Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
29
márc/2010

Már a gyáli lerakón sem vész el az energia

Az .A.S.A. Magyarország Kft. gyáli hulladékkezelő központjában üzembe helyezték a lerakón keletkező gázokat hasznosító kiserőművet. A berendezés a hagyományos gázkazánoknál jóval hatékonyabban termel hőt és villamos energiát.



Biogáz akkor keletkezik, ha szerves anyagok oxigénmentes környezetben bomlanak le. A hulladéklerakó belsejében keletkező gázt depóniagáznak nevezzük, melynek kontrollált elégetésével értékes energiát nyerhetnek. Az .A.S.A. Magyarország Kft. hasonló hódmezővásárhelyi és debreceni beruházásai nyomán gyáli hulladékkezelő központjában is elindította a depóniagáz hasznosítását.

A több ütemben kiépülő gyáli lerakó első 6 hektárján egy évtizede gyűlik a hulladék. Elsősorban Pest megyei déli és keleti agglomerációjának településeiről, mintegy 300 ezer lakos kommunális hulladéka, valamint a főváros mintegy 3000 gazdálkodó szervezetétől begyűjtött hulladék kerül ide.

A jelentős méretű depónián harminc gázkutat létesítettek az óránként keletkező mintegy 300 m3-nyi értékes biogáz kitermelésére. A kutakat összekötő csőrendszer összegyűjti és egy kiserőműhöz vezeti a gázt, amely azt két, összesen 500 kW-os teljesítményű gázmotorban égeti el. A gázmotoros kiserőmű a hagyományos gázkazánoknál jóval hatékonyabban, akár 90%-os hatásfokkal termel hőt és villamos energiát.

Forrás: A.S.A.

Gázmotor a gyáli depóniagáz hasznosításához

A depóniagázból nyert hőenergia az irodaépület fűtése és melegvíz-ellátása során hasznosul: teljes mértékben kiváltja az eddig használt földgázt. A termelt áramot pedig zöldáramként táplálják be a villamos energia hálózatba. A beruházás környezetvédelmi hozadéka - a fosszilis energiahordozók kiváltása mellett - abban áll, hogy a hasznosított, erőteljesen üvegházhatású metánt tartalmazó depóniagázt nem engedi a légkörbe távozni.


0
Tovább
28
márc/2010

Képek a Föld Órájáról

2010. március 27-én este fél 9-kor 125 országban kapcsolták le a világítást a Föld Órája alkalmából. A WWF természetvédelmi szervezet ezzel az akcióval szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy apró cselekedettel és összefogással tehetünk a klímaváltozás hatásainak enyhítéséért.

Sötétbe borult a világ - képek a Föld ÓrájárólForrás: AFP

 




0
Tovább
27
márc/2010

Szombaton este jön a Föld órája

Jelképes villanylekapcsolással figyelmeztet az energiatakarékosságra és a környezetszennyezésre a Sydney-ből indult Föld órája akció, mely mára világmozgalommá nőtte ki magát. Március 27-én este elsötétül az [origo] címoldala és adásszünetet tart az OzoneNetwork. Egy óra takarékoskodás viszont nem váltja ki, ha valaki az év többi, nyolcezer-egynéhányszáz órájában nem törődik a környezettel.

A minden időzónában március 27-én, szombaton este fél 9-kor kezdődő, egyórás elsötétítéssel az esemény szervezője, a WWF (Természetvédelmi Világalap) az éghajlatváltozás veszélyeire hívja fel a világ figyelmét.

A teljes cikk

A Föld órája - WWF Magyarország

A 2009-es eseményForrás: WWF




0
Tovább
26
márc/2010

Hogyan komposztáljunk? Nézze meg filmen!

Kezdődik a komposztszezon. A tennivalókról nézze meg a Hulladék Munkaszövetség kisfilmjét!



 


0
Tovább
25
márc/2010

Évente 180 millió számítógép mérgezi a környezetet

Ugrásszerűen megnőhet a kidobott számítógépek száma az elkövetkezendő két évtizedben Kínában és Indiában, ami a helytelen újrafelhasználási módszerek miatt súlyos veszélyt jelent a vizekre és talajra.



Becslések szerint 6-8 éven belül a fejlődő országokban több számítógépet fognak kiselejtezni, mint a fejlett országokban, s 2030-ra ez a szám kétszeres vagy háromszoros is lehet. Egy ilyen ütemű növekedés azt eredményezné, hogy a jelenleg éves szinten kidobott számítógépek száma 180 millióról 1 milliárdra nőhet.

A problémát a gépekben lévő fémek visszanyerése okozza, amelyeket a fejlődő országokban nagyon egyszerű módszerekkel próbálnak megoldani. Ebből a célból rengeteg fejlett országban kiselejtezett számítógépet visznek Ázsiába. A réz kinyeréséhez a fekete "újrahasznosítók" csak leégetik a szigetelést a vezetékről, számtalan mérgező anyagot engedve így a levegőbe. Más fémek esetében salétromsavval és cianidokkal kezelik az áramköröket, s a hulladék a helyi vizekben és a talajban köt ki.

Az Environmental Science & Technology folyóiratban megjelent tanulmány szerzői a számítógépeladási adatok alapján próbálták megbecsülni a várható változásokat, s figyelembe vették a számítógépek átlagos élettartamát is. Eric Williams, a cikk egyik szerzője szerint a fejlett országokból történő számítógép-export jelenleg tervezett korlátozásával nem fognak nagy változásokat elérni, mert helyi szinten is nagyon sok hulladék fog keletkezni. Williams is hangsúlyozta, hogy nem önmagában a számítógépek jelentik a veszélyt, hanem az újrahasznosítás során keletkező hulladékok.

* * *

Rovatunk mostantól a Facebookon és a Twitteren keresztül is elérhető, ahol extra tartalmakat is kínálunk.


0
Tovább
24
márc/2010

Programajánló: képes előadás Grönlandról

Monos János többször is járt a Dániához tartozó óriási "jégszigeten". A sziget felszíne, klímája és élővilága egyaránt különleges. Technikai civilizációnk által feldúlt bolygónk egyik utolsó érintetlen pontja Grönland. Az őslakosság (inuitok - vagy eszkimók, ahogy jobban ismerjük őket) életkörülményei nagymértékben megváltoztak az elmúlt 20 év folyamán - a néhány hónapja elnyert autonómia akár hagyományos életmódjuk megszűnéséhez is vezethet.

A képes előadás témái:

- Grönland autonómiája
- Az autonómiában rejlő előnyök
- A globális felmelegedés jelenségei és hatása a szigeten
- Grönland egyedi turisztikai szépségei

Időpont:
2010. április 14. (szerda) 18:00
Helyszín:
Makadám Mérnök Klub, 1024 Budapest, Lövőház u. 37. (Millenáris)

Belépődíj: Ingyenes
Információ: norbert@telekisfelfedezok.hu




0
Tovább
23
márc/2010

Fényesebb a jövő: napelem-kutatóbázis és oktatólabor létesül az MTA MFA-ban

A legkorszerűbb napelemes technológiák kutatására is alkalmas az a megújult infrastruktúra, amelyet Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke adott át március 23-án a MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézetének (MTA MFA) félvezető technológiai épületében. A kutatási technológiai fejlesztés az MTA MFA és a BudaSolar Kft. együttműködésével az ipar számára közvetlenül hasznosítható eredményt hoz, aminek jelentőségét jól mutatja, hogy az elmúlt öt évben átlagosan 39%-kal nőtt a napelemek alkalmazása világszerte. A fejlesztés segítségével hazánk több eséllyel veheti fel a versenyt a nemzetközi szereplőkkel. 



Ma Magyarországon az évente a Napból érkező 1,16 milliárd kWh sugárzási energiát alig hasznosítjuk: egy friss európai felmérés szerint az újonnan csatlakozott tagállamok között a sor végén kullogunk. Pedig gyorsan fejlődő ágazatról van szó: az elmúlt 3 évben épült ki a ma működő összes kapacitás közel fele, aminek több mint 80%-át Európában állították elő. Az előrejelzések szerint 2020-ra a napelemek az energiapiac szereplőinek túlnyomó többségével szemben már támogatás nélkül is versenyképes lesznek, de mai technológiákkal is akár a teljes energiaigény tizenkét százaléka kielégíthető lenne fotovillamos rendszerekkel.

Ebből a fejlődésből profitálhat Magyarország is, ha időben elindítja a kapcsolódó kutatásokat, fejlesztéseket. Ennek érdekében az MTA MFA az Integrált Mikro Nanorendszerek Nemzeti Technológia Platformjával (IMNTP) együttműködve olyan stratégiai lépéseket tesz, amelyek együttesen megalapozhatják a magyar ágazat nemzetközi sikerét. A folyamat részeként az MTA MFA a vékonyréteg napelemek előállítására alkalmas gyártósorokat szállító BudaSolar Kft-vel az NKTH támogatásával technológiai kutatási infrastruktúra-fejlesztést hajt végre, ami egyrészt a meglévő kutatási körülményeket javítja, másrészt pedig létrehoz egy új napelem technológiai kutatási bázist is.

A BudaSolar Kft-vel elnyert NKFP pályázati támogatáson túl az MFA saját forrásokat is bevon, hogy a legmagasabb színvonalú infrastruktúra álljon a kutatók rendelkezésére. A teljes értékben mintegy 85 millió forintos befektetésből közel 250 m2 alapterületű bázist alakítanak ki, amelynek legnagyobb része, 100 m2 az úgynevezett CVD labor lesz, amely a vékonyréteg szilícium napelemekkel kapcsolatos technológiai fejlesztésekre biztosít lehetőséget, de további öt kisebb eszközfejlesztő labor is helyet kap a létesítményben.

A jövő tudósainak nevelésére is nagy hangsúlyt helyez az intézet, a bázison helyet kap a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel (PPKE) közösen működtetett MEMS/NEMS oktatólabor is. Az együttműködési szerződés aláírására - amivel alkalmat teremtenek diákoknak a magas szintű tudományos munkára- az eseményen kerül sor.

"Magyarország hosszú távú versenyképessége a kutatás-fejlesztés, az innováció sikerességétől függ, ezért különösen nagy jelentőségű egy ilyen világszínvonalú labor létrejötte. Minél jobb hatásfokkal tudjuk átalakítani a napenergiát, annál kevésbé terheljük a környezetet. A napfényből közvetlenül kinyert elektromos energia a legtisztább elektromos energia" - fogalmazott Pálinkás József, az MTA elnöke.

"A válság egyértelműen megmutatta, hogy a tudásalapú, nagy hozzáadott értéket előállító ágazatok kevésbé sínylették meg ezt az időszakot. Érdemes lenne tehát Magyarországnak is ezeket a területeket fejlesztenie. Kiemelten fontos e létesítmény működtetése és tovább fejlesztése, hiszen ez az egyetlen magyarországi un. tisztalaboratóriumi kultúra. A bázison a kutatásfejlesztés mellett oktatásra is lehetőség nyílik" - mutatott rá Bársony István, az MTA MFA igazgatója, aki szerint a jelenlegi alacsony bérek mellett a kutatói pálya egyetlen vonzerejét a színvonalas infrastruktúrán folytatott izgalmas kutatás jelentheti. 

Az új kutatóbázis nem csupán a felsőoktatási intézményekkel, hazai vállalkozásokkal való együttműködést segíti elő, de támogatja a fejlett nemzetközi kooperációt is a kutatás-fejlesztési eredmények hasznosításában. A beruházás az iparral való szoros kapcsolat miatt kiválóan illeszkedik az IMNTP mikro- és nanoelektronikai kutatás-fejlesztési stratégiájába.

Az MTA MFA-ról bővebben: www.mfa.kfki.hu.

Az IMNTP kutatási tervéről bővebben itt olvashat.

Forrás: MTA

 


0
Tovább
22
márc/2010

Új klímavédelmi program háztartási gépek cseréjére

A Zöld Beruházási Rendszer részeként, a Klímabarát Otthon és az Izzócsere Program után a zöldtárca újabb klímavédelmi programot indít: a Klímabarát Háztartás Program keretében a rászorulók energiafaló hűtő- és mosógépeket cserélhetnek energiatakarékosra - jelentette be Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter kedden. A környezetvédelmi minisztérium az egymilliárd forintos keretösszegű csereakcióval közel 15 ezer korszerű és energiahatékony háztartási gép beszerzéséhez nyújt gépenként 60-70 ezer forintos támogatást. Ezzel mintegy 2 ezer tonnával csökken a háztartások éves szén-dioxid-kibocsátását, ami egy 200 hektáros tölgyerdő éves szén-dioxid-megkötésének felel meg, illetve 2600 megawattos csökkenést jelent a lakossági energiaigényben.

Pályázati felhívás: http://www.kvvm.hu/index.php?pid=9&sid=9&tid=415

 




0
Tovább
21
márc/2010

Energiakalkulátor: számolja ki, mennyit fogyaszt!

Mennyi áramot fogyaszt a hűtőszekrénye? Mennyi pénzt költ világításra? Meglepő, mennyit spórolhat, ha hagyományos izzók helyett energiatakarékos égőket használ. Számolja ki!

http://www.energiakalkulator.hu/

 




0
Tovább
20
márc/2010

17 000 hektárnyi fenyőerdőt mentettek meg az EU polgárai

Az Unióban már az italos kartondobozok 33%-át visszagyűjtik és anyagában újrahasznosítják. Az elmúlt évben az Európai Unió tagországaiban 350 000 tonna, azaz több mint 13 milliárd darab italoskarton doboz került szelektíven visszagyűjtésre. A környezettudatos európaiaknak köszönhetően minden 100 tejes és üdítős italos kartondobozból 33 darab kerülhetett újrahasznosításra. E csomagolóanyag típust a régebbi EU tagállamokban 1992 óta, hazánkban pedig 2004 óta gyűjtik szelektíven, mivel kiváló másodnyersanyagnak számít. Minden italos kartondoboz legalább 75%-ban jó minőségű papírt tartalmaz, amit világszerte közel 100 papírgyárban lehet újrahasznosítani. Az Unió tagországaiban tavaly szelektíven gyűjtött és újrahasznosított italos kartondobozok révén 17 000 hektárnyi, azaz mintegy 7 Velencei-tó nagyságú erdő terület fáit nem kellett kivágni.



Az Európai Italos Karton Szövetség (ACE) adatai szerint, Európában (a 27 EU tagország valamint Svájc és Norvégia) tavaly, összesen 350 000 tonna, azaz több mint 13 milliárd darab italos kartondobozt gyűjtöttek össze szelektíven a lakosok. Ilyen mennyiségű italos kartondoboz anyagának papír részéből 1,7 milliárd A5 méretű iskolai füzet, 560 millió darab mesekönyv, vagy akár 1 milliárd tekercs konyhai papírtörlő is gyártható. Habár a fa megújuló erőforrás, az abból készült papír életciklusának megnövelésével, másodnyersanyagként való használatával kiemelkedő mértékben csökkenthető az üvegházhatású gázok kibocsátása.
 
Napjainkban a világ több, mint 200 - köztük az összes európai - országában használják az italos karton csomagolást. E korszerű csomagolóanyag típus több kedvező előnyös tulajdonságának köszönheti közkedveltségét. Az italos karton 75%-a papír, ezért e csomagolás újrahasznosítható, így szelektíven gyűjtve nem terheli a környezetet. E csomagolóanyag és az aszeptikus technológia következtében az így csomagolt folyékony élelmiszerek hűtés és tartósítószerek nélkül is legalább 3- 6 hónapig biztonságosak, frissek, ízletesek maradnak.

Forrás: premiercom.hu


 
"Iparágunk elkötelezett azon törekvés mellett, hogy a lehető legkisebb mértékre csökkentsük az italos kartondobozok ökológiai lábnyomát, azaz minimalizáljuk a káros anyag kibocsátást a csomagolóanyag megszületésétől kezdve egészen annak az újrahasznosításáig." - nyilatkozta Baka Éva, az Európai Italos Karton Szövetség hazai tagszervezetének, az Italos Karton Egyesülésnek ügyvezető igazgatója. - "Ezt a csomagolóanyagot könnyű újrahasznosíthatósága teszi fenntarthatóvá. Ezért célunk az, hogy Magyarországon is ösztönözzük az italos kartondobozok szelektív gyűjtését és az hasznosítási arányának növelését." - tette hozzá a szakember.

Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) a hatóságok, a koordináló szervezetek, a helyi kommunális szolgáltatók és a civil szervezetek bevonásával ösztönzi a lakosságot a hazánkban forgalomba kerülő 10-12 ezer tonna italos kartondoboz szelektív gyűjtésére.
 
"Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés, az öt évvel ezelőtti 200 tonna / év mennyiségről 2009-re 1550 tonna / év mennyiségre, azaz a kezdeti érték hétszeresére növelte a szelektíven gyűjtött és újrahasznosított italos kartondobozok mennyiségét. Ma Magyarországon 6 millió lakos élhet a szelektív hulladékgyűjtés valamely formájával, közülük 3,5 milliónak pedig az üres italos kartondobozok gyűjtésére is van lehetősége." - mondta Baka Éva, az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés ügyvezető igazgatója.

Forrás: premiercom.hu

A 14%-os magyarországi italos kartondoboz hasznosítási arány a 35%-os százalékos hasznosítási aránnyal büszkélkedő Ausztriához képest csekélynek tűnhet, a valóságban, időarányosan azonban megelőzi az nyugat-európai begyűjtés fejlődésének gyorsaságát, mivel hazánkban csak 2004-óta gyűjtik az italos kartont, míg pl. Ausztriába 1999-óta.

Hosszú távú célkitűzéseivel összhangban, az IKSZ a nagyvárosokon kívül, a kis- és közepes nagyságú településeket is be kívánja vonni az italos karton szelektív gyűjtési és hasznosítási rendszerbe a helyi szolgáltatók segítségével. A cél, hogy 2012-re 20%-ra növekedjen az italos kartondobozok visszagyűjtési és hasznosítási aránya.
 
Több információ: www.italoskarton.hu


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum