A bútorok megóvására méhviasz mellett a természetes olajokat, az oliva- és lenolajat ajánlják a Levegő Munkacsoport kiadványában. Jó bútorápoló lehet a meleg tejben áztatott vászon is.

Mint minden tisztítószer kiválasztásánál, a szőnyeg- és bútorápolók esetén is próbáljuk kerülni a szerves oldószereket tartalmazó vegyszerek alkalmazását, mivel ezek rákkeltő anyagokat is tartalmazhatnak. A perklór-etilén és a triklór-etán légzőszervi és bőrirritációt okozhat - figyelmeztet a Tudatos Vásárló. Különösen az allergiásoknak arra is érdemes odafigyelni, hogy amennyiben ez megoldható, a bútorszövetet már az első használat előtt mossuk ki, hogy a benne maradt égésgátló, hormonhatású szereket és a gyapotból visszamaradt növényvédőszer-maradványokat eltávolítsuk.

A méhviasz és az olajok használata rendkívül egyszerű: csak fogjunk egy puha rongyot, és dörzsöljük be az anyaggal a bútor felületét! Fontos tudni, hogy műanyag rétegen ezek az anyagok nem használhatók.

A bőrbútorokat tojásfehérjével vagy cipőkrémmel kenjük be, esetleg nyers tejet is alkalmazhatunk. A bársonyhuzatot szálirányba haladva kell tisztítani, nedves szarvasbőrrel. Mind a szőnyeg, mind a bútorkárpit tisztítására ajánlott a következő módszer - kissé munkaigényes, de az eredmény önmagáért beszél. Állítsuk össze kukoricakorpa és bórax 2:1 arányú keverékét, szórjuk a tisztítandó felületre, majd egy óra állás után porszívózzuk össze - javasolja a zold.virtus.hu.

Portalanításra a természetes alapanyagú textilek a legjobbak, mint például a pamut vagy a gyapjú. Hasznosak az elektrosztatikusság elvén működő portalanítók is. A bútoron lévő karcolások sötét faanyag esetén dióbéllel, világosabb fánál félbevágott mogyoróbéllel halványíthatók - olvashatjuk az Ökoszolgálat honlapján további hasznos tanácsok társaságában.

Ajánlat: környezetbarát háztartási szerekkel, tippekkel kapcsolatos cikkeink gyűjteménye

Jurecska Laura