Az üvegek újrahasznosításával kapcsolatos cikkünk első verziója néhány félreérthető állítást tartalmazott, mert a hulladékgyűjtő szigetek egy részén nincs külön gyűjtő a fehér és a színes üvegeknek. Ezért egyeztettünk a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt-vel és az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft-vel is.



A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. azt kéri, hogy a fővárosban soha ne dobjunk színes üveget a fehér konténerbe, mert ezzel az egész begyűjtött fehérüveg-mennyiséget elszennyezzük. Üveget soha nem dobjunk a szürke színű (fémgyűjtő) konténerbe sem, mert kiválogatják ugyan belőle (növelve ezzel a ráfordított élőmunka mennyiségét), de a leválogatott üvegek a szemétbe kerülnek (eredeti cikkünkben azt tanácsoltuk, hogy ha az üvegen ezüstpapír van, azt a fémgyűjtő, szürke színű konténerbe dobjuk). Továbbá a budapesti szelektív hulladékgyűjtő szigeteken zöld és fehér gyűjtőkonténer is van, tehát semmi nem indokolja, hogy a fehérüvegeket a színesüveg-gyűjtő (zöld) edénybe dobjuk.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Ez világos: ahol külön van lehetőség fehér- és színesüveg gyűjtésére, ott figyeljünk arra, hogy a fehérüveget a fehér, a színeset a zöld konténerbe dobjuk. Mit kell tennünk ott, ahol nincs külön konténer?

Ahol csak egy konténer van, az általában zöld színű (a képeken látható, hogy azért vannak még variációk). Az ÖKO-Pannon azt kéri, hogy minden megfelelő üveg ebbe kerüljön, a fehér és a színes is (a megfelelő alapvetően azt jelenti, hogy öblösüveg és ne síküveg legyen).

Forrás: Öko-Pannon

Amiket semmiképp se dobjunk sehol az üveggyűjtőkbe: az üvegek zárókupakját, illetve az üveg anyagú csomagolásokon kívül egyéb típusú üvegeket (pl. tükör, ablaküveg, villanykörte, szemüveg, nagyító, porcelán, kerámia, neoncső, orvosságos üvegek)!

Az üvegek szétválogatásával kapcsolatos kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy Magyarországon három olyan hulladékkezelő van, amelyik a vegyes üveget átveszi az ország egész területéről. Az üvegtörmeléket szétválogatják, elkülönítik a fehér üvegcserepeket, amelyek határainkon belül kerülnek feldolgozásra (Orosházán). Magyarországon csak fehérüveg-gyártás van, ennek alapanyaga csak színtelen üveg lehet. A színes (zöld, barna) öblösüveg-hulladékot külföldi üveggyárakban olvasztják be, és készítenek belőlük új sörös- és borospalackokat.

Végül egy érdekesség: az ÖKO-Pannon információja szerint gyakori, hogy műanyag palackok kerülnek az üveggyűjtőbe. Véleményük szerint ennek az lehet az oka, hogy sokan még "műanyag üvegként" gondolnak egy PET-palackra ("veszek egy üveg kólát"). Figyeljünk arra, hogy a műanyag palackok a sárga színű konténerbe kerüljenek, kilapítva.

Példák további üveggyűjtőkre:

Forrás: Öko-Pannon

Forrás: Öko-Pannon

Forrás: Öko-Pannon

Forrás: Öko-Pannon