A Greenpeace és a Levegő Munkacsoport néhány hónapja közös vegyianyag-kampányba kezdett. A kampány célja annak feltárása, hogy hétköznapi termékeinkben milyen "súlyos aggodalomra okot adó vegyi anyagok" találhatóak.

A kampány a REACH uniós jogszabályra épül. "A REACH az Európai Unió 2007 óta érvényben lévő vegyianyag-rendelete, amely minden előnye ellenére végül megengedte a cégeknek, hogy a bizonyítottan káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben, a boltok polcain maradhassanak. Az új szabályozás szerint a veszélyes vegyületeket ráadásul a címkén sem kell feltüntetni, tehát még választási lehetőségünk sincs, hogy biztonságos, egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket válasszunk" - olvasható a vegyi.blog.hu oldalon.

Ennek ellenére a REACH biztosítja az európai fogyasztóknak azt a jogot, hogy információhoz jussanak az egyes termékekben található veszélyes anyagokat illetően. A cégek 45 napon belül mindig kötelesek válaszolni arra, hogy van-e a REACH szerinti legveszélyesebb anyagokból a termékeikben.

A Greenpeace és a Levegő Munkacsoport ehhez segítségképpen egy tájékoztató anyagot és egy mintaleveletet készített, utóbbit erről az oldalról töltheti le, nyomtathatja ki: www.levego.hu/letoltes/karosvegyszerek.doc

A Levegő Munkacsoport és a Greenpeace a beérkező információkat a vegyi.blog.hu oldalon gyűjti össze.

Forrás: vegyi.blog.hu

Ajánlat: Illegális hulladékégetés bejelentéséhez szükséges formanyomtatványok a Levegő Munkacsoporttól