Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
16
ápr/2010

Interjú a zöld tévécsatorna vezetőjével

Új tévécsatornát indított az Origo Zrt. OzoneNetwork néven. A tematikus csatorna kizárólag zöld témákat dolgoz fel, és hamarosan állandó, élő időjárás-jelentéssel szolgál a nézők számára. A tévécsatorna igazgatójával, Koltai Péterrel a Ma és Holnap című folyóirat készített interjút.




0
Tovább
15
ápr/2010

Madarász ökotúrák az MME szervezésében

A Magyar Madártani Egyesület (MME) az ország egyik legérdekesebb szegleteibe hívja a kirándulni vágyókat. Az egyedi kirándulások kis - és nagy csoportok, családok számára egyaránt elérhetőek. A túrák területenként választhatóak  az egyéni érdeklődés, az évszakok és a madarak változatossága szerint. Arra is van lehetőség, hogy a túrákat kombináljuk, így a hegyvidéki madarakat, és a pusztai fajokat is megismerhetik akár egyetlen, vagy több nap alatt.

Konkrét ajánlatok, túraútvonalak az egyesület honlapján!




0
Tovább
14
ápr/2010

Tippek rákmegelőző életmódhoz

Megfelelő életmóddal csökkenthető a rák kialakulásának kockázatának. Dr. David Servan-Schreiber A rák ellen - Egy új életmód című könyve konkrét ajánlatokat tartalmaz. A Tudatos Vásárló cikke a könyvről, a szerző rákmegelőző életmóddal kapcsolatos javaslataival.




0
Tovább
13
ápr/2010

Hová tűnt az energia - milliós díjazású pályázatok iskolák számára

Az E.ON Hungária - az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakmai támogatásával - energiatakarékosság témakörben két új pályázatot ír ki általános és középiskolás diákoknak, "Az energiatakarékosság ábrázolása" és "Hová tűnt az energia?" címmel. A pályázatok részei az EnergiaKaland elnevezésű, környezet- és energiatudatossági szemléletet erősítő oktatási programnak.



A tavalyi év nagy sikerű, diákoknak kiírt kreatív és internetes fotópályázatai, valamint a pedagógusok EnergiaKaland módszertani versenye után idén újabb pályázatokkal jelentkezik az E.ON Hungária. 

A vállalat ezúttal két témában is várja az iskolások munkáit:

"Az energiatakarékosság ábrázolása" a 6-18 éves korosztály tagjai számára kínál alkotási lehetőséget. A feladat az, hogy a pályázók bármilyen technikával rajzolják le vagy ábrázolják meggyőző és figyelemfelkeltő plakátokon, mit jelent nekik az energiatakarékosság. Fontos, hogy az alkotás során használt eszközök környezetre vagy egészségre ártalmas anyagot nem tartalmazhatnak.

A "Hová tűnt az energia?" téma egy kis nyomozásra invitálja a 9-18 éveseket: 3-5 perces hangos vagy némafilmen, videón nyomozhatnak az után, hogy "hová tűnt az energia".  E pályázat alkotásainak az energiapazarlás konkrét, helyi (iskolai, lakóhelyi, települési vagy más helyszínen való) mérséklésének történetét vagy lehetőségeit kell bemutatniuk a takarékosság, a körültekintő energiahatékonyság, a tudatos energia- (elektromos áram, vezetékes vagy palackos gáz) fogyasztás eszközeivel.

A munkák postára adási határideje 2010. április 30.

A pályázatokról bővebb információ az EnergiaKaland honlapján, a www.energiakaland.hu oldalon olvasható.
 


0
Tovább
12
ápr/2010

A média szerepe a fenntartható fejlődésben

A Ma&Holnap évek óta rendszeresen ír a három klasszikus hatalmi ág (törvényhozói, végrehajtói, bírói) feladatairól a fenntartható fejlődés és zöld gazdaság kiépítésének elősegítésében. Legújabb írásukból a médiának a környezetre, jelenlegi ökológiai viszonyainkra gyakorolt hatását ismerhetjük meg.

"Ami a média környezeti és ökológiai hatását illeti, szomorúan kell megállapítani, hogy a tömegmédiának hatalmas szerepe volt abban, hogy társadalmaink a fenntarthatatlan fejlődés irányába haladtak. A reklámiparával a média mindvégig a fogyasztói társadalom legfőbb támasza volt, és az ma is. Ahogy arra Oláh János a Környezetreklám konstruktív ereje című írásában is rámutatott: a tömegmédia mindvégig hatásosan segítette a technoglobalizáció elterjedését, a neoliberális monetáris eszmék sulykolását, termékreklám iparával pedig az emberekből teljes mértékben igyekezett - tegyük hozzá, sikerrel - ökozombikat gyártani."

A teljes cikk: Ma&Holnap folyóirat X. évfolyam 1. szám




 


0
Tovább
11
ápr/2010

Budapest kiesett a Zöld Főváros versenyből

Barcelona, Malmö, Nantes, Nürnberg, Reykjavík és Vitoria-Gasteiz közül kerül ki Európa zöld fővárosa 2012-ben és 2013-ban - jelentette be az Európai Bizottság. Budapest kiesett a versenyből. Az uniós tagországok közül minden évben egy olyan európai város viselheti a zöld főváros címét, amely élen jár a környezetbarát városi életmód kialakításában, így példaként szolgálhat más városok számára. Bővebben itt

Forrás: greenfo/mti




0
Tovább
10
ápr/2010

MalacTour

Állatkínzás vétségének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a rendőrség Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Több alkalommal kisteherautókban összezsúfolt sertéseket szállítottak minősíthetetlen körülmények között.

A rendőrök csak "MalacTournak" nevezik azokat a közúti szállítmányokat, amelyek ellenőrzésekor azt regisztrálják: a teherautók platóján összezsúfolva szállítják a sertéseket. Az elmúlt napokban több alkalommal is előfordult ilyen, minden esetben állatkínzás miatt indított eljárást a rendőrség - közölte Dobi Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Bővebben itt.

Forrás: greenfo/mti




0
Tovább
09
ápr/2010

Bemutatjuk a napelemes katamaránt, a jövő hajóját

A futurisztikus kinézetű, közel 500 négyzetméternyi napelememmel borított hajó 2011-ben indulhat Föld körüli útra, hogy látványosan demonstrálja: életmódunk fenntartható lehet, ha kihasználjuk a rendelkezésre álló technológiát. Bemutatjuk a PlanetSolar nevű katamaránt, a jövő hajóját.



Közel ötszáv évvel azután, hogy Juan Sebastián Elcano a tengeri szelek hátán először körbehajózta a Földet, a svájci vállakozó, Raphaël Domjan és a francia hajós, Gérard D'Abouville arra készül, hogy egy másik megújuló energiaforrás, a Nap energiáját felhasználva megismételje Elcano útját.

Hajójukat, mely 18 millió euróból épült meg, február végén mutatták be a németországi Kielben. A PlanetSolar nevet viselő katamarán 31 méter hosszú, 15 méter széles és 60 tonnát nyom. Azért ilyen hatalmas, hogy kellően nagy felületen érhesse a fény: fedélzetén közel 500 négyzetméternyi fotovoltaikus napelem panel alakítja majd a napsugárzást elektromos árammá.

A 38 ezer napelemcella maximális teljesítménye napos időben 100 kilowatt, körülbelül ötször annyi, mint ami ahhoz szükséges, hogy a hajó a tervezett 8 csomós (15 km/óra) átlagsebességet tartani tudja. Ha nem süt a nap, a PlanetSolar hajócsavarait a világ legnagyobb lítium-ion akkumulátora hajtja majd meg. A 13 tonnás óriás-akku 1300 kilowattóra energiát képes tárolni feltöltött állapotában, ami elegendő arra, hogy a katamarán három napig teljes sötétségben, az átlagsebességhez közeli tempóban szelje a habokat.

A PlanetSolar építésénél - minthogy meghajtásához kevesebb energia áll majd rendelkezésre, mint egy fosszilis üzemanyaggal működő hajó esetében - a legfontosabb szempont az energiahatékonyság volt. Ezt szolgálja a katamarán dupla teste, melynek jóval kisebb az ellenállása, mint egy hasonló méretű egytestű hajóé, valamint a test anyagának megválasztása is: a PlanetSolar ugyanabból a szénszálas kompozitból épült, mint ami a modern repülőgépek könnyű, de erős szárnyait alkotja. A hajó konstrukciója számos hatékonyságot célzó apró fejlesztést tartalmaz még, ilyen például a vízfelszín szintjében elhelyezkedő propeller-rendszere is.

Forrás: AFP

A svájci vállalkozó, Raphaël Domjan és a francia hajós, Gérard D'Abouville

Ha a következő hónapok tesztelési munkálatai sikerrel zárulnak, a PlanetSolar két utasával a fedélzetén 2011 áprilisában indulhat világkörüli útra. A 40 ezer kilométeres, 140 napra tervezett út nagyobb részét az Egyenlítő mentén teszik meg, ahol a legerősebb a napsugárzás. Az útvonal ugyanakkor több nagyvárost is érint, például Hamburgot, Londont, Párizst, New Yorkot, San Franciscót, Szingapúrt és Abu-Dzabit, ahol bemutatják majd a hajót a nagyközönségnek.

Forrás: AFP

Az út fő célja, hogy felhívja a figyelmet a hajózás okozta környezetszennyezés problémájára - a vízi áruszállítás a teljes szén-dioxid-kibocsátás 6%-áért felelős -, és hogy demonstrálják: a mai technológia mellett van lehetőség e problémák megoldására. "Optimisták vagyunk és szeretnénk az optimizmusunkat másoknak is tovább adni" - mondja  Domjan, a PlanetSolar megálmodója. "Mindenki tudja, aki ezen a bolygón él, hogy változtatnunk kell, de sokan úgy hiszik, erre nem vagyunk képesek. Meg akarjuk mutatni a világnak, hogy 'tessék, itt van, működik' - az életmódunk fenntartható lehet, ha kihasználjuk a rendelkezésre álló technológiát."

Gömöri Márton

Forrás: AFP


0
Tovább
08
ápr/2010

A hulladék nem játék - vagy mégis?

A műegyetemi zöldek kartonhulladékból várakat építenek az egyik újbudai óvodában április 9-én. Az egyetemhez kötődő Még töbB MEsét óvoda udvarán egy budapesti játékáruház, a Játékbox által felajánlott kartondobozokból varázsolnak vidám, alkalmi játékokat. A szaladgálós-bújócskázós napon kívül az Egyetemi Zöld Kör egyes tanszékek által felajánlott egy oldalasan használt papírokat is eljuttat az óvodához. Projektjükkel szeretnék megmutatni: ami az egyik helyen haszontalan hulladék, máshol érték lehet.



Nap mint nap szembesülünk azzal, hogy mennyi fölöslegesnek tűnő papírhulladék vesz minket körbe. A BME Egyetemi Zöld Kör (EZK) 2005-ös újraalakulása óta kiemelt figyelmet fordít az egyetemi papírfogyasztás és hulladékkezelés kérdésére. A "Papír és papírvár budapesti óvodákba" című projektjük során néhány máshol már működő elemet ötvöznek, hogy felhívják a figyelmet a környezettudatos intézményvezetés, életvitel és közlekedés fontosságára.

A projekt során a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanszékei által felajánlott egy oldalasan használt papírokat biciklis riksák segítségével továbbítják a Még töbB MEsét és a Balaton utcai óvodákba - így könnyen lehet, hogy mégis vidám vége lesz egy egyes zárthelyinek vagy beadandónak. Az egyoldalasan használt papírok ugyanis kiválóan alkalmasak további felhasználásra - akár jegyzetelésre, nyomtatásra, jelen esetben pedig rajzolásra. Az egyetemi intézetekben ebből felbecsülhetetlenül nagy mennyiség keletkezik, mely jó részt bármilyen tovább használat nélkül a kukákba kerül. A gyerekek a helyszínen ki is próbálhatják a riksákat, vagyis a kerékpáros taxit, ami a jövőben a városi közlekedés egyik versenyképes, környezetbarát alternatívája lehet.

A gyerekek mindeközben szaladgálhatnak, bújócskázhatnak a Játékbox által felajánlott kartondobozókból épített papírvárakban. A kartonpapír kiváló anyag játékok építésére - csak a kreativitásunkat kell szabadon engedni és a monitor dobozából máris bástyát vagy királyi trónt varázsolhatunk. Az Egyetemi Zöld Kör tagjai néhány ollóval, celluxszal, és ragasztóval felvértezve vágnak bele terveik megvalósításába és a kartondobozokba: lőrésekkel, tornyokkal, kapukkal rendelkező kalandvárat készítenek a BME óvoda gyermekeinek. A nap végén végleg hulladékká váló dobozokat szelektíven kezelik majd.


0
Tovább
07
ápr/2010

Összeborítja-e a szelektív hulladékot a kukásautó? Video

Hosszú idő óta hallani Orosházán: teljesen felesleges különválogatni otthon a műanyagot és a papírt, hiszen amikor a gyűjtőszigethez érkezik a kukásautó, akkor azokat egy az egyben összeborítja. A Szelektív.hu utánajárt egy kamerával, hogy mi ebből az igazság.




0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum