Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
26
feb/2010

Hulladékból készültek az idei olimpiai érmek

Az elektronikai hulladék aránya évente 3-5%-kal nő Európában, az ebből kinyerhető nemesfémek újrahasznosítása viszont messze elmarad a kívánalmaktól. A reciklált nemesfémből készült idei olimpiai érmek üdítő példát jelentenek. Az olimpia történetében először fordul elő, hogy a medálok részben hulladékból származó aranyból, ezüstből és rézből készülnek. Az olimpiai érmeket készítő Teck nevű kanadai vállalat más forrásból származó fémek mellett elektronikai hulladékból származó anyagokat is használt az érmek előállításához.

Az e-hulladékok újrahasznosítása azért fontos, mert csökkenti a keresletet az olyan ritka fémek iránt, mint az arany és a réz. Továbbá a fémbányászat okozta széleskörű társadalmi és környezeti kockázatot is mérsékli - írja a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

További információk az alábbi oldalon érhetőek el. Nastasia Noens amerikai síző az ezüstéremmel.Forrás: AFP




0
Tovább
25
feb/2010

Terjednek a vitorlás teherhajók

Egyszerű tény, hogy a szél olcsóbb, mint az olaj, és jóval környezetbarátabb energiaforrás az tengeri hajózás során is. Mostanáig a hajózási vállalatok mégsem használták ki a benne rejlő lehetőségeket. Szélviszonyoktól függően egy teherhajó éves üzemanyag-költsége 10-35%-kal csökkenthető.



A rendszer megalkotói lényegében a sportból merítik az ötletet. A kite-szörf vitorlájához hasonlító, paplanernyő jellegű felület hivatott a légmozgásban rejlő energia közvetlen hasznosítására. A hajó orrához rögzített, vontató sárkányvitorlára épülő hajtóműrendszer váltotta fel a régmúlt idők árbocra szerelt vitorláit.

Az eszköz nemcsak újonnan épített hajók esetében használható, hanem már meglévő modellekre is felszerelhető. Csak kiegészítő erőforrásként használható, a szokványos dízelüzemű motor kisegítésére.

Forrás: AFP

A 10 000 tonnás MV Beluga SkySails teherszállító hajó

Néhány adat:

felület: kb. 160 négyzetméternyi sárkányvitorla
magasság: kb. 300 méter a vízszint felett
teljestímény (elméleti): kb. 6800 lóerő
megtakarítás: kb. 35%-kal, vagyis közel napi 1000 euróval tudják csökkenteni a folyékony üzemanyag felhasználását

A megoldás egyelőre a kisebb teherhordó képességű hajók esetén alkalmazható hatékonyan, de a soron következő fejlesztések már a nagyobb méretek irányába mutatnak.

A világ tengereit járó közel százezer teherhajó évente több mint 2 milliárd hordó olajat használ fel, ami a globális szén-dioxid-kibocsátás kb. 4,5%-áért, a kén-dioxid-kibocsátásnak pedig mintegy 20%-áért tehető felelőssé.

Forrás: muszakiak.hu, SkySails.info


0
Tovább
24
feb/2010

Eurolevél az új uniós ökologó

Az elmúlt két hónap során csaknem 130 000 ember vett részt egy internetes szavazáson, amelynek során a három döntős közül választhatták ki az új EU-s ökológiai logót. A győztes pályaművet, az "eurolevelet", amely a szavazatok több mint 63%-át kapta, egy német diák, Dusan Milenkovic készítette.

Forrás: [origo]

További információk az alábbi oldalon olvashatóak.




0
Tovább
23
feb/2010

Diákok a XXI. század környezetkultúrájáért

Az Óbudai Egyetem jogelődje, a Budapesti Műszaki Főiskola Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kara 2009-ben ismét pályázatot hirdetett középiskolás diákok számára. A kiírásban kollázs-, illetve plakát-tervek látványos megfogalmazásai szerepeltek olyan újrahasznosítható anyagok segítségével, melyek az eredeti rendeltetésükre már nem alkalmasak. Felhasználható volt bármilyen textil, bőr, műanyag, fém, vagy papír.

A beérkezett pályaműveket és a nyerteseket az alábbi oldalon találhatja meg.

Forrás: muszakiak.hu

Forrás: www.muszakiak.hu




0
Tovább
22
feb/2010

Jól halad az elemeket leváltó anyag fejlesztése

A londoni Imperial College mérnökeinek egyik célja: végleg megszabadítani az emberiséget az akkumulátoroktól. A 4,5 millió dolláros program, amelyen a csoport dolgozik, az elektromosság tárolására és visszaadására képes anyagok fejlesztésére irányul.



A kutatócsoport szénszál-alapú polimergyantája már túl van a szabadalmaztatási eljáráson, és elég könnyű ahhoz, hogy az MP3 lejátszóktól az autókig bárminek a burkolata és egyben áramforrása lehessen. Ráadásul az akkumulátoroktól eltérően az új anyag elektromos teljesítménye nem gyengül az idővel, mert benne az elektromosság tárolása és kisütése nem kémiai reakción alapul.

A kutatók szerint 15%-kal lesz csökkenthető az elekromos autók tömege, ha a kocsik elekromosságot szolgáltató burkolata majd kiváltja a nagytömegű akkumulátort. A könnyebb kocsi üzemeltetése gazdaságosabb lenne, a feltöltés után messzebre juthatna el, és maga a feltöltés is gyorsabbá válna.

A mobiltelefonokat is átalakítaná az új technológia. Elég kivennünk az akkumulátort a készülékből, hogy felmérhessük a súly- és a méretnyereséget. A könnyű áramforrás, ami esetleg maga a burkolat lenne, a hordozható elektronikus eszközöket is forradalmasítaná.

A jövő áramforrását valószínűleg azokon a területeken is alkalmazni fogják, ahol ma nem is használnak energiaforrást. Vegyük például a ruházkodást. Először bizonyára a szkafendereket és az egyéb speciális védőruhákat látják majd el az újfajta áramforrással, mely a céltól függően a fűtés vagy a hűtés számára szolgáltatna elekromosságot.

Ha egy anyag ennyire elterjed, akkor hulladékba is sok kerül belőle. A szénszálas műgyanta sikere esetén a fejlesztők következő feladata a termék-recirkuláltatás megoldása, a technológia zölddé tétele lesz. Jó arra gondolni azonban, hogy az újfajta hulladék feldolgozásához szükséges energiát esetleg már ezek a könnyű áramforrások fogják biztosítani.


0
Tovább
21
feb/2010

Fair Trade bolt nyílik a budapesti Merlin Színházban

Fair Trade bolt nyílik a budapesti Merlin Színház aulájában, ahol méltányosan forgalmazott és Fair Trade védjegyes áruk, valamint a magyar társadalmi változások termékei vásárolhatók meg.

A méltányos kereskedelem (fair trade) az a kereskedelmi kapcsolat, amely párbeszéden, tiszteleten alapul, átlátható és nagyobb egyenlőségre törekszik a nemzetközi kereskedelemben. Hozzájárul a fenntarthatósághoz azzal, hogy a hátrányos helyzetű, különösen a "Dél" termelői számára, jobb kereskedelmi feltételeket kínál és biztosítja alapvető jogaikat.

A méltányos kereskedelemről további információ olvasható a Fair Világ Méltányos Kereskedelem Szövetség honlapján, a www.fairvilag.hu-n.




0
Tovább
20
feb/2010

Design hulladéküvegből

Fényüveg, üvegtégla és horgolt üvegből készült térelválasztó: az ÖKO-Pannon és a WAMP vasárnapi kiállításán újrahasznosított üveghulladékból készült alkotásokat mutattak be, és kiosztották a legötletesebb pályaműveknek járó díjakat is. Az eseménnyel az üveghasznosítás fontosságára igyekeztek felhívni a figyelmet, melyben hazánk jelentősen elmarad az uniós átlagtól. A tervezők már teljesítették a kvótát, most a lakosságon a sor.



Az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. és a WAMP Re-Üveg címmel tavaly ősszel hirdetett pályázatot designerek számára. A kiírók olyan alkotásokat vártak, melyek ötletesen, kreatívan mutatják be a hulladéküveg felhasználásának lehetőségeit. A különösen egyedi designmegoldások mellett az újszerűséget, a friss művészi látásmódot értékelték.

70% üveg, 100% kreativitás

A kétfordulós pályázat első körében csak látványterveket véleményezett a szakmai zsűri, majd a második körbe továbbjutott művészek másfél hónapot kaptak, hogy elkészítsék műveiket. A pályázat egyetlen kikötése az volt, hogy a tárgyak legalább hetven százalékban hulladéküvegből készüljenek. Egyéb műfaji korlátot nem támasztottak a kiírók, így a döntős pályaművek között volt CD tartó, csillár,, "La'bor pohár" és virágtartó is.

Forrás: Noguchi/Öko-Pannon

Lehoczki Erzsébet - Üveg-re fonal

Üvegcsomagolás újracsomagolva

Az Erzsébet téri Gödör Klubban tartott február 21-i eredményhirdetésen három egészen különleges alkotást jutalmazott a zsűri. A fődíjat Lehoczki Erzsébet munkája az Üveg-re fonal nyerte. A "horgolt üveg" nagyszerűsége sokoldalúságában rejlik: térelválasztónak, függönynek vagy éppen terítőnek is használható. A második helyezett Jagadics Barbara lett Glass brick, azaz üvegtégla című alkotásával, a harmadik díjat pedig Bihari Gabriella és Csák Tibor kapta az egyedi hangulatvilágítást adó Fényüvegért. Az ÖKO-Pannon pénzjutalommal díjazta az alkotókat.

Forrás: Noguchi/Öko-Pannon

Glass Brick

Egyedül nem megy

A kilenc döntős alkotást a nagyközönség is megtekinthette a WAMP-on, a Gödörben, hiszen a tárgyak éppen azért készültek, hogy felhívják a figyelmet az üveg újrahasznosítás fontosságára. Míg az Európai Unió országaiban a háztartási üveghulladék hasznosítási aránya 2008-ban 64 százalék volt, addig itthon tavaly az üvegcsomagolásnak csupán 28 százaléka került szelektív gyűjtőkbe. Ahhoz, hogy megkezdjük az unióhoz való felzárkózást, idén 32, 2012-ben már 60 százalékra kell feltornásznunk ezt az arányt, amihez a lakosság aktív részvételére lesz szükség.

A WAMP-ról

A WAMP 2006-ban azért jött létre, hogy a mindennapokban használható művészet jegyében az alkotó és a közönség minél közelebb kerüljön egymáshoz, ugyanakkor fórumot teremtsen az elérhető árú, egyedi, aktuális és színvonalas iparművészeti tárgyaknak. A havonta rendezett WAMP design piac mára az egyik legfontosabb kulturális és design fórummá nőtte ki magát. Nyáron az  Erzsébet tér (volt buszpályaudvar), télen pedig a Gödör Klub ad otthont az eseménynek.



Forrás: Noguchi/Öko-Pannon

Fényüveg lámpakollekció

Re-Üveg pályázat zsűritagok:
Huszanyik Éva -Modern Design Studio, iparművész
Mester Borbála - WAMP, művészettörténész - építész
Mészáros Mihály - Ipari formatervező
Mosshammer Kinga - WAMP, kreatív igazgató
Pribelszki Edina - ÖKO-Pannon, kommunikációs csoportvezető
Püspök Balázs - MOME, Formatervező Tanszék, tanársegéd

Az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft.-ról

Az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. feladata a szelektív hulladékgyűjtés országos szintű koordinációja. A szervezet összehangolja a rendszerébe bekapcsolt városok, helyi közszolgáltatók, valamint más hulladékgyűjtők és -hasznosítók tevékenységeit, és koordinálja az anyagok áramlását a kibocsátástól a gyűjtésen át egészen a hasznosításig. Az ÖKO-Pannon a szelektív hulladékgyűjtésben résztvevő városok felnőtt és gyermek lakosságának rendszeres tájékoztatásával és folyamatos oktatásával segíti a már kiépített szelektív gyűjtő rendszerek hatékony használatát. Célja, hogy a visszagyűjtött hasznosítható anyagok mennyisége növekedjék, a hulladéklerakók - és vele a környezet - terhelése pedig jelentősen csökkenjen.


 

 


0
Tovább
19
feb/2010

A tejipari gyártók és márkák etikai rangsora

A Tudatos Vásárlók Egyesülete Cégmérce adatbázisában 14 tejipari áruféleséget és 31 tejipari vállalatot vizsgált környezeti, társadalmi és fogyasztóvédelmi szempontból. A tejtermékek táplálkozásunk alapvető elemei, vásárlásukkal nem csak egészségünket, hanem a gyártó cégeket is támogatjuk. A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) megvizsgálta, hogy a tejtermékek gyártóinak milyen a környezeti és társadalmi teljesítménye.



A vizsgálatot a tejipari termékek széles körében végezték el: az adatbázisban szerepelnek a gyümölcsjoghurt, joghurt, kefir, krémtúró, puding, rudi, sajt, sajtkrém, tejföl, tejszín, túró, vaj, vajkém márkák és gyártók rangsorai.

A cégmérce szempontjai alapján legmagasabb pontszámmal a túró, sajt és tej cégmércékben szereplő Galgafarm nyerte az első helyezést. Második helyezett a Naszálytej, harmadik pedig a Virágoskút Kft. lett. Az tejipari cégmérce sereghajtói a Pannontej, a Friesland, a Veszprémtej lettek, a legalacsonyabb pontszámot a Danone kapta.

A tejipari ágazatról készült cégmérce rangsora a http://cegmerce.tudatosvasarlo.hu/ oldalon, összefoglaló elemzés pedig a www.tudatosvasarlo.hu/cikkek/1504 oldalon érhető el.

A vállalatok környezetvédelmi teljesítményének vizsgálatából kiderült, hogy

- A 31 vizsgált tejipari cég közül egyik sem tett közzé honlapján környezeti jelentést.
- Több cég kapott környezetkárosításért bírságot: a Friesland Hungária Zrt. és a Jásztej Zrt. 2007-ben többször is, mivel több tejüzeme is káros anyagokat bocsátott a szennyvízhálózatba (utóbbi céget 2002-2007 között minden évben megbírságolták emiatt).
- A Sole-Mizo Zrt.-t zajvédelmi határérték túllépése, hulladék-nyilvántartás vezetésének elmulasztása, és a Frieslandhoz hasonlóan csatornaszennyezés miatt marasztalták el.
- A bio alapanyagokkal dolgozó Galgafarm, Andechser, Virágoskút, Naszálytej, Milchwerke Bechtesgadener Land, Sole-Mizo és a Kärntnermilch plusz pontot kapott.

A Cégmércéről

A Cégmérce a cégek környezeti és társadalmi teljesítményéről elérhető publikus adatokat összesíti, és eszerint rangsorolja a vállalatokat.

A Cégmérce célja, hogy
• segítsen a tudatos vásárlóknak a környezetbarát és etikus márkák azonosításában, megtalálásában; hogy gyorsan és egyszerűen megtalálhatóak legyenek a támogatandó, etikus és az elkerülendő, kritizált márkák, vállalatok,
• gyorsan és egyszerűen megtalálhatóak legyenek a támogatandó, etikus, vagy épp az elkerülendő és kritizált márkák, vállalatok;
• tájékoztassa a médiát és a közvéleményt a vállalatok társadalmi és környezeti teljesítményéről,
• hozzájáruljon a vállalatok fenntarthatóbb, felelősebb működéséhez (felkapottabb nevén a vállalatok társadalmi felelősségvállalásához, amit a CSR betűk jelölnek) és a környezetkímélő, etikus termékek piacának növekedéséhez;
• információhoz juttassa azokat a befektetőket, akik a társadalmi felelősségvállalásban és a környezetvédelemben élen járó vállalatokba szeretnék pénzüket fektetni.

Az adatgyűjtés során a TVE tájékozódik az érintett hatóságok adatbázisaiból, a hazai és a nemzetközi sajtóból gyűjt információkat, valamint megkeresi az érintett vállalatokat is. A Cégmérce az utóbbi öt évben nyújtott teljesítményre vonatkozó adatokat értékeli, de az adatbázisban ennél régebbi ügyekre vonatkozó információk is szerepelnek.



A cégek társadalmi teljesítménye vegyes eredményeket hozott

- A legtöbb probléma a Danone céggel kapcsolatban volt. Hazai és nemzetközi viszonylatban is kirívóan sok kritikát kapott a sajtótól és a hatóságoktól egyaránt.
- A Zott hazai forgalmazóját fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartás miatt a Gazdasági Versenyhivatal többször megbírságolta.
- A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság pedig az Egertejre, illetve az Alföldire szabott ki bírságot.
- A Friesland a nemzetközi porondon került szembe a hatóságokkal, mivel több esetben is megsértette az anyatej-pótlékok marketingjét szabályozó nemzetközi egyezményt.
- A munkavállalókkal kapcsolatos magatartást vizsgálva a munkaügyi felügyelőségek adatai alapján megállapítható, hogy a cégek nagyjából felét az évek során kisebb bírsággal sújtották. Nagyobb és többszöri bírságot a Dráva Tej, a Sole-Mizo és a Friesland kapott.

Az értékelésben fontos szempont volt, hogy a gyártó palettáján mennyi magyar termék található, illetve a cég mekkora százalékban van hazai tulajdonban.
- Maximális pontszámot a Tolnatej, a Minna, a Naszálytej, a Fuchs Tej, a Fino-Food, a Galgafarm, a Jásztej és a Dráva Tej ért el. E cégek többsége minden termékét Magyarországon állítja elő, és több mint 90%-ban magyar tulajdonúak.
- A legnagyobb pontlevonásban a Zott és a Mona Hungary részesült, mivel gyártási tevékenységet Magyarországon nem folytatnak, termékeiket importálják.

Az értékelés és pontozás rendszeréről bővebben itt.

A Tudatos Vásárlók Egyesületéről

A Tudatos Vásárlók Egyesülete non-profit, közhasznú szervezet. A TVE missziója a fenntartható fogyasztás elősegítése Magyarországon. A TVE célja egyrészt a környezettudatos, etikus és felelős vásárlói magatartás népszerűsítése és támogatása a fogyasztók felé, másrészt - az előbbi célkitűzésen keresztül, közvetetten - a vállalatok felelős, jogkövető és etikus működésének ösztönzése.

A TVE egyaránt foglalkozik információs tevékenységgel (saját médiumok, kiadványok, kampányok, rendezvények), szaktanácsadással, jogi háttérmunkával és érdekérvényesítéssel, valamint oktatási kiadványok, segédanyagok készítésével és terjesztésével.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete adja ki az egyetlen, kifejezetten a fenntartható fogyasztás témáival foglalkozó fogyasztói magazint, a Tudatos Vásárlót. 2004 óta működteti TudatosVásárló.hu portált, az ország első és mindmáig egyetlen, etikus vásárlással foglalkozó, napi frissítésű híroldalát. Kiemelt projektje a Cégmérce (www.cegmerce.hu), a magyarországi vállalatok és márkáik környezetvédelmi és társadalmi szempontú rangsora.

Az egyesület 2009 októberében megjelentette Budapest zöld térképét (zoldbudapest.hu), amely a tudatos vásárlás, a fenntartható fogyasztás helyeit gyűjti össze a fővárosban (javítóműhelyek, bioboltok, kölcsönzők stb.) A Tudatos Utazó weboldalon turisztikával és fogyasztóvédelemmel kapcsolatos ismertterjesztő írások, jogszabályok gyűjteménye található meg. Az egyesületnek jelenleg 8 alkalmazottja és számos önkéntese, állandó partnere van.

 



 


0
Tovább
18
feb/2010

A Nap felé fordultak a magyar települések

Egy éve indult el a Megújuló Erőforrások Európai Ligájának magyar változata, a Napkorona Bajnokság. A legkisebb falvaktól a legnagyobb városokig eddig 82 magyar település gondolta úgy, hogy érdemes beszállnia a hazánk kedvező napos adottságait és a napenergia felhasználását népszerűsítő versenybe.



Andreas Wagner, az idén 10 éves SolarBundesliga megálmodója szerint ma Németországban nem indulhat úgy egy komoly jelölt a polgármesteri címért, hogy ne lenne otthonán napelem, vagy napkollektor. Ennek tükrében talán nem meglepő, hogy a Megújuló Erőforrások Európai Ligájának német változata néhány év alatt az ország legnagyobb megújulós eseményévé nőtte ki magát. Az idei rangadóban 45 nagyváros és több mint 200 közepes méretű település mellett közel félezer kistelepülés is verseng az elismerésért.

A magyar versenyben eddig Miskolc, Orosháza és több budapesti kerület mellett olyan apróbb falvak is indultak, mint Nagypáli vagy a 23 lakosú Dötk. Ez utóbbiak az Ökorégió Alapítvány oktatóközpontjában alkalmazott bioszolár rendszerrel neveztek a Napkorona Díjra. Nekik, illetve a további benevezett 24 kistelepülésnek is érdemes versengeni, hiszen a bajnokság 3 kategóriájának egyikében, a lakosságszámhoz viszonyított felhasználási aránnyal ők is esélyesek lehetnek.

Bár hazánk rendkívül kedvező napos adottságai messze nincsenek a megfelelő módon kiaknázva, országszerte egyre több intézmény és magánlakás profitál a nap energiájából. A versenyben induló települések napenergiát hasznosító intézményei között a szociális otthon, kórház, tüdőszanatórium éppen úgy megtalálható, mint az erdei iskola, az idősek otthona, hotel, társasház, vagy a szabadidőpark.

A Napkorona Bajnokság első éve a tapasztalatszerzésről szólt - foglalja össze az eddigi eredményeket Tóth Nelli, a hazai szervező, az Energia Klub projektvezetője. A Napkorona Bajnokság nem pusztán egy játék. Sok rossz hatékonyságú, nem mért, vagy rosszul tervezett napos rendszer valósul meg Magyarországon. Ráadásul még most sincsenek hivatalos adatok arról, milyen mértékű hazánkban a napenergia felhasználás. Az, hogy egyes elemzők 2010-re 150.000 m2-nyi napkollektorfelületet prognosztizálnak azt bizonyítja, hogy a rossz támogatási környezet ellenére évről évre egyre többen látnak a napenergia hasznosításában perspektívát. Ezeken a területeken is változást hozhat az eddigi hasznosításokat feltérképező verseny, főleg a pozitív, követhető projektek bemutatásával.

Az európai ünnepélyes díjátadó a franciaországi Dunkerque-ben, a Fenntartható Városok Konferenciáján lesz. A magyar díjazottak május 27-én, a Renexpon, az egyik legnagyobb regionális megújulós szakkiállításon és konferencián vehetik át a Napkorona Díjat. A rendezvényen a napenergia hasznosításban élenjáró hazai és német önkormányzatok mellett bemutatkoznak majd komoly referenciával rendelkező napos cégek, illetve szakmai szervezetek is.


0
Tovább
17
feb/2010

Hol adhatom le az azbeszttartalmú hulladékot?

Az azbeszt az egészségre veszélyes anyag. Még a tetőfedésre használt azbesztpala gyártását is betiltották, s világszerte programok indultak el ezen anyagok kiváltására, az épületek azbesztmentesítésére. Érdemes tudni, hogy a cementben megkötött azbesztet tartalmazó termékekből (a hullámpala is ilyen) a veszélyt jelentő szálak csak az anyag szétmorzsolásakor, azaz a tetőfedő anyag megbontásakor kerülnek ki a levegőbe.

Az ép azbesztpala ezért nem jelent számottevő kockázatot, cseréje a jelenlegi törvények és tudás szerint nem szükséges. Bontás esetén a táblákat épen (vágás, fúrás nélkül) kell duplafalú polietilén zsákokba, vagy zárt konténerekbe elhelyezni, majd veszélyeshulladék-larakóba szállítani. Ezeket a feladatokat mindenképp érdemes szakemberre bízni.

Forrás: Szelektív.hu, ahol a további információk között a hulladéklerakókat is megtalálják.




0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum