Az Egyesült Államokban már léteznek használt matracokat feldolgozó cégek, itthon ez a tevékenység még gyerekcipőben jár. Az elhasználódott matracokat azért néhány helyen már visszaveszik.Forrás: AFP



A matracokban van fa, acél, pamut és műanyag (poliuretán) is. A sokféle alkotóelem megnehezíti újrafelhasználásukat. Külföldön már léteznek olyan magáncégek és nonprofit szervezetek, melyek azért dolgoznak, hogy a matracok ne hulladéklerakón végezzék. Így például a kaliforniai Oaklandben 2001-ben létesült egy nagy matracújrahasznosító központ -írja a Scientific American.

Az üzem 300 matracot és rugós ágyat dolgoz fel hetente. Az újrahasznosítási eljárás során a matracok egy szállítószalagra kerülnek, ahol a speciálisan kialakított fűrészek kivágják a puha anyagokat a matrac tetejéről és aljáról, majd szétválasztásra kerül a poliuretán hab és a pamut. A fémrészeket mágnesek segítségével távolítják el. A szövetszálakat darabokra tépik és bálázzák. Az egész munkafolyamat csak 3-4 percet igényel matraconként.

Forrás: AFP

Az üzem évente több mint 200 tonna poliuretánt hasznosít újra. A gyapjúrészekből ruházati cikkek készülnek. A rugókat újrafelhasználják, a fából pedig forgács lesz.

Az Egyesült Államokban már létezik egy ingyenes online adatbázis, melyben a lakosság megtalálhatja a lakóhelyéhez legközelebb eső matracújrahasznosítót.

Magyarországon a legtöbb matracgyártó és -forgalmazó még nem veszi vissza az elhasználódott terméket. A cégeknek nem éri meg a visszahozott matrac tárolása és megsemmisítése, szabályok pedig nem kötelezik őket arra, hogy környezetbarát megoldást válasszanak. Az újrahasznosításhoz szükséges háttéripar sem alakult ki még nálunk. További nehézséget jelent, hogy a matracok szállítása kis térfogatsúlyuk miatt igen költséges.

Akadnak azért pozitív példák, néhány cég már próbálkozik az egyes anyagfajták szétválasztásával és szelektív gyűjtőbe vitelével. Az általunk megkeresett gyártók és forgalmazók közül az IKEA és a T-Textil Kft. vállalja a matracok visszavételét és anyagfajtánként történő újrahasznosítását. Utóbbinál az is előfordult, hogy az elhasználodott matracokat alkotóművészeknek adták, akik szobrot készítettek belőlük.

Jurecska Laura