Egy amerikai építész újfajta téglát talált fel, amely baktériumokból, homokból és a vizelet egyik alkotóeleméből áll. Előállítása során nincs szükség égetésre, mert szobahőmérsékleten is megszilárdul.



Forrás: metropolismag.com A 32 éves hölgy, Ginger Krieg Dosier (jobbra) találmányáért megkapta a Metropolis című amerikai építészmagazin 2010-es, a jövő formatervezésével kapcsolatos díját.

Dosier - aki az Egyesült Arab Emírségek amerikai egyetemén tanít - a téglák előállításához homokot, egy közönséges baktériumfajt (Sporosarcina pasteurii), egy karbamid nevű szerves vegyületet (amely a vizeletben is megtalálható), kalcium-kloridot (CaCl2) és vizet használt fel. A baktériumok jelenlétében lezajlott kémiai reakciók a homokkőhöz hasonló anyaggá cementálták össze a homokot.

Az újfajta tégla szobahőmérsékleten is megszilárdul, így nincs szükség égetésre. Ez környezetvédelmi szempontból jelentős: évente világszerte mintegy 1,3 billió téglát gyártanak, amelynek nagy részét máig kézzel égetik ki széntüzelésű kemencékben. Becslések szerint egy 25 ezer téglából álló ház felépítéséhez 3-400 fát kell eltüzelni. Az új "ökotégla" alkalmazása legalább 800 millió tonnával csökkentené a légkörbe jutó szén-dioxid éves mennyiségét.

Egy komoly problémát azonban meg kell még oldani a gyártás előtt. A tégla összecementálódása során sok ammónia keletkezik, amely önmagában is környezetszennyező, nitrátokká alakulva pedig az ivóvízre is veszélyt jelent. Dosier most azon dolgozik, hogy a keletkező ammóniát visszavezesse a gyártási folyamatba.

Forrás: Metropolismag.com