Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
19
jún/2009

Itt a levendula szezonja, használjuk a lakásban vegyszerek helyett! A Tudatos Vásárló tippjei

Virágzik a levendula! Ez jó hír azoknak, akik szeretnék elkerülni a felesleges és káros vegyianyagok használatát háztartásukban.

A levendulavirággal és -szárral természetes módon tarthatjuk távol a molyokat a szekrényből: elég csak használt harisnyába vagy kis textilzacskóba csomagolt adagot berakni a ruhák közé. Aki légfrissítőként szeretné használni, egyszerű csokorba kötve elhelyezheti a szobában, vagy darabokra felvágva illatkosarat készíthet.

Vigyázat! A levendula értékes, molyriasztó illatanyaga a szárában található, ezt semmiképpen ne dobjuk ki, sőt, ha a lakás illatosítására használjuk a növényt, ügyeljünk arra, hogy a szárak szabadon maradjanak (és ne a vázában például)!

A levendulavirágból készült főzet pedig természetes gyógyszer, amely görcsoldó, vérnyomáscsökkentő, vizelethajtó és a migrént enyhítő hatással bír. Érdemes tehát odafigyelni és még most beszerezni a levendulát, amíg a szezon tart.

Ajánlat: az agresszív és mérgekkel, vegyi anyagokkal teli tisztítószerek helyett használjon egyszerű, természetes tisztítószereket! Tippek a Tudatos Vásárlók Egyesületének holnapján

Ajánlat: Levendula fesztivál, Tihany (június 20-tól)

Forrás: Tudatos Vásárló




0
Tovább
18
jún/2009

Vákuumcsöves napkollektor: mik az előnyök és a hátrányok a síkkolektorhoz képest?

A Nap energiáját kétféleképpen használhatjuk fel: termelhetünk áramot vele, ehhez napelemeket használunk, illetve befoghatjuk a napsugarak közvetítette hőt, ekkor alkalmazzuk a napkollektorokat. A napkollektor tulajdonképpen gyűjtőfogalom, minden olyan szerkezetet így nevezünk, mely a Nap energiáját felhasználva valamilyen közeget (vizet, levegőt, alkoholt) melegít.ForrA!s: ewc.com



A vízzel feltöltött síkkollektornál alapesetben 20-30%-kal hatékonyabb a vákuumcsöves napkollektor, ebben alkoholos elegy közvetíti a hőt a melegítendő közeg felé. Az is hozzájárul a növekvő hatásfokhoz, hogy ebben a típusban két csőrendszer van egymásba ágyazva: a külső üvegcsöveken belül egy vékonyabb, forrasztott rézcsövekből álló rendszer bújik meg, utóbbiban kering a folyadék. A két csőrendszer között vákuum van, ez biztosítja a hőszigetelést.

Ez a típus rendelkezik borús időben a legnagyobb hatásfokkal, így adott teljesítmény leadásához ez igényli a legkisebb felületet. Szintén a vákuumcsöves napkollektor mellett szól, hogy nagyobb szögben képes hasznosítani a beeső napfényt, mint a síkkollektorok

ForrA!s: foek

Optikai hatékonysága azonban gyengébb, mint a síkkollektornak: ez azt jelenti, hogy erős napfényben amaz hatékonyabb, de szórt fénynél jobban járunk a vákuumcsöves változattal.

Azt, hogy milyen napkollektor a legjobb egy feladatra, alapvetően a felhasználás célja és a rendelkezésre álló keret dönti el: más szempontokat kell figyelembe venni, amikor használati melegvizet szeretnénk előállítani, mint amikor úszómedencét szeretnénk fűteni vagy mint amikor épületek fűtését szeretnénk ellátni. A döntés előtt mindenképpen érdemes meghallgatni egy szakember véleményét, hogy végül a célnak leginkább megfelelő napkollektor kerüljön a birtokunkba.

Vértesi Ágnes Éva (ELTE Környezettudományi Klub)

Ajánlat: síkkollektorok

Napkollektorokkal kapcsolatos további cikkeinket a következő hetekben olvashatják rovatunkban.

 


0
Tovább
17
jún/2009

Mossuk ki az új bútorszövetet! Bútorápolásra használjunk méhviaszt és természetes olajokat!

A bútorok megóvására méhviasz mellett a természetes olajokat, az oliva- és lenolajat ajánlják a Levegő Munkacsoport kiadványában. Jó bútorápoló lehet a meleg tejben áztatott vászon is.

Mint minden tisztítószer kiválasztásánál, a szőnyeg- és bútorápolók esetén is próbáljuk kerülni a szerves oldószereket tartalmazó vegyszerek alkalmazását, mivel ezek rákkeltő anyagokat is tartalmazhatnak. A perklór-etilén és a triklór-etán légzőszervi és bőrirritációt okozhat - figyelmeztet a Tudatos Vásárló. Különösen az allergiásoknak arra is érdemes odafigyelni, hogy amennyiben ez megoldható, a bútorszövetet már az első használat előtt mossuk ki, hogy a benne maradt égésgátló, hormonhatású szereket és a gyapotból visszamaradt növényvédőszer-maradványokat eltávolítsuk.

A méhviasz és az olajok használata rendkívül egyszerű: csak fogjunk egy puha rongyot, és dörzsöljük be az anyaggal a bútor felületét! Fontos tudni, hogy műanyag rétegen ezek az anyagok nem használhatók.

A bőrbútorokat tojásfehérjével vagy cipőkrémmel kenjük be, esetleg nyers tejet is alkalmazhatunk. A bársonyhuzatot szálirányba haladva kell tisztítani, nedves szarvasbőrrel. Mind a szőnyeg, mind a bútorkárpit tisztítására ajánlott a következő módszer - kissé munkaigényes, de az eredmény önmagáért beszél. Állítsuk össze kukoricakorpa és bórax 2:1 arányú keverékét, szórjuk a tisztítandó felületre, majd egy óra állás után porszívózzuk össze - javasolja a zold.virtus.hu.

Portalanításra a természetes alapanyagú textilek a legjobbak, mint például a pamut vagy a gyapjú. Hasznosak az elektrosztatikusság elvén működő portalanítók is. A bútoron lévő karcolások sötét faanyag esetén dióbéllel, világosabb fánál félbevágott mogyoróbéllel halványíthatók - olvashatjuk az Ökoszolgálat honlapján további hasznos tanácsok társaságában.

Ajánlat: környezetbarát háztartási szerekkel, tippekkel kapcsolatos cikkeink gyűjteménye

Jurecska Laura




0
Tovább
16
jún/2009

Környezetvédelem a polgári repülőgépgyártásban

Napjainkban már nem elegendő egy utasszállító repülőgépet egyszerűen csak jól megtervezni és megépíteni, mindezt környezettudatosan kell megvalósítani, hiszen ez a gyártó cég, a megrendelők és az utazóközönség érdeke is.



Számos módja van a környezettudatos repülőgépgyártásnak és üzemeltetésnek, kezdve a megfelelő anyagfelhasználástól és -megmunkálástól az alternatív üzemanyagok használatáig. Döntő fontosságú azonban az is, hogy az alkatrészeket előállító gyár, illetve az összeszerelést végző üzem is megfeleljen a mindenre kiterjedő környezetvédelmi előírásoknak, irányelveknek. Minderről az európai Airbus cég szakemberei a Környezetvédelmi Világnap kapcsán adtak tájékoztatást.

A környezetvédelmi szempontok érvényesítése egy adott konstrukció esetében már a tervezési szakaszban megkezdődik, sőt magának a gyártósornak a felépítése is környezettudatosan történik. Jó példa erre a legújabb típus, a hamarosan levegőbe emelkedő Boeing 787 Dreamliner "ellenfelének" szánt, egyelőre még csak rajzasztalon létező A350XWB.

A franciaországi Toulouse-ban létesült vadonatúj gyártósor építése során nagy hangsúlyt fektettek a környezet megóvására, kezdve a földmunkáktól az üzem energiaellátásáig. Az építkezésben részt vevő munkagépek hatékonyságának növelése (ami üzemanyag- és költségmegtakarítást, károsanyagkibocsátás- és zajcsökkenést is eredményezett), vagy a kitermelt földmennyiség és a meglévő infrastrukturális elemek (például lebetonozott felületek) újrahasznosítása is ezt a célt szolgálja.

Az új üzemegység energiaellátását rendkívül korszerűen oldják meg, hiszen nem kevesebb mint 22 000 négyzetméternyi napelemet helyeznek el a tetőszerkezeten, ezzel a működési energia mintegy 50 százalékát elő tudják majd állítani. A minden eddiginél nagyobb méretű ablakokkal a természetes fényt növelik a gyártócsarnokban és javítják az átszellőzést is, ez további megtakarításokhoz vezet. Az üzem teljes energiaellátásának és felhasználásának menedzselését egy rendkívül korszerű, integrált számítógépes rendszer végzi, ami tovább optimalizálja a fogyasztást.

Szinte mindenhol jelentős probléma a gyártás során keletkező kommunális és ipari folyékony, illetve szilárd hulladékok gyűjtése, elszállítása és semlegesítése. A folyékony hulladékok szállítását végző gépjárművek számát például a részleges helyben szikkasztással és tisztítással jelentősen lehet csökkenteni, ami a költségmegtakarítás mellett a környezet zaj- és károsanyag-terhelésére is jó hatással van. Ehhez korszerű szennyvízelvezető, tisztító- és tárolórendszerekre van szükség, melyek kiépítése ugyan drága, de hosszabb távon megtérül, és a környezetet is kevésbé károsítják.

Forrás: google earth

Az Airbus üzeme  a Google Earth felvételén

Az élővilág megóvása is fontos feladat, hiszen a nagy alapterületű és magasságú épületek, illetve a hatalmas kiterjedésű, zárt telepek jelentősen befolyásolhatják a környezetében élő fajok életterét, akár ökológiai folyosókat szakíthatnak meg. Az Airbus közleménye szerint a cég erre is odafigyel, például mesterséges fészkelőhelyek kialakításával. Példa erre a megritkult populációjú sólymok megtelepítése, melyek ráadásul hasznos funkciót is ellátnak, hiszen puszta jelenlétükkel elűzik a kisebb, a hajtóművekbe csapódva esetleg balesetet okozó madárrajokat, vagy az egyébként is túlszaporodott galambokat.

Forrás: [origo]

Temesvári Péter


0
Tovább
15
jún/2009

Komposztálni jó és könnyű! Tippek a SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesülettől

A természetes környezettől végletekig elidegenedett világunkban kevés olyan emberi tevékenységet találni, amely testközelbe hozza a természet működését. A házi komposztálás éppen ilyen, ráadásul jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy érzékelhetően csökkenjen a kukánkba kerülő és kezelésre szoruló hulladék.



Egykor a falusi porták elengedhetetlen tartozéka volt a trágyadomb vagy szemétdomb. Manapság viszont az átlagember jószerével nem tud különbséget tenni a PET-palack és a krumplihéj között. Így azután nem csodálkozhatunk azon, hogy a komposztálható szervesanyagokkal, azaz zöldjavakkal kapcsolatban még vidék szerte is a kukába gyömöszölés és a kultikus égetés a megszokott bánásmód.

Pedig a házi komposztáláshoz nem kell különösebb szakértelem; a talajban élő milliárdnyi élőlény páratlan szaktudással alakítja át a zöldjavakat a növényvilág számára nélkülözhetetlen tápanyaggá; humusszá vagy más szóval komposzttá.

A hagyományos módszerekkel, dombon vagy gödörben történő komposztálás jellemző mellékhatásaként terjengő kellemetlen szag egy saját készítésű vagy a kereskedelemben beszerezhető komposztáló tartállyal, kerettel elkerülhető. Így ugyanis biztosíthatjuk, hogy az átalakuló szervesanyagokon tevékenykedő mikroorgazizmusok a megfelelő nedvességtartalom mellett elegendő levegőhöz is juthassanak. A bűzös rothadási folyamat megakadályozása érdekében tegyünk minél többféle anyagot a komposztálónkba: száraz mellé nedveset, szénben gazdag fás anyag mellé nitrogénben gazdag zöldet.

Tömöríteni tilos!

A jó minőségű komposztnak az is záloga, hogy ne engedjük túlságosan összetömörödni a komposztálódó anyagot. Ekkor ugyanis levegőhiányos állapot lép fel és beindul a rothadás. Ha szeretnénk meggyorsítani a folyamatot, aprítsuk fel a bekerülő anyagokat. Ugyanezért lehet hasznos a keverés is, amikor a nedvességtartalmat is beállíthatjuk. Ez gyakorlatilag a komposztáló kiürítését, majd az átalakulás különböző fázisában lévő anyag megkeverés utáni visszatöltését jelenti. Ilyenkor a különböző nedvességtartalmú részeket összevegyítve eldönthetjük, szükség van- e víz hozzáadására vagy éppen ellenkezőleg, túlnedvesedés lépett fel, tehát például faforgács hozzáadása tanácsos.

ForrA!s: SZIKE

A túlnedvesedés vagy a túlzott kiszáradás elkerülésére a komposztsiló letakarása is jó módszer. Előnyösebb több kisebb méretű komposztálót használni, mint egy nagyot, mert az előző esetben könnyebben kézben tarthatók a folyamatok, így a levegőhiány és a túlnedvesedés következtében fellépő rothadás is megelőzhető.

Kész a komposzt

Ha minden szükséges feltételt sikerül biztosítanunk, akár 6-8 hónap alatt érett komposztunk keletkezhet. Amikor a komposztálónkba kukkantva feketéllő területeket észlelünk, elérkezett az idő a rostáláshoz. A homok vagy sóder rostálásához alkalmas 5-15 milliméter rostasűrűségű, olykor homokszita néven is beszerezhető eszközzel a már komposzttá alakult anyagtól elválaszthatjuk a még korhadó részeket. A rosta alatt összegyűlt virágföld jellegű komposztot régi földdel keverve azután szoba és balkonnövényeink átültetésére, kerti növényeink; füvünk, bokraink, fáink tápanyag-utánpótlásához használhatjuk. Az ilyenkor tapasztalt szívtájéki melegség azért is megérdemelt, mivel tevékenységünkkel a természet számára rendkívül káros műtrágya helyett természetes életerőt lehelünk a termőtalajokba.

ForrA!s: SZIKE

A visszajelzések alapján egyértelmű sikert aratott a SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület által május végén megrendezett országos helyi komposztálási konferencia, mely első volt a maga nemében. A közel száz résztvevő (önkormányzatok, hulladékszolgáltatók, regionális fejlesztési szakemberek, civil szervezetek) számára megrendezett eseményen rövid előadások hangzottak el. Ezt követően nagyobb teret biztosítottunk a hozzászólásoknak, az esetleges vitáknak.

Az előadók a témát igyekeztek a legkülönfélébb oldalról bemutatni, kezdve a zöldjavak hulladékgazdálkodásban betöltött szerepével, a hazai és az uniós szabályozási háttérrel, folytatva a komposztálási programok hazai és nemzetközi tapasztalataival, egészen a komposztálás tudományos háttéréig és a biogazdálkodásban betöltött szerepéig. Ezen kívül szó esett a komposztálási programok számára rendelkezésre álló uniós forrásokról, a korábban nyertes pályázatok végrehajtásának tapasztalatairól. Reményeink szerint sikerült érzékelhető lökést adnunk a házi komposztálás országos elterjedésének.



Gellért Miklós (SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület)

 


0
Tovább
14
jún/2009

Az Országos Bionapot rendeznek hat helyszínen június 21-én, bemutatva a régió biotermelőit

Az Országos Bionap rendezvény célja, hogy a fogyasztók saját élmény alapján tapasztalatokat szerezzenek a biogazdaságok működéséről, és példákat láthassanak életmódjük egészséges fenntartásához, fogyasztói magatartásuk kialakításához. A rendezvényeknek hazai vezető biogazdaságok (mintagazdaságok) adnak otthont. Egy-egy helyszínen bemutatkoznak a régió biotermelői, elhozva termékeiket.

A rendezvény időpontja: 2009. június 21. (vasárnap)

A rendezvény helyszínei:

Nyugat-magyarországi régió: Ivánc

Közép-dunántúli régió: Hegyesd

Dél-dunántúli régió: Tamási

Észak-magyarországi régió: Szendrő

Kelet-magyarországi régió: Tarpa

Dél-alföldi régió: Fajsz

Közép-magyarországi régió: Galgahévíz

Részletes információ és programajánló itt.




0
Tovább
13
jún/2009

A szentjánosbogár-sétától a krumplinapig: júniusban hagyományosan Nemzeti Parkok Hete

Geológiai túrával, barlanglátogatással, madárodú készítéssel, kenutúrával, esti szentjánosbogár-sétával, krumplinappal, bábkészítéssel, természetrajzi kiállítással, napközis táborral, gyógynövényes foglalkozással, éjszakai lepke megfigyeléssel, csillaglessel és szekértúrával várja a látogatókat a tíz hazai nemzeti park a Nemzeti Parkok Hetén.

2009. június 19-28. között harmadik alkalommal rendezik meg a Magyar Nemzeti Parkok Hetét. A pénteki nyitónapon egy szakmai rendezvény lesz, amelynek témája - kapcsolódva a Magyar Turizmus Zrt. "Kulturális Turizmus 2009" kampányévéhez - a kulturális örökség védelme és ökoturisztikai hasznosítása hazánk védett természeti területein. A központi rendezvény közönségnapján, szombaton Tihanyban - a Levendula Fesztiválhoz kapcsolódóan - a tíz hazai nemzeti park igazgatóság munkatársai játékos vetélkedőkkel, kreatív kézműves kiállítással várják az érdeklődőket. A látogatók információt kaphatnak a nemzeti parki bemutatóhelyekről és természetvédelmi, ökoturisztikai programokról is. Az eseményen Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter is látogatást tesz.

Hétfőtől (június 22.) kezdve egész héten át számos vidéki és budapesti helyszínen nyílt szakvezetéses túrák, mérsékelt árú belépők, kedvezmények, extra programok várják azokat, akik szeretnék közvetlenül is megismerni Magyarország természeti és kulturális örökségét vagy csak egy jó kirándulásra vágynak.

Tavaly több mint 1,2 millióan keresték fel a hazai nemzeti parkokat. Ízelítő néhány kalandos idei programból a Greenfo honlapján.

Ajánlat: a részletes programkínálat, a helyszínek elérhetősége, illetve további információk itt.




0
Tovább
12
jún/2009

Szódabikarbóna a háztartásban: rossz szagok ellen, súrolásra, folttisztításra, dugulásra és még sok mindenre jó

Egyre többen használnak olcsó, környezetbarát, természetes tisztítószereket is. Az ecet mellett a szódabikarbóna alkalmazható a legsokoldalúbban, hiszen kiváló súrolószer, emellett fertőtlenít, oldja a dugulást, közömbösíti a hűtő-, vagy akár a cipőszagot is, és fényesíti az ezüstöt. Egészségügyi hatása is van, segít például a gyomorproblémákon.



A szódabikarbóna (nátrium-hidrogén-karbonát, NaHCO3) gyengén lúgos, vízben jól oldódó só. A savakat semlegesíti, így alkalmazható gyomorégés, gyomorrontás esetén. Oldjunk fel egy pohár vízben egy kávéskanál szódabikarbónát, és igyuk meg. Ha bedörzsöli fogait vele, fehérebb hatást érhet el, de izzadás ellen is kipróbálható. Semlegesíti a testszagot, ha beszórja hónalját szódabikarbónával.

Más eredetű kellemetlen szagok is elillannak tőle, hatékonyan alkalmazható erre a célra a háztartásban. Ha a hűtőbe egy éjszakára kis tálkában szódabikarbónát tesz, magába szívja a hűtőszagot csakúgy, ahogy a cipőből is kiveszi a bűzt, ha bőségesen beszórja a lábbelit, és hagyja benne állni legalább tíz órán keresztül. A szőnyegből is kiveszi a kellemetlen szagokat amellett, hogy tisztítja, megújítja a kárpitot. Ehhez csak annyit kell tenni, hogy be kell szórni bőségesen szódabikarbónával a szőnyeget, majd miután tizenöt percet állt rajta, fel kell poszívózni. Ez a megoldás a rovarokat is távol tartja. Egyéb szőnyegtisztítási tippek itt.

Folttisztítóként is hatásos, ha víz és szódabikarbóna keverékéből készített pasztát visz fel a foltra, majd néhány perc múlva langyos vízzel lemossa. Egyéb foltisztítási praktikákról rövidfilmet is láthat itt. Egyéb folteltávolítási tippek itt.

Súrolószerként kiválóan helyettesíti a modern vegyszereket. A konyhában az edények faláról ledörzsölheti a koszt szódabikarbónába mártott nedves szivaccsal. A tűzhelyet is lesúrolhatja ugyanígy: nedves ruhával törölje le (amíg még meleg), amjd szórjon rá szódabikarbónát, és hagyja egy órát állni, mielőtt tisztára törölné. Ha a konyhában vagy a fürdőszobában dugulást tapasztal, először próbálja ki a szódabikarbónát a probléma megoldására, ahelyett, hogy drága, szintetikus, környezetkárosító szereket vásárol (részletesen lásd korábbi cikkünkben).

Fertőtlenítőként kozmetikai eszközök, szivacsok tisztítására használhatja. A fésűt, ollót tegye öt liter víz és nyolc evőkanál szódabikarbóna keverékébe, majd áztassa az eszközöket nyolc-tíz órán át.

Ha ezüst ékszere oxidálódott, elveszítette fényét, dörzsölje be szódabikarbónával, és ismét a régi lesz a csillogás. Fülbevalóval kezdje, a nyaklánchoz már nagyobb kitartás kell.

A szódabikarbóna beszerezhető gyógyszertárakban, nagyobb vegyiáru boltokban, és interneten is megrendelhető (550 forintért 500 grammos kiszerelés kapható például itt).

További ötleteket itt olvashat a szódabikarbóna használatáról

A szódabikarbóna beszerezhető az Ökoszolgálat Alapítvány Zöld Bemutatótermében, a 1050 Budapest, Nádor u. 34. fsz. 2. szám alatt. Telefonszám: 06/1/311-7855.


0
Tovább
11
jún/2009

Ökolábnyomszámítás, játék, biosüti: az Ökoszolgálat is ott van a gyerekszigeten

"Lesz környezetbarát termékbemutató, izgalmas könyvek felnőtteknek és gyerekeknek, ökolábnyomszámítás, öko- és energiakvíz kicsiknek és nagyoknak, játékok természetes anyagokkal, biosüti kóstoló, meg ami még addig eszünkbe jut" - a Sziget.hu szerkesztőinek kérdéseire Szabó Gyula válaszol, ő magyarázza el az Ökoszolgálat elveit és praktikáit.



Az Ökoszolgálat az egyik legrégebbi magyarországi ökokezdeményezés. Milyen volt 1990-ben a helyzet, mennyiben változott a szemléletmód az eltelt évek során? Minden bizonnyal a ti munkamódszereitek is finomodtak az eltelt évek során.
Szabó Gyula: Így igaz. Az Ökoszolgálat volt az első magyar környezeti tanácsadó iroda, amire nagyon büszkék vagyunk. Az akkori helyzetet csak elmondásból ismerem, de nagyon más volt. Eleve a makrokörnyezet gyökeresen másképp nézett ki. A rendszerváltás kellős közepén, a fogyasztói társadalom "kivirágzásának" legelején tartott Magyarország. A környezetvédelem akkor főleg azt jelentette, hogy az emberek bármilyen környezeti problémát észleltek lakóhelyükön, akkor megkeresték a civileket, segítsenek annak megoldásában. Illegális hulladéklerakás, mérgező szerek, természetkárosítás és hasonló témákban. Mára mind a témák, mind a módszer megváltozott. Fő feladataink a fogyasztás fenntarthatatlanságához, a globális klímaváltozás minket érintő következményeihez kapcsolódnak. Ma már nem elég arra várni, hogy az emberek megkeressenek bennünket, hanem határozott koncepció mentén megfogalmazott üzenetekkel nekünk kell őket megszólítani. Az otthonukban, az iskolában, szabadidejükben. Ha el akarjuk őket érni pozitív üzeneteinkkel, akkor a legújabb kommunikációs eszközöket kell használnunk. Jóval többet jelent tehát ma a környezetvédelem, mint odaláncolni magunkat egy fához és tiltakozni.

Melyek az Ökoszolgálat legfőbb programelemei?
A fent említett fő problémákból fakadóan leginkább energiahatékonysággal, energiatakarékossággal, környezettudatos életmódtanácsokkal, a háztartásban alkalmazható egyszerű praktikákkal foglalkozunk. Röviden összefoglalva megértetjük az emberekkel, hogy környezettudatosan élni egyáltalán nem nehéz. Tesszük mindezt rengeteg nagy eseményen, mint a Gyerek Sziget, saját bemutatótermünkben, a Zöld Zugban és persze az interneten.

Sok felnőtt ilyen rendezvényeken, esetleg egy oktatási program során csodálkozik rá, hogy környezettudatosság és a realitás egymást nem kizáró fogalmak. Mi a tapasztalatotok a gyerekekkel?
A gyerekekkel még ennél is jobb a helyzet. Ők ugyanis még nincsenek elrontva - csak egy kicsit. Ők ugyanis már olyan környezetben nőnek fel, ahol szóba kerülnek a környezeti kérdések és egyre több családban jönnek rá, hogy a korlátlan fogyasztás nemcsak költséges, de haszontalan is. Szóval őket nem átnevelni kell, hanem "csak" nevelni. Nagyon nyitottak ezekre a témákra és láthatóan foglalkoztatja őket a környezet, illetve annak megóvása.

Hogy találtatok egymásra a Gyerek Szigettel? Mit takar a Zöld Zug program?
A Gyerek Sziget mint népszerű esemény eleve adja magát. A közvetlen kapcsolat abból fakad, hogy én évekig a névadó szponzor vezető munkatársaként együtt dolgoztam a szervezőkkel. Ha úgy tetszik, kicsit saját gyermekemnek is tekintem. Természetes volt tehát az együttműködés, s ezt így gondolták a szervezők is. A Zöld Zug a mi bemutatótermünk az V. kerület Nádor utca 34-ben. Ennek egy kitelepült változata lesz kint a Gyerek Szigeten. Amit lehet, mindent kiviszünk. A gyerekeken túl szeretnénk megszólítani környezettudatos tanácsainkkal a felnőtteket, a családokat is.

Mivel érkeztek a Gyerek Szigetre?
Környezetbarát termékbemutató, izgalmas könyvek felnőtteknek és gyerekeknek, ökolábnyomszámítás, öko- és energiakvíz kicsiknek és nagyoknak, játékok természetes anyagokkal, biosüti kóstoló, meg ami még addig eszünkbe jut. Meglátjuk mire lesz igény, s ha kell, újdonságokat is bevetünk. Abban hiszünk, hogy ezekkel a programokkal egyre többen jönnek rá, hogy a környezet megóvása a saját fejünkben kezdődik - rajtunk múlik!

Ajánlat: Ökoszolgálat

Ajánlat: T-Home Gyerek Sziget


0
Tovább
10
jún/2009

Van-e értelme itthon szélenergiában gondolkodni? Nézze meg élőben a Nemzetközi Szélnapon!

Szélenergia. A legtöbbünknek a szélerőművek hatalmas, háromlapátos monstrumai jutnak eszébe először. Sokan azt gondolják, hogy ez még a távoli jövő, csak a "nyugati világban" találhatók meg, érdemes azonban körülnézni például a Kisalföldön, gombamód szaporodnak a szélturbinák a szántóföldeken. Ez pedig azt mutatja, hogy Magyarországon is van potenciálja a szélenergiának.Forrás: MTI



Forrás: MTIA szélenergiát nemcsak 70-80 méter magas szörnyetegekkel lehet befogni, hanem vannak háztartási, kisközösségi méretekben is alkalmazható szélkerekek. A szélkerekeket több célból is lehet üzemeltetni; lakossági szempontból leginkább az áramtermelés kerül szóba, elsősorban olyan területeken, ahol nehézkes vagy gazdaságtalan a hálózat kiépítése. Ezt nevezzük szigetüzemű alkalmazásnak. Lehetőség van a hálózatra kapcsolt rendszerre is (ilyenkor a termelő eladja az áramszolgáltatónak a feleslegben termelődött áramot), de ez még nem igazán elterjedt.

Egy háztartási szélmotor technikai megtervezése igen komoly feladat, a különböző szélmotorok kiépítésére vonatkozó szabályokról bővebb információt pedig itt találhatunk. Maga a szélkerék beszerezhető kereskedelmi úton számtalan forgalmazónál, viszont érdemes meggondolni a házi barkácsolás lehetőségét is. Ebben az esetben is mindenképpen szakember végezze el a villanyszereléssel kapcsolatos munkákat! Segítséget az előzetes becslésekhez a zoldtech.hu honlapon lelhetünk, azonban továbbra is fontos, hogy mielőtt bármilyen megvalósításba kezdenénk, mindenképpen érdemes szakemberrel konzultálni.

A későbbiekben foglalkozunk a magyarországi nagyobb léptékű szélenergia felhasználás lehetőségeivel és megpróbáljuk megállapítani, hogy hazánk hol helyezhető el a szélenergia szempontjából a nemzetközi porondon, valamint összeszedjük, mi minden és mennyiért szükséges egy háztartás szélenergiából származó elektromos ellátásához, és ez milyen körülmények között gazdaságos. Ezenkívül egy gyakorlatiasabb megközelítésű összefoglalót is készítünk a szélenergia egyéb hazai alkalmazási lehetőségeiről, elsősorban mezőgazdasági vonatkozásokban.

Vértesi Ágnes Éva, ELTE Környezettudományi Klub

Ajánlat: napkollektorokról alapfokon, napelemek, napenergia a kertben; tesztelik a világ első lebegő szélturbináját

* * *

Nemzetközi Szélnap: 2009. június 12-15. 

A szélenergia hasznosításának népszerűsítését célul tűző rendezvénysorozat keretében Európa 20 országában több mint 100 helyszínen a látogatók személyesen gyűjthetnek tapasztalatot a szélben rejlő energiakincs hasznosításának módjáról, lehetőségeiről, a gyerekek játékosan ismerkedhetnek meg közelről az egyik legtisztább energiatermelési móddal. Ezen a napon nyílt napot tartanak az európai szélerőmű- és szárnylapátgyártó vállalatok, illetve ingyenesen látogathatók a szélparkok. 2008-ban Európában közel 90 000 érdeklődőt fogadtak a szélnap keretében. A korábbi években csak Európában tartott rendezvény 2009-től nemzetközivé válik. A dinamikusan fejlődő USA, Kína mellett Ausztráliában és Kanadában is tartanak hasonló rendezvényeket június 15-én. A Global Wind Day nemzetközi koordinátora az Európai Szélenergia Társaság, magyarországi szervezője a Magyar Szélenergia Társaság.

A rendezvénysorozat magyarországi szervezői 2009. június 12-15. között 7 helyszínen várják a szélenergia iránt érdeklődőket, látogatókat: Bükkaranyoson, Erken, Kulcson, Vépen, Levélen, Szápáron és Budapesten.  A látogatás ingyenes, de egy hely kivételével mindenhol előzetes regisztráció szükséges.

A további részletekről tájékozódjanak a http://www.mszet.hu/ oldalon, illetve a http://www.globalwindday.org/ honlapon.


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum