Amit lehet, azt gőz nyomása alatt (kuktafazékban) célszerű főzni. Az idő és az energia megtakarítása elérheti a 30-40%-ot. Ennél az eljárásnál az ételek csak gőzzel érintkeznek, ezáltal a vitaminok és ásványi sók vesztesége jelentősen csökken.

Amennyiben kuktát használunk, lezárást követően célszerű gyorsan felfűteni, s amikor már forr, lehet egészen kicsire kapcsolni, mert a főzési idő alatt az éppen elég, nem szükséges tovább forralni, mert az túlfűtést jelent.

A zöldségeket ne főzzük bő lében, csak pároljuk, így a kevesebb víz melegítésével energiát spórolunk meg.

Ha fedő nélküli főzünk, több energiát használunk fel.

A párolt ételek nemcsak egészségesebbek, de energiatakarékosabb a főzés is.

Ha a sütünk, minél több ételt süssünk egyszerre vagy egymás után, így a felmelegített főzőlap felfűtésének energiáját megspóroljuk.

Energiát spórolhatunk, ha a sütőt pár perccel azelőtt kikapcsoljuk, ahogy az étel elkészül, mert a sütőben van még annyi tartalékenergia, ami készre süti az ételt.

Ne nyitogassuk a sütő ajtaját, csak akkor, ha feltétlenül szükséges, ez ugyanis hőveszteséget jelent.

A sütőt előmelegíteni csak a kelt tésztákhoz szükséges, egyéb esetben pazarlás az előmelegítés.

Forrás: Műszakiak.hu

Ajánlat: Hűtésre használt gépek energiatakarékos használata és Főzés közbeni energiamegtakarítás lehetőségei