A korszerű energiagazdálkodás első szabálya, hogy minden olyan főzési műveletet, amire van célkészülékünk (például a vízmelegítés, kávéfőzés), az adott készülékkel végezzük. Sokkal kevesebb energia kell a tojásfőzőben a tojás elkészítéséhez, mint a nagyobb teljesítményű főzőlap és külön edény felfűtéséhez. A kávé főzése egy villamos kávéfőző készülékkel lényegesen kevesebb energiát igényel, mint főzőlapon.

A villamos főzőedények és villamos serpenyők jobb hatásfokkal, gyorsabban dolgoznak, mint a főzőlapon az edény. A megemelt teljesítményű, gyors főzőlap időt takarít meg, de nagyobb energiafogyasztás szükséges hozzá.

Ha a gázláng vagy a főzőlap túlér a lábas alján, és így a szükségesnél nagyobb főzőlapot használunk, akár 30 százalékkal több energiát fogyasztunk el a szükségesnél. Kisebb átmérőjű főzőlapon ugyanaz a mennyiségű étel ugyan hosszabb idő alatt, de kevesebb energiával főzhető meg. Ha az étel felforrt, vegyük kisebb fokozatra a főzőlapot.

A légkeveréses edényben 20-30%-kal gyorsabban és 30-50%-kal kevesebb energiával lehet főzni, mint a tűzhelyen. A főzőlap üzeme akkor gazdaságos, ha a munkafelülete tiszta, szennyeződésmentes, mert a legjobb a hőátadás ekkor érhető el.

Tartsuk tisztán a sütőt. Nem csak esztétikai okokból, hanem azért is, mert a tisztán tartott sütő jobban visszaveri a hőt, így energiát takarítunk meg.

Forrás: Műszakiak.hu

Ajánlat: Hűtésre használt gépek energiatakarékos használata