Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
08
szept/2009

Indul az Újrahasznosítási Hónap

Hatodszor rendezik meg az újrahasznosítás egy hónapig tartó magyarországi fesztiválját, az Újrahasznosítási Hónapot. A szervező ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. akciójához idén több zöld kezdeményezés is társult. Az interaktív rendezvénykamion ezúttal a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium "Zöld Kréta" című roadshow-jával közösen indul országos turnéra, hogy a szelektív hulladékgyűjtést és az ÖkoIskolák, Zöld Óvodák hálózatát népszerűsítsék. A kiállítás 2009. szeptember 8. és október 9. között 25 városba látogat el.

Időpontok és helyszínek (doc)

Részletes információk az eseménysorozatról

Képek a megnyitórólForrás: [origo]




0
Tovább
07
szept/2009

Shanghai Világkiállítás: fenntartható fejlődés világméretben

Fenntartható fejlődés öt négyzetkilométeren, hat hónapon át, több mint kétszáz kiállítóval, hetvenmillió látogatóval: a 2010-es Shanghai Világkiállítás számokban. Úszó város, légkondicionálás folyóvízzel, világítás szivárvánnyal - futurisztikusnak ható elképzelések, a világkiállításon azonban valósággá válnak.



Az expo témája a környezettudatos városfejlesztés. Nem véletlenül. Az előrejelzések szerint jövőre a világ lakosságának több mint fele városlakó lesz. A nagyvárosok folyamatosan növekvő számú lakói fulladoznak a szmogtól, vagyonokat költenek az épületek fűtésére vagy éppen hűtésére, miközben egyre ritkábban látják az ég kékjét, a fű zöldjét, és van, ahol már az egészséges ivóvíz is luxus.

"Jobb város, jobb élet"

Jobb város, jobb élet - ez a világkiállítás mottója. Az expo ideje alatt mindent ez a négy szó határoz meg. A fenntartható fejlődés jegyében építik és működtetik a kiállító pavilonokat, mutatják be a megújuló energiaforrások kiaknázásának legújabb technológiáit, és igyekeznek képet adni a látogatóknak arról, hogyan építhetnek fenntartható társadalmat.

A világkiállítást a Jangce-deltánál elhelyezkedő, tizennyolcmilliós Shanghaiban, a várost átszelő Huangpu folyó két partján rendezik meg: a keleti parton 3,93, a nyugatin 1,35 négyzetkilométeren. A város a hetvenmillió látogató érkezésére tekintettel jelentős infrastrukturális fejlesztésbe fogott. Új repülőterminált, kifutópályát, gyorsforgalmi utat, vasúti és buszpályaudvarokat, metróvonalat és parkolóházakat építenek.

A 233 résztvevő - 186 ország és 47 nemzetközi szervezet - nagy része már megkezdte az építkezést. A legjobban a kínaiak állnak: a vendéglátó ország öt különleges pavilont állít fel, amelyek az expo után kiállítótérként, illetve szórakoztató központként működnek tovább. A világkiállításon részt vevő kiállítók újrahasznosítható anyagokat - fát, fémet, üveget, különleges műanyagokat - használnak fel, de nem állnak meg itt.

Fenntartható épületek

A maga 2,4 millió négyzetméteres területével az expo egyik legnagyobb épületének számító Expo Boulevard hűtéséhez például folyóvizet használnak. A létesítmény földfelszín alatti részeinek világításáról két kosárlabdapálya nagyságú üvegtölcsér gondoskodik, amelyek nemcsak a napfényt, hanem az öntözéshez szükséges esővizet is az alsó szintre vezetik. Ezzel 432 ezer KW/h áramot spórolnak meg, és 432 tonnával csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást évente.

A húszezer négyzetméter alapterületű Kína pavilon másképp takarékoskodik az energiával. Az intelligens épület azonos méretű, hagyományos társához képest negyedére csökkenti energiafelhasználását azzal, hogy a látogatók számához igazítja a fűtést, a világítást, a szellőztetést, és vészjelzést ad, ha meghibásodást észlel.

Forrás: Ma & Holnap

A szárazföldi városok túlnépesedésére nyújt kreatív megoldást a holland építészek terve, akik úszó várost álmodtak a Huangpu folyóra. A jellegzetes, méhkaptárra emlékeztető üveg félgömböket megújuló energiával működtetik, hűtésre a folyó vizét használják, a szennyvízkezelésnél pedig különös gonddal óvják a folyó élővilágát.

A svájci pavilon tervezői ennél is továbbmentek. Ehető anyagokat, köztük erjesztett szójabab rostból készülő biogyantát is felhasználnak. A rendkívül ellenálló, könnyen felhordható anyag baktériumokkal vízre és szén-dioxidra bontható, ami már kiengedhető a természetes környezetbe, a maradék pedig trágyaként hasznosítható.

A svájciak újítása emellett a festett napelem (ún. Grätzel cellák), amely olcsóbban előállítható és hatékonyabb a hagyományos változatnál, ráadásul könnyedén megbirkózik a Shanghaiban is gyakran előforduló diffúz fénnyel. A dánok ezzel szemben a magatartásformálásban alakítanak nagyot. Céljuk az alternatív közlekedési lehetőségek népszerűsítése. Az expo alatt ennek érdekében 1500 biciklit bocsátanak a látogatók rendelkezésére.

Szivárvány 42 fokos szögben

Végül egy igazi különlegesség. Szivárvány gyönyörködteti, és szimulátor tájékoztatja az időjárás-jelentés pavilon látogatóit. A legkorszerűbb meteorológiai állomás képes akár félóránként a látogatók mobiltelefonjára továbbítani a legfrissebb előrejelzést. Ez azért fontos, mert a világkiállítás időszakában nem ritkák Shanghaiban a felhőszakadások és a tájfunok. A klímaváltozás hatásait időjárás-szimulátorral mutatják be. A legnagyobb építészeti bravúr azonban az épület belsejében létrehozott szivárvány, ami akkor jelenik meg, amikor a napfény 42 fokos szögben éri a pavilont.

Forrás: Ma & Holnap

Az említettek mellett valamennyi pavilon részletes leírása és látványterve egyedülálló válogatásban megtalálható a civil kezdeményezéssel létrehozott, politikailag független www.vilagkiallitas.hu oldalon, ahol a Shanghai Világkiállításról is bővebben olvashatnak. A fenntarthatóság mellett a résztvevők igyekeznek megmutatni országuk jellegzetességeit. Például az édesszájú belgák csokoládégyárat üzemeltetnek, a szerelmes franciák álomesküvőket tartanak párizsi nyeremény nászúttal, a trendi dánok formaruhái pedig a legnevesebb dán tervezők kezei alól kerülnek ki.

Forrás: Ma & Holnap


0
Tovább
06
szept/2009

Pályázz a Fenntarthatósági Napra saját zenével, filmmel, képpel!

Folytatódik a tavalyi őrület, és második kiadásához gördül a Fenntarthatósági Nap, egy rendhagyó szakmai konferencia és kiállítás, amelynek fő célcsoportjai a fiatalok. Idén szeptember 25-én lehet az urnákhoz járulni, és leadni a voksokat a Föld megóvása érdekében. A szavazófülkék a Magyar Telekom Székházban és körül találhatók majd (Bp, 1013 Krisztina krt. 55.) Ami a tavalyi rendezvényhez hasonlóan idén is lesz, az a szakmai beszélgetések, valamint kiállítás, és persze hogy ez mind a fenntarthatóság témakörében, tele lendülettel és pozitív energiával.

A Fenntarthatósági Nap keretében egy versenyen is részt vehetsz. Forgathatsz filmet, fotózhatsz, festhetsz, formatervezhetsz, vagy akár zenélhetsz is. A lényeg, hogy a témánál maradj, ami a fenntarthatóság.



1. ZENE
Írj egy dalt, ami a fenntarthatósághoz kötődik, és játszd el.

Fődíj: SHURE Beta 58 mikrofon

2. FILM
Készíts 3-5 perces filmet a következő 3 téma valamelyikéről (vagy mindegyikéről):

- Üzenet a jövő nemzedékének
- Reklám, ami felelősségre nevel
- Felelősségvállalás = pozitív energia

Fődíj: Nokia N97

3. KÉP, FORMA
Ebbe a kategóriába minden ötletes megoldás beletartozik. Fess, rajzolj, építs... légy fenntarthatóan kreatív!

Fődíj: iparművész bútordarab

Pályamunkák leadása - "töltsd fel, küldd be, hozd el!"

Töltsd fel a pályamunkádat a netre - elsősorban film esetén

Szeptember 18-ig küldd be a linket vagy a pályamunkádat (palyazat@fenntarthatonap.hu)

Hozd el a Fenntarthatósági Napra, és add le a regisztrációnál 11 óráig

További részletek a program honlapján: http://www.fenntarthatonap.hu


0
Tovább
05
szept/2009

Idén is mehetnek a Zöld Békáért a cégek

A Deloitte Magyarország idén is meghirdeti a Közép-európai Környezeti Jelentés Díjat, népszerű nevén a Zöld Béka Díjat. A díjat azok a vállalatok nyerhetik el, amelyek az év legjobb környezeti vagy fenntarthatósági jelentését készítik. A díjra bármely olyan közép-európában bejegyzett vállalat pályázhat - függetlenül az üzleti szektortól, amelyben tevékenykedik, vagy a foglalkoztatottak számától -, amely éves jelentése részeként, vagy külön környezeti, illetve fenntarthatósági jelentésben mutatja be környezeti teljesítményét.

A bíráló bizottság a környezeti kérdések iránt elkötelezett, elismert független szakértőkből áll, akik nem vesznek részt a vállalati környezeti jelentések elkészítésében, vagy hitelesítésében. A 2009-es Közép-európai Környezeti Jelentés Díj (Zöld Béka díj) bírálati szempontjainak alapja az Európai Fenntarthatósági Jelentés Díj (European Sustainability Reporting Award).

A pályázatra való jelentkezés ingyenes, a pályaműveket 2009. október 2-ig fogadják.

Részletek a Hulladék Munkaszövetség honlapján




0
Tovább
04
szept/2009

Pályázat kerékpárosbarát munkahelyeknek és településeknek

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium ismét meghirdeti a "Kerékpárosbarát Munkahely 2009" és "Kerékpárosbarát Település 2009" pályázatokat. A tárcák idén harmadik alkalommal bátorítják azon kezdeményezéseket, amelyek hozzájárulnak a környezettudatos közlekedési kultúra megteremtéséhez, és ily módon a kerékpárosbarát környezet és infrastruktúra kialakításához.

Mindkét pályázatot 2009. október 30-ig lehet benyújtani postai és elektronikus úton is.

Részletek a minisztérium honlapján: Kerékpárosbarát Munkahely és Kerékpárosbarát Település




0
Tovább
03
szept/2009

Házhoz ment a szelektív hulladékgyűjtés - ígéretes kísérletet folytattak Szentesen

A Szentesi Városellátó Intézmény július elején házhoz menő gyűjtésbe kezdett nyolc társasházban. A kezdeményezés első hónapjában nagyon pozitívak voltak a tapasztalatok - írja a Kukabúvár.hu

A kísérletben azok a házak vehettek részt, akik jelentkeztek a szolgáltató felhívására. A háznak semmiféle plusz költséget nem jelentett a rendszer létesítése és üzemeltetése, mert a gyűjtőket a Városellátó Intézmény, a préseket pedig az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. biztosította. A program kezdeti sikerein felbuzdulva más házak is jelentkeztek a házhoz menő gyűjtésre.

További információk: Szentes Városellátó Intézmény: Kiss Ferenc - 30/639-40-70




0
Tovább
02
szept/2009

Díjmentes irodai szelektív papírgyűjtő program - rendszeresen elszállítják a dobozokat

A 2008 ősze óta környezetvédelemmel, papírgyűjtéssel foglalkozó Inest Nonprofit Kft. megkezdte díjmentes irodai szelektív papírgyűjtő szolgáltatását cégek, irodák, irodaházak, intézmények részére.  Az irodákban keletkező fekete-fehér és színes papírhulladék gyűjtésére praktikus formát, hullámkartonból készült dobozt ajánlanak. Ez a gyűjtőhely méretében és formájában egyaránt illeszkedik az irodai környezetbe. A dobozban összegyűjtött papírhulladékot igény szerinti rendszerességgel térítésmentesen elszállítják, és biztosítják a papírhulladék nyersanyagként történő hasznosítását. Iratok biztonságos megsemmisítését is vállalják hivatalos igazolás kiállításával. A papírhulladékból 100 százalékban újrahasznosított alapanyagú környezetbarát termékek (például WC-papír, kéztörlő, papír zsebkendő) gyártását támogatják.

Bővebb tájékoztató: www.inest.hu

Forrás: KukaBúvár

Ajánlat: szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos cikkeink




0
Tovább
01
szept/2009

Búcsú a százwattostól - órák, wattok, forintok a hagyományos és az új izzólámpákkal kapcsolatban

2009. szeptember elsejétől nem szerezhetnek be többé a boltok régi típusú, 100 wattos villanykörtéket az Európai Unióban, így Magyarországon sem. A károsanyag-kibocsátás csökkentését és az energia-megtakarítást célzó rendelkezést még tavaly decemberben fogadta el az EU. Mi a különbség egy hagyományos és egy új izzó között konkrét számokban? A Műszakiak.hu adatai.



Az Európai Parlament sajtóközleménye szerint most a háztartások fényforrásainak 85 százaléka hagyományos égő, amelynek annyira rossz a hatásfoka, hogy a felhasznált energiának csupán 5 százaléka szolgálja a világítást. Az uniós döntéshozók úgy becsülik, hogy 2012 után az európai háztartások teljes elektromos energia-fogyasztása 10-15 százalékkal fog csökkeni. Ez otthononként átlagosan évi 25-50 euró - 6700-13 500 forint -, az egész EU-ra vetítve pedig évi 5-10 milliárd euró - 1350-2700 milliárd forint - megtakarítást jelenthet. A régi izzók eltűnésével, az EU-s sajtóközlemény szerint évi 15 millió tonnával csökkenhet az üvegházhatású gázok kibocsátása.

A százwattos égők eltűnése csak az első lépés. Az Európai Bizottság az izzólámpák fokozatos kivonására vonatkozóan az alábbi ütemezést írta elő:

2009. szeptember 1.: 100 W-os normál izzólámpa, valamint a bevont burájú izzólámpák függetlenül a teljesítménytől és formától
 
2010. szeptember 1.: 75 W-os
 
2011. szeptember 1.: 60 W-os
 
2012. szeptember 1.: 40 W-os
 
2013. szeptember 1.: 25 W-os normál izzólámpa

Miért nem jó a hagyományos izzólámpa?

A fényforrások gazdaságosságának két fő kifejezője, hogy mennyi fényt bocsátanak ki mennyi villamos energia felhasználásával, és hogy mennyi ideig képesek üzemelni (mennyi az átlagos élettartamuk). A "mennyi fényt" kissé laikus megfogalmazás; helyesen fényáramot mondunk, amely az időegység alatt kisugárzott fényenergiát jelenti, tehát teljesítményjellegű mennyiség. Mértékegysége a lumen.

Ha tehát a fényáramot viszonyítjuk a betáplált villamos teljesítményhez (Watt), egy igen lényeges adathoz jutunk, a lámpa fényhasznosításához (lumen/watt, lm/W). A technika jelenlegi állása szerint 200 lm/W körül van az elért maximális fényhasznosítás, az elméleti határ 683 lm/W, melyet nem fogunk, de nem is célunk elérni. (Egyszínű sárgászöld fény és nulla veszteség mellett lenne lehetséges.)

Egy 13 lm/W fényhasznosítású 100W-os izzólámpa ha naponta átlagosan 3 órát üzemel, egy év alatt 365 x 3 x 100 = 109 500 Wh = 109,5 kWh villamos energiát fogyaszt, ennek mai ára 21 Ft/ kWh-val számolva és 25% ÁFÁ-t is beleszámolva 2875 Ft.

Izzólámpánk 1300 lm fényáramot szolgáltat, cseréljük ki 23 W-os kompakt fénycsőre, amely még több fényt is sugároz, 1500 lm-t. 2 W veszteséget számolva a beépített előtétre az előző összegnek éppen negyedét kell számítani az egy éves fogyasztásra, vagyis 719 Ft-ot. Egy lámpára eső évi megtakarítás tehát 2156 Ft. Ennek a lámpának jelenleg 2190 Ft az ára, mely így kb. 1 év alatt térül meg. Lényeges megemlíteni, hogy ennek a kompakt fénycső típusnak az élettartama 15 000 óra! Természetesen az üzemeltetési idő növekedésével a megtakarítás arányosan növekszik, a megtérülési idő pedig csökken.

Az Európai Fényforrásgyártók Szövetségének ajánlása alapján például a következő izzókat vásárolhatjuk:

 40 W-os izzólámpa helyett 9 W-os kompakt fénycső
 
 60 W-os izzólámpa helyett 15 W-os kompakt fénycső
 
 75 W-os izzólámpa helyett 18 W-os kompakt fénycső
 
 100 W-os izzólámpa helyett 23 W-os kompakt fénycső

alkalmazható hasonló nagyságú fényáram kibocsátásához.

További információk az új fényforrásokról, előnyeikről és korlátaikról a Műszakiak.hu részletes áttekintő cikkében.

Ajánlat: Használjon energiatakarékos égőket! 15-20 ezer forintos megtakarítás lehet egyetlen izzón

A Hírek rovat cikke

* * *

Alaposan "bevillanykörtézett" a lakosság Németországban

Úgy tűnik, a németek nem sokat törődnek a környezetvédelemmel, mert 35 százalékkal több régi körtét vettek az idei első felében, mint korábban, a 100 wattosokból pedig egyenesen a hatszorosára ugrott fel a kereslet július vége óta - írja az MTI. Pedig éppen a német környezetvédelmi miniszter kezdeményezte a körteregulát az Európai Unióban még 2007-ben. Keddtől 75 wattosnál erősebb villanykörtéket tilos gyártani az EU-ban, illetve oda importálni.


0
Tovább
31
aug/2009

Újrapapír füzeteket ajánl a HuMuSz a tanévkezdéshez

A HuMuSz régi álma vált valóra idén, mivel a 2009/2010-es tanévkezdéshez már többféle magyar gyártmányú iskolai újrapapír füzet közül válogathatnak az iskolák. Mivel az alábbi felsorolásban szereplő füzetek az ország minden pontjáról beszerezhetőek, a HuMuSz idén már nem állította elő saját füzeteit.

Sajnos, az alapanyag minden esetben külföldi papírgyárakból származik, mivel hazánkban nem állítanak elő erre alkalmas papírokat (a hazai technológiák csak borítékok, kéztörlők, hullámpapír és egyéb hasonló papíráru előállítását teszi lehetővé), de a füzetek gyártása már Magyarországon is elkezdődött.

A HuMuSz beszerzési forrásai itt láthatók




0
Tovább
30
aug/2009

Nulla Hulladék roadshow - A HuMuSz közös játékra hívja az iskolákat, jelentkezés szeptember 1-jétől

A Hulladék Munkaszövetség munkatársai és önkéntesei hat régió tíz-tíz iskolájába látogatnak el hulladékcsökkentési programjukkal. Játékos formában mutatják meg a gyerekeknek, miként tehetnek ők is valamit a tisztább, egészségesebb jövő érdekében. A programban az 5-7. osztályos diákok vehetnek részt. Iskolánként legalább 3 osztály vagy min. 80 fő jelentkezését várják. A részvétel ingyenes.

Jelentkezni Földesi Dóránál lehet a dorka@humusz.hu címen vagy a (1) 386-2648-as telefonszámon. A jelentkezés szeptember 1-jétől folyamatos a program végéig ill. amíg van szabad hely. Kérik az iskolákat, hogy mielőbb jelezzék részvételi szándékukat!

Részletesebb felhívás a HuMuSz honlapján

Szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos cikkeink




0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum