Akár a gyerekeknek is kiadható hétvégi feladatként a naptérkép-készítés, amellyel tengernyi vizet, energiát, erőfeszítést, pénzt és bosszúságot takaríthatsz meg magadnak egész nyáron.

naptérkép kert otthon nyár napsütés

Pexels

Lényege, hogy a kert egy kiválasztott pontjából legalább kétóránként fotót kell készíteni a kertről. Így kiderül, hogy nyáron merre jár a Nap. Ez ugyanis befolyásolja, hogy a kert egyes részeibe mit ültess, mit csinálj stb.
 

naptérkép kert otthon nyár napsütés

Russell McLendon

Amikor megvan a sok fotó, egy képszerkesztő programban egymásra montírozod őket úgy, hogy mindegyik képet kb. 30 százalékosra legyengítesz, átlátszóvá teszed (opacity/transparency). Esetleg még ráerősíthetsz a kontrasztra, hogy a napsütötte és árnyékos részek jól látszódjanak. Az egymásra másolt képekből pedig szépen kirajzolódik, hogy melyik rész a kertben a legnaposabb és a legárnyékosabb rész. 

naptérkép kert otthon nyár napsütés

Ahol túl sok a napsütés, ott esetleg ki fog égni a gyep, tehát inkább mediterrán kőburkolatos kiülős részt vagy a medencét érdemes oda telepíteni, esetleg szolárrendszert vagy gyümölcsfát, veteményest. Az erősen árnyékos részeket sem érdemes füvesíteni, mert csak bemohásodnak, ehelyett talajtakaró növényekben gondolkozhatsz. Illetve tehetsz oda nyugágyat vagy gyerekeknek homokozót is, ahol a legnagyobb kánikulában is hűvösben és árnyékban játszhatnak.

A naptérkép elkészítésének részletes leírását Russell McLendon készítette az mnn.com számára. Így néz ki az ő kertjének kompozit képe:

naptérkép kert otthon nyár napsütés

Hiver't-Klokner Zsuzsanna