Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
08
máj/2020

Tavasszal érdemes naptérképet készíteni a kertről

Akár a gyerekeknek is kiadható hétvégi feladatként a naptérkép-készítés, amellyel tengernyi vizet, energiát, erőfeszítést, pénzt és bosszúságot takaríthatsz meg magadnak egész nyáron.

naptérkép kert otthon nyár napsütés

Pexels

Lényege, hogy a kert egy kiválasztott pontjából legalább kétóránként fotót kell készíteni a kertről. Így kiderül, hogy nyáron merre jár a Nap. Ez ugyanis befolyásolja, hogy a kert egyes részeibe mit ültess, mit csinálj stb.
 

naptérkép kert otthon nyár napsütés

Russell McLendon

Amikor megvan a sok fotó, egy képszerkesztő programban egymásra montírozod őket úgy, hogy mindegyik képet kb. 30 százalékosra legyengítesz, átlátszóvá teszed (opacity/transparency). Esetleg még ráerősíthetsz a kontrasztra, hogy a napsütötte és árnyékos részek jól látszódjanak. Az egymásra másolt képekből pedig szépen kirajzolódik, hogy melyik rész a kertben a legnaposabb és a legárnyékosabb rész. 

naptérkép kert otthon nyár napsütés

Ahol túl sok a napsütés, ott esetleg ki fog égni a gyep, tehát inkább mediterrán kőburkolatos kiülős részt vagy a medencét érdemes oda telepíteni, esetleg szolárrendszert vagy gyümölcsfát, veteményest. Az erősen árnyékos részeket sem érdemes füvesíteni, mert csak bemohásodnak, ehelyett talajtakaró növényekben gondolkozhatsz. Illetve tehetsz oda nyugágyat vagy gyerekeknek homokozót is, ahol a legnagyobb kánikulában is hűvösben és árnyékban játszhatnak.

A naptérkép elkészítésének részletes leírását Russell McLendon készítette az mnn.com számára. Így néz ki az ő kertjének kompozit képe:

naptérkép kert otthon nyár napsütés

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
21
ápr/2020

5 bio permetszer a kerti növényekre

Alig bontották ki a leveleiket a rózsák a kertünkben, máris megjelentek rajtuk a levéltetvek. Először csak a sok hangya tűnt fel, aztán ahogy felhajtottam a leveleket, megláttam a fonákjukon a zöld és barna tetveket. (A hangyák szeretik a tetvek által kibocsátott mézgát, tehát ahol hangyát látsz szaladgálni a növényen, ott levéltetvek is lesznek.) 

Ilyenkor permetezni kellene, ám épp most van a virágzási szezon, márpedig a "bolti" permetszerektől elpusztulnak a beporzó rovarok, köztük a méhek. Most tehát csakis olyan szerrel szabad permetezni, ami nem vagy kevésbé ártalmas a jótékony rovarokra, ellenben hatásos a kártékonyak ellen. Ja, és a bepermetezett növény is maradjon életben... 

Ezért a kész oldattal először csak néhány levelet vagy egy kis ágat fújj be, és 48 óra múlva ellenőrizd, hogy rendben van-e. Ha igen, akkor az a permet biztonsággal használható a továbbiakban. Figyelem: a permeteket 30 Celsius-foknál magasabb hőmérséklet és/vagy tűző napsütés esetén ne használd, mert megéghet tőlük a növény. Permetezni kora reggel érdemes, még mielőtt kirajzanak a méhek. Ágról-ágra haladva permetezz, a levelek mindkét oldalát fújd be, és ügyelj arra, hogy a virágokra ne kerüljön permetszer. 

kert ecet növényvédelem permetszer

Pexels

1. Házilagos fehér olaj permetszer
Egy zárható edénybe (például befőttesüvegbe) önts 1 rész mosogatószert és 4 rész étolajat. Ezt rázd össze, fehér színű emulziót kapsz. Ebből 1 evőkanálnyit adj 1 liter vízhez, töltsd permetezőflakonba, jól rázd fel, és irány a kert. Az olajos permet beborítja a tetveket, és megfulladnak tőle.

2. Fokhagymás permetszer
Olyan szájszaga lesz tőle minden virágnak, hogy a kártevők fejvesztve menekülnek. A fokhagymás, illetve az alábbi paprikás oldat nem gyilkos hatású, inkább elrettentő. Mindegy is, az a fő, hogy hasson. Ehhez 2 egész fej fokhagymát turmixolj össze egy kis vízzel, hogy jó sűrű püré legyen belőle. Ezt egy éjszakán át hagyd érni, majd másnap átszűröd-átpasszírozod egy egyliteres flakonba, töltesz hozzá 1 dl étolajat, 1 kiskanál mosogatószert, felöntöd vízzel, és jól összerázod. Permetezéshez ebből a keverékből 2,5 dl mennyiséget oldj fel 1 liter vízzel, és ezt használd a kertben.

3. Paprikás permetszer
Ehhez 1 evőkanál csípős paprikaport (aka chilipaprika) összekeverünk 1 liter vízzel és néhány csepp folyékony mosogatószerrel. Ha van a hűtődben összeaszott, de nem penészes egész chilipaprika, azt is felhasználhatod: kb. 10 dkg paprikát turmixolj össze 2,5 dl vízzel, ajd hozzá még 1 liter vizet és forrald fel. Hagyd kihűlni, szűrd le, öntsd egy permetezőflakonba, tegyél hozzá 5-6 csepp folyékony mosogatószert, rázd össze, és használd. A csípős paprika miatt a művelethez használj gumikesztyűt, és még véletlenül se nyúlj a szemedhez, orrodhoz vagy a szádhoz.

4. "Mindentbele" permetszer
Ehhez kell 1 fej fokhagyma, 1 kis vöröshagyma, 1 kiskanál cayenne bors por, 1 evőkanál folyékony szappan vagy mosogatószer, 4 pohár (nagyjából 1 liter) víz. Turmixold össze az egészet, szűrd át (például kávéfilteren) egy permetezőflakonba, hagyd egy órát összeérni, majd permetezd be a levelek mindkét oldalát. A maradék egy hétig hűtőben eltartható.

5. Ecetes permetszer
Ehhez 2,5 dl almaecetet keverj össze 7,5 dl vízzel, majd adj hozzá még 4-5 csepp mosogatószert. Töltsd az egészet permetezőflakonba, rázd jól össze és máris használhatod.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
14
ápr/2020

Ha karanténba vagy zárva, ültess Győzelmi Kertet!

Sok olyan kerttulajdonos van, aki városban él, és eddig eszébe nem jutott veteményessé alakítani a kertjét, mert – egyebek közt – félt attól, hogy az erős forgalom és a levegőszennyezés miatt esetleg több lesz a nehézfém a zöldségben, mint a vitamin. A koronavírus-karantén miatt mostanában annyira mérséklődött a levegőszennyezés, hogy érdemes megfontolni a veteményest. Pláne, mert ez remek testi-, lelki-, szellemi felfrissülést nyújt. De mi az a győzelmi kert, sőt: Győzelmi Kert?

koronavírus kert  győzelmi kert

Forrás: Peoria Magazines

Ehhez vissza kell ugranunk néhány sor erejéig 1917 márciusáig, amikor az Egyesült Államok belépett az első világháborúba, és megalakult a Nemzeti Háborús Kert Bizottság. Az volt a célkitűzése, hogy bátorítsa az amerikaiakat arra, termesszék meg a maguk szükségletét zöldségből és gyümölcsből. Ennek révén ugyanis takarékoskodni lehetett azokkal az államilag előállított élelmiszerekkel, amelyeket a sereget és a szövetségeseket támogatta Amerika. 

koronavírus kert  győzelmi kert

Forrás: Library Of Congress

Országszerte plakátok buzdították az embereket, hogy "Vessük el a győzelem magvait!" a kiskertekben, iskolai és vállalatok udvarán, parkokban, foghíjtelkeken. [Nagyjából úgy, mint ma a közösségi kertekben. – A szerk.] Az alábbi poszteren maga Lady Liberty, azaz a megelevenedett Szabadság-szobor veti el a magokat:

koronavírus kert  győzelmi kert

Forrás: Library of Congress

Ez volt a Liberty Garden, azaz Szabadság Kert mozgalom, amelynek szélesítéséhez a kormányzat szórólapok millióin tudatta, hogyan, mit és mikor kell vetni. Az Oktatási Hivatal elindította az Egyesült Államok Iskolai Kerti Seregét, amely a gyerekeket "a talaj kiskatonáiként" mozgósította.

koronavírus kert  győzelmi kert

Forrás: Liberty of Congress

Az erőfeszítések nyomán 1917-ben 3 millió kert létesült, 1918-ban további 5,3 millió kert, amelyek több mint egymilliárd dollár értékű zöldséget és gyümölcsöt termeltek az amerikai asztalokra. Emellett mást is adtak az embereknek: kertművelés közben nem pusztán elfoglalták magukat, hanem ráébredhettek saját hasznosságukra, fontosságukra. Ez lelkileg óriási többletet jelentett a nehéz időkben.

koronavírus kert  győzelmi kert

Forrás: Wisconsin Historical Society

A Szabadság Kertek sikere vezette az USA agrárminiszterét, Claude Wickardot arra, hogy második világháborús hadbalépésüket követően meghirdesse a Victory Garden, Győzelmi Kert mozgalmat. Minden állami és szövetségi kormány szórólapokat és tájékoztató füzeteket készített, az alábbi 1943-as kiadványt az USA Mezőgazdasági Minisztériuma nyomtatta és terjesztette (ide kattintva lapozható!).

koronavírus kert  győzelmi kert

Forrás: Archive.org

A legismertebb szórólapok egyike Illionis állam Védelmi Minisztériumáé.

koronavírus kert  győzelmi kert

Forrás: Eastern Illinois University

Az 1942-ben készült, 25-ször 50 láb méretű (nagyjából 7,5-szer 15 méteres, kb. 116 négyzetméteres) kertterv tucatnyinál is több zöldség ültetését mutatja meg, társnövényes elhelyezéssel, időzítéssel, másodvetéssel. Így a kert kora nyártól késő őszig bőven terem a terveknek megfelelően egy öttagú családnak. 1942-ben vezették be ugyanis az élelmiszer-jegyrendszert Amerikában, és ez a kényszerűség is ösztönözte az embereket arra, hogy mindenhol veteményeseket alakítsanak ki. Roosevelt elnök hitvese, Eleanor még a Fehér Ház pázsitját is felásatta konyhakertnek. De New Yorkban is minden szabad területet veteményessé alakítottak, a képen 1955 júniusában a First Avenue egyik telkén gyerekek kertészkednek.

koronavírus kert  győzelmi kert

Forrás: Library of Congress

1942-ben mintegy 15 millió család ültetett Győzelmi Kertet, három évvel később már 20 millió. Ezek a kertek 8 millió tonna élelmiszert termeltek meg. A világháború végéig a Győzelmi Kertek az amerikaiak friss zöldség- és gyümölcsfogyasztásának csaknem felét képesek voltak előállítani a Peoria magazin cikke szerint.

Az alábbiakban a Mother Earth News 7 napig ingyenesen használható kerttervezőjével elkészítettem a fenti 1942-es kertterv magyarított változatát.

koronavírus kert  győzelmi kert

Rajzolgatás közben láttam, hogy kicsit túlteng benne a saláta és a káposzta, viszont hiányzik belőle például a krumpli és az uborka, úgyhogy visszakerestem a neten egy korábbi tervemet, amely darabra adja meg a vetemények számát egy négytagú család számára.

koronavírus kert  győzelmi kert

Ha van a kertedben olyan rész, amelyet naponta legalább 6 órán át süt a Nap, az remek a veteményesnek. Bizonyos zöldségek félárnyékban is megélnek, például a saláta, amely a túl sok napsütéstől még rágós is lehet.

Az ültetéshez jó tisztában lenni a növénytársítás szabályaival, mert némelyik zöldséggel előfordulhat, hogy egy bizonyos másik mellett jól fejlődik, a harmadik mellett meg csak kínlódik. Az optimális társításhoz ajánlom az alábbi táblázatot, amely a fenti kerttervvel együtt élesebben látható és letölthető ide kattintva.

koronavírus kert  győzelmi kert

Ha már ránk kényszerítette a koronavírus a bezártságot, élesszük újjá a háztájit!

További archív képeket és posztereket találsz az Amerikai Kongresszusi Könyvtár (Library of Congress) gyűjteményében.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
19
aug/2019

Felejtsd el a tuját, ültess gyümölcstermő, ehető sövényt!

Kertünk végében egy negyvenéves meggyfa áll, már öreg és beteg, nem is terem, lombhullás után elköszönünk tőle és kivágjuk. Túlságosan nagy árnyékot is vet a nagyi rózsáira, a szomszédok belátását sem korlátozza. Az alábbi, délelőtt 11-kor készült fotón látható, mennyire előnytelen a jelenlegi helyzet. (A kupacba halmozott öreg deszkákből emeltágyás-szegély lesz nemsokára.)

gyümölcs bogyós gyümölcs kert otthon sövény

Szeretnék valami telekhatároló sövényt, de semmiképpen nem hagyományosat. A tuja nem az én világom, a puszpáng sem nyerő, amióta megjelent Magyarországon puszpángmoly, amelynek hernyója tarra rágja a növényt, még kevésbé a valóban gyorsan növő csodasövény, amely viszont allergizál. Ja, és permetezni sem szeretnék, mert kutyák és gyerekek szaladgálnak a kertben. Viszont ha már gyerekek: legyen gyümölcstermő a sövény! Méghozzá többféle cserjéből, mert minél nagyobb a változatosság, annál többféle beporzó rovar, madár, pillangó jön majd a kertünkbe!

gyümölcs bogyós gyümölcs kert otthon sövény

Ashley Cohen/Flickr

A tervezés első lépéseként egy táblázatban összesítettem, hogy a viszonylag könnyen hozzáférhető gyümölcstermő cserjéknek milyen talaj-, víz- fény- és egyéb igényük van. Kizárólag olyan cserjéket néztem, amelyek tüskementesek, illetve lehetőség szerint öntermők, azaz tavasszal a méhek és más rovarok simán beporozzák őket. Biztos, ami tuti fix alapon azért minden cserjéből legalább két-három tövet fogok ültetni szeptember végén, hogy még a fagyok beállta előtt meg tudjanak gyökerezni. A töveket nagyjából egy méterre ültetem egymástól, hogy legyen helyük fejlődni, illetve a kutyák tudjanak közöttük szlalomozni. 

gyümölcs bogyós gyümölcs kert otthon sövény

Mivel a Duna közelében lakunk, és a terület valaha ártér volt, kertünkben a talaj közepesen kötött, és a hajdani három óriás fenyőfa évtizedekig hulló tűlevelei miatt enyhén savanyú. Az biztos, hogy egy alapos ásással fog kezdődni az ültetés, már csak azért is, hogy az öreg meggyfa mindenhol felbukkanó gyökérsarjait kiirtsuk. Utóbbi elég durva meló, mert amennyire lehet, ki kell ásni a gyökérsarjakat, majd letépni a vízszintesen futó gyökérről. De muszáj megtenni, mert szétnyomják a meglévő növényeket. 

A kertünk keleti tájolású, hátul a szomszéd kert végében egy nagy kétemeletes épület fut, elöl a mi házunk van, azaz a terület háromnegyede inkább félárnyékosnak minősül, hiszen napi 6 óránál kevesebb napsütést kap. Egy bizonyos rész kora reggeltől délután 5-ig napsütéses, oda fogom ültetni a fényigényes bokrokat.

Az áfonyával kapcsolatban olvastam azt a javaslatot, hogy nagyon savanyú talajt igényel, amit viszont a többi növény nem feltétlenül szeret, illetve sekély a gyökere, így az áfonyát érdemes dézsába ültetni. Már tudom is a helyét! A többinél elegendő a rendszeres tápanyagutánpótlás komposzttal, amely a talajba dolgozva lazítja annak szerkezetét is. 

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
19
júl/2019

21 tipp, hogyan barkácsolj árnyékolót erkélyre, teraszra vagy kertbe

Támad a kánikula, és a lakás vagy átmelegedése ellen az a legjobb védekezés, ha még azelőtt blokkolod a napsugarakat, hogy eljutnának a falfelületig vagy az ablaküvegig. Ezzel  akár 65 százalékkal is csökkentheted a fal mögötti helyiség felmelegedését. De a kerti pihenéshez is létszükséglet az árnyék. 

árnyékolás PET-palack napvitorla pergola otthon kert

Erre az akciósan vásárolt napvitorla mellett számos régi holmi is alkalmas, amelyeket akár egyetlen nap alatt is összeszerelhetsz, elkészíthetsz. Mutatok pár újrahasznosításos ötletet, és a végére betettem egy olyan frappáns tippet, hogy a homlokodra fogsz csapni, hogy ez eddig nem jutott eszedbe!

1. Kell hozzá 5 darab lomtalanítás során szerzett öreg ajtó, és hozzájuk pár erős zsanér, méghozzá a diópánt fajta, amit emeléssel szét lehet szedni. Az ajtók kitört üvegezését itt a fotón deszkákkal pótolták, de nádszövettel vagy bambuszrolóval szebben is meg lehet oldani. A fafelületet érdemes időjárásálló páccal lekezelni. Aztán már csak odaállítod a teraszra, és élvezheted az árnyékot és a privátszférát. Ősszel meg szétszeded és mehet a sufniba következő nyárig.

árnyékolás PET-palack napvitorla pergola otthon kert

Brenda Tomzen

2. Egy erős keretre drótokat feszítesz ki, majd azokról PET-palackokat lógatsz le. A képen látható kocsibeállót Garth Britzman amerikai építészhallgató tervezte. Az 1500 palackba színes folyadékot töltött, ennek köszönhető a lombkoronát idéző színhatás. A felfüggesztő madzagok eltérő hosszúságúak, amitől hullámzó lett az árnyékoló "mennyezete". A kép alatti linkre kattitva további fotókat találsz a projektről.

árnyékolás PET-palack napvitorla pergola otthon kert

Behance

3. Manapság egy lakásfelújítás azt jelenti, hogy a régi fűtéscsöveket ki kell dobni, mert már nem szabványosak az újakkal. Így volt ez nálunk is. Ezen a képen az elvadult szőlőtől nem nagyon látszik, de a lugas tartószerkezete is ilyenből készült. Ami a metszést illeti, úgy érzem, augusztus végéig várhat, annyira kellemes a szőlő alatti hűvösben pihengetni. A vadszőlő is gyakorlatilag egy szezon alatt képes befutni a 4-5 méteres szerkezetet.

árnyékolás PET-palack napvitorla pergola otthon kert

HKZs

4. Ez az üres falszakasz adta magát ahhoz, hogy egy félpergola rákerüljön. Az egyszerű faszerkezetet PVC hullámlemezzel borították felül, oldalt sötétítő függönyöket kapott. Érdemes LED-fényforrásokat kitenni, mert ennyi hagyományos izzó túl sok hőt bocsátanak ki magából.

árnyékolás PET-palack napvitorla pergola otthon kert

TheCreatedHome

5. Gázszerelésből megmaradt rézcsövekből és nyári vásáron beszerzett függönyökből készült ez az árnyékoló pavilon a teraszra. Az oldalon lévő függöny nappal felhajtható a tetejére, aztán este vissza.

árnyékolás PET-palack napvitorla pergola otthon kert

HomemadeByCarmona

6. Két épület között erős (kerítésfeszítő) fémhuzalra felszerelt textilcsíkok vetnek árnyékot az udvarra. Ilyen csíkokat akciósan vásárolt napvitorlából is szabhatsz, a felfüggesztéshez használj vékony pvc-csöveket és szemescsavarokat. Viharban vissza lehet húzni, hogy ne tépje le a szél.

árnyékolás PET-palack napvitorla pergola otthon kert

TheSpruce

7. Árnyékolás 21. századi Toldi Miklósoknak: egy négyméteres impregnált faoszlopot a válladon hazaviszel, néhány baltasuhintással beleütöd a földbe, majd a tetejére beversz egy százas szeget: erre akasztod a barkácsboltban kapható, ringlikkel felszerelt UV-álló napvitorlát. Az oszlopot kétfelé feszítéssel rögzíted. 

árnyékolás PET-palack napvitorla pergola otthon kert

8. Horganyzott fémcsövekből készült a mellékelt váz, amelyre szintén fel tudsz dobni egy napvitorlát, és az a jó benne, hogy ha vihar közeleg, egy mozdulattal lekapod a ponyvát, nehogy letépje a szél. Ez a váz évekig jó szolgálatot tesz, rögzíthetsz rá nádszövetet vagy bambuszrolót, illetve régi sötétítő- és tüllfüggönyöket is.

árnyékolás PET-palack napvitorla pergola otthon kert

9. Itt látható erkélyre szerelt változata:

árnyékolás PET-palack napvitorla pergola otthon kert

SimplifiedBuilding

10. Az árnyékoló ponyvát függőlegesen is rögzítheted a földbe szúrt fémoszlopokra, akkor kevesebb eszköz kell:

árnyékolás PET-palack napvitorla pergola otthon kert

SimplifiedBuilding

11. Egészen komoly szerkezeteket is lehet fémcsövekből építeni, és ha valami klassz festékkel szépen átkened, senki nem fogja megmondani, hogy nem valami drága webshopban rendelted.

árnyékolás PET-palack napvitorla pergola otthon kert

HomeBNC

12. Télen is használható a PVC-csövekből készült pergola, amelyre polikarbonát lemez kerül: ez is UV-álló, tehát jó pár évig nem teszi tönkre a napsütés, és a cellás szerkezet segít a hőmérsékletátadás csökkentésében télen is, nyáron is. A tető és az oldalfal közötti résnek köszönhetően nem reked meg benne a levegő.

árnyékolás PET-palack napvitorla pergola otthon kert

SimplifiedBuilding

13. A PVC-csöveket kábelkötegelővel is összefogathatod, aztán a párod által varrt árnyékoló függönyt csak fel kell tenni. 

árnyékolás PET-palack napvitorla pergola otthon kert

HomeBNC

14. Lakberendezési áruházakban kapható kültéri roló, amellyel tökéletesen le tudod árnyékolni az ablakot. Persze legegyszerűbb földszinten felszerelni, magasabb épület esetén ne kísérletezz a kültéri falfúrással!

árnyékolás PET-palack napvitorla pergola otthon kert

SainsPonsel

15. Hasonló a teraszon is jó szolgálatot tesz, és például egy ács ismerősöm a tetőcserepek alá terített szürke alátétfólia maradékát használta fel ilyenhez:

árnyékolás PET-palack napvitorla pergola otthon kert

16. Kell hozzá jó pár fa tetőléc, stafni és facsavar, de a végeredmény ilyen elegáns szerkezet lesz, amelyet használhatsz napvitorlával vagy anélkül. A lécekre akaszthatsz kaspókat vagy ámpolnákat is, amelyekbe az erős napfényt kedvelő fűszernövényeket ültethetsz.

árnyékolás PET-palack napvitorla pergola otthon kert

SimplifiedBuilding

17. Két felfordított virágcserép tartja lábazatként a farudakat, amelyekre a mintás textilt rögzítették. Kedves részlet, hogy a székpárna is ugyanebből az anyagból készült. 

árnyékolás PET-palack napvitorla pergola otthon kert

Decoist

18. Ultraegyszerű módja a napvitorla kifeszítésének. A rudakra rátekert feszítőzsinórral magasabban rögzítheted a napvitorla sarkát, mintha rúd nélkül csak úgy meghúztad volna. Mondjuk én vennék két malterosvödröt, megtölteném fagyálló csemperagasztóval, és abba szúrnám bele a faoszlopokat, aztán a vödröket beásnám a földbe vagy eltakarnám valamilyen textillel.

árnyékolás PET-palack napvitorla pergola otthon kert

Decoist

19. Ezeket a rudakat újrahasznosított tejeskannákba állították, amelyeket földdel töltöttek meg, és növénnyel ültettek be. A stabilizáláshoz sátorcöveket használhatsz.

árnyékolás PET-palack napvitorla pergola otthon kert

Decoist

20. A falból derékszögben kinyúló függönyrudakra felülről nádszövetet, oldalról régi függönyt akasztasz, és ezzel kellemes árnyékos kiülő helyet készítettél a gyerekeknek a nyárra feladott kötelező olvasmányokhoz.

árnyékolás PET-palack napvitorla pergola otthon kert

Decoist

21. Ha kinőtték/megunták a gyerekek a trambulint, fordítsd meg, és máris kész a kerti pergola. Úgyis annyit fizettél érte, muszáj újrahasznosítani.

árnyékolás PET-palack napvitorla pergola otthon kert

Pinterest

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
04
máj/2019

Meghálálják a kerti növényeid, ha emelt ágyást barkácsolsz nekik

Arasznyi már a paprikapalánta az ablakpárkányon? Alig várod, hogy kiültethesd a tejfölöspohárban nevelgetett növénykéidet? Sóvárogva gondolsz az első fejessalátás tojásos nokedlire? 

Kell hozzá egy kis fűrészelés-csavarozás, de ha emelt ágyást készítesz, a virágaid és a konyhakerti zöldségeid sokkal szebbek lesznek, ráadásul könnyebb is gondozni őket.

emelt ágyás barkácsolás kert otthon raklap újrahasznosítás

TLCgarden

Az emelt ágyás földje kevésbé gyomosodik, jobban megőrzi a Nap melegét, és kevesebb benne a csiga. Emellett nem tömörödik betonkeménységűvé, hiszen nem taposod. A laza szerkezetű talaj jobban levezeti a vizet a növények gyökeréhez, és benne fejlettebb talajélet tud kialakulni (giliszták, mikroorganizmusok), ami hasznos a növények számára. Minél erősebb a növény gyökere, annál életképesebb lesz, intenzívebben virágzik, többet terem. Lejtős területen azért ajánlott keretes ágyásokat kialakítani, mert így nem mossák el a termőtalajt a nagyobb záporok. 

emelt ágyás barkácsolás kert otthon raklap újrahasznosítás

Lehet használt raklapból is az ágyásszegély, csak akkor ide kattintva olvasd el, mire kell ügyelni a raklapvásárlásnál Savvygardening

Az emelt ágyás a kertésznek is hasznos, hiszen kevesebbet kell hajolgatni. Így ez a fajta kertészkedés a derékfájósoknak ideális, függetlenül attól, hány évesek. Még egy kis kapával is  könnyebb a laza, emelt talajon dolgozni, nem erőlteti meg magát az ember. Ha stabil az ágyás szegélye (erre megépítésekor érdemes ügyelni), lehetőséget nyújt a kertész számára, hogy leüljön rá, onnan pedig még kényelmesebb gyomlálni, egyelni a palántákat.

Az emelt ágyás nem ugyanaz, mint a lábazatra tett ágyás. Utóbbi inkább afféle ültetőtálca, amelynek van alja, és ezáltal fizikailag el van választva a kerti talajtól. Ezzel szemben az emelt ágyásnak nincs alja, tehát a növények gyökérzete szabadon terjeszkedhet lefelé, ami segíti a tápanyagok és nedvesség felvételét, illetve stabilabb tartása lesz a növénynek.

emelt ágyás barkácsolás kert otthon raklap újrahasznosítás

A lábon álló ágyásdoboz inkább
sekély gyökerú virágoknak való Hip2Save

Az emelt ágyást szegélyező kerethez érdemes olyan faanyagot választani, amit nem kezeltek gombaölő vagy más vegyszerrel, mert ez locsoláskor beszivároghat a talajba, és onnan felszívják a növények. Kapható előre elkészített fakeret is az interneten. A tervezett ágyás oldalai mentén leszúrt karók közé kosárfonásos technikával vesszőket és ágakat lehet rögzíteni, ez is alkalmas keretezéshez. Az ágyás sarkaiban hosszú 5x5-ös stafnik legyenek: lefelé rögzítőkaróként szolgálnak, felfelé nyúlva pedig csirkehálót keríthetsz köréjük, hogy a szomszéd macskája (nyula, csirkéje) ne másszon az ágyásba.

emelt ágyás barkácsolás kert otthon raklap újrahasznosítás

ThriftDiving

Az ágyások között hagyj rendes ösvénynek helyet, legalább olyan széleset, hogy fűnyíróval végig lehessen menni rajta, de még szerencsésebb, ha talicskával is. Még jobb, ha az ösvényeket vastagon leteríted mulccsal (fenyőkéreggel vagy szénával), hiszen ezzel csökkented annak veszélyét, hogy felüsse fejét a gyom bennük, és onnan átterjedjen az ágyásokra.

Az ágyás szélessége csak annyi legyen, hogy kezeddel mindkét oldalról beérj a közepéig, ne kelljen belépni az ágyásba. Ha téglalap alakú ágyásokat tervezel, úgy tájold őket, hogy a hosszú oldaluk nézzen dél felé. Így az ágyásban minden növény egyenlő mennyiségű fényben részesül. Ha csak úgy tudod kialakítani az ágyást, hogy valamelyik rövidebbik oldala nézzen dél felé, úgy válogasd meg a beültetett növényeket, hogy a legalacsonyabbak legyenek a déli oldalon, ne árnyékolják egymást a növények.

Ha olyan helyen tervezel emelt ágyást, ahol korábban nem volt veteményes vagy virágágyás, először alaposan fel kell ásni a talajt. Ásás közben halmozd fel oldalt a földet, és szedd ki belőle a köveket. Vizsgáld meg az ágyás alját, nehogy mélyen futó gyomnövény gyökerek maradjanak benne. Ha szomszédos fa vagy bokor gyökere lehet az, próbáld meg úgy irányítani, hogy kanyarodjon kifelé az ágyásból. 

emelt ágyás barkácsolás kert otthon raklap újrahasznosítás

Itt látszik, hogy érdemes valamilyen nem rozsdásodó fémhálót leteríteni alulra, hogy a vakond ne tudjon feljönni 

Amennyiben a kertben gyakori a vakond, érdemes vakondhálót leteríteni az ágyásgödör aljára úgy, hogy szélei legalább 10 centiméter magasan kiérjenek a felszínre, majd a keret belsejéhez lehet szögelni. Ha az ágyásban gyökérzöldséget (burgonyát, répát) akarsz termelni, akkor mélyebbre kell ásni a gödröt, és mélyebben kell kiteríteni a vakondhálót. Ezután a kiásott földet keverd össze fele-fele arányban komposzttal vagy friss földdel, szórd vissza az ágyásgödörbe, és simítsd el vízszintesre a tetejét. Ha pangó vizes a talaj, az ágyásgödör aljára egy kavicsréteget is teríts, hogy az elvezesse a felesleges vizet.

Az ágyásszegély széléről közép felé döntve sátorrúd-szerűen bab vagy paradicsom futtatásához is leszúrhatsz vékony karókat vagy bambuszrudakat. Egyenlő hosszúságú PVC-csöveket is leszúrhatsz, az ágyás fölött íveket kialakítva, amelyekre fóliát terítesz: máris kész a mini üvegház a primőröknek. Ezzel a termesztési időt is meghosszabbítod, hiszen késő őszig használhatod az ágyást.

emelt ágyás barkácsolás kert otthon raklap újrahasznosítás

Agnetwest

Rendszeresen gondoskodj a talajjavításról, akár komposzttal, akár speciális tápszerekkel az ültetett növények dúsabb fejlődése érdekében. A locsolást óvatosan végezd, főleg a növények tövét locsold, nehogy egy erősebb vízsugár kimossa a keretből az értékes földet. Ne felejts el jelölőket tenni az elvetett magok és palánták mellé, hogy tudd, melyikből milyen növény várható.

emelt ágyás barkácsolás kert otthon raklap újrahasznosítás


0
Tovább
27
ápr/2019

FELÉR A NYÁRI TÁBORRAL EGY TOPIÁRIUM

Már azon rágódsz, hogy a gyerek mit fog csinálni a nyári szünetben? Hova menjen táborba, az mennyibe fog kerülni, lesz-e eleget szabad levegőn? Egy házi készítésű topiárium segít megoldani a gondod. Egy ilyen projekttel a vidéki nagymamánál töltött hetek is maradandó élménnyé válnak.

Topiaryart

Topiáriumnak nevezik a formára hajlított drótvázba ültetett sövénynövényt, amelyet szépen alakra lehet nyírogatni menet közben. De ne csak évekig növő örökzöldekben gondolkodj: a topikádra futtathatsz egynyári növényeket is, és ugyanúgy gondozhatod, mint az örökzöldet. Sőt, amíg belül megnő az örökzöld, addig kívülről jöhetnek az egynyáriak. Többféle növényt is ültethetsz, hogy színes legyen a növényszobrod. Kiegészítheted szemekkel, csőrrel, karmokkal, ami kell az állatszoborhoz. Persze nem csak állat alakú lehet a topiárium, de ezek sokkal viccesebbek, mint mondjuk egy kubus vagy egy piramis.

A tervezést teljes mértékben a gyerekre hagyhatod. Először fotózza le a kert kiszemelt részét, majd paintben vagy photoshopban alakítson egy állatképet kontúrozott alakká, és illessze a kertet ábrázoló fotóra. 
Életnagyságú elefántok a kertben? Megoldható!

Wikipedia

Vagy legyen disznó?

Wikipedia

Vagy nyulak?

A drótvázat bármilyen maradék drótból és csirkehálóból elkészítheted. A gyerek is segíthet, de feltétlenül vegyetek fel védőfelszerelést, vastag munkáskesztyűt, védőszemüveget (a lecsípett drótvégek tudnak pattogni). 

Kialakíthatod a növényszobor vázát vesszőkből is, ebben az a jó, hogy idővel lebomlanak, és megmarad az örökzöld növény, a kívánt formára igazítva. 


Topiaryart

A topiáriumhoz viszonylag kisebb levelű növényre van szükség, hogy ne legyen túl borzas a formája, és jobban kiadja a kívánt alakot. Évelőből ilyen a boróka, korallberkenye, babérmeggy, tiszafa, hamisciprus, ezüstfa, fagyal, kecskerágó, tűztövis.

Blackbarnfarm

Egynyáriból jöhet a kúszóeper, a serleglonc, kerti hajnalka, tűzbab, sarkantyúka. Ezek ráadásul virágzanak is, tehát csodálatos látványt fog nyújtani a topikád nyár közepére.

A növényeket érdemes hetente kétszer öntözni a gyorsabb fejlődés érdekében. A metszőolló legyen éles, hogy tökéletesen vágjon, és ne roncsolja a növény szárát, mert az utat nyithat a betegségeknek. 

A gyorsan növő örökzöldek évente 60-80 centit is nőhetnek, de ehhez sok locsolás és rendszeres tápozás kell. Sőt, már az ültetésnél érdemes megadni a módját: legalább 60x60x60-as ültetőgödröt áss, béleld ki komposztkeverékes földdel, hogy a cserje jó sok tápanyaggal indíthassa a meggyökerezést.

Wikipedia

A topiárium szó a latin topiariusból származik, ami tájépítészt jelent, a topia, azaz helyek alkotóját. A topia viszont görög szó, amikor a rómaiak átvették, még a fiktív tájképeket ábrázoló beltéri freskókat nevezték így. Később a római villák átriumában kaptak helyet a formára nyírt cserjék, amelyek miniatűr tájat (topos) idéztek a városba. 

Ismert volt a faalakítás Japánban és Kínában is. Európában a reneszánsz idején éledt újjá, még rozmaringbokrot is nyírtak formára. A 18. században lehanyatlott a divatja, hogy aztán a 19. század közepétől újra felíveljen, és népszerűsége máig töretlen. Angliában cserepes topiárium is kapható, akár webshopból is, a drótvázak készítése és forgalmazása a helybelieknek ad munkát, nem kínai importáru.

Topiaryart

Az Ausztráliához tartozó Tasmánia szigetén Railton a Town of Topiary, azaz a topiárium városa (képeket ide kattintva találsz).

A 900 fős településen nagyon komolyan veszik a cserjenyírást, majdnem minden kertben áll egy topiárium, de a városka nevét is így alakították ki. 



Ennél sokkal közelebb, a belgiumi Durbuyben 10 ezer négyzetméteren 250 növényszobor látható. 



Pár évvel ezelőtt egy hullámos formájú bokorkígyósárkányt láttam valahol a 70-es út mentén, talán a lepsényi óvoda mellett. Ha valaki tud róla fényképet küldeni, szívesen beteszem utólag az összeállításba.


0
Tovább
15
ápr/2019

Tűzfalon is lehet közösségi kertet csinálni

Újrahasznosított állványzat és raklapok -- nagyjából ez az alapja annak a tervnek, amely a napfényes tájolású tűzfalakon alakítana ki közösségi kerteket. Ennek több előnye is van a jelenlegi, városi foghíjas telkeken működtetett közösségi kertekkel szemben (nem lebecsülve azok jelentőségét!). 

városi kert urbanisztika közösségi kert vertikális kert raklap újrahasznosítás

Az állványzaton kialakított emeletes kert terveit a GreenBelly projekt dolgozta ki, amely az egyik közösségi adománygyűjtő oldalara tette fel a tervét. A lényege a modulrendszer: az emeletes kert egységes dobozokból áll, amelyek darabonként egy emelt ágyást, két aeropóniás termesztőoszlopot és négy  akvapóniás polcot foglal magában, kiegészítve egy napelemmel (pl. a világítás vagy a vízellátás energiaigényének fedezéséhez).

városi kert urbanisztika közösségi kert vertikális kert raklap újrahasznosítás

Az egymással összekötött akvapóniás polcok azt jelentik, hogy a lehulló csapadék a felsőbb szintekről a gravitáció segítségével jut az alsóbb szintek ágyásaiba, illetve a csepegtető vízellátó rendszerbe.

városi kert urbanisztika közösségi kert vertikális kert raklap újrahasznosítás

Az emeletes kert csak pár négyzetméter alapterületet foglal, kevesebbet, mint egy hagyományos kert. Összességében viszont akár ugyanakkora zöldfelületet is adhat, pláne, ha 5-6 szintes. Ideális megoldás, ha muszáj megtartani a telket parkolási célra, mert nincs elég parkolóhely a környéken. Az állványzaton lévő ágyásokban tiszta, jó minőségű föld van, nem pedig szennyezett talaj. Az ágyások több napfényhez és levegőhöz juthatnak, mint a vízszintes elhelyezésűek, vagyis az emeleteken egészségesebb, erősebb, dúsabb növényzetet lehet nevelni. Az emeletes kert hőszigetelő hatású a mögötte lévő tűzfalra, azaz nyáron nem engedi azt átmelegedni. Továbbá csökkenti a zajártalmat és a légszennyezést is. Az emeletes kert a könnyűszerkezetnek köszönhetően gyorsan összeszerelhető és beüzemelhető.

városi kert urbanisztika közösségi kert vertikális kert raklap újrahasznosítás

A legfelső szinten méhkaptárokat lehet felállítani, amelyek segítik a növények beporzását, a legalsú szinten kaphat helyet a komposztáló részleg, egy értékesítő stand vagy akár egy látványkonyha is. Egy hatszintes, 35 négyzetméter alapterületű emeletes kert 162 négyzetméter zöld területet jelent. Ezen éves szinten akár 6400 kilogramm bio minőségű zöldség és gyümölcs is termeszthető, amelyet vagy elfogyaszt a termesztő- és lakóközösség, vagy értékesítenek.

városi kert urbanisztika közösségi kert vertikális kert raklap újrahasznosítás

Az emeletes kert üzemeltethető a mai közösségi kertek rendszerében, azaz az ágyások bérelhetők. De lehet iskolai tankertet is kialakítani belőle, vagy olyan élelmiszerforrást, amely a közeli éttermet vagy zöldségest látja el. Lehet jótékonysági kert is, a vonzáskörzetében élő hajléktalanok megsegítésére. És végül lehet vállalati kert, amelyet például egy nagyobb cég alkalmazottai gondoznak csapatépítő tréning keretében. A fenntartási módozatok éppoly színesek lehetnek, mint a megtermelt zöldségek. 

városi kert urbanisztika közösségi kert vertikális kert raklap újrahasznosítás

A GreenBelly tervezői el tudják képzelni, hogy nagyobb intézmények (kórházak, iskolák, gyárak, bevásárlóközpontok) tűzfalait is emeletes kertekkel borítsák, amelyek tavasztól őszig zöldítenék a környezetet, egyúttal segítenék a városi állatfajok (különösen a madarak) életét. Az is elképzelhető, hogy az emeletes kertet télre plexipanelekkel fedjék be, vagyis télikertként funkcionáljon tavaszig. Csak egy jó nagy tűzfal kell hozzá.

városi kert urbanisztika közösségi kert vertikális kert raklap újrahasznosítás


0
Tovább
12
márc/2019

Tegyél magadnak egy szívességet, és engedd el a gyepet

Őszintén: mikor volt utoljára olyan, hogy csak úgy pihenni mentél ki a kertbe? Vagy te is azok közé tartozol, akik számára tavasztól őszig egy végtelen robotolás a pázsit fenntartása? Egyfolytában locsolsz, füvet nyírsz, gyeptrágyázol, gyomirtózol, szellőztetsz, mégis, a patakpart is szebb, mint a te kerted? Akkor ideje elgondolkodnod valami alternatíván. 

A gyep sokak számára észszerűtlen választás: mind pénzben, mind időben, mind fáradságban sokba kerül a fenntartása. Lehet, hogy a természet ellen akarunk dolgozni, mert a kertünk talaj- és fényviszonyai nem is alkalmasak a füvesítéshez.

Arról nem is beszélve, hogy a leggyakrabban használt gyomirtószerek közül sok veszélyes mind az ember, mind a házikedvencek egészségére: lehet köztük rákkeltő, magzati fejlődési rendellenességet okozó, vese- és májkárosító, esetleg idegméreg hatóanyag.

A vegyszerek továbbá tönkretehetik az ivóvízbázisul szolgáló talajvizet, megmérgezik a vízi élővilágot, de a méhek és madarak tömeges pusztulásáért is felelőssé tehetők. Most komolyan: megér ekkora kockázatot és pénzkidobást az egész?

Gyep nélkül a kert locsolásigénye akár a negyedére is csökkenhet. A monokultúra (egyféle növény) felszámolása után a bővülő fauna olyan állatokat fog bevonzani, amiket évek óta nem láttál: csodálatos pillangókat, denevéreket, gyíkokat, sünöket, madarakat. 

A gyep elengedése azzal kezdődik, hogy leülsz egy üres papírlappal és egy ceruzával, és felrajzolod rá a kerted alaprajzát. Tüntesd fel a Nap járását, a beeső fény mennyiségét az egyes területeken, az észlelt talajtípusokat (emitt inkább meszes, amott köves), azokat a kerti elemeket, amelyeket meg szeretnél tartani: sufni, gyümölcsfa, terasz, sövény stb.

Gondold végig, mire szeretnéd használni a kertedet! Söröznél és grilleznél a barátokkal? Felfújható medencének kell egy sima terület? Labdáznál a kicsikkel? Jobban örülnél egy pingpongasztalnak? Emelt ágyásban olyan zöldségeket termesztenél, amelyeket nem vagy aranyáron lehet kapni a piacon? Különleges virágoknak szeretnék egy nyárra nyitható télikertet?

Máris tudni fogod, hogy a rendelkezésre álló négyzetmétereket hogyan oszd fel. Az egyes tevékenységek eltérő talajt és fényviszonyokat igényelnek: a medence kerüljön a legnaposabb helyre, míg a salátaágyás mehet egy félárnyékos területre, hogy ne váljon rágóssá a levele. A pingpongasztal ne álljon kelet-nyugati irányba, hogy ne süssön a szemedbe játék közben a Nap, és az asztal alatt és környékén sima burkolat szükséges, nehogy megbotoljatok. A nyári konyhát vagy grillezőt a házhoz közel praktikus kialakítani (ne kelljen kilométereket futkosni, csak mert bent maradt a házban a grillfűszer), míg a pihenősarkot inkább a kert legtávolabbi zugában. 

Gondold végig, hogy a különféle területegységekhez és tevékenységekhez milyen építő- és burkolóanyagokra lesz szükséged. Mit lehet újrahasznosítani a meglévő dolgokból? Öreg ablakokból és ajtókból lehet kerti paraván vagy télikert, erről ide kattintva olvashatsz. A bontott téglából szép kerti ösvény készülhet, kattints ide további ötletekért. Kellhet még homok, deszka, virágföld az emelt ágyáshoz. Azok a dolgok, amik sok locsolást igényelnek, kerüljenek a kerti csap környékére.

És milyen növényeket vásárolj? Ehhez a funkció mellett a talaj szolgál útmutatóul. Ültethetsz a szomszédok belátását gátoló bambuszt a kerítés mellé, rózsákat a kert napos és meszes talajú részén, a trambulin alá árnyékkedvelő örökzöld madárbirset vagy meténget, a magas talajvizes területekre pedig hortenziát, fűzfát, bodzát és homoktövist. A talajtakaró növények közül van évelő lágyszárú vagy fásszárú cserje, egyik faj a napfényes részt kedveli a másik az árnyékosat, az egyik sokat virágzik, más pedig örökzöld. A talajtakarók lényege, hogy elterülnek, beszövik a talajt (rézsűk megkötésére is alkalmasak), illetve elnyomják maguk alatt a gyomokat. 

Talán már csak egy zsebkendőnyi terület maradt a régi gyepből. Ha szeretnéd zöldfelületként megőrizni, terítsd le jó minőségű műfű szőnyeggel. Hidd el, magadnak és a környezetnek is ezzel teszel a legjobbat. 

Az átalakítás nagy munka, de csak egyszer kell megcsinálni. Szemben a folyamatos gondozást igénylő pázsittal, a fent részletezett kert alig igényel fenntartást. A munkából hazaérve nem izzasztó tennivalók várnak, hanem végre kinyithatod azt a régi nyugágyat, és kifeküdhetsz az árnyékba szundítani egyet. Jó pihenést!


0
Tovább
07
márc/2019

Egyedi nőnapi ajándék az asztali mini Zen-kert

A cserepes tulipán vagy jácint pár nap alatt elvirágzik, és mivel utána elfelejtjük időben kiültetni a kertbe, valószínűleg a hagymája is tönkremegy. Ha viszont idén újítasz, és egy saját készítésű asztali Zen-kertet, mini kareszanszuit adsz ajándékba, az sokáig díszítheti szíved hölgyének asztalát.

zen kert sziklakert japán kert mini kert

A mini Zen kertben nem lehet végigsétálni, ám a kertecske mindennapos rendezgetése pár perces kikapcsolódásra ad lehetőséget, amelynek során -- ha testben nem is -- lélekben félrevonulhatunk. Ezzel szusszanásnyi időt nyerünk a napi stresszből. Arrébb tesszük a tenkejbucut, megigazítjuk az isit, újrarendezzük a karetakit. Jobb, mint egy marék nyugibogyó.

zen kert sziklakert japán kert mini kert

TheGardenGlove

A bő ezer éve gyakorolt japán kertrendezési művészet célja, hogy megzabolázza a természeti elemeket, és fókuszt adjon a tájnak. A Zen kert kialakításának hat esztétikai szabálya van, amelyek révén kiaknázható a természet szépsége és ereje, annak érdekében, hogy aki végigsétál egy Zen kertben, az megfeledkezzen a hektikus külvilágról. Ezek a fukinszei (aszimmetrikusság vagy szabálytalanság), a kanszo (egyszerűség), a koko (alapvetőség), a jugen (bájosság), dacuzoku (konvencióktól mentes, szabad), szeidzsaku (nyugalom, csend).

zen kert sziklakert japán kert mini kert

RunnerDuck

Hozzávalók az asztali Zen kerthez : 1 tál vagy mély tálca, akvarisztikai homok (barkácsáruházbó), üveg- és kőkavicsok, esetleg mini pozsgásnövény vagy kaktusz, gyerek kertiszerszámkészlet (kislapát, gereblye) vagy egy nagyfogú villa, esetleg kis mécses. Az alkotóelemek színvilága legyen minél visszafogottabb.

zen kert sziklakert japán kert mini kert

TheMerryThought

A tálba terített homokra néhány csepp illóolajat is cseppenthetsz az aromaterápiás hatás érdekében. Utána már csak el kell rendezned a kavicsokat, a növénykéket és az egyéb elemeket, és a szabado maradó homok felületét elsimítani, villával mintákat húzni bele. Az örvénymintákat egy ceruzával lehet a legszebben kialakítani. Mindennap variálhatod az elrendezést és a homokmintákat. 

zen kert sziklakert japán kert mini kert

CircleOfWealth

A Zen kert elemei
isi = kő
Alapelem, a hegyeket jelképezi, egyúttal Buddha alakját, illetve az erő és hatalom megtestesítője. A kert bejáratához téve üdvözlőelem. A Zen kert homokjában szigeteket vagy állatokat is jelképezhet (a teknős a hosszú életet). 
mizu = víz
A nagy kertekben ezt a források, csermelyek és vízesések jelenítik meg. Asztali zen kertben egy kis tálkába tehetsz vizet, amelyet naponta cserélj frissre. A víz a megtisztulásra utal. A csepegő víz az idő múlására emlékeztet. A hullámos formában elsimított homok is a vizet jelképezi.
sokobucu = növény
Már a kiválasztása is gondoskodásra utal. Válassz egy apró pozsgafát, kövirózsát, kaktuszt, varjúhájat, tillandsiát (légnövény). Ügyelj arra, hogy ezek a saját kis cserepükben legyenek, ne a Zen kert homokjában. Így könnyebb őket kivenni az alkalmankénti locsoláshoz és tápanyag utánpótláshoz.
tenkeibucu = díszítés
Ide tartozik például a lámpás (a megvilágosodás szimbóluma), esetleg egy Buddhaszobrocska vagy sztúpa.
sakkei = kapu
Jelentése: minden mindennel kapcsolatos, a kapu lezárja az egyik teret és megnyitja a másikat. 
hasi = híd
Az ember utazását szimbolizálja a létezés stációi között. A harmónia pillanata és elismerése.
karetaki = száraz vízesés
Nagyobb és kisebb kövekből, kavicsokból elrendezhetünk egy vízesésre emlékeztető alakzatot.

zen kert sziklakert japán kert mini kert

Pixabay


TIPP: Ha a kertedben, teraszodon vagy erkélyeden szeretnél nagyobb Zen kertet kialakítani, akkor homok helyett használj aprószemű kavicsot (4-8 mm-es gyöngykavicsot), zúzottkövet, lávamulcsot, bazaltzúzalékot. Ezt nem fújja el a szél, és gereblyével rendben lehet tartani. 

zen kert sziklakert japán kert mini kert

Zenseekers


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum