (például éjszaka), vagy akkor is, ha hirtelen megugrik a háztartás energiaigénye (például egyszerre használt nagy teljesítményű készülékek). Az ilyen rendszerek Európa nyugati felén egyre népszerűbbnek bizonyulnak az utóbbi években, még úgy is, hogy a tőlünk nyugatabbra fekvő területek kedvezőtlenebbek a beeső napsugárzás szempontjából.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

A napelemes szigetüzemű rendszerek előnye, hogy jóval olcsóbbak, mint az elektromos hálózat nagyobb távolságra történő kiépítése. A napelemmel termelt áram egy töltésszabályozón keresztül jut el a fogyasztóhoz abban az esetben, ha csak 12 V vagy 24 V feszültségű egyenárammal működtetett eszközöket táplál.

Amennyiben 230 V-os hálózati áramra tervezett készülékeket is használnánk, egy inverterre lesz szükség, mely a napelemről érkező egyenáramot váltóárammá alakítja, és ellátja a töltésszabályozás feladatát is.

A szigetüzemű elemek beruházási összege nagyjából 300 000 forintnál kezdődik, megtérülési idejük pedig 20-30 év között mozog - a rendszer méretétől, technológiájától, kapacitásától és az energiaáraktól függően. Ha azonban az energiaárak csak átlagosan 5%-kal emelkednek évente, már 15 évre csökkenhet ez az időtartam.

Tudnunk kell azonban a szigetüzemű rendszerekkel kapcsolatban, hogy az akkumulátorok az ilyen rendszerek legdrágább részét képviselik, így minél nagyobb energiatárolási kapacitásra van szükség, annál komolyabb költségnövekedéssel kell számolni. Másrészt azt is figyelembe kell venni, hogy az energiatárolására használt akkumulátorok élettartama 4-5 év, így ezeket rendszeresen cserélni kell. Ez nemcsak újabb költségnövekedést jelent, hanem felveti a hulladékkezelés problémáját is: az elhasználódott akkumulátorok veszélyes hulladéknak minősülnek, le kell adni őket az átvevőhelyeken.

Vértesi Ágnes Éva (ELTE Környezettudományi Klub)

Ajánlat: napenergiával kapcsolatos további cikkeink


0
Tovább
16
júl/2009

Energiatakarékos izzót kap 20 ezer rászoruló nyugdíjas - a zöldtárca és az ELMŰ kísérlete

Az Egy mozdulat című energiatakarékossági program keretében elindul a zöldtárca és az ELMŰ közös kibocsátás-csökkentési akciója: kísérleti jelleggel 40 ezer darab csúcsminőségű, 6 éves élettartamú égőt kapnak a Közép-Magyarországi Régió egyes településeinek rászoruló nyugdíjasai. Az izzócserével éves szinten háztartásonként akár 15 ezer forint megtakarítás is elérhető. Ezzel évente egy háztartásból körülbelül 200 kilóval kevesebb szén-dioxid kerül a légkörbe.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium finanszírozásában és a Budapesti Elektromos Művek (ELMŰ) együttműködésével megvalósuló programban azon 65 év feletti lakosok kapnak ingyenesen 2 darab energiatakarékos izzót, akiknek átlagos havi áramszámlája 2009 első hónapjaiban nem haladta meg az 5 ezer forintot.

Ajánlat: miért jók az energiatakarékos égők, és mire figyeljünk a használatukkor?

Az akcióban partnerként részt vevő ELMŰ az izzók ingyenes kézbesítése mellett fél éven át folyamatosan felügyeli majd a háztartások kibocsátásának csökkenését és az energiamegtakarítás mértékét is. Az izzók kézbesítését az ELMÜ július közepén kezdi meg.

Az érintett települések: Acsa, Bernecebaráti, Budakalász, Csobánka, Csömör, Csörög, Csővár, Dunabogdány, Dunakeszi, Fót, Galgagyörk, Göd, Gödöllő, Ipolydamásd, Ipolytölgyes, Isaszeg, Kemence, Kerepes, Kismaros, Kisnémedi, Kisoroszi, Kistarcsa, Kosd, Kóspallag, Leányfalu, Letkés, Márianosztra, Mogyoród, Nagybörzsöny, Nagymaros, Nagytarcsa, Pécel, Penc, Perőcsény, Pilisszentkereszt, Pilisszentlászló, Pócsmegyer, Pomáz, Püspökhatvan, Püspökszilágy, Rád, Szada, Szentendre, Szigetmonostor, Szob, Szokolya, Sződ, Sződliget, Tahitótfalu, Tésa, Vác, Vácduka, Váchartyán, Vámosmikola, Verőce, Visegrád, Zebegény.

Forrás: AFP




0
Tovább
15
júl/2009

Ha már légkondi, akkor is hűsöljünk tudatosan! A Tudatos Vásárlók Egyesületének tippjei

Rengeteg építészeti ökotrükk létezik arra, hogyan tartható a legnagyobb kánikulában is kellemesen hűsen egy ház, de nem mindenkinek van ideje, pénze, lehetősége ökoházzá alakítani lakhelyét, marad tehát a légkondicionáló a meleg elleni harc végső eszközeként. Utánanéztünk, hogyan lehet környezettudatos a légkondicionálás, azon kívül, hogy lehetőleg nem használjuk. A Tudatos Vásárlók Egyesületének tippjei.



Ha otthonunk még légkondimentes övezet, ma már nehezen ússzuk meg, hogy ne kelljen legalább a nap egy részét légkondicionált helyiségben töltenünk, irodában, bevásárláskor, vagy ügyintézéskor. Összegyűjtöttünk néhány ötletet, hogyan csökkenthető a légkondik energiafelhasználása a használat során.

Az Egyesült Államokban az éves elektromos áram fogyasztás közel egyötödét emészti fel a épületek hűtése. Szinte nincs olyan üzlet, iroda, ahol ne zümmögne a központi léghűtés, nem is beszélve a bevásárlóközpontokról. Ilyen környezetben nem csoda, hogy ma már az amerikai autók 98%-ába építenek légkondit.

De nem kell átlépnünk az óceánt hasonló statisztikákért: Nagy Britanniáról sem a hőség jutna elsőre eszünkbe, mégis ma már az itt eladott autók háromnegyedében is találunk légkondicionálót. 

Itthon körülnézve is érezhető a klíma-boom, a légkondicionáló néhány éve még luxuscikknek számított, ma már hipermarket-portéka. Ahogy minden hűtő-fűtő eszköz, a légkondicionáló is energiaigényes jószág, de néhány egyszerű trükkel még a légkondi is üzemeltethető (viszonylag) környezettudatosan.

Csak akkor használd, ha muszáj!

Ezt a tippet már biztos ezer helyen olvastad, legyünk hát túl rajta mi is elsőként.

Leszámítva az igazán elviselhetetlen kánikulai napokat, általában a nyári melegben a délelőttök még elviselhetőek. Ha ezeket az órákat inkább nyitott ablaknál töltöd, és csak a déli melegedés környékén kapcsolod be a légkondit, máris energiát spóroltál.

Az irodában hagyd nyitva az ablakokat éjszakára (ha teheted), hogy a helyiség lehűlhessen az éjjeli levegővel.

Ha rugalmas a munkaidőd, próbálj korábban kezdeni, így a legmelegebb órákat már nem kell az irodában töltened.

Hány fok legyen?

Olyan hőmérsékletre állítsd a gépet, amely komfortos, de nem túl hűvös. A túl hideg levegő nem csak egészségtelen, de amikor újra kimész a melegre, az annál elviselhetetlenebb lesz.
Ha központi vezérlésű légkondicionáló működik a munkahelyeden, nyugodtan szólj az üzemeltetőnek, ha fázol.

Nézz körül az épületben: ha mindenhol kardigánban ülnek az asztalnál a kollégák a júliusi kánikulában, ideje tenni valamit. Ha ellenállásba ütközöl, vesd be az "aki energiát spórol, pénzt is spórol" érvet, ez talán jobban működik.

Mozgasd a levegőt!

Mielőtt a légkondi távkapcsolóért nyúlnál, próbálj kereszthuzatot csinálni, illetve használj ventillátort! Ha mozog a szobában a levegő, az nem csökkenti a hőmérsékletet, de jelentősen befolyásolja a hőérzetünket.

A hatást fokozhatod, ha egy tál jeget teszel a ventillátor elé, vagy kicsit bevizezed a csuklódat.

További tippek az optimális árnyékolásról, a rejtett hőforrások kiiktatásáról és a karbantartásról a Tudatos Vásárlók Egyesületének honlapján.


0
Tovább
14
júl/2009

A papírmentes iroda illúzió, a cégek átlagosan éves árbevételük három százalékát nyomtatásra költik

A legtöbb mai vállalat képtelen kinyomtatott dokumentumok nélkül dolgozni, a megfelelő szolgáltatások használatával azonban az előállítás különböző részköltségeit akár felével-harmadával is csökkenteni lehetne, mindemellett tonnaszámra takaríthatnánk meg papírt, és sokkal kevesebb nyomtatási hulladékot termelnénk - hangsúlyozta a Lexmark az IDC dokumentum- és nyomtatáskezelési megoldásokról szóló 2009-es budapesti konferenciáján.



A cég szerint komoly problémát jelent, hogy a nyomtatókat vagy multifunkciós készülékeket általában csak használják, de nem felügyelik, nem menedzselik a vállalatok - a feleslegesen kinyomtatott oldalak, vagyis a tömegével elpazarolt papír miatt több millió forint landol a szemétkosárban.

Forrás: [origo]

A Lexmark számításai alapján elmondható, hogy a vállalatok éves árbevételük átlagosan három százalékát költik közvetlenül a nyomtatásra. Az IDC megállapítása ugyanakkor arra mutat rá, hogy a dokumentumok létrehozásának, rögzítésének, tárolásának, előhívásának, megosztásának és kinyomtatásának költségei elérhetik a céges árbevétel akár öt-tíz százalékát is. Ezt azt jelenti, hogy egy egymilliárd forintos éves árbevételű céget alapul véve a nyomtatással kapcsolatos költségek évente harminc-ötven, illetve százmillió forintot is felemészthetnek.

A Lexmark példájában egy olyan vállalatot említ, ahol 81, jelszóval nem védett gépen 1,14 millió oldalt nyomtatnak az alkalmazottak évente, s ezzel 162 festékkazettát fogyasztanak el. Racionalizálással a 81 helyett 13 nyomtató is elég lenne - igaz, ezeket jelszóval szükséges védeni. A Lexmark Managed Print Services (MPS) szolgáltatásának használatával a korábbi példa alkalmazottai csak 883 435 oldalt fognak nyomtatni, mégpedig feleannyi papírra, mint azelőtt (ha a kétoldalas másolás előírás a vállalatnál.) Ebben az esetben máris csupán 103 festékkazetta fogy évente. Elmondható tehát, hogy a nyomtatók számának csökkenése 43 százalékos költségcsökkenést jelent, a papírköltség a felére csökken, a nyomtatófestékre pedig mintegy harmadával (29%) kell kevesebbet költeni. Így 76 százalékkal kevesebb energia fogy, több mint két tonna (2395 kg) papírral kevesebbet használ el a cég, és 36 százalékkal kevesebb hulladék is keletkezik.

Forrás: Kukabúvár.hu


0
Tovább
13
júl/2009

Pénz az ablakon át: hogyan tegyünk el napsütést házilag? Szoláris építészet, a jövő építészete

Télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van, soha sincs jó idő, mindig esik eső - panaszolja a magyar népdal, és ha kissé eltúlzott borúlátással is, de hűen fejezi ki a "mérsékelt éghajlat" mértékletességének viszonylagosságát. Tény, hogy a legtöbbünk által kellemesnek tartott 20 Celsius-fok körüli léghőmérséklettel csak ritkán és átmenetileg ajándékoz meg bennünket az anyatermészet.



Magyarországon csak a nyári félévben, Sándor, József és Benedek szorgoskodásától a szőlőszüret végéig számíthatunk napi néhány órányi ideális komfortérzetet biztosító külső hőmérsékletre: az időszak elején és végén kora délután, a nyár nagyobb részében viszont csak éjjel vagy még akkor se. A tél meg egy merő cidri: nem csoda hát, ha elkényelmesedett életünk java részét szívesebben töltjük szabályozott hőmérsékletű térben, mint a szeszélyes külső levegőn.

Az egyenletes kellemességnek azonban nagyon nagy ára van: legalább minden tizedik forintunkat arra költjük, hogy igazodás helyett szabályozzunk. Ennyi pénzt szánunk arra, hogy az ingyenes, ám éves és napi ciklusban erősen hullámzó, sőt azon belül is kiszámíthatatlanul ingadozó pillanatnyi napsütés helyett kedvünk szerint adagolható Nap-konzervet, azaz energiahordozót vegyünk.

A zárt terekbe műszaki eszközökkel precízen adagolt vagy épp onnan elvont hő ki-be rakosgatása azonban csak az egyik lehetséges elvi mód az ingadozások kiegyenlítésére. A másik út az ingyen és fölös mennyiségben, de nem az igényeink szerinti ütemezésben érkező napsütés befogása, összegyűjtése és konzerválása, "eltevése rosszabb időkre". A legnagyobb következetességgel a szoláris építészet viszi végig ezt a logikát. Ha már úgyis összehordunk soktonnányi anyagot és elfoglalunk egy soknégyzetméteres napsütötte terület pusztán azért, hogy összeállítsunk egy külvilágtól elzárt, de fényt és meghatározott anyagokat meghatározott irányokban átbocsátó nyílásokkal körülhatárolt teret, akkor tegyük ezt az elhatárolást az eddigi gyakorlatnál alaposabban: tényleg csak az mászkáljon ki és be, aminek feltétlenül szükséges ki és be mászkálnia! Ha az éves hőigényünk többszöröse ingyen házhoz jön, akkor a bőség idején szedjük össze, tároljuk és vegyük elő a zimankóban, ha meg nagyon tolakodóvá válik, akkor egyszerűen csukjuk ki addig, míg nem szelídül.

Forrás: solarhouse.com

A szoláris (naphasznosító) építészet gondolkodása négy csomópont köré tömörül:

• az épület tájolásával, kompakt tömegalakításával, célirányosan megtervezett és precízen kivitelezett anyaghasználatával mindig annyi fényt és meleget engedjünk be, amennyit épp hasznosítunk, vagy amit el tudunk tenni máskorra
• az épületben zajló tevékenységekből keletkező hőből csak annyit engedjünk ki végleg, amennyit semmiképp se tudunk elspájzolni
• a levegőt inkább mozgassuk és tisztítsuk, mint nyakra-főre cseréljük és fűtsük-hűtsük
• ami nem kíván feltétlenül méregdrága egyenletes klímát, annak kívül tágasabb

Bár a szoláris építészet megoldásainak több eleme is alkalmazható már meglevő épületeken, igazán hatásos és gazdaságos eredményt az új építéseknél ígér a rendszer. A külső energiabevitel módszeres csökkentésével az épület, a ház egyre kevésbé függ a műszaki környezetétől, habzsoló és követelőző lakógépből a természeti adottságokhoz simuló, abba passzívan, ám sikeresen beilleszkedő élőhellyé válik. A passzív ház kifejezés jóval több költői képnél: a különlegesen energiatakarékos épületek közül az kaphatja meg ezt a címet, amely a nemzetközileg pontosan rögzített műszaki és környezeti előírásokat teljesíti. A fosszilis energiaforrásokat fölélő "hagyományos ház" ma elképzelhető legtávolabbi ellenlábasa az aktív ház: olyan épület, amely a nem energiatermelési célú alaphivatásai teljesítése mellett a közvetlen környezetéből begyűjtött energiákból még másoknak átadható többletet is képes termelni.

Kétségtelen, hogy valamennyi energiatakarékossági mód közül a szoláris építészet elvei szerint felhúzott új épület jelenti a legnagyobb léptékű "energiatakarékossági beruházást", hiszen ilyenkor nem módosítunk, azaz hozzáragasztunk már meglevő nagyhoz valami kisebbet, hanem szó szerint az alapoktól elölről kezdünk. Ám a kép csalóka: az első passzív ház minősítést kiérdemlő magyarországi lakóépület mintegy húsz százalékkal került többe egy lakófunkciókban azonos képességű "hagyományos háznál" - és van még vagy százhúsz éve arra, hogy a jövő mindenkori földgáz- és szénáraival szembesüljön.

Forrás: solarhouse.com

Vértesi Ágnes Éva, ELTE Környezettudományi Klub


0
Tovább
12
júl/2009

Ásványvíz helyett - a Tudatos Vásárlók Egyesületének ellenérvei és praktikus ötletei

Az elmúlt évtizedben Magyarországon sokszorosára emelkedett az ásványvíz-fogyasztás. Ez komoly terhet ró környezetünkre, hiszen

• a csomagolt ásványvíz közúti szállítása hozzájárul a klímaváltozáshoz

• évente 1,3 milliárd darab pillepalack kerül a szemetesbe (jó esetben a szelektívbe, de akkor is Kínába utazik)

Az ásványvizek fogyasztásának nemcsak környezeti terhei vannak, mert

• bizonyos ásványvizek magas nyomelem-, só- és fluortartalma az egészségnek sem jó (erről bővebben itt)

• az ásványvíz árában a magas reklámköltségeket is mi fizetjük

• vásárlásával sokszor nagy multicégek profitját szaporítjuk.

Alternatívák:

• csapvíz (Magyarország területének 80%-án teljesen rendben van, és sokkal olcsóbb is)

• vigyél magaddal palackot, töltsd újra!

• ásványvíz nyilvános ivókutakból, forrásokból

• szóda (családi vállalkozások termelik, Magyarországon 10 000 fő megélhetését biztosítja, "hungarikum")

Ha már ásványvíz,

• válaszd a kis cégek termékeit!

• ne sok kis, hanem egy nagy palackban vedd meg!

• a szelektív gyűjtőbe dobd az üres palackot!

Részletek a Tudatos Vásárló Magazin Víz c. számában.

Az összeállítást változtatás nélkül, az Egyesület engedélyével közöltük.

Önnek mi erről a véleménye? Megírhatja a 365@origo.hu címre!

Ajánlat: csapvíz és víztisztítás (az Egészség rovat összeállítása)




0
Tovább
11
júl/2009

Hogyan használhatjuk energiatakarékosan a mosogatógépet? A Műszakiak.hu ajánlásai

A teljes töltés érdekében célszerű az edényeket, esetleg több étkezés edényét összegyűjteni. Az előmosogató programot naponta célszerű bekapcsolni: ha a mosogatógép mosogatóterét teleraktuk szennyes edénnyel, legalább naponta egyszer futtassuk le az előmosogató programot. Ez nem túl drága, mert az erősen szennyező ételmaradékokat feloldja, és a mosogatást az energia intenzív felhasználásával valósítja meg.

A mosogatógéppel történő mosogatás alkalmával nem szükséges folyó melegvízben az edényeket előmosogatni. Ez csak felesleges, drága hőenergiát használ fel.

Ha a mosogatandó edények kevésbé szennyezettek, elég a mosogatógép tartalmát rövid programmal, rövidebb mosogatási idővel, mérsékelt hőmérsékleten elmosogatni.

Fontos a helyes elhelyezés a mosogató térben: a nagy darabokat az alsó részben kell elhelyezni, és a tisztítandó edények felületét minden oldalról kell érnie a mosogatóvíznek, azonban a forgó kerék karját az elhelyezett edényekkel forgásában nem szabad akadályozni.

Forrás: Műszakiak.hu

* * *

A mosogatógép használatáról megoszlanak a vélemények: az Ökoszolgálat szerint nem állíthatjuk róla, hogy környezetbarát, mert sok vizet és áramot használ, mivel forró vízzel történik a mosogatás, és sok vegyszert is igényel. Ezért azt javasolják, hogy ha feltétlenül szükséges, akkor csak olyan helyen alkalmazzuk, ahol tényleg maximálisan ki van használva, ahol valóban időt és munkát takarít meg.

Ettől eltérő kép alakulhat ki bennünk, ha az Energiapersely.hu oldalain lapozgatunk, ahol számokkal is alátámasztják, miért energia- és víztakarékosabb egy jól kihasznált mosogatógép.

Ajánlat: Hogyan mosogassunk kézzel? Jó-e a mosogatógép? Az Ökoszolgálat krajcáros tippjei

Vigyázat! Káros a mosogatógépből felszálló gőz - ne használjon klórtartalmú termékeket!

A környzetettudatos döntéshez a teljes életciklust is figyelembe kell vennünk, tehát látnunk kell, hogy erőforrásokat igényel a mosogatógép gyártása, és a végén hulladékként is terheli a környezetet.

Önnek mi a véleménye? Kézzel vagy géppel mosogassunk? Írja meg a 365@origo.hu címre!


 




0
Tovább
10
júl/2009

Komposzt-tea: vegyszermentes növényerősítő trükk a kiskertben

A biokertészkedési trükkökhöz tartozik, hogy ne csak a kártevőket akarjuk elpusztítani, hanem a növények védekezőképességét is próbáljuk erősíteni. Egyik korábbi összeállításunkban már láthattuk, hogy az sem mindegy, mit mellé ültetünk (társnövények). Most egy "biopermetszert" ajánlunk, szerkesztőségünk saját tapasztalati alapján is.

Ez pedig az úgynevezett komposzt-tea, amelyet a megfelelő hígításban (általában 1 liter vízhez 0,2-0,5 deci) magára a növényre öntsünk rá, de használhatjuk talajtrágyázásra is. Ez a sötétbarna lé mikroorganizmusokat és a komposztból kioldódott tápanyagokat tartalmaz, és gyorsabb hatást gyakorol a növényekre, mint a talajba kevert komposzt.

A részletek itt olvashatók, és az összeállítás végén lévő hozzászólásokat saját tapasztalatainkkal is meg tudjuk erősíteni, egyelőre a paradicsom esetében: a kezelt növények szemmel láthatóan sötétzöldebbek, egészségesebb megjelenésűek lettek, a kártevők elkerülték őket, az íze pedig tényleg olyan volt, mint gyerekkorunkban.

Néhány tipp a kezeléshez: a kezelést este végezzük, hogy éjjel legyen ideje felszívódni a tápanyagoknak; a felhevült növényt ne öntsünk le hideg vízzel. A gyártó figyelmeztetése: mivel a vezetékes vízhez klórt adagolnak fertőtlenítőszerként (amely megöli a baktériumokat), hasznos, ha egy éjszakára állni hagyjuk a felhasználni kívánt vizet. Még jobb megoldás, ha esővizet használunk.




0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum