Nem minden csigát kell elűznünk a kertből, hiszen van, amelyik maga is csigát fogyaszt.

csiga kert tavasz nyár ősz kártevő

KÉP: Pixabay

 

A csigák egy részével az a baj, hogy épp olyan jó az ízlésük, mint nekünk: a tavaszi zsenge palántákat és friss zöldségeket támadják meg előszeretettel. Pont amit mi is szeretnénk majd megenni. Kedvelik a csíranövényeket, a palánták hajtásait, a saláta és a káposzta leveleit, a bab szárát és leveleit, az uborka, a földieper, a tök (vagy cukkíni) leveleit, a fűszernövényeket és így tovább. De persze ezek mellett a frissen nyíló virágokat is becélozzák.

Nagyon fontos azonban megtanulni, hogy nem minden csiga kártevő! Sőt a meztelencsigák közül sem mindegyik az. Nem teljesen korrekt tehát az a szétválasztás, hogy a meztelencsigák károsak, a házascsigák pedig hasznosak, de kiindulópontnak megfelel.

csiga kert tavasz nyár ősz kártevő

KÉP: Wikipedia

A házáról felismerhető éticsiga (Helix pomatia) nemcsak hasznos, de még védett is: legfőbb táplálékát nem a friss, hanem a korhadék növények teszik ki, illetve elfogyasztja más csigák lerakott petéit is!

csiga kert tavasz nyár ősz kártevő

KÉP: Wikipedia

A szürkésbarnás tigrismintájú nagy meztelencsiga (Limax maximus) is főleg korhadékokat vagy hullott és rothadó gyümölcsöket fogyaszt, szintén nem kell pusztítani.

Annál kártékonyabb viszont a vöröses színű nagy csupaszcsiga (Arion rufus), a barna spanyol csupaszcsiga (Arion lusitanicus), a sötét hátú és sárgás hasú kerti csupaszcsiga (Arion hortensis) és a szürkés márványmintás szántóföldi csupaszcsiga (Deroceras reticulatum), illetve a házas csigák közül a barna csíkos házáról felismerhető kerti sávoscsiga (Cepaea sp.).

Ha már sikerült azonosítanunk a kártevőt, akkor érdemes többféle módszerrel kísérleteznünk a távol tartása, a csigák számának gyérítése érdekében. Sajnos nincs egyetlen tuti megoldás, de így legalább nem is válik unalmassá a feladat. Nézzük, milyen módszerekkel küzdhetsz a falánk betolakodók ellen.

csiga kert tavasz nyár ősz kártevő

KÉP: Pexels

1. Tojáshéj
Az apróra tört tojáshéjjal sűrűn beszórod a védendő növények körül a földet. A tojáshéjat érdemes előtte hőkezeléssel fertőtleníteni: egy tepsiben elteríted a fél tojáshéjakat, és legalább 2 órára a legalacsonyabb hőfokon, 50 Celsius-fokon szárítod őket. 

2. Kávézacc
Gazdaságos módszer, mert ingyen van az alapanyag. Aki instant kávét fogyaszt, a legközelebbi kávézóban elkérheti a nap végén összegyűlt zaccot, biztos örömmel odaadják. Egyes kertbarátok szerint a zacc azért jó, mert azonnali infarktus okoz a csigáknak, nem tudom, lehet, hogy előtte felpörögnek, és zombi módjára még egyszer telizabálják magukat... 

3. Zsír és homok
Magaságyások oldalára ajánlható: egy tíz centi széles csíkban zsírral körbekened a szerkezetet, és durva szemcsés kvarchomokkal belapogatod a zsírréteget. A csigák se a zsírt, se a karcos homokot nem szeretik - állítólag. 

csiga kert tavasz nyár ősz kártevő

KÉP: Unsplash

4. Sörcsapda
Egy földbe süllyesztett pohárba sört töltesz, és várod, hogy a sör illatára érkező csigák beleessenek a sörbe és belefulladjanak. Ez a módszer gyakran működik, de elkel egy kis finomítás: a sörös edény egy lefelé öblösödő, de felül szűkebb majonézes- vagy befőttesüveg legyen, hogy a csigák ne tudjanak kimászni belőle. 

5. Éjszakai szedegetés
Nagyon hatékony eljárás, csak macerás. Sötétedés után egy zseblámpával kimész a kertbe, és kézzel összeszeded a kártékony csigákat. Ezeket egy zárható befőttesüvegben gyűjtjöd, és valamilyen humánus módon elpusztítod (a vécébe ne szórd őket, mert az túlélhetik).

csiga kert tavasz nyár ősz kártevő

6. Rézszalag
A csigák nem szeretik a rézfelületeket, ezért vasáruboltban kapható vékony rézlemezből érdemes szalagokat vágni, és azokat a cserepek, a nagyobb növények töve vagy magaságyás köré tekerni, hogy ne másszon fel rajtuk a csiga. 

7. Káposztalevél és grapefruithéj
Néhány káposztalevelet és fél grapefruithéjat leborítasz a kertben a földre, mert a jóllakott csigák azok alatt gyülekeznek nappalra. Mi reggel összeszeded őket és végük.

8. Levendula és rozmaring
A védendő virágágyások között a talajt be kell szórni a levágott levendulával és rozmaringgal (tehát ilyeneket több bokorral kell ültetni a kertben), mert ezek illatát nem szeretik a csigák.

csiga kert tavasz nyár ősz kártevő

KÉP: Pixabay

9. Kerti tó
A csigák nagy pusztítói a békák, tehát ha építesz egy kis kerti tavat, máris kevesebb lesz a csiga a kertedben. A kerti tó építéséről ide kattintva olvashatsz.

10. Ecet
Fele víz, fele ecet keverékével megtöltesz egy spricnis flakont, és a csigavadászat során ezzel fújod be a csigákat - hamar elpusztulnak. Arra vigyázz, hogy az ecet ne menjen növényekre, mert megégeti a leveleket!

11. Fahamu
Meg lehet próbálni a növények körül fahamuval beszórni a földet, hátha az adott csigát éppen az tartja távol. A fahamu lúgos kémhatású, ettől, és a benne lévő sóktól elpusztulnak a csigák. A fahamut ne szórjuk savanyú talajt kedvelő növények köré, mert semleges irányba tolja el a talaj kémhatását. Ne kerüljön a növényekre sem!

csiga kert tavasz nyár ősz kártevő

KÉP: Wikipedia

12. Indiai futókacsa
A következő linkre kattintva meggyőződhetsz arról, hogy a futókacsák nagyon vicces madarak, körbe-körbe szaladgálnak, és felszedegetik a földről a csigákat - eszik a spanyol csupaszcsigát, mint kacsa a nokedlit. Jó sok vizet kell kitenni nekik, mert bizony a ragadós csigákat gyakran le kell öblíteniük. Éjszakára védeni kell a kacsákat a rókák és más ragadozók ellen. Az volna a legjobb, ha telefonon fel lehetne hívni egy vállalkozót, aki megjelenne a futókacsáival, és minden hónapban pár napra ki lehetne bérelni a kerttakarító szárnyasokat. Ha valaki ilyen pályamódosítást tervez, feltétlenül szóljon!

3655Zö