A cserepes tulipán vagy jácint pár nap alatt elvirágzik, és mivel utána elfelejtjük időben kiültetni a kertbe, valószínűleg a hagymája is tönkremegy. Ha viszont idén újítasz, és egy saját készítésű asztali Zen-kertet, mini kareszanszuit adsz ajándékba, az sokáig díszítheti szíved hölgyének asztalát.

zen kert sziklakert japán kert mini kert

A mini Zen kertben nem lehet végigsétálni, ám a kertecske mindennapos rendezgetése pár perces kikapcsolódásra ad lehetőséget, amelynek során -- ha testben nem is -- lélekben félrevonulhatunk. Ezzel szusszanásnyi időt nyerünk a napi stresszből. Arrébb tesszük a tenkejbucut, megigazítjuk az isit, újrarendezzük a karetakit. Jobb, mint egy marék nyugibogyó.

zen kert sziklakert japán kert mini kert

TheGardenGlove

A bő ezer éve gyakorolt japán kertrendezési művészet célja, hogy megzabolázza a természeti elemeket, és fókuszt adjon a tájnak. A Zen kert kialakításának hat esztétikai szabálya van, amelyek révén kiaknázható a természet szépsége és ereje, annak érdekében, hogy aki végigsétál egy Zen kertben, az megfeledkezzen a hektikus külvilágról. Ezek a fukinszei (aszimmetrikusság vagy szabálytalanság), a kanszo (egyszerűség), a koko (alapvetőség), a jugen (bájosság), dacuzoku (konvencióktól mentes, szabad), szeidzsaku (nyugalom, csend).

zen kert sziklakert japán kert mini kert

RunnerDuck

Hozzávalók az asztali Zen kerthez : 1 tál vagy mély tálca, akvarisztikai homok (barkácsáruházbó), üveg- és kőkavicsok, esetleg mini pozsgásnövény vagy kaktusz, gyerek kertiszerszámkészlet (kislapát, gereblye) vagy egy nagyfogú villa, esetleg kis mécses. Az alkotóelemek színvilága legyen minél visszafogottabb.

zen kert sziklakert japán kert mini kert

TheMerryThought

A tálba terített homokra néhány csepp illóolajat is cseppenthetsz az aromaterápiás hatás érdekében. Utána már csak el kell rendezned a kavicsokat, a növénykéket és az egyéb elemeket, és a szabado maradó homok felületét elsimítani, villával mintákat húzni bele. Az örvénymintákat egy ceruzával lehet a legszebben kialakítani. Mindennap variálhatod az elrendezést és a homokmintákat. 

zen kert sziklakert japán kert mini kert

CircleOfWealth

A Zen kert elemei
isi = kő
Alapelem, a hegyeket jelképezi, egyúttal Buddha alakját, illetve az erő és hatalom megtestesítője. A kert bejáratához téve üdvözlőelem. A Zen kert homokjában szigeteket vagy állatokat is jelképezhet (a teknős a hosszú életet). 
mizu = víz
A nagy kertekben ezt a források, csermelyek és vízesések jelenítik meg. Asztali zen kertben egy kis tálkába tehetsz vizet, amelyet naponta cserélj frissre. A víz a megtisztulásra utal. A csepegő víz az idő múlására emlékeztet. A hullámos formában elsimított homok is a vizet jelképezi.
sokobucu = növény
Már a kiválasztása is gondoskodásra utal. Válassz egy apró pozsgafát, kövirózsát, kaktuszt, varjúhájat, tillandsiát (légnövény). Ügyelj arra, hogy ezek a saját kis cserepükben legyenek, ne a Zen kert homokjában. Így könnyebb őket kivenni az alkalmankénti locsoláshoz és tápanyag utánpótláshoz.
tenkeibucu = díszítés
Ide tartozik például a lámpás (a megvilágosodás szimbóluma), esetleg egy Buddhaszobrocska vagy sztúpa.
sakkei = kapu
Jelentése: minden mindennel kapcsolatos, a kapu lezárja az egyik teret és megnyitja a másikat. 
hasi = híd
Az ember utazását szimbolizálja a létezés stációi között. A harmónia pillanata és elismerése.
karetaki = száraz vízesés
Nagyobb és kisebb kövekből, kavicsokból elrendezhetünk egy vízesésre emlékeztető alakzatot.

zen kert sziklakert japán kert mini kert

Pixabay


TIPP: Ha a kertedben, teraszodon vagy erkélyeden szeretnél nagyobb Zen kertet kialakítani, akkor homok helyett használj aprószemű kavicsot (4-8 mm-es gyöngykavicsot), zúzottkövet, lávamulcsot, bazaltzúzalékot. Ezt nem fújja el a szél, és gereblyével rendben lehet tartani. 

zen kert sziklakert japán kert mini kert

Zenseekers