Bár a rovarokkal való találkozást megelőzni nem tudjuk, egy kis körültekintéssel csökkenthetjük a támadásuk esélyét. Nézzünk körül figyelmesen, mielőtt a földre ülünk, és terítsünk le egy plédet. Vízparton vagy strandon ne sétáljunk mezítláb, viseljünk papucsot vagy szandált. Ételünket ne hagyjuk fedetlenül, a darazsakat pedig ne próbáljuk hadonászással elzavarni.

A szúnyogok, darazsak és hangyák csípéseire hidegvizes borogatás vagy jégkocka alkalmazható hűtésként, esetleg szorítsunk a csípésre egy széles pengéjű kést, és tartsuk ott néhány percig. A Tudatos Vásárló citromos vagy ecetes borogatást ajánl, melybe tehetünk egy kis szódabikarbónát is.

A darázscsípés fájdalmát vöröshagymával is enyhíthetjük. Vágjuk fel a hagymát, és egy szeletet helyezzünk a fájó bőrfelületre. A hagymadarabkát sebtapasszal is rögzíthetjük. A hagyma leve is alkalmas a kellemetlen érzés csillapítására. Mások kukoricakeményítőt javasolnak a csípés kezelésére. A keményítőt vízzel elkeverjük, majd a problémás területre juttatjuk, hagyjuk megszáradni. Szintén hatékony szer lehet a banán héja.
Gyermekeknél gyakran előfordul, hogy véresre vakarják a szúnyogcsípést, ekkor alaposan meg kell tisztítani a bőrfelszínt, és a fertőzés elkerülése érdekében fedőkötést kell alkalmazni.

A gyermekeknél és az allergiásoknál különösen fontos a csípések megfelelő kezelése. A darázscsípés néhányunknál allergiás reakciót okoz. Ha tudomásunk van arról, hogy egy rovar csípése túlérzékenységi reakciót vált ki nálunk, mindig vigyük magunkkal az orvos által felírt gyógyszert!

Jurecska Laura, ELTE TTK

Ajánlat: környezetbarát rovarirtással kapcsolatos cikkeink