Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés
10
ápr/2009

Közelebb a természethez és a népszokásokhoz - válogatás húsvéti programokból

Húsvéti összeállításunkban néhány olyan helyet ajánlunk, ahol húsvéti népszokásokkal ismerkedhetnek, közelebb kerülhetnek a természethez, kirándulhatnak, kerékpározhatnak.Jósvafői húsvét

Az Aggteleki Nemzeti Parkban a Jósvafői húsvét várja április 11-13. között az Észak-Magyarországra utazókat.

Forrás: [origo]

A jellegzetes hangulatú Jósvafő az egykori Gömör-Tornai-karszton, védett természeti környezetben, sziklás hegyoldalak által körülzárt völgyben fekszik. A település természeti környezetével, kultúrtörténeti értékeivel és gasztronómiai sajátosságaival, valamint a karszt főbb élőhelyeivel, a hagyományos tájhasználattal és egy szőlőhegyi pinceházzal is megismerkedhetnek az idelátogatók. A barlanglátogatások mellett (www.anp.hu) érdemes felszíni túrákon is részt venni.

Szervezett kirándulások: jelentkezés Berecz Béla túravezetőnél (tel.: 30/3311-722). A körülbelül 1500 méter hosszú ófalui sétát kisgyermekes családoknak is ajánljuk. Részvételi díjak: 900 Ft/fő, diák- és nyugdíjas jegy: 450 Ft/fő, családi jegy: 2000 Ft (2 felnőtt + 2-3 gyerek esetén). További túrajavaslatok itt.

Remek lehetőséget kínál a környék kerékpárosoknak is. Ízelítőnek három kerékpártúra-útvonal itt olvasható. Kerékpárkölcsönzés a szomszéd faluban, Szögligeten, a Szalamandra-házban lehetséges; telefon: 06-30-63-11-520.

Jósvafő megközelíthető Budapestről autóbusszal, és vonattal is miskolci átszállással. A részletes húsvéti program Jósvafő honlapján található.

Forrás: Jósvafő

Húsvét Noszvajon

Húsvét hétfőn gazdag programot kínálnak Noszvajon, az Eger szomszédságában található településen. A palócföldön hagyományos ünnepi menü elkészítésével, kóstolójával várják a faluba látogatókat. A noszvaji tájház két kemencéjében sütik a diós-, mákos- és mazsolás kalácsot. A tájház udvarán helyi termelők borával kínálják a látogatókat, akiket közben népzenészek és néptáncosok szórakoztatnak. A kézművesek az árusítás mellett be is mutatják mesterségük fogásait. A gyerekeket tojásfestéssel várják. Részletes program itt.

Rügyfakasztó Vasárnap, Vízbevető Hétfő Ópusztaszeren

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Jézus feltámadásának ünnepén kétnapos rendezvénnyel várja a vendégeket. Lesz locsolóvers-faragás, hímestojás-fényezés és igazi locsolkodás szekérrel, lovakkal és a Beste zenekar muzsikájával. Lesz még kemencében sütés-főzés, báránylegeltetés, legénykéknek kakassütés, leánykáknak szoknyapörgetés. A részletes program itt látható.

Ibolya nap Gödöllőn

Erzsébet királyné kedvenc virágának jegyében Ibolya napot tartanak Gödöllőn április 12-én a kastélyban. Egész nap programokkal várják a családokat. Lesz a gyerekeknek mesejáték, húsvéti kalandpark, nyuszisimogató, a felnőtteknek tavaszi virágvásár, kedvezményes kastélylátogatás, és lehet nagyot sétálni a virágba borult kastélykertben. További részletek a kastély honlapján.

További húsvéti ajánlatok Programajánló és Utazás rovatainkból.

További programok országszerte

Húsvét Hollókőn: www.holloko.hu

Húsvét a Szentendrei Skanzenben: www.skanzen.hu

www.itthon.hu

www.iranymagyarorszag.hu

www.utazzitthon.hu


0
Tovább
09
ápr/2009

Egyetlen vászontáskával 850 nylonzsacskót válthat ki

Szeretett nagybátyám mondta egyszer gyerekkoromban, érzékeltetni akarván a dolgok jelentősége közötti különbséget: az is egy probléma, hogy vigyünk-e nylonzacskót a boltba, és az is, hogyan tervezzünk meg egy atomerőművet. Egyszer azonban minden probléma fontossá válik.A brit Tesco áruházlánc 146 magyarországi üzletében 2,5-3 millió vásárló fordul meg hetente. Ha mindegyikük esetében csak 5 darab műanyag bevásárlózacskóval számolunk, akkor is döbbenetes mennyiség jön ki, amelyet egy kisebb "műanyaghegyként" lehet elképzelni. Ha jól számoljuk, a heti 15 millió zacskó évente 780 milliót jelent, és ez csak a bevásárlóközpont-dinoszauruszok egyike (becsült adatok szerint körülbelül 1,8 milliárd műanyagszatyor kerül a szemétlerakókra vagy a szemétégetőkbe Magyarországon).

Forrás: AFP

Pedig nem is kell annyira az a nylonzacskó, még ha a magyar vásárlók egy jelentős része azt vallja is, hogy ingyenzacskóból soha nem elég. A Tesco például 5 forintos zacskódíjat vezetett be üzleteinek eddig körülbelül egyharmadában, aminek eredménye felülmúlta a várakozásokat: a zacskóhasználat 90%-kal csökkent - mondta a 2009-es Greenexpo kiállításon Hackl Mónika, az áruházlánc kommunikációs vezetője az [origo]-nak. 29 forintért egy nagyméretű zacskót is kínálnak, amely a pénztáraknál kérhető. A zacskó neve Örökzöld, mert Hackl szerint "környezetbarát, lebomló anyagból készül, és a következő vásárláskor a pénztárban vagy a vevőszolgálatnál visszacserélhető - akkor is, ha kiszakadt, leszakadt a füle stb". A leadott szatyrokból újra ugyanilyen szatyrok készülnek, az áruház szelektíven gyűjtött saját hulladékával együtt dolgozzák fel őket.

Ez nagyon szép, de nem is biztos, hogy az ilyen szatyrok lebomlanak, és valahol azért mégis fura, hogy egy műanyagból készült bevásárlótáska megkaphatja a környezetbarát minősítést (a témáról bővebben Kalas György írásában olvashat, amelyből az első keretes írásban egy részletet közlünk).

Hiába lebomló

Ausztriában csomagolóanyag nem is kaphat "környezetbarát" minősítést. ... Ennek oka az a felismerés, hogy a lebomló műanyagszatyor - mivel nem csökkenti a hulladék mennyiségét - a megelőzésre alkalmatlan. Nem jelent környezetbarát alternatívát sem, hiszen azt sugallja a fogyasztónak, hogy nyugodtan kidobható, úgyis lebomlik. Na ja, vagy igen, vagy nem. Elméletileg ugyan komposztálható, de lebomlását a házi komposztálónak nincs ideje kivárni. Nem foglalkoznak vele a komposztáló nagyüzemek sem. Mivel a "bio-t" nem tudják kiválogatni, inkább minden zacskót kiválogatnak a szerves anyagok közül. (Forrás: Hulladék Munkaszövetség)Tipp: ha mégis beleszalad egy zacskós vásárlásba, dobja a zacskókat a sárga színű szelektív hulladékgyűjtő kukába!

Tipp: kétéves élettartama alatt egyetlen vászontáska körülbelül 850 eldobó reklámszatyrot "válthat ki".

A Tesco azért tényleg próbálkozik: idén januárban 35 áruházban elindították a műanyagpalackok és fémdobozok visszaváltását is. A műanyagpalackok minden formáját és méretét visszaváltják, kupak nélkül is, palackonként 1 forintért (csak azt kérik, hogy legyen laposra taposva); a fémpalackokért 2 forintot adnak. A visszaváltás az üvegvisszaváltókban történik. Január vége óta több százezer palackot gyűjtöttek be, és azt tervezik, hogy év végéig valamennyi áruházukban bevezetik ezt a rendszert. Hackl Mónika elmondta: ezeket a kezdeményezéseket példaként szeretnék a többi áruházlánc elé állítani. Szerkesztőségünk levélben és telefonon is megkereste a CORA és Auchan áruházakat a nylonzacskók és a PET-palackok ügyében, de utóbbitól egyelőre nem kaptunk választ kérdéseinkre. Előbbinél elmondták, hogy Magyarországon először a CORA vezette be az eldobható PET-palackok áruházi visszavételét. A palackokat 5 darabonként veszik vissza; a helyben zsugorított palackokat 2 Ft-ért, az otthon zsugorított palackokat 3 Ft-ért. A rendszert a Cora kísérleti jelleggel egyelőre két áruházában, Budakalászon és Törökbálinton vezette be.

Szeretett nagybátyám példájára visszatérve: mára a nylonzacskó-kérdés is komoly problémává nőtte ki magát, vegyük komolyan. Vigyünk zacskót a boltba, hogy ne kelljen onnan hoznunk, de még jobb, ha kosarat, vászonszatyrot viszünk; utóbbiból egészen környezettudatos megoldást is választhatunk, a HuMuSz komposztos vászonszatyra formájában, sőt akár otthon is készíthetünk ilyet (lásd olvasónk tippjét).

Olvasónk ajánlotta

Valamikor réges-régen a nagymamám saját maga varrta a bevásárlószatyrokat olyan ruhák anyagaiból, amiket már nem használtunk. Több ruhából is kivágott nagyobb, négyzet vagy téglalap alakú foltokat, ezeket összevarrta, és kész is volt a színes, egyedi, érdekes szatyor, ami éveket kibírt. Ezt a megoldást szerintem lehetne alkalmazni ma is, és egy ilyen szatyor többet is kibír, mint nylon társai, másrészt ha koszos lesz, könnyedén ki lehet mosni. Ha zöldséget, gyümölcsöt vásárolunk, ne tegyük bele nylonzacskókba, hanem egy direkt erre a célra készített textilszatyorba. A szemetet sem csak nylon-szemeteszsákba lehet gyűjteni, hanem papírszatyrokba is, amiket például ruhavásárlások során kapunk. Bekker Anita

Várjuk olvasóink leveleit, környezettudatos tippjeit a 365@origo.hu címre.

A sorozat további elemeit itt nézheti meg.Forrás: AFP

Simon Tamás


0
Tovább
08
ápr/2009

Vásároljon újrahasznosított anyagokból készült termékeket! Hogyan találhat ilyeneket?

Az újrafelhasználás (recycling) egyik módja, ha újrahasznosított anyagokból készült termékeket vásárol. Az újrahasznosítással egyrészt energiát takarítunk meg, másrészt csökkentjük a környezet terhelését, hiszen nem kell ismét elsődleges nyersanyagot felhasználni, a szelektíven gyűjtött hulladék pedig nem kerül a lerakókra.Az újrahasznosítás első lépése tehát a szelektív hulladékgyűjtés! A PET-palackokból készülhet új PET-palack, de akit ez nem hoz lázba, azt vigasztalhatja, hogy készülhetnek belőle például műanyag háztartási eszközök, polárpulóverek és DVD-tokok is. Az újságpapírból készülhet hullámkarton, kartondoboz, papírtörlő, vécépapír. A fehér üvegből befőttesüveg, ásványvizes, üdítős és szeszesitalos üvegpalack, az italos kartondobozokból hullámkarton, kartondobozok, bútorlapok. Az ÖKO-Pannon Kht. Honlapjáról pontosabban megtudhatjuk, mi történik a szelektíven gyűjtött hulladékkal.

Forrás: eco.netHonnan ismerhetjük fel ezeket a termékeket? A legközvetlenebb lehetőség, hogy a Möbiusz-szalagot, az újrahasznosítás jelét keressük az árukon. Megkérdeztük a Kukabuvar.hu szerkesztőségétől, létezik-e magyar információs oldal arról, hol lehet újrahasznosított anyagokból készült termékeket vásárolni (például a brit www.recycledproducts.org.uk mintájára), illetve milyen fontosabb termékeket lehet már itthon is megvásárolni ezen a területen.

A gyors és részletes válasz is megerősítette, hogy sajnos ilyen oldal még nincs, de valamennyi információt összeszedhetünk a http://hulladekboltermek.hu/ és a http://zoldbolt.hu/index.php honlapokon. Néhány közismert árucsoportra, például a Hulladék Munkaszövetség újrapapír füzeteire, vagy nylonzacskó helyett ajánlott, komposztból készült vászonszatyrára rövid keresés után könnyen rábukkanhatunk a neten, vagy megtalálhatjuk az Office Depot környezetbarát kínálatát.

A szemét gyarapítása helyett választhatja az adományfogadó szervezeteket is és a cserebörzéket, bolhapiacokat is.


0
Tovább
07
ápr/2009

Ne vegyünk húsvéti nyulat! Több állatkert már nem fogadja be a megunt állatokat

A Fővárosi Állat- és Növénykert idén sem fogad be "megunt" húsvéti nyulakat. A korábbi években volt erre lehetőség. Az intézmény most is azt javasolja a húsvéti nyúlvásárláson gondolkodó embereknek, fontolják meg, tudnak-e tartósan, a jó gazda gondosságával eljárni a nyúltartás során (ez nemcsak egyéni belátás kérdése, hanem az állatvédelmi törvényben rögzített jogszabályi előírás is). Mi kell a nyúlnak?Azoknak, akik felelősségük tudatában a nyúltartás mellett döntenek, szaktanácsokkal segít a Fővárosi Állat- és Növénykert. Azok számára pedig, akik felelős döntés alapján nem vásárolnak nyulat, a városligeti intézmény nyuszisimogatóval és jelképes örökbefogadással teremt lehetőséget arra, hogy ne maradjanak ki a "nyuszi-élményből".

Az utolsó olyan években, amikor az Állatkert még befogadta a húsvéti nyuszikat, főként olyanok éltek ezzel a lehetőséggel, akik kifejezetten azzal számoltak, hogy az ünnep után a nyulakat - és ezzel a felelősséget is - úgymond "lepasszolják" az Állatkertnek - olvasható az intézmény közleményében. Az állattartáshoz való ilyen hozzáállást nem kívánják bátorítani a Fővárosi Állat- és Növénykert munkatársai.

A többi állatkertben még nem ennyire egyértelmű a helyzet. Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark munkatársa az [origo]-nak elmondta: ők is arra biztatják az embereket, hogy ne vásároljanak húsvéti nyuszit, éppen ezért itt is lesz nyuszi- és báránysimogató. Néhány nyulat azonban szükség esetén befogadnak majd. Nagy Sándor Tibor, a Debreceni Állatkert ügyvezető igazgatója az [origo]-nak elmondta: a többi állatkerthez hasonlóan ők is arra biztatják az embereket, hogy ne vásároljanak húsvéti nyulat, inkább jöjjenek a nyuszisimogatóba. Ha valaki mégis kipróbálná az állattartás örömeit, de később úgy gondolja, hogy ezt mégsem kívánja folytatni, akkor ajándékként átveszik a nyulakat (évente 25-20 állat érkezik az állatkertbe). Török László, a Veszprémi Állatkert igazgatója is azt hangsúlyozta, hogy az élőállat vásárlása nagy felelősséggel jár, de a megunt állatoknak is jobb, ha nem eresztik őket szélnek az utcán, ezért az állatkert befogadja a nyulakat. A Győri Állatkert húsvét után két hétig fogad nyulakat, utána már nem.

Tipp: ha mégis ragaszkodik a nyúlhoz, de nem akarja megtartani, vásárlás előtt kérdezze meg az állatkereskedésben, visszaviheti-e majd az állatot (vannak erre példák). Végső esetben pedig még mindig ott a lehetőség, hogy falusi környezetbe vigyük az állatot, rokonokhoz, ismerősökhöz. A legjobb azonban valóban az, ha egyáltalán nem vásárolunk húsvéti nyulat.

Mi kell a nyúlnak?

A vásárlók körében a kicsi nyulak a népszerűek, ezért a törpenyúl fajták mellett gyakran árulnak egészen fiatal nyulakat. Fontos tudnivaló azonban, hogy a nyúlfiak 20 és 28 napos koruk között térnek át a tejről a szilárd táplálékra, ezért ha valaki túl fiatal nyulat vásárol, annak - megfelelő tejjel történő - táplálását is biztosítania kell. A legjobb azonban, ha ilyen fiatal nyulakat nem vásárolunk meg, bármennyire is aranyosak.

Forrás: MTI

A nyúl nem ugyanazt eszi, mint az ember, a vasárnapi ebéd maradékát tehát ne is próbáljuk odaadni neki! Ugyanez vonatkozik a csokoládéra és hasonló nyalánkságokra! A legjobb, hogy ha a nyúl táplálékának alapját a boltokban kapható nyúltáp képezi (amely a fogak megfelelő kopását is elősegíti). Ezt naponta friss zölddel, sárgarépával, fehérrépával, retekkel egészíthetjük ki. Fontos, hogy elegendő szénát is kapjon, mert az állatnak megfelelő mennyiségű rostra is szüksége van.

A nyúl vízigénye - ha nem csak tápot és szénát, hanem zöldségeket is kap - nem túl jelentős; ennek ellenére fontos, hogy mindig legyen előtte friss ivóvíz.

A nyúlfiak számára 20-30 °C, a felnőtt példányoknak 15-20 °C a megfelelő hőmérséklet. A nyulakat leggyakrabban dróthálós nyúlketrecben tartják, mert a lakásban megrághatja például a szabadon futó kábeleket, a tapétát és bútorok lábait is.


0
Tovább
06
ápr/2009

Ne húzza le a napi vízmennyiség harmadát a vécén! Régi tartályok esetén is van megoldás

A naponta elhasznált vízmennyiségnek átlagosan egyharmadát a vécéöblítések adják. Ez az egyik legrosszabb példa arra, hogy a legtöbb háztartásban pazarló módon használunk egy olyan környezeti elemet, amelynek drága az előállítása, és amely nálunk is egyre fogy: Magyarország egyes részein - különösen a karsztos területeken - érezhetően csökken az édesvíz mennyisége az elmúlt években, főképpen az éghajlati változások miatt.A WC-ben elpazarolt mennyiség - ami egy négyfős családban átlagosan napi 150-200 liter -, továbbá a feleslegesen elfolyatott fürdő-, borotválkozó- és fogmosóvíz a pénztárcánkat is érinti. Egy köbméter ivóvíz díja a 2004-es 143 forintról 2009-re 216 forintra emelkedett.

Lehetőleg minél kevesebbszer öblítse le a WC-t! A WC-tartály ne folyasson. Használjon öblítés-stop funkcióval ellátott tartályt (ezek ma már általánosak, és 5-10 ezer forint kaphatók). Használjon kisebb térfogatú tartályt - az öblítéshez általában 3 liter víz is elegendő. A némileg drágább osztott nyomógombos tartályoknál ez a minimális érték; ha ilyen készüléke van, használja lehetőleg mindig a rövid öblítést.

Vannak persze ultramodern, nagyon környezetbarát (és méregdrága) tartályok is, de ha régi szerkezetet működtet, és csak minimális beruházásban gondolkodik, akkor keresse Varga Árpád kisiparos találmányát: a 2500 forintos alkatrész beépítése után csak addig folyik az öblítővíz, ameddig húzzuk a fogantyút.

Az összegyűjtött esővíz remekül használható WC-öblítésre, és itt nem feltétlenül a vödrözésre kell gondolkodnunk, hanem egy nagyobb beruházás esetén az esővíz általános belső felhasználására.


0
Tovább
05
ápr/2009

Mindennapi madárvédelem: csatlakozzon a madárbarát programhoz!

"Lehet-e élni madarak közelsége nélkül? Természetesen lehet, de sokan úgy gondoljuk, hogy velük együtt jobb. Szerencsre sok madárfaj követ bennünket még a nagyvárosok központjába is, egy kiskert pedig valóságos városi vadonná alakítható" - olvasható a Magyar Madártani Egyesület honlapján.Forrás: Getty Images

Akiben megvan a szándék a madarak védelmére, és az igény egy madárdalos lakó- és munkahelyi környezet iránt, annak segít az MME Madárbarát Kert programja. Elegendő már egy-két madárodú, egy itatónak használt virágalátét, télen pedig egy kis etető a kertbe, az óvoda- és iskolaudvarba, ablakba, és máris élvezhetjük tollas barátaink közelségét. Ha pedig már ott vannak, a pedagógusokat és a szülőket a nevelésben, a gyerekeket és felnőtteket a kikapcsolódásban, a gazdálkodókat és kiskert tulajdonosokat a kártevők távoltartásában segítik a madarak. Legyen Ön is madárvédő! Csatlakozzon a programhoz!

Egy korábbi tippünk: hogyan kerülheti el, hogy a madarak a nagy üvegfelületnek ütközzenek?
0
Tovább
04
ápr/2009

Az első lépés a bio-konyhakert felé: nem mindegy, mit mi mellé ültetünk

A biokertészet egyik alapvető sajátossága, hogy nem a kártevőket bombázza rengeteg vegyszerrel, hanem a növények védekezőképességét erősíti a kártevők ellen - például csalánlével való permetezéssel, amitől a növény szemmel láthatóan élénkebb zöld és erősebb lesz. Az első lépéseket most kell megtennünk a növények erősítése érdekében: úgy tervezzük meg a konyhakertet, hogy az egymás mellé kerülő növények támogassák, védjék egymást.

Az úgynevezett társnövényekkel kapcsolatban az évszázadok során számos gyakorlati tapasztalat gyűlt össze. Néhány példa: a sárgarépa és a póréhagyma (de mindenféle hagyma) az egyik legjobb páros, mert kölcsönösen elűzik egymás kártevőit. További jó szomszédok a fejessaláta és a borsó, a paradicsom és fokhagyma, az uborka és karalábé.

Bátran hozzuk be a konyhakertbe a virágokat is! Az erős illatú levendulával például valóságos védőszegélyt készíthetünk számos kártevő ellen, a körömvirágot pedig a paradicsom közé érdemes elültetni: elűzi a levéltetveket. Részletes információkat minden biokertészeti könyvben találhatunk, de megnézhetünk listákat a jó (és rossz) növényszomszédokról például itt vagy itt.

A növénytársítások alkalmazásával a növényvédő vegyszerek használatát teljesen vissza lehet szorítani, vagy el lehet hagyni. Ne csak szomszéd ágyásokban gondolkodjunk, még jobb, ha egy ágyáson belül is váltogatjuk például a sárgarépát és a hagymát. Ez is megnehezíti a kártevőknek, hogy az adott növényre rátaláljanak. Végül még egy tipp a veteményezés előtt: vannak már biovetőmagok is.

Forrás: AFP


Ajánlat:

Online kertészeti tanácsadás

Tanácsok zöldségtermesztéshez

Kártevőriasztó növénytársítások
0
Tovább
03
ápr/2009

Évi több millió forintot kellene fizetni a Napnak - milyen beruházás ma a napelem?

Ha a Nap az energiaszolgáltatóhoz hasonlóan benyújtaná a számlát azért az energiáért, amit az Ön házának tetőfelületére sugároz, akkor évi több millió forintot kellene fizetnie - olvasható a Naplopó.hu honlapon.

A napenergia hasznosításának egyik lehetősége a napelemekkel történő áramtermelés (a másik a napkollektorok használata melegvíz előállítására, ezzel sorozatunk egy későbbi részében foglalkozunk). Többféle típusú napelemből választhatunk a piacon. Ezek általában különböző alapanyagokból készülnek, és méretben, hatásfokban, árban, élettartamban térnek el egymástól.Az, hogy pontosan milyen napelemet válasszunk, egyrészt függ a felhasználás céljától, másrészt a pénztárcánktól is. Minél jobban ismerjük saját fogyasztási szokásainkat, annál könnyebb "testreszabni" a készülő napelemes rendszert. A Regionális Energia- és Anyagtakarékossági Központ számítása alapján nem bonyolult feladat háztartásunk energiaszükségletének meghatározása, így pontos számadatok tükrében dönthetünk a beruházásról.

Mindenképpen érdemes azonban egy szakember véleményét is meghallgatni, hiszen ő tudja eldönteni, hogy az energiaszükséglet mértéke, időbeli megoszlása, a ház földrajzi helyzete, tájolása, az évi napsugárzás mennyisége, a potenciális tetőfelületek helyzete és a hasonló adottságok alapján milyen típusú, kapacitású, működésű rendszer tudja legjobban kiszolgálni az igényeinket. Beszéljünk olyan fogyasztókkal, akik már használnak ilyen rendszert.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

A növekvő energiaárak tükrében mindenképpen érdemes legalább elgondolkodni a napelemes rendszerre való beruházáson, még akkor is, ha elsőre nagynak tűnik a beruházás összege. Megfelelő tervezés és kivitelezés mellett ugyanis egy hosszú ideig önállóan működő, minimális karbantartást igénylő, ingyen energiát termelő rendszerre tehetünk szert, amely a bizonytalan energiaárak mellett mindenképpen meggondolandó lehetőség. Az állami támogatás mértéke tavaly 25-30% volt, az idei pályázatok várhatóan áprilisban jelennek meg.

A napelemes rendszerek megtérülési ideje nagyban függ a kiépített rendszer méretétől, kapacitásától és az energiaáraktól is. A nagyobb kapacitású rendszerek kiépítése jelenleg 20-30 év alatt térül meg, de az energiaárak növekedése miatt ez az időtartam folyamatosan csökken.

A modern napelemek a gyártásuk során felhasznált energiát 1,5-7 év alatt termelik meg. A korszerű napelem-modulok energiaátalakítási hatásfoka 15%, élettartamuk legalább 30 év. A minőségi napelemmodul-gyártók általában 10 év garanciával szállítanak, de lehet napelemmodulokat kapni 20 éves teljesítménygaranciával is - írja az Energia Klub.

A viszonylag lassú megtérülésen kívül a napelemek jelenlegi korlátai közé tartozik, hogy anyaguk hulladékként való elhelyezése környezetterhelést jelent majd, illetve a következő években-évtizedekben várhatóan hatékonyabb változataik jelennek meg.

Vértesi Ágnes Éva, ELTE Környezettudományi Klub

Tipp: napelemek és napkollektorok élőben

2009. április 1-5. között rendezik meg a Construma nevű építőipari szakkiállítást, amely minden eddiginél nagyobb választékban vonultatja fel a környezetkímélő, energiatakarékos termékeket, eljárásokat.

Látogasson el a szakkiállításra, tájékozódjon, és kérjen referenciákat: olyan helyek elérhetőségét, ahol már használnak ilyen megoldásokat!

Szakmai napok: április 1-3.
Közönségnapok: április 4-5.
0
Tovább
02
ápr/2009

365 környezettudatos ötlet: házfalak újságpapírból

Ki gondolná, hogy az egyszerű újságpapírból házfalat lehet készíteni? Pedig ez egy körülbelül 70 éves ötlet, és a technológia egy évtizede hozzánk is megérkezett. Jelenleg az új házaknak még csak két százalékában használják, de már kétszer annyian, mint egy évvel ezelőtt.

A cellulózrost-szigetelőanyag valóban a közönséges, fekete-fehér újságpapírból készül, amelyet ipari eljárással felpépesítenek. Tetőkben, padlókban és falakban is alkalmazzák. A Greenexpo 2009-es kiállításán az utóbbira láttunk példát.Forrás: [origo]Falelemek esetében a cellulózrost két úgynevezett gipszrost-falazat között helyezkedik el. Az elemek illesztése miatt a rendszer hőhídmentes, és a gipszrost-lemezre akár konyhaszekrény is rögzíthető (speciális elemek segítségével). A lemezek bármilyen anyaggal burkolhatók (kívülről és belülről is), betartva az épületfizika szabályait.

A cellulózrost igazán zöld megoldás: újrahasznosított anyagból készül, és ha hulladékként végzi, egyszerűen és gyorsan lebomlik, nem terhelve a környezetet. A szigetelőanyag előállítása során 10-20-szor kevesebb energiát (5 Watt/köbméter) kell felhasználni, mint a szintetikus szigetelések esetében. További előny a szintetikus szigetelésekhez képest, hogy az épület átszellőzése biztosított, ugyanúgy, mint a téglaépületeknél. A szigetelőanyag a kezelés ellenére is teljesen egészségbarát és illatmentes (bórsavval és bóraxszal kezelik).

Forrás: [origo]

A legfontosabb azonban, hogy ez a megoldás kitűnő hőszigetelést biztosít, ami ugyanolyan falvastagságnál jelentősen, minimum 25%-kal csökkenti a fűtésre használt energiát. A hőmegtartó képességre jellemző, hogy a ház körülbelül 11 órával a fűtés lekapcsolása után kezd lehűlni. Mindez a ház fenntartását lényegesen olcsóbbá teszi.

Egy hagyományos falazatú (tégla + hungarocell szigetelés) ház összes költségéből körülbelül 20%-ot jelent a megépítése, a maradék 80% a fenntartására (főképp az energiára megy el). Az úgynevezett passzív házaknál, amelyek a jelenlegi szigetelési technológia csúcsát képviselik, ehhez képest 20-30%-kal nagyobb az építési költség, ám a fenntartási költségnek csak 10-20%-át kell kifizetni az évek során.

Felföldi Imre, a Thermoflock rendszert Magyarországon forgalmazó cég vezetője az [origo]-nak elmondta: a rendszer több vastagságban kapható, egészen a passzívház-technológiáig (ez 30-40 centiméter, a tervektől függően). A legvékonyabb lehetőség a 10 centiméteres megoldás (ez a technológia korlátja), amelyet viszont utólag is be lehet építeni.

A szigetelés ára a hagyományos szigeteléseknek körülbelül a kétszerese. Viszont egy 10 centis megoldás is annyit szigetel, mint egy 36-os blokktégla, 4 centiméteres hungarocellel. A rendszer egyébként nem csupán könnyűszerkezetes házaknál alkalmazható, hanem betonnal kombinálva bármilyen szerkezetre.

A "papírfal" nyáron is kellemes hőmérsékletet biztosít, és légkondicionálók esetében jelentős megtakarítást tesz lehetővé - tekintve, hogy egységnyi levegő lehűtése háromszor akkora energiát igényel, mint a felmelegítése.

A cellulózrost a hozzáadott anyagok miatt jól ellenáll a rothadásnak, gombásodásnak, kártevőknek, rágcsálóknak és igen jó a tűzálló képessége is. A szigetelőanyag befújásos technológiával is alkalmazható.

Tipp: papírfalak élőben

2009. április 1-5. között rendezik meg a Construma nevű építőipari szakkiállítást, amely minden eddiginél nagyobb választékban vonultatja fel a környezetkímélő, energiatakarékos termékeket, eljárásokat.

Látogasson el a szakkiállításra, tájékozódjon, és kérjen referenciákat: olyan helyek elérhetőségét, ahol már használnak ilyen megoldást!

Szakmai napok: április 1-3.
Közönségnapok: április 4-5.
0
Tovább
01
ápr/2009

365: mennyibe kerül, és mennyi idő alatt térül meg egy hőszivattyú?

Mint azt legutóbb 2009 januárjában is láthattuk, az ország gázellátásában komoly problémák adódhatnak. A földgáz csak egyetlen vezetéken érkezik hazánkba, az ára folyamatosan emelkedik, energiaértéke pedig nem állandó és ellenőrizhetetlen a felhasználó számára.

A földgázt kiváltó alternatív fűtési módszerek egyike az úgynevezett hőszivattyú, amelynek leghatékonyabb változata a geotermikus (a földben lévő) energiát hasznosítja. A működésében, megjelenésében, megbízhatóságában, karbantartási igényében leginkább a hűtőszekrényhez hasonlítható berendezés fűt, hűt és melegvizet készít.Forrás: Genex.huEgy hőszivattyús rendszer beruházási költségei 3-5 millió forintra rúgnak, amelynek egy része pályázható. Ugyanakkor egy hőszivattyús ház teljes energiaigénye (fűtés, hűtés, melegvíz és villany, utóbbiban a hőszivattyú működtetésére használt árammennyiség is benne van) akár 150 Ft/négyzetméteres havi összegre is lemehet, vagyis például egy 100 négyzetméteres ház esetében mindössze 15 ezer forint. A hőszivattyú mellé további megújuló energiák bekapcsolása lehetséges a rendszerbe (például napelemekkel), és a működtetéshez használt éjjeli kedvezményes áram igényelhető a helyi áramszolgáltatóktól.

A hő kinyerése függőleges és vízszintes szondákkal is lehetséges (forrás: Genex.hu)

Sajnos a már meglévő házak többségében a hőszivattyú üzemeltetése nem lenne ilyen gazdaságos, mert a módszer padló-, fal- és mennyezetfűtés, illetve ezek kombinációi esetén optimális, radiátoroknál nem. Éppen azért aki megteheti, annak egy új ház tervezésénél érdemes megfontolnia a hőszivattyús rendszer kiépítését. Több hazai vállalkozás is foglalkozik ezzel, szerkesztőségünk két nap alatt 6 cégtől kapott igen informatív és korrekt ajánlatokat a Zöldtech.hu portálon keresztül.

A beruházás magasabb költségeket jelent ugyan a gázfűtéshez képest, ám mintegy 4-8 év alatt megtérül. A hőszivattyú alkalmazása függetlenséget jelent a gáztól és környezetkímélő, mert az energiát nem alakítja át, csak nagy hatékonysággal szállítja felfelé a földkéregből, ahol az korlátlanul áll rendelkezésre. Egészségügyi szempontból az sem elhanyagolható, hogy a légbefúvásos klímákhoz képest sokkal biztonságosabb hűtést szolgáltat.

Tipp: hőszivattyúk élőben

2009. április 1-5. között rendezik meg a Construma nevű építőipari szakkiállítást, amely minden eddiginél nagyobb választékban vonultatja fel a környezetkímélő, energiatakarékos termékeket, eljárásokat.

Látogasson el a szakkiállításra, tájékozódjon, és kérjen referenciákat: olyan helyek elérhetőségét, ahol már használnak hőszivattyút!

Szakmai napok: április 1-3.
Közönségnapok: április 4-5.

0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (195),otthon (137),fenntarthatóság (100),közlekedés (64),energiatakarékosság (62),kert (62),környezetvédelem (60),műanyag (47),légszennyezés (46),természetvédelem (42),hulladék (42),napelem (39),környezettudatosság (36),környezetszennyezés (36),napenergia (35),kerékpár (35),városi életmód (34),megújuló energia (33),klímaváltozás (32),fenntartható építészet (29),globális felmelegedés (29),koronavírus (26),urbanisztika (25),PET-palack (25),karácsony (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (19),hőszigetelés (18),természet (18),gyerek (17),városi közlekedés (16),fűtés (16),építészet (16),autó (15),komposzt (15),divat (15),nyár (15),klímaválság (14),kutya (14),konyha (14),élelmiszer (13),növény (13),LED (13),hulladékhasznosítás (13),tömegközlekedés (13),szemét (13),egészség (12),ecet (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),szódabikarbóna (11),CO2 (11),víztakarékosság (11),Ozone zöld díj (11),élelmiszerpazarlás (11),barkácsolás (10),takarékosság (10),ajándék (10),Kína (9),papír (9),urbánus életmód (9),WWF (9),szélturbina (9),elektromos autó (9),ivóvíz (9),tél (9),szélenergia (9),levegőszennyezés (8),művészet (8),szén-dioxid (8),raklap (8),Párizs (8),levegőminőség (8),allergia (8),hulladékgyűjtés (8),lakásfelújítás (8),természetes gyógymód (8),takarítás (7),vásárlás (7),stressz (7),almaecet (7),ételpazarlás (7),illóolaj (7),lakberendezés (7),mobiltelefon (7),csomagolás (7),Hulladék Munkaszövetség (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),biogáz (7),komposztálás (7),háztartás (7),Hollandia (7),New York (6),macska (6),városi élet (6),szúnyog (6),Magyar Telekom (6),környezetbarát (6),Kanada (6),vegán (6),gyümölcs (6),étel (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),alga (6),VOC (6),Föld napja (6),játék (6),ökolábnyom (6),növényvédelem (6),szmog (6),erdő (6),virág (5),város (5),ruha (5),urbanizáció (5),városi hősziget (5),beporzás (5),testről és lélekről (5),busz (5),pályázat (5),faültetés (5),karácsonyfa (5),bioüzemanyag (5),Greenfo (5),Ökoszolgálat (5),szélerőmű (5),Föld órája (5),térkép (5),zajszennyezés (5),méh (5),bútor (5),víz (5),sport (5)

Archívum