Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
13
máj/2010

Rákkeltő benzol az üdítőitalokban

Ártalmatlan tartósítószerek házasságából rákkeltő anyag is születhet a poharunkban. A kockázat nem túl magas, de a folyamatot részben homály fedi, és a benzolra nincs határérték - marad a jól bevált óvatosság.

 

 



Először a kilencvenes években merült fel a gyanú, hogy az üdítőitalok tartósítására használt benzoesav (E 210) és sói (nátrium-, kálium- vagy kalcium-benzoát: E 211 - E 213) az aszkorbinsavval (E 300) reagálva benzolt képeznek. A benzoesav és a benzoátok széles körben alkalmazott élelmiszer-ipari tartósítószerek, amelyeknek erős hatásuk van a baktériumokra, élesztőkre és penészgombákra.

Az élelmiszeripar ezeket mesterségesen állítja elő, de egyes gyümölcsökben és fűszernövényekben (pl. vörös és fekete áfonya, szilva, illetve szegfűszeg és fahéj) is megtalálhatók. Az önmagában veszélytelen aszkorbinsavat is előszeretettel használja az élelmiszeripar, hiszen a magas cukortartalmú, aromásított italok gyümölcs híján természetes eredetű C-vitamint sem tartalmaznak, elsőre tehát jó ötletnek tűnik ezekhez az üdítőkhöz aszkorbinsavat adagolni.

Csakhogy a keletkező benzol rákkeltő hatású, mérgező anyag, amely bőrön keresztül és belélegezve szívódik fel. A mérgezés fejfájást, nyugtalanságot, álmatlanságot, súlyos esetben narkotikus tüneteket és légzésbénulást okoz.

Sok a kétség 

Az utolsó ismert benzolmérést a brit Food Standards Agency végezte 2006 márciusában százötven Nagy-Britanniában kapható üdítőitalon, melyek egyharmadában mutattak ki benzolt. A vizsgálati eredmények szerint az otthon hígítható üdítők nagyobb arányban tartalmazták az anyagot. A legmagasabb értékeket az alacsony kalóriatartalmú, citrusfélékből készített italokban mérték. Jó tizenöt év elteltével a brit élelmiszer-felügyelet százötven kereskedelmi forgalomban kapható üdítőital benzoltartalmát vizsgálta. A mérési eredmények a termékek negyedében mutattak ki benzolt, és a minták mintegy három százalékában találták az ivóvízre megállapított határértéknél magasabb koncentrációban. Ezeket az árukat azonnal kivonták a forgalomból.

Az üdítőitalok benzoltartalmára nincs megengedett felső határérték, csak az ivóvízre - ez az USA-ban és Európában is egy ezred milligramm literenként. Amerikában az illetékes hatóság, az FDA (Food and Drug Administration) a régóta ismert probléma ellenére máig nem határozott meg semmilyen határértéket, mert egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy pontosan milyen körülmények befolyásolják a benzol keletkezését. Az FDA szerint először ezt kell tisztázni, és csak utána lehet szabályozni.

A Német Szövetségi Kockázatelemzési Intézet (BfR) 2005-ben azt állapította meg, hogy a benzoátok és az aszkorbinsav reakciója nagyon sok tényezőtől függ. Többek között a reakcióban részt vevő anyagok sűrűségétől, az oldat lúgosságától vagy savasságától, bizonyos fémionok (pl. réz, vas) jelenlététől, a hőmérséklettől, a tárolási időtől stb. A kutatóknak ugyanakkor a reakció eredménye kapcsán egyelőre nem sikerült teljesen egyértelmű törvényszerűségeket megállapítaniuk.

Jelen pillanatban annyit tudunk, hogy a megelőzés legbiztosabb eszköze, ha a reakció két főszereplője nincs egyszerre a poharunkban. Mivel az üdítőkben egyelőre a benzoátokat nem tudják más engedélyezett tartósítószerrel kiváltani, az egyetlen lehetőség búcsút mondani az aszkorbinsavnak.

Ha képződik benzol az üdítőitalban, akkor is rendszerint nagyon kis mennyiségekről van szó, amelyek önmagukban még nem veszélyeztetnék a fogyasztó egészségét. Viszont arról sem szabad elfeledkezni, hogy a különböző forrásokból bevitt tartósítószerek, adalékanyagok hatása összeadódhat. A BfR mérései szerint napi negyven liter üdítőt kellene meginnunk ahhoz, hogy a nagyvárosi forgalom kipufogógázaiból aznap belélegzett benzol mennyiségével (kb. két század milligramm) egyenértékű káros anyag jusson a szervezetünkbe. Nem beszélve a dohányosokról, akik naponta átlagosan nyolctized milligramm benzolt lélegeznek be. A szakemberek ennek ellenére határozottan azt szeretnék, hogy a biztonság kedvéért az üdítőitalokban ne keletkezhessen benzol.

Az eddigi vizsgálatok során a palackos üdítőkön kívül más élelmiszernél nem találkoztak ezzel a problémával. A dobozos gyümölcsleveket és befőtteket hőkezeléssel tartósítják, vagyis benzol sem keletkezhet.

Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete


0
Tovább
10
máj/2010

Környezetbarát temetkezés - koporsók és urnák újrapapírból

Azt tudjuk, hogy a jó pap holtig tanul. A jó környezetvédő pedig nemcsak a haláláig jó környezetvédő, hanem azután is. A temetkezés megválasztása pedig ugyancsak nagy hatással van a környezetre. Gondoljunk csak olyan országokra, ahol egy-egy ember elhamvasztása a helyi szokásoknak megfelelően nagy mennyiségű fa elégetésével valósul meg.

Az emberiség számára pedig pár évtizeden belül jelentős nehézségeket okozhat majd az, hogy hova is temessük halottainkat, mit is használjunk a hamvasztáshoz. Fosszilis tüzelőanyagot? Netán akkor már hidrogén lesz forgalomban? Milyen koporsóba feküdjünk bele, ha már kivágtuk az utolsó fát is?

A témában tovább olvashatunk egy környezetbarát megoldásról, képekkel a NaturZone.hu honlapján.




0
Tovább
09
máj/2010

Tegyünk együtt a fecskékért!

Látogassa meg Ön is az Európában egyedülálló lakossági fecskeoldalt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján!

Itt mindent megtudhat ezekről az utóbbi években megfogyatkozott madarakról, és arról is, mit tehet értük.

Cím: http://www.fecskefigyelo.mme.hu/




0
Tovább
08
máj/2010

Buddhista templom sörösüvegből

Fenntartható fejlődés, újrahasznosítás, tudatos vásárlás: mind megannyi kifejezés, amelyeket nap mint nap hallunk. Oda is figyelünk rájuk, megváltoztatjuk élemódunkat, szokásainkat, napi tevékenységünket ráhangoljuk a környezetvédelemre. Hihetetlenül pazarló világunkban minden ötlet jól jön, amit mások már kiviteleztek. Nézzünk szét a világban, mire képesek az emberek!

Buddhista templom sörösüvegből, házak konzervdobozból, raklapokból, gumiabroncsból és sok egyéb furcsaság a Szelektív.hu honlapján.




0
Tovább
07
máj/2010

Levegő Munkacsoport: eredményes volt a vegyszerellenes kampány

A Levegő Munkacsoport felmérése szerint a magyar lakosság 73 százaléka gondolja úgy, hogy a hétköznapi életben használt vegyi anyagok károsítják az egészséget, arányuk tavaly 65 százalék volt - közölte Simon Gergely, a szervezet vegyi anyag szakértője most zárult, a vegyszerek veszélyeit bemutató kampányukat értékelve.



A Levegő Munkacsoport egyéves kampánya során több magyar városban és az interneten is felhívták az emberek figyelmét a "vegyszerezett világ" veszélyeire. Simon Gergely jelezte: a Levegő Munkacsoport kezdeményezi a hivatalba lépő új kormánynál, hogy Magyarországon még eseti engedéllyel se lehessen olyan rovarirtó szert használni, amelyet az EU-ban már kivontak a forgalomból vagy betiltottak.

A kezdeményezésnek aktualitást ad, hogy a múlt hét végén a Magyar Tudományos Akadémia Növényvédelmi Kutatóintézetében súlyos kémiai biztonsági szabálytalanságokra derült fény. Emiatt hétfőn az intézet igazgatóját felfüggesztették beosztásából. Az intézetnél vásárolt Csalomon feromon csapdához ajándék járt, egy molyirtó csík, amely diklórfoszt tartalmazott, noha ezt a hatóanyagot az EU-ban már csaknem három éve nem lehet használni.

Simon Gergely hangsúlyozta: a civil szervezet szükségesnek látná a konkrét személyi felelősség megállapítását is a konkrét ügyben. Egyben azt kérte: aki vásárolt az úgynevezett Csalamon csapdákból, és ahhoz molyirtó csíkot kapott ajándékba, azt vigye vissza a vásárlási helyre.

Horváth Zsolt, a Levegő Munkacsoport igazgatója elmondta: a most záruló "Vegyszerezett világ" elnevezésű, egyéves kampányuk során több ezer emberrel személyesen, több százezerrel pedig az interneten ismertették a hétköznapokban használt vegyi anyagok veszélyeit. Példaként említette azt a bisfenolt is tartalmazó, polikarbonátból készült cumisüveget, amely károsíthatja a kisgyermekek egészségét. Ezért az már több országban - például: Belgiumban és Kanadában is - betiltották. A Levegő Munkacsoport ezt szeretné elérni Magyarországon is.

Simon Gergely mindehhez hozzátette: a halálozások 10 százalékáért a használt vegyi anyagok a felelősek. Az emberek leginkább - 95 százalékos arányban - az élelmiszerekben található vegyi anyagoktól tartanak. Szermaradványokkal szennyezettek lehetnek például esetenként a zöldségek és a gyümölcsök - erősítette meg a civil szervezet által végzett laboratóriumi vizsgálatok adatai alapján Pál János, a Levevő Csoport munkatársa.

Horváth Zsolt, az MTI kérdésére elmondta: a most befejeződött projektre mintegy 30 millió forintot költöttek, amiből 21 millió forintot az EU finanszírozott.


0
Tovább
06
máj/2010

Bejött a vásárlóknak a Tanyasi Áruk Boltja

Mintegy három hónapja üzemel a Tanyasi Áruk Boltja Budapesten, a Havanna utca 50. szám alatt. A bolt nemcsak a lakótelepen élők között népszerű. A törzsvásárlók körében egyaránt megtaláljuk a minőségi, valamint az olcsó terméket keresőket is.

Az üzlet különlegessége, hogy minden termék mellett megtalálható az azt előállító gazda fotója. Így a vásárlók tudják, kinek az áruját vették meg, és pontosan honnan származik az adott termék.

A boltról bővebben a Tudatos Vásárló honlapján.




0
Tovább
05
máj/2010

Kilenc ország pillepalackból készült mezekben játszik a focivébén

A június 11-én kezdődő dél-afrikai labdarúgó világbajnokságon környezetbarát mezeket is viselnek majd a játékosok. A 32 résztvevő ország közül 9 válogatott használ majd újrahasznosított poliészter mezeket. A gyártó cég számításai szerint ezek előállításához 13 millió PET-palackot használtak fel, vagyis ennyivel kevesebb műanyaghulladék került a lerakókra. A gyártó szerint a játékosok kevésbé izzadnak ezekben a mezekben: szellőzési zónák vannak bennük, a levegő 200 apró lyukon keresztül járja át őket.

A focivébé kilenc leginkább környezettudatos válogatottja: Ausztrália, Brazília, Dél-Korea, Hollandia, Portugália, Szerbia, Szlovénia, USA és Új-Zéland.

Jurecska Laura




0
Tovább
04
máj/2010

Idén is látványos volt az alternatív hajtású járművek versenye

Ha a holnap mérnökein múlik, hamarosan enyhülhetnek a környezetszennyezés által a természeten ejtett sebek. Ez a következtetés vonható le az alternatív hajtású járművek idei győri versenye alapján, amelyet "Építsük a jelenben a jövőt" mottóval rendeztek április 23-25. között Győrben, a kisalföldi megyeszékhelyen.



Nincs már olyan messze az idő, amikor nem az lesz a fő alternatíva, hogy benzint vagy gázolajat tankolunk a járművünkbe. Ötödik alkalommal gyűltek össze a hazai és külföldi egyetemek, technológiai szervezetek és cégek mérnökei, hallgatói, hogy egy jó hangulatú, izgalmaktól sem mentes verseny keretében próbáljanak reális válaszokat kínálni Földünk védelmének égető kérdéseire.

10 kategóriában 40 csapat 60 járműve nevezett az INNO-MOBIL Sportegyesület és az Alternatív Hajtású Járműsport Szövetség által szervezett különleges futamra, amelyen elektromos, sűrített levegővel működő, napelemes és üzemanyagcellás autók és motorok álltak rajthoz.

Forrás: muszakiak.hu

További képek a versenyről megtekinthetők itt

A hétvége nem kizárólag a nemes küzdelemről szólt - szakmai előadások, városi felvonulás, koncertek, táncprogram, sörsátor, aszfaltrajzolási lehetőség, elektromos hajtású hajók és számos autócsoda bemutatója tette teljessé a hétvége gazdag kínálatát.

A Széchenyi Futamról bővebben a Műszaki Portálon is olvashat.  


0
Tovább
03
máj/2010

Kiszáradhat a Jordán folyó

Már a jövő évtől kiszáradás fenyegeti a Jordán folyót - hangzott el hétfőn egy a Jordán környezet- és vízvédelmével foglalkozó nemzetközi konferencián, Ammanban.

A mintegy 180 résztvevő - akik két napon át a folyó megmentéséről tanácskoznak - egy jelentést vitat meg, amely a maga nemében az első ilyen vizsgálat, és konkrét javaslatokat tartalmaz az Izrael, Szíria és Jordánia által rendkívüli mértékben kizsákmányolt folyó "rendbehozatalára",  felmérve ennek lehetséges költségeit is.

A környezetvédők azzal vádolják Izraelt, Jordániát és Szíriát, hogy az elmúlt évtizedekben komoly károkat okoztak a Jordán ökorendszerében: a három ország a hatvanas évektől gátak, csatornák, víztárolók üzembe helyezésével használja és vezeti el a Jordán, illetve mellékfolyói vizét. Ma a Jordán vizének 70-90 százaléka szolgál emberi fogyasztást, ami jelentősen csökkenti a folyó vízhozamát. Ettől, és a magas párolgási arány miatt a Holt-tenger is - amelybe a Jordán torkollik - zsugorodik.

A folyó szennyezése - ez legjobban az utolsó szakaszt sújtja - a környezetvédők szerint szinte teljesen elpusztította a Jordán ökorendszerét, amelynek megmentése több évtizedes munkát igényelne. 2007-ben a Föld Barátai nemzetközi környezetvédő szervezet a világ száz legveszélyeztetettebb ökorendszere közé sorolta a folyót, részben Izrael és a szomszédos arab országok közti együttműködés hiánya miatt. A Jordán a Galileai-tengertől északra ered és a Holt-tengerbe ömlik. Hossza 251 kilométer.




0
Tovább
02
máj/2010

Tömeges ablakcserével kecsegtet a Fidesz lakásprogramja

A most kezdődő kormányzati ciklus alatt egymillió lakást tenne energiahatékonyabbá a Fidesz lakásfelújítási programja, az 500 milliárd forintos forrást uniós alapokból biztosítaná az új kormány. Az egy lakásra jutó félmillió forintból a legtöbb esetben az ablakok cseréje vagy az újraszigetelés jön ki. A kivitelezők a válságos idők végét remélik a programtól, de először a részletekre kíváncsiak.

Az Üzleti Negyed rovat részletes cikke.




0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum