Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
18
aug/2009

Klímabarát otthon: mérhető klímavédelem, csökkenő számlák - a KlímaBónusszal akár 60%-os támogatás

A zöldtárca kiírta Magyarország első klímavédelmi lakossági programját, a Zöld Beruházási Rendszer részét képező Klímabarát Otthon pályázatot. A szén-dioxid-kvóta eladásokból származó bevételből a tárca első lépésként panelházak energiatakarékossági felújítását támogatja, melytől jó hatásfokú, mérhető szén-dioxid-kibocsátás csökkentést vár, miközben ez jelentős megtakarítást jelent a panellakók közüzemi számláiban - jelentette be Szabó Imre környezetvédelmi miniszter.



Az épületekhez kapcsolódó kibocsátások adják a teljes hazai kibocsátások 30 százalékát. Egységnyi befektetéssel a régi panelépületek energiahatékony felújításával érhető el az egyik legnagyobb kibocsátás-csökkentés, ezért dolgozta ki a tárca elsőként ezt a pályázatot.

A pályázattal kapcsolatos anyagok itt érhetők el

Több tízezer panellakás felújításával jelentősen csökkenhet hazánk szén-dioxid-kibocsátása: számítások szerint energiahatékonysági felújítással lakásonként évi 1-1,2 tonna kibocsátás-csökkentés érhető el - összehasonlításként 1 tonna szén-dioxid elnyeléséhez hozzávetőleg egy tölgyfa teljes élettartalma szükséges. A komplex felújításokkal egy-egy panelház energiaköltségeinek akár 40-50 százalékát is megtakaríthatja, lakásonként a felújítások fajtájától függően akár havi 10-15 ezerrel csökkenhetnek a közüzemi számlák.

Panellakások energiahatékony felújítására most először vezetnek be speciális klímavédelmi elemet, szigorúan számszerűsített szén-dioxid-emisszió számítással. A klímavédelmi cél teljesülésére - azaz a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésnek mérésére és későbbi monitorozására - a szaktárca megbízásából a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszékén dolgoztak ki egy összetett és hiteles módszertant.

A pályázaton támogatható a nyílászárók energia-megtakarítást eredményező felújítása vagy cseréje; homlokzatok és födémek hőszigetelése; épületgépészeti rendszerek korszerűsítése és felújítása; a megújuló energiafelhasználás növelése, a hagyományos energiahordozók megújulókkal való helyettesítése, az épületek nyári hővédelmének javítása, valamint a lodzsák beüvegezése.

A Klímabarát Otthon pályázaton a panellakások akár 60%-os támogatást is elnyerhetnek egy ún. "KlímaBónusz" elem segítségével, ez magasabb minden korábbi támogatási formánál. A Klímabarát Otthon panelpályázat ugyanis KlímaBónusz támogatással jutalmazza a komplex beruházásokat, hiszen ezek lényegesen hatékonyabban csökkentik az épületek szén-dioxid-kibocsátását. A kétlépcsős támogatási rendszerben tehát költségarányos alaptámogatásként a felújítási költségek 33 százaléka, de lakásonként legfeljebb 500 ezer forint nyerhető el, míg a KlímaBónusz támogatással ez további 10-27 százalékkal nő, ha az épület eléri legalább a "C" energetikai kategóriát. Minél energiahatékonyabbá válik az épület, annál magasabb a támogatás.

A pályázatok elbírálását a KVVM Fejlesztési Igazgatóságánál felállt szervezet koordinálja, a bírálatot az Építésügyi Minőségellenőrző Intézetet (ÉMI) végzi. A következő pályázat a nem panelotthonok klímabarát felújítására készül, ezt várhatóan ősszel írja ki a tárca. Az épületek energiahatékony felújításával hosszú távon - 4 millió lakás esetében - ez mintegy 5 millió tonna szén-dioxid-csökkentést jelenthet.

Forrás: KVVM

Ajánlat:

Energiatakarékos izzót kap 20 ezer rászoruló nyugdíjas - a zöldtárca és az ELMŰ kísérlete

Egy mozdulat energiatakarékossági program


0
Tovább
17
aug/2009

Edényméret, fedő, lángnagyság - az Ökoszolgálat krajcáros tippjei sütés-főzéshez

A fedő nélküli főzés kétszer akkora energiát igényel fél liter víz felmelegítésénél, mint  fedő használatakor; tegyünk fedőt a fövő ételre.

Ne főzzük agyon ételeinket! A nyersen vagy párolva fogyasztott étel nemcsak "energiatakarékosabb", de egészségesebb is, mert a zöldség és a gyümölcs fövés során sokat veszít az ízéből, vitamintartalmából.

A burgonyát, zöldségeket ne főzzük bő lében, így kevesebb vizet kell felmelegíteni és az ételek sem lúgozódnak ki.

Főzéshez olyan méretű edényt használjunk, amely illeszkedik a gázrózsa vagy főzőlap méretéhez. Ha például a főzőlap átmérője 18 centiméter, az edényé pedig csak 15 centiméter, akár 30 %-kal is nőhet az energiafogyasztás.

Ne érjen túl a láng az edény peremén.

A szendvicstalpú edények hőátadása jobb, kevesebb veszteséggel, nagyobb hatékonysággal, egyenletesen főznek.

Használjunk minél kevesebb olajat, ezt egészségünk is meghálálja, és nem keletkezik annyi veszélyes hulladék.

Vízforralásnál csak annyi vizet melegítsünk, amennyire éppen szükségünk van. Használjunk poharat vagy bögrét a víz beméréséhez.

Ha bemelegítettük a sütőt, használjuk ki a teljes kapacitását. Minél több ételt süssünk meg egyszerre.

Ne nyitogassuk feleslegesen a sütő ajtaját, mert ez minden alkalommal hőveszteséget jelent.

Használjuk ki a sütő maradék hőjét. A sütés befejezése előtt néhány perccel lezárhatjuk a sütőt. A maradék hőt használhatjuk gyümölcsaszalásra is.

A tisztán tartott sütő jobban visszaveri a hősugarakat, ezért hatékonyabb.

Ha már felforrt az étel, vegyük kis lángra. A főzési idő ezzel nem növekszik, viszont energiát takarítunk meg.

Forrás: Ökoszolgálat

 


 




0
Tovább
16
aug/2009

Ha kíváncsi rá, vannak-e káros anyagok egy termékben, töltse le és küldje el a gyártó cégnek ezt a levelet!

A Greenpeace és a Levegő Munkacsoport néhány hónapja közös vegyianyag-kampányba kezdett. A kampány célja annak feltárása, hogy hétköznapi termékeinkben milyen "súlyos aggodalomra okot adó vegyi anyagok" találhatóak.

A kampány a REACH uniós jogszabályra épül. "A REACH az Európai Unió 2007 óta érvényben lévő vegyianyag-rendelete, amely minden előnye ellenére végül megengedte a cégeknek, hogy a bizonyítottan káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben, a boltok polcain maradhassanak. Az új szabályozás szerint a veszélyes vegyületeket ráadásul a címkén sem kell feltüntetni, tehát még választási lehetőségünk sincs, hogy biztonságos, egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket válasszunk" - olvasható a vegyi.blog.hu oldalon.

Ennek ellenére a REACH biztosítja az európai fogyasztóknak azt a jogot, hogy információhoz jussanak az egyes termékekben található veszélyes anyagokat illetően. A cégek 45 napon belül mindig kötelesek válaszolni arra, hogy van-e a REACH szerinti legveszélyesebb anyagokból a termékeikben.

A Greenpeace és a Levegő Munkacsoport ehhez segítségképpen egy tájékoztató anyagot és egy mintaleveletet készített, utóbbit erről az oldalról töltheti le, nyomtathatja ki: www.levego.hu/letoltes/karosvegyszerek.doc

A Levegő Munkacsoport és a Greenpeace a beérkező információkat a vegyi.blog.hu oldalon gyűjti össze.

Forrás: vegyi.blog.hu

Ajánlat: Illegális hulladékégetés bejelentéséhez szükséges formanyomtatványok a Levegő Munkacsoporttól




0
Tovább
15
aug/2009

Világsikerünk lehet a napelemes cserép - évi egymilliót gyártanának Borsodban

A napelemes tetőcserepet egy a nyár elején rendezett szakkiállításon ismerhette meg a nagyközönség. Tóth Miklós, a technológia kitalálója három éve kísérletezik olyan megoldással, amely kiváltaná a jelenlegi napelemes rendszereket, mostanra pedig biztossá vált, hogy ősszel megindulhat a találmány tömeggyártása is. A napelemes tetőcserép előnye, hogy egyenként cserélhető és bővíthető. Az egyes elemek vezeték nélkül is összekapcsolhatók, teljesítményük összeadódik. A meghibásodásról a cserép világító éle tájékoztatja a tulajdonost, ezután a megrongálódott darab egyszerűen kiszerelhető, így nincs szükség az összes elem cseréjére.

A teljes cikk az [origo] Vállalkozói Negyedében olvasható




0
Tovább
14
aug/2009

Vízhűtéses szuperszámítógépet építenek - egyetemi épületeket fűtenek majd a hulladékhővel

Az energiatakarékos feldolgozási módszerek jegyében a zürichi Swiss Federal Institute of Technology és az IBM egy újfajta vízhűtéses szuperszámítógép építését tervezi, amelynek hulladékhőjét közvetlenül újrahasznosítják majd az egyetemi épületek fűtésénél.



Energiatakarékossá tenni a számítógépes rendszereket és az adatközpontokat nem kis vállalkozás. Az átlagos légkondicionált adatközpontok szén-dioxid-kibocsátásáról és energiafelhasználásáról akár 50 százalékban is a processzorok túlmelegedését megakadályozó hűtőrendszer energiaigénye tehet, nem pedig maga a számítási tevékenység - ez pedig messze van az ideálistól.

Egy innovatív vízhűtő rendszerrel és a keletkező hő közvetlen újrahasznosításával az Aquasar - az ETH Zurichnél a tervek szerint 2010-ben üzembe álló új szuperszámítógép - akár negyven százalékkal is csökkentheti a teljes energiafogyasztást. A rendszer kidolgozásához kiváló alapot ad az ETH és az IBM tudósai között régóta fennálló együttműködés, amelynek során a lapkaszintű vízhűtés lehetőségeit kutatják.

A vízhűtéses szuperszámítógép két IBM BladeCenter® szervert fog tartalmazni egy rackben, csúcsteljesítménye 10 teraflops körül lesz. A pengeszerverekben minden processzor külön mikroméretű, nagy teljesítményű folyadékhűtővel, bemeneti és kimeneti csővezeték-hálózattal és kapcsolatokkal fog rendelkezni, így az egyes szerverek könnyen csatlakoztathatók lesznek a rendszerhez.

A hűtőfolyadékként használt víz körülbelül négyezerszer hatékonyabban nyeli el a hőt, mint a levegő, és hőátadási tulajdonságai is sokkal jobbak. A lapkaszintű, kb. 60°C-os vízhőmérsékletű hűtőrendszer sikeresen tartja a lapkát üzemi hőmérsékleten, vagyis jóval a maximálisan engedélyezett 85°C alatt.

Az egyes pengeszerverektől induló csövek bekapcsolódnak a szerverrack nagyobb hálózatába, ami pedig a fő vízszállító hálózathoz csatlakozik. A vízzel hűtött szuperszámítógép körülbelül 10 liter vizet igényel, és egy szivattyú gondoskodik a körülbelül 30 liter/perces áramlási sebességről. A teljes hűtési rendszer zárt kört alkot: a hűtővizet a lapkák folyamatosan melegítik, majd az passzív hőcserélőkben hűl vissza a kívánt hőmérsékletre, amelyek a meleget ebben a kísérleti szakaszban közvetlenül az egyetem fűtőrendszerébe vezetik el.

"A meleg értékes árucikk, amiért sokat fizetünk és fontos része mindennapi életünknek. Ha a számítógépes rendszer aktív elemeinek hulladékhőjét a lehető leghatékonyabban gyűjtjük be és vezetjük el, akkor erőforrásként használhatjuk - ezzel egyrészt energiatakarékosabbá tehetjük a működést, másrészt csökkenthetjük a széndioxid-kibocsátást. A program jelentős lépés a tudatos energiagazdálkodású, károsanyagok kibocsátásától mentes számítástechnika és adatközpontok irányába" - mondja Dr. Bruno Michel, az IBM zürichi kutatólaboratóriumában működő Advanced Thermal Packaging csapat vezetője.

A programot közösen finanszírozza az IBM, az ETH Zurich és a Swiss Competence Center for Energy and Mobility (CCEM), azaz a Svájci Energia es Mobilitási Kompetencia Központ. A rendszer egy részét a hűtési és hatékonyságnövelő technológiákkal foglalkozó további kutatásokra szánják, amelyeket a tervek szerint az ETH Zurich, az ETH Lausanne, a CCEM és az IBM Zurich Research Lab tudósai végeznek majd.

Az Aquasar számítási teljesítménye a kutatás rendkívül fontos része. Az Aquasart az ETH Zurich Számítástechnikai Tanszékének Számítástechnikai és Tervezési Laboratóriuma (Computational Science and Engineering Lab of the Computer Science Department) fogja használni többléptékű áramlástani szimulációkra a nanotechnológiai határfelületi és folyadékdinamikai területek problémáival kapcsolatban. A laboratórium kutatói a rendszerben használt megfelelő algoritmusok hatékonyságát is optimalizálni fogják az IBM Zurich Research Lab közreműködésével. Ezeket a tevékenységeket a projektben részt vevő más kutatólaboratóriumok algoritmusaival fogják kiegészíteni. A szuperszámítógéppel a tudósok bizonyítani szeretnék, hogy a fontos tudományos problémák megoldásának van hatékony lehetősége, az ilyen munkának nem kell feltétlenül káros hatással lennie a környezetre és az energiagazdálkodásra.


0
Tovább
13
aug/2009

Fehér üveg, színes üveg: mit tegyünk, ha csak egy üveggyűjtő konténer van a szelektív gyűjtőszigeten?

Az üvegek újrahasznosításával kapcsolatos cikkünk első verziója néhány félreérthető állítást tartalmazott, mert a hulladékgyűjtő szigetek egy részén nincs külön gyűjtő a fehér és a színes üvegeknek. Ezért egyeztettünk a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt-vel és az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft-vel is.



A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. azt kéri, hogy a fővárosban soha ne dobjunk színes üveget a fehér konténerbe, mert ezzel az egész begyűjtött fehérüveg-mennyiséget elszennyezzük. Üveget soha nem dobjunk a szürke színű (fémgyűjtő) konténerbe sem, mert kiválogatják ugyan belőle (növelve ezzel a ráfordított élőmunka mennyiségét), de a leválogatott üvegek a szemétbe kerülnek (eredeti cikkünkben azt tanácsoltuk, hogy ha az üvegen ezüstpapír van, azt a fémgyűjtő, szürke színű konténerbe dobjuk). Továbbá a budapesti szelektív hulladékgyűjtő szigeteken zöld és fehér gyűjtőkonténer is van, tehát semmi nem indokolja, hogy a fehérüvegeket a színesüveg-gyűjtő (zöld) edénybe dobjuk.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Ez világos: ahol külön van lehetőség fehér- és színesüveg gyűjtésére, ott figyeljünk arra, hogy a fehérüveget a fehér, a színeset a zöld konténerbe dobjuk. Mit kell tennünk ott, ahol nincs külön konténer?

Ahol csak egy konténer van, az általában zöld színű (a képeken látható, hogy azért vannak még variációk). Az ÖKO-Pannon azt kéri, hogy minden megfelelő üveg ebbe kerüljön, a fehér és a színes is (a megfelelő alapvetően azt jelenti, hogy öblösüveg és ne síküveg legyen).

Forrás: Öko-Pannon

Amiket semmiképp se dobjunk sehol az üveggyűjtőkbe: az üvegek zárókupakját, illetve az üveg anyagú csomagolásokon kívül egyéb típusú üvegeket (pl. tükör, ablaküveg, villanykörte, szemüveg, nagyító, porcelán, kerámia, neoncső, orvosságos üvegek)!

Az üvegek szétválogatásával kapcsolatos kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy Magyarországon három olyan hulladékkezelő van, amelyik a vegyes üveget átveszi az ország egész területéről. Az üvegtörmeléket szétválogatják, elkülönítik a fehér üvegcserepeket, amelyek határainkon belül kerülnek feldolgozásra (Orosházán). Magyarországon csak fehérüveg-gyártás van, ennek alapanyaga csak színtelen üveg lehet. A színes (zöld, barna) öblösüveg-hulladékot külföldi üveggyárakban olvasztják be, és készítenek belőlük új sörös- és borospalackokat.

Végül egy érdekesség: az ÖKO-Pannon információja szerint gyakori, hogy műanyag palackok kerülnek az üveggyűjtőbe. Véleményük szerint ennek az lehet az oka, hogy sokan még "műanyag üvegként" gondolnak egy PET-palackra ("veszek egy üveg kólát"). Figyeljünk arra, hogy a műanyag palackok a sárga színű konténerbe kerüljenek, kilapítva.

Példák további üveggyűjtőkre:

Forrás: Öko-Pannon

Forrás: Öko-Pannon

Forrás: Öko-Pannon

Forrás: Öko-Pannon


0
Tovább
12
aug/2009

Néhány helyen már itthon is le lehet adni a matracokat - sok anyaguk újrahasznosítható

Az Egyesült Államokban már léteznek használt matracokat feldolgozó cégek, itthon ez a tevékenység még gyerekcipőben jár. Az elhasználódott matracokat azért néhány helyen már visszaveszik.Forrás: AFP



A matracokban van fa, acél, pamut és műanyag (poliuretán) is. A sokféle alkotóelem megnehezíti újrafelhasználásukat. Külföldön már léteznek olyan magáncégek és nonprofit szervezetek, melyek azért dolgoznak, hogy a matracok ne hulladéklerakón végezzék. Így például a kaliforniai Oaklandben 2001-ben létesült egy nagy matracújrahasznosító központ -írja a Scientific American.

Az üzem 300 matracot és rugós ágyat dolgoz fel hetente. Az újrahasznosítási eljárás során a matracok egy szállítószalagra kerülnek, ahol a speciálisan kialakított fűrészek kivágják a puha anyagokat a matrac tetejéről és aljáról, majd szétválasztásra kerül a poliuretán hab és a pamut. A fémrészeket mágnesek segítségével távolítják el. A szövetszálakat darabokra tépik és bálázzák. Az egész munkafolyamat csak 3-4 percet igényel matraconként.

Forrás: AFP

Az üzem évente több mint 200 tonna poliuretánt hasznosít újra. A gyapjúrészekből ruházati cikkek készülnek. A rugókat újrafelhasználják, a fából pedig forgács lesz.

Az Egyesült Államokban már létezik egy ingyenes online adatbázis, melyben a lakosság megtalálhatja a lakóhelyéhez legközelebb eső matracújrahasznosítót.

Magyarországon a legtöbb matracgyártó és -forgalmazó még nem veszi vissza az elhasználódott terméket. A cégeknek nem éri meg a visszahozott matrac tárolása és megsemmisítése, szabályok pedig nem kötelezik őket arra, hogy környezetbarát megoldást válasszanak. Az újrahasznosításhoz szükséges háttéripar sem alakult ki még nálunk. További nehézséget jelent, hogy a matracok szállítása kis térfogatsúlyuk miatt igen költséges.

Akadnak azért pozitív példák, néhány cég már próbálkozik az egyes anyagfajták szétválasztásával és szelektív gyűjtőbe vitelével. Az általunk megkeresett gyártók és forgalmazók közül az IKEA és a T-Textil Kft. vállalja a matracok visszavételét és anyagfajtánként történő újrahasznosítását. Utóbbinál az is előfordult, hogy az elhasználodott matracokat alkotóművészeknek adták, akik szobrot készítettek belőlük.

Jurecska Laura


0
Tovább
11
aug/2009

Alternatív tábortűz: ingyen, tisztán és hosszú időn át működik a naptűzhely

Kempingezés, grillezés, kerti sütögetés alkalmával rendszerint fosszilis vagy biomasszából származó energiára hagyatkozunk. Érdemes azonban elgondolkodunk a naptűzhelyek által nyújtott olcsóbb és környezetbarátabb lehetőségen.



A naptűzhelyek működési elve igen egyszerű: rendszerint egy félgömbre emlékeztető ún. parabolatükörrel egy pontba fókuszálják a beeső napsugarakat, miközben a fókuszpontban helyezik el a főzésre váró finomságokat. Az étel általában egy fekete, matt edényben kerül ide, melynek hőmérséklete az erős napsütés közben akár a 600 °C-t is elérheti.

Figyelem! A naptűzhelyek használata a fókuszpontban lévő magas hőmérséklet miatt nagy figyelmet igényel!

A különböző méretű parabolatükrök révén változó a naptűzhelyek teljesítménye: például ha 1,1 méteres parabolatükörrel bír a naptűzhely, úgy a leadott teljesítmény nagyjából 400-500 W, ez elegendő egy fazék melegvíz elkészítéséhez vagy egy kisebb család napi kempingvacsorájának megfőzéséhez. 1,4 méteres tükörátmérővel akár 1000 W teljesítményt is fel tud mutatni a naptűzhely, ez már palacsintasütéshez vagy grillezéshez is alkalmas.

A naptűzhelyeket szerte a világban használják, elsősorban napos és fában szűkölködő területeken, így például nagy népszerűségnek örvend Afrika országaiban, Indiában, ahol a főzés feladata mellett gyakran ezzel oldják meg a vízfertőtlenítés égető problémáját is.

A naptűzhelynek talán a leginkább kiemelhető tulajdonsága, hogy a beruházási költség megfizetése után (20-30 ezer forint, de házilag elkészítve jóval olcsóbb) gyakorlatilag ingyen és teljesen tisztán működik, évtizedeken keresztül. Ha azzal számolunk, hogy 2,5 kg faszén egy grillezéshez elegendő és 1000 forintba kerül, 25 grillezésen belül megtérül a befektetésünk. Ha évente tartunk legalább tíz grillezést - ha már egyszer van grillsütőnk - ez mindössze két és fél évet jelent.

Forrás: www.energiacentrum.com

Naptűzhely házilag is készíthető, de használatakor óvatosnak kell lennünk

Vértesi Ágnes Éva (ELTE Környezettudományi Klub)

Ajánlat: napenergiával kapcsolatos cikkeink gyűjteménye


0
Tovább
10
aug/2009

Megelőző lépések a pénztárzónában - a Tudatos Vásárló tippjei impulzív vásárlás ellen

A hipermarketek és a hazai áruházláncok csak néhány éve kezdték el termékeiket a pénztárak közvetlen közelében is nagy mennyiségben kihelyezni. A területnek különösen magas a marketingértéke, mert a vevő sorbanállás közben hosszan időzik a kasszánál. A pénztár környéke így egyrészt jelentős reklámhordozóként működik, másrészt az impulzív vásárlások fő terepe lett. Milyen megelőző lépéseket tehetünk ez ellen? A Tudatos Vásárló cikke




0
Tovább
09
aug/2009

Ecet, vöröshagyma, kukoricakeményítő is enyhítheti a rovarcsípés okozta fájdalmat

Bár a rovarokkal való találkozást megelőzni nem tudjuk, egy kis körültekintéssel csökkenthetjük a támadásuk esélyét. Nézzünk körül figyelmesen, mielőtt a földre ülünk, és terítsünk le egy plédet. Vízparton vagy strandon ne sétáljunk mezítláb, viseljünk papucsot vagy szandált. Ételünket ne hagyjuk fedetlenül, a darazsakat pedig ne próbáljuk hadonászással elzavarni.

A szúnyogok, darazsak és hangyák csípéseire hidegvizes borogatás vagy jégkocka alkalmazható hűtésként, esetleg szorítsunk a csípésre egy széles pengéjű kést, és tartsuk ott néhány percig. A Tudatos Vásárló citromos vagy ecetes borogatást ajánl, melybe tehetünk egy kis szódabikarbónát is.

A darázscsípés fájdalmát vöröshagymával is enyhíthetjük. Vágjuk fel a hagymát, és egy szeletet helyezzünk a fájó bőrfelületre. A hagymadarabkát sebtapasszal is rögzíthetjük. A hagyma leve is alkalmas a kellemetlen érzés csillapítására. Mások kukoricakeményítőt javasolnak a csípés kezelésére. A keményítőt vízzel elkeverjük, majd a problémás területre juttatjuk, hagyjuk megszáradni. Szintén hatékony szer lehet a banán héja.
Gyermekeknél gyakran előfordul, hogy véresre vakarják a szúnyogcsípést, ekkor alaposan meg kell tisztítani a bőrfelszínt, és a fertőzés elkerülése érdekében fedőkötést kell alkalmazni.

A gyermekeknél és az allergiásoknál különösen fontos a csípések megfelelő kezelése. A darázscsípés néhányunknál allergiás reakciót okoz. Ha tudomásunk van arról, hogy egy rovar csípése túlérzékenységi reakciót vált ki nálunk, mindig vigyük magunkkal az orvos által felírt gyógyszert!

Jurecska Laura, ELTE TTK

Ajánlat: környezetbarát rovarirtással kapcsolatos cikkeink




0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum