A szomszéd gyerekfogász szerint, ha csak annyit megtennénk, hogy étke-zések (főleg édesség fogyasztása) után vízzel vagy szájvízzel kiöblítenénk a szájunkat, sok-sok fájdalmas fogfúrást megelőzhetnénk nála, és renge-teg pénzt megspórolhatnánk. A szájvizek többsége azonban egyrészt drá-ga, másrészt tele van olyan összetevőkkel, amelyekkel nem mindenki akar naponta többször is öblögetni.
Érdemes megnézni, mi van egy átlagos alkoholos szájvízben:
Aqua - víz
Alcohol - alkohol
Sorbitol - szorbitol / édesítőszer
Poloxamer 407 - emulgeálószer / stabilan tartja a vizes és olajos össze-tevőkből álló keveréket
Benzoic Acid - benzoesav / tartósítószer
Sodium Saccharin - szacharin / édesítőszer
Eucalyptol - eukaliptuszolaj / ízesítő, gyulladáscsökkentő, baktériumölő
Methyl Salicylate - metil-szalicilát / ízesítő, fertőtlenítő
Aroma - aroma (ismeretlen anyag)
Thymol - timol (illóolaj összetevő) / fertőtlenítő
Sodium Fluoride - nátrium-fluorid / erősíti a fogzománcot
Menthol - mentol / illat- és ízanyag
Sodium Benzoate - nátrium-benzoát / tartósítószer
Cl 15985 - színezék
Cl 42090 - színezék
A fenti felsorolásból 4 tétel tekinthető igazi hatóanyagnak (dőlttel jelöl-ve), a többi (a víz és az alkohol mellett) ízesítő-, színező- vagy tartó-sítószer.
A gyári készítmények kiváltására otthon is simán készíthetünk szájvizet, pontosabban olyan sűrítményt, amit öblögetéshez hígíthatunk. A kivá-lasztott néhány gyógynövény prímán termeszthető akár erkélyen is cserépben, de ha van kertünk, akkor még több lehetőségünk van. Az illó-olajat termelő növények szeretik a napfényt, de némelyikük elviseli a félár-nyékot és a szárazságot is. Addig pedig, amíg az első szüretig eljutunk, vehetünk a patikában vagy illatszerboltban szárított gyógynövényeket.
KÉP
A házi szájvíz előnye, amellett, hogy tudjuk, miből van, például az is, hogy menet közben folyamatosan kísérletezhetünk az ízekkel, illetve egyénre is szabhatjuk az összetételt: felnőttnek lehet alkoholos tinktúrát készíteni (ld. lent a leírását), míg a gyerekeknek alkoholmentes kivonatot vagy tea-sűrítményt, amely jégkockatartóban lefagyasztható, és öblögetés előtt forró vízzel gyorsan felolvasztjuk.
Milyen gyógynövényeket használhatunk és termeszthetünk a házi szájvízhez?
Menta (nyáltermelő, antiszeptikus)
Melegigényes, télálló évelő, elviseli, ha csak fél napig süti a Nap. Egyszerűen termeszthető, vagyis különösebb gondozás nélkül akár egy cserépben a konyhaablakban is megél. Előnevelt példányt találunk a szupermarket zöldségrészlegén. A mentát érdemes homokkal és tőzeggel kevert, laza szerkezetű virágföldbe ültetni, mert a felszín alatt vízszintesen terjeszkedik a gyökereivel. Épp ezért érdemes inkább cserépben tartani a kertben is, mert hajlamos a burjánzásra. Hetente egyszer legalább locsoljuk meg, ha sok szép friss levelet szeretnénk. Télálló, azaz nem muszáj a cserepet ősszel bevinni a lakásba. Tavasztól őszig havonta egyszer tápoldatozzuk. Teához a szárított levelét használjuk.
Kamilla (görcsoldó, gyulladáscsökkentő, antiszeptikus)
Fény- és melegkedvelő, de elviseli a félárnyékot, szárazságtűrő, van egyéves és áttelelő fajta is. Tápozás nélkül is szépen terem. Csak a virág tartalmaz illóolajat, bimbózástól kinyílásig egyre többet. A lecsípett virágok után másodvirágzás is lehetséges. A virágok egy rétegben szétterítve 4-5 nap alatt száradnak ki a napon. Teához a szárított virágot használjuk.
Kasvirág (echinacea) (immunerősítő, nyálkahártya gyógyító, gyulladás-csökkentő)
Április közepe után vethető szabadföldbe, igénytelen, szárazságtűrő növény, de nyáron hetente egyszer érdemes belocsolni. Kedveli a napsü-tötte helyet, a kissé meszes, középlaza talajt. A hatóanyagot legnagyobb mennyiségben a gyökere tartalmazza. A kasvirágot nem szabad 2 éven aluli gyerekeknek és kismamáknak fogyasztaniuk. Bizonyos gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphet, érdemes rákérdezni a kezelőorvosnál. Teához a szárított szirmait használjuk.
Zsálya (gyulladáscsökkentő, baktériumölő, antioxidáns)
Melegigényes, szárazságtűrő évelő félcserje. Minél több fény éri, annál jelentősebb az illóolaj-tartalma. Ültetés előtt trágyával érdemes feljavítani a talajt. Magvetés április-májusban. Ha palántát ültettünk, már az első évben arathatunk: a fás részek feletti zöld hajtásokat levágjuk, kiszárítjuk és lemorzsoljuk róluk a leveleket. Teához a szárított leveleket használjuk.
Rozmaring (gyulladáscsökkentő, görcsoldó)
Melegigényes évelő félcserje, elviseli a félárnyékot is. Szárazságtűrő, kedveli az enyhén meszes talajt és a szélvédett helyet. Érdemes palántát vásárolni, és azt kiültetni. Virágzáskor vagy közvetlenül utána gyűjtött levelében a legtöbb az illóolaj. Teához a szárított leveleket használjuk.
Citromfű (nyugtató és vírusölő)
Meleg- és fénykedvelő, szárazságtűrő, de aszály idején hetente érdemes meglocsolni, különben leáll a fejlődése. Évelő, de fagyérzékeny, télre a cserepet tegyük be a fűtetlen lépcsőházba. Palántát érdemes venni, má-jus közepén-végén kiültethető a kertbe (vagy kitehetjük az erkélyre). Augusztusban aratjuk, ehhez felére visszavágjuk a növényt. A leveleket azonnal kezdjük gyorsan szárítani (aszalóban, sütőben alacsony hőfokon), nehogy megbarnuljanak. Teához a szárított levelét használjuk.
Kakukkfű (gyógyítja a szájüregi gyulladást, fertőtlenítő, immunerősítő)
Meszes, sziklás talajt kedvelő, alacsony, örökzöld félcserje. Melegkedvelő, fényigényes. Magvetés márciusban (idén lehet áprilisban is, tekintettel az időjárásra), vagy palántát is kiültethetünk. Leveles hajtásait virágzás előtt gyűjtjük. Az illóolaj növényeket lehetőleg déli napsütésben gyűjtsük-szedjük, mert ez is fokozza az illóolaj-tartalmat.
Körömvirág (hámképző, immunerősítő, antibiotikus, baktérium- és vírusölő)
Napfény- és melegigényes, szárazságtűrő, egyéves lágyszárú növény (saját magát újraveti). Szereti a homokos, laza szerkezetű talajt. Március-áprilisban vethető. A virágokat csípjük le a növényről, hogy újakat hozzon. Ha túl kicsik az új virágok, vágjuk vissza a növényt. A virágokat azonnal kezdjük kiszárítani. Teához a szirmokat használjuk.
Ánizs (nyákoldó, görcsoldó, fertőtlenítő)
Mediterrán származású, ezért sok napfényt és meleget igényel, egy déli fekvésű erkély kiváló a számára. Márciustól május első hetéig vethető egyéves növény. Teához a magokat használjuk.
KÉP
A fentiekből tetszés szerinti keveréket készítünk, nem is kell mindet felhasználni, de 3-4 legyen benne. Az első főzethez készítsünk egy olyan keveréket, amelyben mondjuk van 3 egység menta, 2 egység kamilla, 1 egység kasvirág vagy zsálya és 1/2 egység rozmaring (utóbbi nagyon karakteres ízű).
Ha szeretnénk cukor nélkül kicsit édesíteni a házi szájvizet, tegyünk a keverékbe 1-2 egység rooibost, amellyel koffeinmentes, ízesítés nélkül is enyhén édeskés ízű tea főzhető. Érdemes a szájvízbe egy csipet sót is tenni, ezzel harmonizáljuk az ízeket, és természetes tartósítószerként is funkcionál. Használhatunk ízesítésre (és egyúttal hatóanyagként) karda-momot, fahéjat, koriandert, gyömbért, kurkumát is. A házi szájvíz készítés-ben az a szép, hogy kikísérletezhetjük azt a keveréket, amelyiket tényleg szívesen használ a család.
Alkoholos tinktúra készítése:
Egy kis befőttesüveget félig töltsünk meg a szárított gyógynövény-keverékkel, és először 0,5 dl forró vizet öntsünk rá, majd annyi vodkát, hogy legalább ellepje a keveréket, de inkább tele legyen a befőttesüveg. Zárjuk le, rázzuk össze, és tegyük hűvös, sötét helyre 4-6 hétre. Ezen idő alatt mindennap néhányszor rázzuk fel, hogy elősegítsük a hatóanyagok kioldó-dását. Az áztatási idő leteltével szűrjük le, és öntsük vissza a kimosott befőttesüvegbe. Csak annyit töltsünk ki belőle, amennyit éppen hasz-nálunk, öntsük egy gyógyszertári vagy más cseppentős flakonba. A befőt-tesüveget és a flakont is tartsuk hűtőszekrényben. A tinktúrából 15-20 cseppet adjunk egy pohár langyos vízhez, ezzel öblögessünk.
Alkoholmentes kivonat készítése:
Egy kis befőttesüveget harmadáig töltsünk meg a szárított gyógynövény-keverékkel. Öntsünk rá 1 rész forró vizet, hogy elindítsuk a hatóanyagok kioldódását. Töltsük fel az üveget 3 rész növényi glicerinnel. Mivel sűrű, egy kanállal alaposan keverjük el a gyógyfűvel. Jó erősen csavarjuk rá a fedelet a befőttesüvegre. Tegyük a lezárt befőttesüveget egy vízzel teli lábosba, és 72 órát kis lángon (85-90 Celsius-fok) melegítjük, de a gyógyfű-keverék ne forrjon föl! A vízzel teli lábast tehetjük villanysütőbe is, annak precízebben be lehet állítani a hőmérsékletét.
A glicerines áztatás melegítés nélkül is működik, de akkor szintén 4-6 hétig tart. A növényi glicerin nemcsak alkoholmentes, hanem édes is, ezt vegyük figyelembe a kivonat készítésekor. A kész oldat sötétbarna színű. Leszűrés után töltsük vissza a kimosott befőttesüvegbe, és csak annyit vegyünk ki belőle egy cseppentős flakonba, amennyit pár nap alatt elhasználunk. Tartsuk hűtőben. A kivonatból 15-20 cseppet adjunk egy pohár langyos vízhez.
Fagyasztott sűrítmény készítése:
Egy kis befőttesüveget negyedéig töltsünk meg a gyógynövény-keverékkel. Töltsük fel az üveget forró vízzel, és hagyjuk állni 10 percig. Utána szűrjük le, töltsük jégkockatartóba, és kihűlés után tegyük a fagyasztóba. Szájöblítéshez 1 teakockát adjunk 1 pohár meleg vízhez.