Az .A.S.A. Magyarország Kft. gyáli hulladékkezelő központjában üzembe helyezték a lerakón keletkező gázokat hasznosító kiserőművet. A berendezés a hagyományos gázkazánoknál jóval hatékonyabban termel hőt és villamos energiát.



Biogáz akkor keletkezik, ha szerves anyagok oxigénmentes környezetben bomlanak le. A hulladéklerakó belsejében keletkező gázt depóniagáznak nevezzük, melynek kontrollált elégetésével értékes energiát nyerhetnek. Az .A.S.A. Magyarország Kft. hasonló hódmezővásárhelyi és debreceni beruházásai nyomán gyáli hulladékkezelő központjában is elindította a depóniagáz hasznosítását.

A több ütemben kiépülő gyáli lerakó első 6 hektárján egy évtizede gyűlik a hulladék. Elsősorban Pest megyei déli és keleti agglomerációjának településeiről, mintegy 300 ezer lakos kommunális hulladéka, valamint a főváros mintegy 3000 gazdálkodó szervezetétől begyűjtött hulladék kerül ide.

A jelentős méretű depónián harminc gázkutat létesítettek az óránként keletkező mintegy 300 m3-nyi értékes biogáz kitermelésére. A kutakat összekötő csőrendszer összegyűjti és egy kiserőműhöz vezeti a gázt, amely azt két, összesen 500 kW-os teljesítményű gázmotorban égeti el. A gázmotoros kiserőmű a hagyományos gázkazánoknál jóval hatékonyabban, akár 90%-os hatásfokkal termel hőt és villamos energiát.

Forrás: A.S.A.

Gázmotor a gyáli depóniagáz hasznosításához

A depóniagázból nyert hőenergia az irodaépület fűtése és melegvíz-ellátása során hasznosul: teljes mértékben kiváltja az eddig használt földgázt. A termelt áramot pedig zöldáramként táplálják be a villamos energia hálózatba. A beruházás környezetvédelmi hozadéka - a fosszilis energiahordozók kiváltása mellett - abban áll, hogy a hasznosított, erőteljesen üvegházhatású metánt tartalmazó depóniagázt nem engedi a légkörbe távozni.