Alig bontották ki a leveleiket a rózsák a kertünkben, máris megjelentek rajtuk a levéltetvek. Először csak a sok hangya tűnt fel, aztán ahogy felhajtottam a leveleket, megláttam a fonákjukon a zöld és barna tetveket. (A hangyák szeretik a tetvek által kibocsátott mézgát, tehát ahol hangyát látsz szaladgálni a növényen, ott levéltetvek is lesznek.) 

Ilyenkor permetezni kellene, ám épp most van a virágzási szezon, márpedig a "bolti" permetszerektől elpusztulnak a beporzó rovarok, köztük a méhek. Most tehát csakis olyan szerrel szabad permetezni, ami nem vagy kevésbé ártalmas a jótékony rovarokra, ellenben hatásos a kártékonyak ellen. Ja, és a bepermetezett növény is maradjon életben... 

Ezért a kész oldattal először csak néhány levelet vagy egy kis ágat fújj be, és 48 óra múlva ellenőrizd, hogy rendben van-e. Ha igen, akkor az a permet biztonsággal használható a továbbiakban. Figyelem: a permeteket 30 Celsius-foknál magasabb hőmérséklet és/vagy tűző napsütés esetén ne használd, mert megéghet tőlük a növény. Permetezni kora reggel érdemes, még mielőtt kirajzanak a méhek. Ágról-ágra haladva permetezz, a levelek mindkét oldalát fújd be, és ügyelj arra, hogy a virágokra ne kerüljön permetszer. 

kert ecet növényvédelem permetszer

Pexels

1. Házilagos fehér olaj permetszer
Egy zárható edénybe (például befőttesüvegbe) önts 1 rész mosogatószert és 4 rész étolajat. Ezt rázd össze, fehér színű emulziót kapsz. Ebből 1 evőkanálnyit adj 1 liter vízhez, töltsd permetezőflakonba, jól rázd fel, és irány a kert. Az olajos permet beborítja a tetveket, és megfulladnak tőle.

2. Fokhagymás permetszer
Olyan szájszaga lesz tőle minden virágnak, hogy a kártevők fejvesztve menekülnek. A fokhagymás, illetve az alábbi paprikás oldat nem gyilkos hatású, inkább elrettentő. Mindegy is, az a fő, hogy hasson. Ehhez 2 egész fej fokhagymát turmixolj össze egy kis vízzel, hogy jó sűrű püré legyen belőle. Ezt egy éjszakán át hagyd érni, majd másnap átszűröd-átpasszírozod egy egyliteres flakonba, töltesz hozzá 1 dl étolajat, 1 kiskanál mosogatószert, felöntöd vízzel, és jól összerázod. Permetezéshez ebből a keverékből 2,5 dl mennyiséget oldj fel 1 liter vízzel, és ezt használd a kertben.

3. Paprikás permetszer
Ehhez 1 evőkanál csípős paprikaport (aka chilipaprika) összekeverünk 1 liter vízzel és néhány csepp folyékony mosogatószerrel. Ha van a hűtődben összeaszott, de nem penészes egész chilipaprika, azt is felhasználhatod: kb. 10 dkg paprikát turmixolj össze 2,5 dl vízzel, ajd hozzá még 1 liter vizet és forrald fel. Hagyd kihűlni, szűrd le, öntsd egy permetezőflakonba, tegyél hozzá 5-6 csepp folyékony mosogatószert, rázd össze, és használd. A csípős paprika miatt a művelethez használj gumikesztyűt, és még véletlenül se nyúlj a szemedhez, orrodhoz vagy a szádhoz.

4. "Mindentbele" permetszer
Ehhez kell 1 fej fokhagyma, 1 kis vöröshagyma, 1 kiskanál cayenne bors por, 1 evőkanál folyékony szappan vagy mosogatószer, 4 pohár (nagyjából 1 liter) víz. Turmixold össze az egészet, szűrd át (például kávéfilteren) egy permetezőflakonba, hagyd egy órát összeérni, majd permetezd be a levelek mindkét oldalát. A maradék egy hétig hűtőben eltartható.

5. Ecetes permetszer
Ehhez 2,5 dl almaecetet keverj össze 7,5 dl vízzel, majd adj hozzá még 4-5 csepp mosogatószert. Töltsd az egészet permetezőflakonba, rázd jól össze és máris használhatod.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna