Ugrásszerűen megnőhet a kidobott számítógépek száma az elkövetkezendő két évtizedben Kínában és Indiában, ami a helytelen újrafelhasználási módszerek miatt súlyos veszélyt jelent a vizekre és talajra.



Becslések szerint 6-8 éven belül a fejlődő országokban több számítógépet fognak kiselejtezni, mint a fejlett országokban, s 2030-ra ez a szám kétszeres vagy háromszoros is lehet. Egy ilyen ütemű növekedés azt eredményezné, hogy a jelenleg éves szinten kidobott számítógépek száma 180 millióról 1 milliárdra nőhet.

A problémát a gépekben lévő fémek visszanyerése okozza, amelyeket a fejlődő országokban nagyon egyszerű módszerekkel próbálnak megoldani. Ebből a célból rengeteg fejlett országban kiselejtezett számítógépet visznek Ázsiába. A réz kinyeréséhez a fekete "újrahasznosítók" csak leégetik a szigetelést a vezetékről, számtalan mérgező anyagot engedve így a levegőbe. Más fémek esetében salétromsavval és cianidokkal kezelik az áramköröket, s a hulladék a helyi vizekben és a talajban köt ki.

Az Environmental Science & Technology folyóiratban megjelent tanulmány szerzői a számítógépeladási adatok alapján próbálták megbecsülni a várható változásokat, s figyelembe vették a számítógépek átlagos élettartamát is. Eric Williams, a cikk egyik szerzője szerint a fejlett országokból történő számítógép-export jelenleg tervezett korlátozásával nem fognak nagy változásokat elérni, mert helyi szinten is nagyon sok hulladék fog keletkezni. Williams is hangsúlyozta, hogy nem önmagában a számítógépek jelentik a veszélyt, hanem az újrahasznosítás során keletkező hulladékok.

* * *

Rovatunk mostantól a Facebookon és a Twitteren keresztül is elérhető, ahol extra tartalmakat is kínálunk.