Több konyhai és háztartási alapanyagot vagy hulladékot is felhasználhatunk a kertben.

kert talaj tej kártevő vizelet

KÉP: Pixabay

 

Dédszüleink még számos olyan egyszerű fortélyt ismertek, amelyekkel természetes módon javíthatták a veteményes vagy virágoskert állapotát a talajjavítástól az öntözésig. Ma nem is pusztán kényelemből megyünk be a kertészeti áruházakba ilyen-olyan szerekért, hanem mert híján vagyunk elődeink tudásának. Van azonban egy-két egyszerű recept, amelyet bárki nyugodtan kipróbálhat a kiskertjében vagy az erkélyen nevelt cserepes növényeinél.

kert talaj tej kártevő vizelet

KÉP: Unsplash

Tej
Hihetetlenül hangzik, pedig igaz: a tej remek talajjavító tápoldat, de a komposzt érésének serkentéséhez is használhatjuk. Ugyanazok az aminosavak, fehérjék, enzimek és természetes cukrok, amelyek okán mi, emberek nagyra becsüljük a hófehér italt, a talajmikrobák, gombák és jótékony baktériumok számára is hasznosak. Legjobb a nyers, pasztörizálatlan tej, mert abban a hő még nem módosított néhány alkotóelemet. De a boltokban kapható friss, pasztörizált tejet is felhasználhatjuk, de érdemes a zsírszegény (0,1%-os) tejet választani.
Tudományosan bizonyított, hogy a tej rovarirtó hatású, mert az ízeltlábúaknak nincs hasnyálmirigyük, vagyis képtelenek a tejcukor megemésztésére. Egy brazil kutatásban a cukkinit károsító lisztharmat ellen bizonyult hatékonynak, Új-Zélandon dinnyetermesztők vetették be a terméshozam sikeres növelésére. 
A tejben lévő laktoferrin molekulák gyulladáscsökkentő, gombaölő hatással rendelkeznek. A fehér folyadék a levelekre rászáradva fizikai gátat is szab a kórokozók terjedésének, valamint megváltoztatja a levélfelület kémhatását.
A növényekre permetezhetjünk bármilyen hígításban, az organikus kertészeti szakértők leggyakrabban vízzel 20-50 százalékban hígítva ajánlják használni, hetente egyszeri permetezéssel. Egyes növények, például a paradicsom, nem szeretik, ha a levelükön megáll a nedvesség, ezért ezek leveleiről fél óra hatóidő után le kell törölni a maradék tejes vizet.

kert talaj tej kártevő vizelet

KÉP: Pexels

Főzővíz
A sózatlan főzővizet számos növény öntözéséhez, tápozásához használhatjuk, hiszen a főzés során olyan ásványi anyagokkal és nyomelemekkel gazdagodik, hogy vétek lenne kiönteni.
A tojás főzővizébe a héjból nagy mennyiségű kalcium oldódik ki, amely különösen jót tesz a kalciumkedvelő burgonyaféléknek: ilyen a paradicsom, krumpli, padlizsán, paprika, illetve a virágok közül ide tartozik a petúnia. 
A spenót (sózatlan) főzővize gazdag vasban, amiért hálásak lesznek a növények, ráadásul ez a víz tele van káliummal, ami pedig a virágzást serkenti.
Ha száraztésztát vagy krumplit főzöl, a keményítőben dús vizet lehűlés után öntsd a gyengélkedő növényekre -- feltéve, ha sózatlan.

kert talaj tej kártevő vizelet

KÉP: Pixabay

Szürkevíz
Ez a szakkifejezés azokat a háztartási szennyvizeket fedi, amelyek csak kicsit szennyezettek, és magukban még másodlagosan felhasználhatók volnának. Ilyen például a szappanos kézmosás utáni víz (pláne, ha növényi szappannal mosakszunk), a zuhanyozás vagy mosogatás utáni víz. Tehát a WC lehúzásakor vizelettel vagy fekáliával keveredett feketevíz nem ez a kategória.
Sajnos az átlagos háztartásban nincs külön csatonarendszer a szürkevíz gyűjtésére, pedig komoly öntözési összeget takaríthatnánk meg vele. Addig is legalább a kádból vagy a zuhanyzóból érdemes néhány vödörnyi vizet megmenteni fürdés után, de 24 órán belül szét is kell locsolni, nehogy baktériumok szaporodjanak el benne.
A kézi vagy gépi mosás utáni öblítésekhez használt vizet is szétlocsolhatjuk, azt a kis mosószermaradványt a talaj vagy a növények töve köré terített mulcs kiszűri.
Akinek átfolyós vízmelegítője van, annyit igazán megtehetne, hogy a melegedő (amúgy ivóvíz minőségű) tiszta vizet felfogja egy vödörben, és a növénykéinek ajándékozza.
Infó: A mosogatógép sóval lágyított vize nem jó, mert a sós víz tönkreteszi a talajt. Ha a mosógép bemenő vízvezetékére kristályos vízlágyító berendezés van felszerelve, a kimenő víz szintén nem alkalmas öntözésre.

kert talaj tej kártevő vizelet

KÉP: Unsplash

Vizelet
A svédek akkora tudósai a témának, hogy ott már szeparálós vécé is kapható, amely képes külön gyűjteni a vizeletet. A pisiben ugyanis temérdek olyan kémiai anyag megtalálható, főleg nitrogén, ami serkenti a növények fejlődését. A vizeletet legjobb frissen felhasználni, de gyűjteni és tárolni is lehet. Ez azonban némi áldozatot kíván: jóllehet a vizelet sterilen hagyja el testünket, a műanyagkannában gyűjtött vizeletet érdemes természetes módon pasztörizálni. A zárt műanyagkannát kitesszük napsütésre 30 napra a patogének elpusztítása érdekében.
A pasztörizált vizeletet 5 vagy 10 egység vízzel tanácsos hígítani, mert töményen kiégetheti az ágyásokat. Mindig csakis a talajra öntsd, soha ne a növényre. A termény betakarítása előtti 3-4 hétben már ne alkalmazd ezt a módszert. A pisitrágyának legjobban a káposzta, répa, uborka és paradicsom örül. A kertész pedig ezt látva befogja az orrát.
Tipp: Csak olyan személy adakozzon erre a célra, aki nem szed krónikus betegségre gyógyszert vagy hormontartalmú fogamzásgátlót, amelyeket esetleg felszívhatnak a fogyasztásra szánt növények.

365Zö