Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
06
ápr/2010

Környezettudatos pizzázás

"Portálunkon már megmutattuk, hogy kellene a pizzásdobozt szelektíven gyűjteni. Bizonyára önök is többször szembesültek azzal a ténnyel, hogy lakóközösségünk tagjai általában keresztbe teszik bele a pizzásdobozt a kukába. Nehogy mellé, alá, fölé bármi beleférjen. Rácsapják a kuka fedelét, s mint aki jólvégezte dolgát, kilépnek az utcára" - írja a Szelektív.hu, ahol azt olvashatjuk, hogy külföldön már megjelent az a termék, amely megváltoztatja pizzaevésünk szemléletét. Bővebben itt.




0
Tovább
04
ápr/2010

Retextil: magyar fejlesztésű módszer a háztartási textilhulladék csökkentésére

A pécsi Retextil Nyitott Műhelyben az érdeklődők olyan magyar fejlesztésű módszert kapnak kézhez, mellyel csökkenthetik a környezetükben felhalmozódó háztartási textilhulladék mennyiségét, miközben elsajátítják az ősi kézműves technikákat is (ismeretbővítés, készségfejlesztés és hagyományőrzés). A műhelybe szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt, ahol megnézhetik a Retextil technológiát, a tárgyak készítését, illetve saját maguk is kipróbálhatják, elsajátíthatják azokat.

A Nyitott Műhelyről és a programról bővebben, képekkel, filmekkel itt: http://www.retextil.com/Forrás: [origo]




0
Tovább
04
ápr/2010

Eladhatja nem használt alumínium gázpalackját

A Közép-Európai Gázterminál Nyrt. környezetirányítási programja keretében - a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, és több biztosító társaság támogatásával - megkezdte a használaton kívüli PB alumínium gázpalackok felvásárlását. A cél, hogy a sokszor nem szakszerűen tárolt, sérült, használaton kívüli palackok okozta veszélyhelyzetet csökkentsék, a veszélyes hulladékot ártalmatlanítsák.

A palackok leadásának feltételei itt olvashatók.




0
Tovább
03
ápr/2010

Hulladékért anyukára támadt a hajléktalan

Minden mozgalomnak megvan a maga nehézsége. Az értékes hulladékok szelektív gyűjtésének a jelenlegi fogyasztó társadalomban szinte csak buktatói vannak. De nem baj, hisz hibákból tanul az ember és egyre tökéletesebb megoldásokat találunk. Ez mindaddig rendben is van míg nem életveszélyes. A cikk a Szeletív.hu honlapján olvasható

 




0
Tovább
02
ápr/2010

Ecet újratöltve - környezetbarát tavaszi nagytakarítás, vegyszerek nélkül

A környezettudatos háziasszony takarítóeszközei között az ecetnek is ott kell lenni a só, a szódabikarbóna és a citrom mellett, hiszen az ecet nemcsak a konyhában használható, hanem a háztartás egyéb területein is. Kiváló tisztítószer, vízkő- és zsíroldó, légfrissítő, de még a kutyapisi szagát is kiveszi a szőnyegből.

Forrás: MTI



A mosás során az ecetből néhány csepp az öblítőt is kiválthatja, a mosógépnek pedig kifejezetten jót tesz, ha a vízkőtelenítést egy üveg ecettel oldjuk meg úgy, hogy elindítunk vele egy programot, és ezt félévente megismételjük. A zuhanyrózsát is bedörzsölhetjük vele, ha pedig a csapok végére egy ecettel teli zacskót kötünk, feloldja a vízkövet a csapnyílásról. Mosogatáskor - nem folyó víz mellett - az öblítővízbe ecetet is tehetünk, mert eltávolítja a zsírt, és csillogóvá teszi az edényt, poharat.

Tipp mosáshoz

Évente egyszer öntsünk a gépbe 2 liter 20 százalékos ecetet, és indítsunk el egy 60 fokos programot. Az első öblítés előtt állítsuk le a gépet, és hagyjuk benne állni az ecetes vizet egy napig. Másnap melegítsük fel újra, és fejezzük be a programot. Forrás: Levegő Munkacsoport



Kis edényben az ecet felfrissíti az állott levegő szagát a szobában, a párologtatóba is tehetünk belőle néhány cseppet. A szőnyeg különböző eredetű kellemetlen szagú foltjait (például állati vizelet) spricceljük be egy rész ecet és öt rész víz elegyével, és elillan a kellemetlen szag. Ha hús-, krumplisütés közben egy tálkába ecetet teszünk, akkor hamarabb tisztul a levegő a zsírszagtól.

Ablaktisztításhoz is használhatunk ecetet. Készítsünk egy rész ecetből és négy rész vízből álló keveréket, és permetezzük a már korábban melegvízzel lemosott üvegfelületre, majd újságpapírral töröljük szárazra.

Forrás: MTI

Fontos, hogy az ecetes tisztítás előtt mossuk le az ablakot melegvízzel - ez persze több munkával jár, mintha vegyszeres ablakmosót használnánk

Az ecet tehát nemcsak salátákhoz, ételek savanyításához használható, érdemes kipróbálni takarítás közben is, hiszen természetes, környezetbarát anyag. Mosogatáshoz, tisztításhoz már rendelkezésre állnak környezetbarát mosogató- és tisztítószerek is (itt láthat egy példát). Ne feledje: minél kevesebb szintetikus tisztítószert használ, annál kevésbé terheli környezetét, és annál többet tesz saját és a következő generációk egészségéért!

Ajánlat: további környezet- és egészségbarát takarítási tippek az Ökoszolgálat honlapján.


0
Tovább
02
ápr/2010

Tonhalak: méreganyag a konzervben

Az Ecologist cikke szerint a környezeti fenntarthatóság nem az egyetlen aggasztó tényező a konzerves tonhallal kapcsolatban. Mint minden tengeri csúcsragadozó esetében, idővel a tonhalban is felhalmozódnak a tengerekbe kerülő méreganyagok, például a higany.

A tesztelt konzervek 6%-ában a higany koncentrációja meghaladta 0,35 ppm-et (parts per million; egy millió egységnyi (pl. kg) tonhalkonzervben lévő ugyanolyan egységnyi (pl. kg) higany mennyisége), de esetenként elérte a 0,85 ppm-et is. A fehér vagy hosszúszárnyú tonhal konzerv átlagosan 0,35 ppm higanyt tartalmazott. A "biztonságosnak" tartott szint 1,0 ppm.

Részletek a Tudatos Vásáráló cikkében: http://tudatosvasarlo.hu/cikkek/1570




0
Tovább
02
ápr/2010

Hogyan kerüljük el húsvétkor a sonkának látszó tárgyakat?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete azt ajánlja, hogy alaposan olvassuk el a sonka néven árult húsipari termék címkéjét. Manapság egyre többet hallani a húsvéti élelmiszer-ellenőrző akciók során kirótt büntetésekről. Magas árat fizetnek a termelők azért, ha nem megfelelően szállították vagy tárolták a terméket, vagy ha a készáru eredete nem igazolható. Mi, fogyasztók pedig magas árat fizetünk - egészségünkkel - ha jóízűen elfogyasztjuk a húsvéti sonkának látszó eledelt.



Mit árulnak sonka néven?

Az igazi, sertéshúsból készült sonka hústartalma 100%. De a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/13-1 számú előírása szerint hivatalosan sonka néven forgalomba hozható az alább olvasható alapanyagokat tartalmazó, összedarált, vákuumcsomagolt, préselt, darálékból sonkává formázott akár kötözött termék is.
A szakkönyv szerint "formában vagy bélben hőkezelt sonkák lehetnek a különböző átmérőjű bélbe vagy formába töltött készítmények. Húspépbe ágyazott, legalább15 mm-es egybefüggő pácolt húsmozaikokat tartalmazó, főzéssel vagy füstölés utáni főzéssel vagy sütéssel készült termékek. A húsmozaik pácolt ín nélküli marhahús, és/vagy íntalanított és zsírtalanított baromfihús és/vagy ín és kötőszöveti hártya nélküli sertéshús lehet. A hústartalom a késztermékre vonatkoztatva legalább 55%", valamint az alábbi kémiai jellemzőknek kell megfelelniük:

Fehérjetartalom legalább 15,0% (m/m)
Víztartalom legfeljebb 77,0% (m/m)
Zsírtartalom legfeljebb 9,0% (m/m)
• a szalonnával fedett és csülöksonka terméknél legfeljebb 15,0% (m/m)
Nátrium-klorid-tartalom legfeljebb 3,5% (m/m)

Tippek sonka vásárlásához
• Vásároljunk megbízható helyről, ellenőrzött gazdaságból származó sonkát!
• Tanulmányozzuk át a csomagolást, hogy fel van-e tüntetve, és milyen az adott termék összetétele!
• Válasszunk minél kevesebb adalékanyagot tartalmazó húskészítményt!
• Válasszuk az alacsony víz- és sótartalmú, magas fehérjetartalmú terméket! (Minél kisebb egy adott termék víz- és sótartalma, nagyobb a fehérjetartalma, annál jobb minőségű.)

A Tudatos Vásárlók Egyesülete sonkáról készült videója az alábbi linken tekinthető meg:
http://tudatosvasarlo.hu/cikkek/1572

Biztonságos sonkalelőhelyek pedig az alábbi linken érhetők el:
http://malackaraj.blog.hu/2010/03/27/milyen_sonkat_vegyek#more1872105

Háttérinformációk

A sonka körül nagy a fogalomzavar. A házilag, hagyományos technológiával készült sonka mellett a szó tulajdonképpen egy termékcsoportot is jelöl: pácolt húskészítményt. A sonka szó tehát elsősorban a hús egyfajta elkészítési módját jelenti. Ezért tapasztalhatjuk azt, hogy a boltban kapható szeletelt sonka jobban hasonlít a párizsihoz, mint az eredeti értelemben vett húsvéti sonkához.

A sonka a húson kívül tartósító, térfogatnövelő, illetve zsírtartalom-csökkentő anyagokat is tartalmazhat. Alább bemutatjuk, hogy melyek a leggyakoribb hozzáadott anyagok, és ezek milyen hatással lehetnek szervezetünkre.

Víz. A magyar szabályozásban nem kötelező feltüntetni, hogy mennyi a hústartalma egy adott terméknek, ezért a fogyasztó könnyen megtéveszthető azzal, ha vízzel növelik egy adott termék térfogatát. Igaz, sok sonkánál feltüntetik a termék hústartalmát, szükség lenne azonban az egységes szabályozásra, hogy ez minden sonkára kötelező legyen. Sok sonka ugyanis jelentős részben vízből áll, hústartalma alacsony.
Nitrit/nitrát (E251, E252). Ez biztosítja a különböző húskészítmények szép, rózsaszín színét (azaz esztétikai funkciója van). Emellett tartósítja is a termékeket (olyan bakteriális fertőzések, mint a Clostridium botulinum nevű baktérium méreganyaga által okozott botulizmus megelőzésére szolgál). Bizonyos mérték felett mérgező hatású.

Só (nátrium-klorid). A túlzott sófogyasztás káros: vesebántalmakat, magas vérnyomást, szívelégtelenséget, (agyi) érbetegségeket okozhat, de elősegítheti emésztőrendszeri betegségek kialakulását, befolyásolhatja az anyagcserét, a szervezet hormonális működését is.

A Tudatos Vásárlók Egyesületéről www.tve.hu

A Tudatos Vásárlók Egyesülete non-profit, közhasznú szervezet. Célja a fogyasztók hosszú távú érdekeinek képviselete, a fogyasztók tájékoztatása. Célja továbbá, hogy hozzájáruljon a fogyasztói értékek és a vállalati működési gyakorlatok pozitív, a társadalmi és természeti környezet fejlődését támogató változásaihoz.
A Tudatos Vásárlók Egyesülete adja ki az egyetlen, kifejezetten a fenntartható fogyasztás témáival foglalkozó fogyasztói magazint, a Tudatos Vásárlót (www.tudatosvasarlo.hu/magazin). 2004 óta működteti www.tudatosvasarlo.hu portált, az ország első és mindmáig egyetlen, az etikus vásárlással foglalkozó napi frissítésű híroldalát. További projektje a Cégmérce (www.cegmerce.hu), a magyarországi vállalatok és márkáik környezetvédelmi, társadalmi és fogyasztóvédelmi szempontú rangsorolása. Honlapján működteti a (www.tudatosvasarlo.hu/eszam) részletes magyarázatokkal kiegészített, kereshető élelmiszer adalék adatbázist. Internetes adatbázisában megtalálhatók továbbá egészség- és környezetvédelmi szempontú terméktesztek és tanácsadó szolgálat a fenntartható fogyasztással kapcsolatos kérdésekben. 2009 októberében jelent meg Budapest zöld térképe, (http:/zoldbudapest.hu/) amely a tudatos vásárlás, a fenntartható fogyasztás helyeit gyűjti össze a fővárosban (javítóműhelyek, bioboltok, kölcsönzők stb.) A www.tudatosutazo.hu weboldal nyílt tanácsadó fórummal várja az érdeklődőket, valamint turisztikával és fogyasztóvédelemmel kapcsolatos ismertterjesztő írások és a turizmussal kapcsolatos legfontosabb fogyasztóvédelmi jogszabályok gyűjteménye található meg.


0
Tovább
01
ápr/2010

Tippek környezettudatos zuhanyzáshoz

További tippek a szelektiv.hu cikkében.


0
Tovább
31
márc/2010

Konferencia lesz a hazai környezettudatos építésről

Az építőipar az elmúlt néhány évben jelentős fejlődésen esett át, s egyre több környezettudatos technológia jelenik meg. A klímaváltozás és az emelkedő gázárak mellett például növekvő szerepe van a megfelelő szigetelésnek a szén-dioxid-kibocsátás, valamint az energiaveszteség csökkentésében. Magyarországon 2009-ben alakult meg a környezettudatos építők egyesülete, s a közeljövőben egyre több ezzel kapcsolatos szakmai és népszerűsítő konferenciára, rendezvényre is sor kerül Budapesten.



A környezettudatos építkezés egyik kulcsfontosságú tényezője a szigetelés, mellyel csökkenthetjük az energiaveszteséget, és hosszú távon jelentős összegeket spórolhatunk meg. A hőszigetelés célja kettős, egyrészt csökkenti a téli hőveszteséget, másrészt a nyári felmelegedést, ezáltal a szükséges hűtés mértékét. Egy épület hőveszteségét jelentősen fokozhatja a gyakran előforduló hőhíd, mely a rosszul kivitelezett vagy hiányzó szigetelés miatt alakul ki, s lényege, hogy az erősebben hűlő szerkezeti elem elvezeti az épület belső hőjét.

Az Európai Unióban az épületek szigetelésének javításával a klímaváltozásáért részben felelősnek tartott szén-dioxid éves kibocsátását 460 millió tonnával lehetne csökkenteni. Hazánk közel 85 millió tonnás éves CO2 kibocsátásának 30 százaléka a lakóházak fűtése és hűtése miatt kerül a levegőbe, a szigeteléssel azonban ez jelentősen mérsékelhető lenne, s kisebb lenne a szmogveszély is. Az EU tavaly márciusban elfogadott klímapolitikája szerint 2020-ra a tagállamok energiafelhasználását 20 százalékkal kell csökkenteni, s ennek az elérésében kulcsfontosságú az épületek megfelelő szigetelése.

Az energiahatékonyság, a megújuló energiák használata, és általánosságban a környezettudatosság egyre fontosabb lesz az építőiparban, s nagyon sok újítás, fejlesztés történik a területen. Hazánkban 2009-ben alakult meg a Magyar Környezettudatos Építés Egyesület (Hungary Green Building Council), mely a nemzetközi World Green Building Council tagja, s célja a környezettudatos építési formák elterjesztése Magyarországon. Ezzel a szándékkal rendezik meg Budapesten 2010. április 14-16. között a Közép- és Kelet-Európára koncentráló nemzetközi Build Green konferenciát, valamint ennek kísérőrendezvényét, a Zöld Építés Konferenciát, mely kizárólag a hazai környezettudatos építésre fókuszál. Szintén ezen a héten, április 14-től 18-ig rendezik meg immáron 29. alkalommal a Construma építőipari kiállítást a Hungexpon, amelynek középpontjában idén az energiahatékony, környezetbarát építkezés áll. A rendezvény keretein belül nemcsak szakmai, hanem civil érdeklődőknek szóló programok is lesznek, április 17-18-án például a passzívházakról tartanak tájékoztató előadásokat.

A világ legnagyobb környezettudatos építkezésről szóló kiállítását, a londoni Ecobuildet 2010-ben március 2-4. között tartották. Az immáron ötödször megrendezett eseményen több tucat szakmai rendezvényre került sor, több száz kiállító vett részt, és rengeteg újdonságot mutattak be a szakemberek. Ezek közé tartozik egy új szigetelőanyag, az ECOSE, egy formaldehid-mentes ásványgyapot a Knauf Insulationtől. A tűzálló, puha tapintású, barna színű szigetelőanyag könnyen megújuló alapanyagokból áll a kőolaj alapú vegyipari anyagok helyett, amelyeket más szigetelőanyagokban használni szoktak. A sok építőipari cég mellett a rendezvényen ott voltak a brit denevér- és madárvédők is, akik azokra az állatokra hívták fel a figyelmet, amelyek előszeretettel húzódnak be a lakóházakba, padlásokra, ám a házakon, tetőkön lévő rések megszüntetésével erre már nincsen lehetőségük. A természetvédők ezért különféle, fajokra szabott mesterséges odúk kihelyezését javasolták, ahogy teszi ezt a Magyar Madártani Egyesület is a panelfelújítások miatt szorult helyzetbe került sarlósfecskék esetében.


0
Tovább
30
márc/2010

Húsvéti tojásteszt

A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) tojástesztjében 20 különféle dobozos tojást vizsgált meg. A vizsgálatba a nagyobb élelmiszerüzletekben kapható 6, illetve 10 darabos kiszerelésű tojásokat vonták be. 

A termékeket fogyasztóvédelmi és környezetvédelmi szempontok alapján rangsorolták. A pontozásnál azt vették figyelembe, hogy a csomagoláson és a tojásokon feltüntetett információk megfelelnek-e az előírásoknak, valamint előfordul-e olyan név vagy kép a csomagoláson, amely a ténylegestől eltérő (állatvédelmi szempontból jobb) tartásmódra utal, vagyis megtévesztő. 

A TVE szerint a teszt legfőbb tanulsága, hogy a gyártók és csomagolók megtévesztő képekkel és nevekkel igyekeznek elfelejtetni velünk, hogy a többségében ketreces tartásból származó tojások milyen körülmények között készülnek.

A teszt eredményei és az összefoglaló elemzés a http://www.tudatosvasarlo.hu/cikkek/1566 oldalon található.

A TVE kisfilmje a húsvéti tojásról megtekinthető itt!

Forrás: sxc.hu

 




0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum