Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
21
máj/2010

Ökológiai temetkezés: lehűtik és porrá őrlik a testet

A porlasztásos temetés az egyik "sláger" a hongkongi temetkezési kiállításon. Az újítás egy svéd biológus agyszüleménye: Susanne Wiigh-Masak ötlötte ki. A lényeg, hogy az elhunytat rendkívül hidegre hűtik folyékony nitrogénben, majd addig rázzák, míg teste kristályos porrá nem omlik. "A test szó szerint darabjaira esik szét, ha nagyon hidegbe kerül, és szerintem ez vonzó, tiszta módja a temetésnek" - mondta a biológusnő.

A kristályporból azután kiszűrik a nehézfémeket (például a higanyt), majd a maradványokat eltemetik egy lebomló dobozban, például egy emlékparkban egy fa tövébe, hogy "a halott végül táplálja az életet". A hagyományos temetés után évtizedekbe telik, míg teljesen lebomlik egy test, míg a hidrogénhűtéses eljárással legfeljebb másfél év, míg eltűnnek a földi maradványok, illetve beépülnek az élet körforgásába.

A módszerrel csaknem egy évtizeden át kísérletezett a svéd biológusnő, hosszadalmas volt a jogi és etikai elfogadtatás is. Az első kristálykrematórium a tervek szerint jövő áprilisban nyílik meg, és évente 1500 halottat elporlasztására lesz képes. Az eljárás Dél-Koreának annyira megtetszett, hogy szintén tervezi a bevezetését, és a kiállításon még vagy 60 ország érdeklődött.

Az ökológiai temetéssel foglalkozó cég ismertetője itt található.

Korábban: Környezetbarát temetkezés - koporsók és urnák újrapapírból




0
Tovább
20
máj/2010

Klímabarát ökotéglát talált fel egy fiatal építészhölgy

Egy amerikai építész újfajta téglát talált fel, amely baktériumokból, homokból és a vizelet egyik alkotóeleméből áll. Előállítása során nincs szükség égetésre, mert szobahőmérsékleten is megszilárdul.



Forrás: metropolismag.com A 32 éves hölgy, Ginger Krieg Dosier (jobbra) találmányáért megkapta a Metropolis című amerikai építészmagazin 2010-es, a jövő formatervezésével kapcsolatos díját.

Dosier - aki az Egyesült Arab Emírségek amerikai egyetemén tanít - a téglák előállításához homokot, egy közönséges baktériumfajt (Sporosarcina pasteurii), egy karbamid nevű szerves vegyületet (amely a vizeletben is megtalálható), kalcium-kloridot (CaCl2) és vizet használt fel. A baktériumok jelenlétében lezajlott kémiai reakciók a homokkőhöz hasonló anyaggá cementálták össze a homokot.

Az újfajta tégla szobahőmérsékleten is megszilárdul, így nincs szükség égetésre. Ez környezetvédelmi szempontból jelentős: évente világszerte mintegy 1,3 billió téglát gyártanak, amelynek nagy részét máig kézzel égetik ki széntüzelésű kemencékben. Becslések szerint egy 25 ezer téglából álló ház felépítéséhez 3-400 fát kell eltüzelni. Az új "ökotégla" alkalmazása legalább 800 millió tonnával csökkentené a légkörbe jutó szén-dioxid éves mennyiségét.

Egy komoly problémát azonban meg kell még oldani a gyártás előtt. A tégla összecementálódása során sok ammónia keletkezik, amely önmagában is környezetszennyező, nitrátokká alakulva pedig az ivóvízre is veszélyt jelent. Dosier most azon dolgozik, hogy a keletkező ammóniát visszavezesse a gyártási folyamatba.

Forrás: Metropolismag.com


0
Tovább
19
máj/2010

Megműtöttek egy rétisast a Hortobágyon

Déri János és Beregi Attila állatorvos ellátja a Szegedi Vadasparkból érkezett rétisas sebét. Az állatnak eltörött és rosszul forrt össze a lába, ezért meg kellett műteni a Hortobágyi Madárkórházban. Az 1 millió forint eszmei értékű, 4 kilós, 11 éves Hanna nevű tojó jól viselte a beavatkozást, elkezdődhet az utókezelése.

Forrás: MTI




0
Tovább
19
máj/2010

Egymillió dollár értékű orrszarvútülköt és elefántcsontot foglaltak le Afrikában

Egymillió dollár értékű orrszarvútülköt és elefántcsontot foglalt le és illegális elefántcsont-feldolgozó üzemet záratott be a rendőrség egy az afrikai kontinens több déli országára kiterjedő, összehangolt akcióban - közölte kedden Párizsban az Interpol.



Az Interpol által koordinált, májusban végrehajtott műveletben 41 személyt vettek őrizetbe. "Ezeknek az illegális termékeknek a piacról való eltávolítása csak az első lépés volt. A művelet során összegyűjtött információ lehetővé teszi a bűnüldöző hatóságok számára, hogy mind Afrikában, mind külföldön beazonosítsák a csempészútvonalakat és hogy további letartóztatásokat hajtsanak végre" - mondta Peter Younger, az Interpol afrikai vadvilág-programjának igazgatója.

A WWF természetvédelmi csoport szerint az orrszarvúak orvvadászata tavaly 15 éves csúcsot ért el. Afrikában már csak mintegy 18 ezer orrszarvú maradt, a Szaharától délre pedig legfeljebb 690 ezer elefánt él, pedig valamikor több millióan voltak.

Az elefántcsont iránti ázsiai kereslet, valamint Afrika politikai instabilitása ösztönzően hat a nemzetközi orvvadász-bandákra, állítják vadvédelmi szakértők.

"A vadvilág elleni bűncselekmények hatása messzire terjed. Az embereket erőszakkal fenyegetik, a bűnüldöző szervezetek tagjait pedig megölik feladatuk teljesítése közben. Ezek a bűncselekmények széleskörű gazdasági hatást gyakorolnak az egyes országokra, így az egyszerű emberek megélhetésére" - mondta Younger.

Az orrszarvútülköt a hagyományos kínai orvoslásban alkalmazzák, mert azt hiszik róla, hogy gyógyítja az ízületi gyulladást és a lázat, az elefántcsontból pedig tőrmarkolatot és egyéb dísztárgyakat faragnak. Az Interpol közleménye szerint a piacok és üzletek elleni razziákat Botswana, Namíbia, Dél-Afrika, Szváziföld és Zambia hatóságai hajtották végre.


0
Tovább
19
máj/2010

Egy ritka lápnak jól jött az árvíz

A nagy esőzés és a nyomában megemelkedett Ipoly vízszintje nem csupán károkat okozott, hanem szakemberek szerint áldás is lehet, mert a védett Ipolyszögi Égerláp ismét víz alá került, megmenekülve ezzel a végleges kiszáradástól.



Kagyerják Pál, a Duna-Ipoly Nemzeti Park természetvédelmi őrkerület vezetője szerdán elmondta az MTI-nek, hogy az összesen 106 hektáros, Észak-Magyarországon egyedülálló Égerláp egy hajdan, évmilliókkal ezelőtt feltehetően itt hömpölygött óriás folyó medrének völgyzáródásával alakult ki. Mivel az utóbbi években alig kapott vízutánpótlást, az igen gazdag mocsári élővilág veszélybe került.

Fennmaradását az olykor kiöntő Ipoly tette lehetővé, ám mostanáig már ez is kevésnek bizonyult. Annál is inkább, mert a talaj kapilláriserein át a víz az ár levonulása után, néhány hónap alatt rendszerint visszaszivárgott a lápénál alacsonyabban fekvő folyómederbe. Így a láp nagyobb része szárazra került, mindinkább erdei élőhellyé kezdett átalakulni, csupán 3-4 hektárnyi területre szűkült az állandóan víz borította terület.

Az utóbbi napokban azonban megváltozott a helyzet. A szokásosnál nagyobbra duzzadt Ipolynak köszönhetően az Égerláp kellő mennyiségű vízutánpótlást kapott, ismét eredeti nagyságában áll víz alatt a különleges növényzet - mondta a szakember.

Fellélegezhetnek a nagy vízigényű, eddig kókadozó égererdők, amelyek a harkály, a cinege, a seregély kedvenc fészkelő helyei, odúiban pedig bagoly lakik. Összesen 82 madárfaj él ezen a területen, közöttük a feketególya, a réti sas, a szárcsa és a nádi tücsökmadár. Itt vígan él a mocsári teknős, a barna varangy és a vöröshasú unka.

A mocsári növényvilág egy része is eltűnt már víz híján a területről. Ám mivel a magok - természetes génbankként - épségben átaludták az ínséges esztendőket, most a nyílt vízen és a partokon ismét lábra kaphatnak. Többségük jövő évben bontja majd ki szirmait, mint a védett mocsári nőszirom, a virágkáka és a nyílfű. Az Égerláp két tanösvényéről szemmel lehet követni a békalencse, a sás, a bokorfüzesek tarka világát.Ezekre az élő kincsekre a természet biológiai sokszínűségének megőrzése miatt is szükség van, ez teremti meg ugyanis az esélyt, hogy a nagy változások, köztük a globális felmelegedés kihívásaihoz a természet képes legyen alkalmazkodni - hívta fel a figyelmet Kagyerják Pál.


0
Tovább
16
máj/2010

Így ömlik a csőből az olaj a Mexikói-öbölben - víz alatti fotó

James Cameron, a Titanic és az Avatar című filmek rendezője felajánlotta magántengeralattjáróit ahhoz, hogy meg lehessen szüntetni a mélytengeri olajszivárgást a Mexikói-öbölben. A rendezőnek - aki néhány éve a Mélység szülöttei címmel készített háromdimenziós dokumentumfilmet a mélytengerek állatvilágáról - a Titanic forgatása óta vannak saját tengeralattjárói.



A hollywoodi sztár felajánlotta a British Petroleum (BP) cégnek - amely a Louisiana állam partjaitól 80 kilométerre délre fekvő, április 20-án felrobbant, majd elsüllyedt olajfúró platformot üzemeltette -, hogy szükség esetén át lehetne szállíttatni a Mexikói-öbölbe a jelenleg az oroszországi Bajkál-tóban levő tengeralattjáróit.

A BP 12 távirányítású mélytengeri robotjárművel igyekszik különféle módszereket alkalmazva megszüntetni a szivárgást. Egyebek között megpróbálják megjavítani az olajkút végén a tengerfenéken levő kitörésgátló szerkezetet, amelyet nem sikerült aktiválni a robbanás óta. A robotkarokkal felszerelt, a tenger felszínén levő hajókról irányított járművekkel eltávolították a kitörésgátló egyik irányítópaneljét és megjavították a kábelezés egy részét.

A BP a szivárgás megszüntetésének egyik lehetőségeként azt tervezi, hogy a szemeteskonténer nagyságú robotjárművek segítségével eltömíti a kút végén levő kitörésgátlót, aljába golflabdákat és autógumidarabokat, felső részébe cementet fecskendeznének.

Forrás: [origo]

A torony felrobbanása. Becslések szerint már több mint 4 millió gallon (15 millió liter) nyersolaj ömlött a tengerbe, súlyos környezeti katasztrófával fenyegetve a part menti államokat.

Az olajvállalat eddig nem élt Cameron segítségével, amelyet a BP szóvivője "valóban nagylelkű felajánlásnak" nevezett. Cameron tengeralattjáróival emberek is a mélybe ereszkedhetnének, a BP azonban közölte, már felvették a kapcsolatot az amerikai védelmi minisztériummal arra az esetre, ha ilyen járművekre lenne szükség.

A BP egyébként már egész hajóhadat, 5500 vízi járművet irányított a térségbe a mentési és tisztítási munkálatokra. A kárelhárítást egy kis légiflotta is segíti. A BP munkáját az amerikai szövetségi hatóságok, a parti őrség mellett a rivális ExxonMobil és Chevron olajtársaság is segíti.

Forrás: [origo]

A British Petroleum társaság által közreadott kép, amelyen nyersolaj ömlik ki egy tenger alatti csőből. Az olajcég mélytengeri robotok segítségével egy 15 centiméter átmérőjű csövet kísérelt meg bevezetni a szivárgó 53 centiméteres sérült vezetékbe


0
Tovább
16
máj/2010

Virágünnep volt Velencén

Virágünnepet tartottak Velencén: a közparkokba több mint ötvenezer, a virágosítási versenybe benevezett 95 utcában pedig 24 ezer egynyári virágpalántát ültettek ki. Csaknem hétszázan szorgoskodtak a parkokban, közterületeken. A virágültetők között ott voltak a helyi nyugdíjas szervezetek tagjai, s az óvodások, iskolások is.

Forrás: [origo]




0
Tovább
15
máj/2010

24 órás természetles a biológiai sokféleség napján

Egész napos természetkémlelésre várják az amatőr természetbúvárokat a Biodiverzitás világnapján Nagykovácsiban. Az érdeklődők szakemberek társaságában figyelhetik meg a Szénások Európai Diplomás Terület kijelölt részének teljes élővilágát.



A GEO Action Day nevű kezdeményezés már több országban nagy sikert aratott, Magyarországon most rendezik meg először. 2010 a nemzetközi biodiverzitás éve, melynek a mottója: "Biodiverziás a fejlődésért". A nemzetközi program célja, hogy felhívják a figyelmet a környezet sokszínűségére és annak megóvására. A program alapelve: "Csak azt tudod megvédeni, amit ismersz!" - mondta el Rekettye Zita projektfelelős az MTI-nek.

A program május 21-én, pénteken szürkületkor kezdődik, és 22-én délután fejeződik be. A résztvevők tudósok, kutatók segítségével a gyakorlatban ismerkedhetnek meg a Nagykovácsi - Szénások kijelölt területének összes létező fajával, emellett megkísérlik azok dokumentálását is. A 24 órás megfigyelés lehetőséget teremt arra, hogy a napközben begyűjtött élőlények mellé az éjszakai csapdák tartalmát is dokumentálni lehessen.

Az anyag feldolgozását és befogadását a Magyar Természettudományi Múzeum vállalta. A magyar gyűjtésről szóló beszámolót a GEO Magyarország és a GEO Németország is közli.

A korlátozott lehetőségek miatt a részvétel regisztrációhoz kötött.


0
Tovább
15
máj/2010

Újrahasznosítható cigarettacsikkek

A világon évente keletkező több billió cigarettacsikk értékes hulladék lehet - állítják kínai tudósok. A csikkekből kinyert vegyszer acélcsövek rozsdásodását előzheti meg.



Becslések szerint évente 4,5 billió (4,5 ezer milliárd) cigarettacsikk kerül a környezetbe a világon. A cigarettavégek nemcsak a szemet szúrják, de többek között halak pusztulását is okozhatják.

A csikkek újrahasznosítási lehetőségeinek kutatása már régóta napirenden van, azonban nem könnyű feladat. Kínai tudósok most azt állítják, áttörést értek el. Az Amerikai Kémiai Társaság kéthetente megjelenő, Industrial & Engineering Chemistry Research című tudományos lapjában megjelent cikkben a szerzők beszámolnak arról, hogy kilenc olyan anyagot azonosítottak a cigarettacsikkben, amelyekkel ha bevonják az N80 típusú, olajvezetékekben használt acélfajtát, a védőréteg meggátolja annak rozsdásodását. "A fémfelület megóvható, a vasatom további felbomlása pedig megelőzhető" - írják a cikkben a többek között nikotint tartalmazó vegyület hatásáról.

A kínai állami olajcég finanszírozta kutatás eredménye többek között azért lehet fontos, mert az olajiparban használt acélcsövek rozsdásodása évente dollármilliókba kerül a cégeknek.

Kínában él a legtöbb, mintegy 300 millió dohányos a világon, és az országban fogyasztják el a világ cigarettáinak egyharmadát. A kínai férfiak közel 60 százaléka dohányzik, átlagosan napi 15 szálat.


0
Tovább
14
máj/2010

Uszonyok hajthatják meg a jövő hajóit

A hajók energiatakarékosabb meghajtására megoldást keresve német kutatók a természethez fordultak: a vízben évmilliók óta hatékonyan mozgó halakhoz. A bonni egyetem zoológusai pisztrángok mozgását elemezték, darmstadti kollégáik pedig robothalat konstruáltak, hogy utánozzák mozgásukat.



Az áramlási csatornában úszó pisztrángok mozgáskoordinátáit a bonni Horst Bleckmann és kollégái háromdimenziós számítógépes modellel ábrázolták. Bámulatos megfigyelésekre tettek szert - a halak megdöbbentően kevés energiát használtak fel izmaik működtetéséhez a szabályosan hullámzó áramlatban. Amikor akadályt tettek be, még jobban meglepődtek: a pisztrángok a keletkező örvényeket olyan optimálisan használták ki, hogy akár 95 százaléknyi mozgási energiát is megtakarítottak ezzel.

Bernard Köhler biológus és Britta Abé mérnök-fizikus, a darmstadti műszaki egyetem kutatói a Smoky nevű halrobot létrehozásánál a halak természetes mozgását próbálták lemásolni. A robot fele és közepe alig mozog, míg farokuszonya intenzíven csapdos. A robot végső célja, hogy utódjai majd hajókat hajtsanak meg.

A mesterséges farokúszóval hajtott hajók nem csak energiatakarékosabbak lennének a hajócsavarnál, jóval kevesebb kárt is okoznának. Utóbbiak ugyanis gyakran aprítanak fel vízi állatokat és növényeket, ezen kívül felkavarják a tengerfenéki üledéket, így újra a vízbe kerülhetnek a már leülepedett méreganyagok. Partmenti épületek téglái közül pedig kimossák a habarcsot.

Smoky meghajtása még kezdetleges ahhoz, hogy helyettesítsen egy hajócsavart, a darmstadti mérnökök azonban már építettek egy újabb modellt. Ehhez Köhler makrélákat, pisztrángokat és aranydurbincsokat boncolt fel, hogy tanulmányozza az izmok, kötőszövetek és a csontváz szerkezetét. Végül a biológiai szerkezetet digitális modellé alakította át.

Az új modell több száz ízületből, drótokból és sűrített levegővel hajtott "izomdugattyúkból" áll. A sűrített levegő keltette hirtelen mozgás sokkal inkább megfelel a halakénak, mint a forgó motorok kerek mozgása - fejtette ki Köhler. Így az új modell farokúszója lényegesen erősebb és ritmikusabb mozdulatokra képes, mint Smokyé.

A gyakorlatban a mesterséges uszonyt a hajótesthez rögzítenék. Először tízméteres hajókon próbálnák ki, a kutatók szerint azonban később nagyobb hajók meghajtása is megoldható lenne általa.


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum