Szélenergia. A legtöbbünknek a szélerőművek hatalmas, háromlapátos monstrumai jutnak eszébe először. Sokan azt gondolják, hogy ez még a távoli jövő, csak a "nyugati világban" találhatók meg, érdemes azonban körülnézni például a Kisalföldön, gombamód szaporodnak a szélturbinák a szántóföldeken. Ez pedig azt mutatja, hogy Magyarországon is van potenciálja a szélenergiának.Forrás: MTI



Forrás: MTIA szélenergiát nemcsak 70-80 méter magas szörnyetegekkel lehet befogni, hanem vannak háztartási, kisközösségi méretekben is alkalmazható szélkerekek. A szélkerekeket több célból is lehet üzemeltetni; lakossági szempontból leginkább az áramtermelés kerül szóba, elsősorban olyan területeken, ahol nehézkes vagy gazdaságtalan a hálózat kiépítése. Ezt nevezzük szigetüzemű alkalmazásnak. Lehetőség van a hálózatra kapcsolt rendszerre is (ilyenkor a termelő eladja az áramszolgáltatónak a feleslegben termelődött áramot), de ez még nem igazán elterjedt.

Egy háztartási szélmotor technikai megtervezése igen komoly feladat, a különböző szélmotorok kiépítésére vonatkozó szabályokról bővebb információt pedig itt találhatunk. Maga a szélkerék beszerezhető kereskedelmi úton számtalan forgalmazónál, viszont érdemes meggondolni a házi barkácsolás lehetőségét is. Ebben az esetben is mindenképpen szakember végezze el a villanyszereléssel kapcsolatos munkákat! Segítséget az előzetes becslésekhez a zoldtech.hu honlapon lelhetünk, azonban továbbra is fontos, hogy mielőtt bármilyen megvalósításba kezdenénk, mindenképpen érdemes szakemberrel konzultálni.

A későbbiekben foglalkozunk a magyarországi nagyobb léptékű szélenergia felhasználás lehetőségeivel és megpróbáljuk megállapítani, hogy hazánk hol helyezhető el a szélenergia szempontjából a nemzetközi porondon, valamint összeszedjük, mi minden és mennyiért szükséges egy háztartás szélenergiából származó elektromos ellátásához, és ez milyen körülmények között gazdaságos. Ezenkívül egy gyakorlatiasabb megközelítésű összefoglalót is készítünk a szélenergia egyéb hazai alkalmazási lehetőségeiről, elsősorban mezőgazdasági vonatkozásokban.

Vértesi Ágnes Éva, ELTE Környezettudományi Klub

Ajánlat: napkollektorokról alapfokon, napelemek, napenergia a kertben; tesztelik a világ első lebegő szélturbináját

* * *

Nemzetközi Szélnap: 2009. június 12-15. 

A szélenergia hasznosításának népszerűsítését célul tűző rendezvénysorozat keretében Európa 20 országában több mint 100 helyszínen a látogatók személyesen gyűjthetnek tapasztalatot a szélben rejlő energiakincs hasznosításának módjáról, lehetőségeiről, a gyerekek játékosan ismerkedhetnek meg közelről az egyik legtisztább energiatermelési móddal. Ezen a napon nyílt napot tartanak az európai szélerőmű- és szárnylapátgyártó vállalatok, illetve ingyenesen látogathatók a szélparkok. 2008-ban Európában közel 90 000 érdeklődőt fogadtak a szélnap keretében. A korábbi években csak Európában tartott rendezvény 2009-től nemzetközivé válik. A dinamikusan fejlődő USA, Kína mellett Ausztráliában és Kanadában is tartanak hasonló rendezvényeket június 15-én. A Global Wind Day nemzetközi koordinátora az Európai Szélenergia Társaság, magyarországi szervezője a Magyar Szélenergia Társaság.

A rendezvénysorozat magyarországi szervezői 2009. június 12-15. között 7 helyszínen várják a szélenergia iránt érdeklődőket, látogatókat: Bükkaranyoson, Erken, Kulcson, Vépen, Levélen, Szápáron és Budapesten.  A látogatás ingyenes, de egy hely kivételével mindenhol előzetes regisztráció szükséges.

A további részletekről tájékozódjanak a http://www.mszet.hu/ oldalon, illetve a http://www.globalwindday.org/ honlapon.