Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
01
jún/2010

Úszó házak - avagy jövőkép, Noé bárkáival

Az alig fél Magyarország méretű Hollandia a világ legsűrűbben lakott országa, területének túlnyomó része 100 méternél alacsonyabb, a belföldi jégtakaró, illetve a folyóvizek által formált síkság. Az ország több mint egynegyede a tenger szintje alatt fekvő mélyföld, amelyet gátak védenek a hullámoktól.

Európa-szerte lázasan folyik a kutatás-fejlesztés, vajon hogyan lehetne élhetővé tenni a majdan elárasztott területeket - s a hollandok ebben  élen járnak. Hága mellett például éppen most folyik egy, az "Új Víz" (Het Nieuwe Water) névre keresztelt program megvalósítása, melynek keretében mintegy 1200 vízen úszó épület megépítését tervezik az elkövetkező nyolc-tíz évben; az amszterdami Schipol repülőtérrel szomszédos területre pedig egy 12 000 házból álló komplexumot terveznek.

A cikk teljes terjedelmében a Ma&Holnap honlapján olvasható.Forrás: [origo]

 




0
Tovább
31
máj/2010

A tiszai zöldár partifecske-pusztítása

Az előrejelzett tiszai zöldár sajnos "menetrendszerűen" eltörölte a folyó szakadó partfalaiban az idei első költés partifecske telepeit. Az emelkedő víz kétféleképpen veszélyezteti a fészeküregeket: egyrészt elönti a lyukakat, másrészt leomlasztja a partfalakat. Különösen az utóbbi esetben és éjszaka fordul elő, hogy a leszakadó partoldal a pihenő öreg madarakat is elpusztítja.



A zöldáras években - a víz visszahúzódásáig - a tiszai partifecskék csak a folyótól kisebb-nagyobb távolságra lévő homokbányákban tudnak fészkelni, itt kezdhetnek pótköltésbe, illetve a későn jövők az első költésbe. Amennyiben ilyen helyet ismer, töltse fel az adatokat a lakossági fecskefigyelő oldalra.

Forrás: MME

Az általában alacsony kora nyári-nyári vízállás mellett a partifecskék akár 3-4 m magas szakadó partfalakban költhetnek a Tiszán; a legnagyobb telepen akár 5-7 ezer madárpár is

További képek és információk a partifecskék pusztulásáról a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján.

 


0
Tovább
29
máj/2010

Törvénytelen a védett madarak tojásainak, fészkeinek pusztítása

A védett madarak fészkei, tojásai és fiókái a kifejlett madarakhoz hasonlóan a törvény hatálya alá esnek, ezért elpusztításuk, a fészkek és fészkelőhelyek engedély nélküli bolygatása törvénybe ütköző cselekedet - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).



A természetvédelmi oltalom alatt álló madarakra a költési időszak alatt kiemelt figyelmet fordítanak a hatályos jogszabályok. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a lakosság egy része kevésbé toleráns a velünk együtt élő állatok iránt. Zavarja őket a falusi kakaskukorékolás, a ház előtti gólyafészek és az eresz alatti fecskecsalád, ezért feljelentik az állattartó szomszédot, nyíllal lelövik a gólyákat, légpuskázzák a fecskéket, leverik a tojásos és a fiókás fészkeket.

Az egyesület szerint sokszor a nemtörődömség, a törvények nem ismerete áll a fecskepusztítás hátterében is. Ennek tipikus esete, amikor az előző évekről ottmaradt építkezési földhalmokat a partifecskék költési időszakában hordják el vagy rombolják le a madarakkal együtt.

"Ha törvénytelen madárpusztítást tapasztalunk, veszélyeztetett fecskefészkekről vagy telepekről szerzünk tudomást, a leggyorsabb megoldás, ha a területileg illetékes zöldhatósághoz, a Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséghez fordulunk. Ez az országos hatósági hálózat köteles és jogosult eljárni minden ilyen bejelentés ügyében" - áll az egyesületnek az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az MME-hez is lehet bejelentést tenni, mivel azonban az egyesület civil szervezetként semmiféle ellenőrzési és hatósági jogkörrel nem rendelkezik, a bejelentéseket csak továbbítani tudja a hatóságokhoz.


0
Tovább
28
máj/2010

Vegyen tejet a termelőtől! Adatbázis a tejesgazdák támogatásához

A Tudatos Vásárlók Egyesülete a Termelői tej adatbázissal kíván segítséget nyújtani azoknak, akik támogatni szeretnék a hazai termelőket, a kisüzemi gazdálkodást azzal, hogy közvetlenül a termelőtől vesznek tejet, illetve tejterméket.



Az adatbázisban azokat a budapesti és vidéki árusító helyeket gyűjtötték össze, ahol a fogyasztóknak lehetőségük van automatából vagy kocsiból kínált tejterméket vásárolni. A termelői tej adatbázis elérhető a http://tudatosvasarlo.hu/jo_termekek/termeloi_tej linken.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint:

1. A kimérős tejet, illetve a kisüzemben előállított tejtermékeket többnyire maguk az előállítók értékesítik, így vásárlásunkkal közvetlenül a termelőt támogatjuk. Ezzel elejét vehetjük annak, hogy a termelő kénytelen legyen nyomott áron értékesíteni termékét a nagyüzemi feldolgozóknak, szupermarketeknek.

2. Mivel ezekre a helyekre saját magunk is vihetünk újratölthető palackot, üveget, így csökkenthetjük a csomagolás okozta környezetterhelést.

3. A termelői tejet többnyire a gazdasághoz közel eső településeken értékesítik, így elkerülhető, hogy a termék - a nagyüzemi vagy importáruval ellentétben - akár több száz kilométert utazzon, jelentősen szennyezve a környezetet.

A tejtermelők kiszolgáltatott helyzetéről, a nagyüzemi állattartás buktatóiról szól a Tudatos Vásárlók Egyesületének kisfilmje is. A film megtekinthető és letölthető a http://tudatosvasarlo.hu/cikkek/1571 oldalon.
 


0
Tovább
28
máj/2010

A német támadások ellenére nem kell tartani a varjaktól

Alaptalannak tartják a városban élő varjak támadásaitól való félelmet a madarakat vizsgáló német kutatók. Az elmúlt hetekben Berlinben és Brémában is varjak támadtak néhány gyalogosra és kerékpárosra.



"Minden évben történnek olyan esetek a költési és a fiókanevelési időszakban, amikor néhány megemelkedett hormonszintű dolmányos varjú az utódok védelme érdekében el próbálja ijeszteni a potenciális támadókat, de nem reagál így minden költő pár" - mondta Markus Nipkow, a Német Természetvédelmi Szövetség (NABU) szakembere.

Az elmúlt hetekben Berlinben és Brémában is varjak támadtak néhány gyalogosra és kerékpárosra. Nipkow szerint gyakran az egerészölyvek és a hollók is hasonlóképpen reagálnak. A május a fiókák kiköltésének és felnevelésének időszaka, a fiatal madarak ebben az időszakban vállalkoznak - szülői felügyelet mellett - az első repülésükre is. Ezért minden évben előfordul, hogy a madarak megtámadjak az utódokhoz tudtukon kívül túl közel kerülő embereket.

A városfejlesztésért felelős szenátus évi egy-három ilyen esetről tud Berlinben, de valószínűleg többről lehet szó. A NABU szerint Berlinben ötezer dolmányosvarjú-pár él, de a populáció folyamatosan növekszik. A szövetség legutóbbi, május eleji madárszámlálása szerint - melynek eredményeit csütörtökön hozták nyilvánosságra - a tavalyi adatokhoz képest tizenhét százalékkal növekedett a berlini dolmányos varjak állománya.


0
Tovább
26
máj/2010

Mindennapos durva állatkínzások büntetlenül

Az Orpheus Állatvédő Egyesület szigorúbb büntetéseket sürget az állatkínzók, a feketéző kutya- és más kisállat-szaporítók, állataikat kidobálók, illegális exportkereskedők ellen.

Magyarországon sokkal többen, sokkal több háziállatot tartanak, szaporítanak, mint amennyire a felelős állattartói bázis igényt tartana. Ezért sok kisállatot külföldi busás haszon reményében, illegális módszerekkel csempésznek ki az országból. Nem ritka, hogy útközben se élelem, se víz nem áll a hosszú úton rendelkezésre. Nem ritka, hogy élve csak a csempészett állatok töredéke jut el a célállomásig. A busás haszon miatt a bűnözőknek még így is megéri az üzlet.

Magyarországon a 2004. évi X. törvény szerint bűncselekmény az állatkínzás. Bűncselekménynek számít állatokat elhagyni, kitenni, vagy számukra nem indokolt fizikai - lelki szenvedést okozni. Magyarországon állatkínzásért akár 3 évig terjedő börtön is adható.

További információk: Orpheus Állatvédő Egyesület - www.zug.hu




0
Tovább
25
máj/2010

Villával együtt az új Barca mez is bemutatkozott

Az FC Barcelona 2010-2011-es idényére tervezett mezei újrahasznosított poliészterből készülnek, a beszámolók szerint egy mezben 8 műanyagpalack anyaga is benne rejlik. Részletek itt.Forrás: [origo]




0
Tovább
23
máj/2010

Gumibelsőkből mennyaszonyi ruha

A Szelektív.hu írja: leírhatatlan mennyiségű gumihulladék keletkezik Földünkön. Kisebb részben újrahasznosításra is kerül. Tudjuk, felhasználják autópályaépítésnél, játszóterek építésénél. Vajon milyen szerepet játszanak életünkben az újrahasznosított kerékpár- és kismotorbelsők? Kihívás ez mind a szobrászok számára, mind a divattervezők számára. Lássuk csak, mit is hordjunk a következő években kiegészítőként?

Forrás: szelektív.hu

További képek és információk a szelektív.hu oldalon.




0
Tovább
22
máj/2010

Betonrepesztő növénykék - Legyél Te is városfoglaló!

Mit rejthet egy kapualj? Belvárosi kiskertek a lakók által megálmodva és létrehozva - némi külső segítséggel. A program keretében meglátogathatjuk a GANG-csoport egyik, lakókkal tervezett és megvalósított kertjét a belváros szívében, a Parlament melletti Nádor utcában. A program a Tudatos Vásárlók Egyesülete Városfoglalás rendezvénysorozat része.

Hogy miért éppen Városfoglalás?

Budapesten és a hozzá hasonló méretű zsúfolt, zajos, büdös, önmagukat kinőtt városokban olykor lehetetlennek tetszik élni, kisgyerekkel különösen - és mégis itt élünk. Hogyan próbáljuk belakni, elviselhetővé tenni a nagyvárost? Hogyan alkalmazkodunk hozzá, és melyek azok a súrlódási felületek, ahol a város lesz kénytelen engedni nekünk?

Erre ad választ Nádori Lídia szerkesztésében, Kismarty-Lechner Zita grafikáival a Móra Kiadónál idén ősszel megjelenő Városfoglalás kalendárium, amelyben a street-arttól, a hulladékból készült design-on át a balkonkertészetig mindenki megtalálhatja a neki szóló kapcsolódási pontot. A kalendárium egy felhívás arra, hogy vedd birtokba a várost, legyél Te is városfoglaló. Ehhez kapcsolódnak a TVE által szervezett idei városi séták is. 

A vezetést Farkas Mária (GANG-csoport) tartja.
Időpont: 2010.05.28. (péntek) 17h
Helyszín: V. ker Nádor u 34.

Forrás: TVE

A részvétel ingyenes. Részvételi szándékodat kérjük jelezd a noemi@tve.hu címen.
További információ a GANG-csoport kertjeiről:
http://gang-gong.blogspot.com/

 




0
Tovább
21
máj/2010

Avatar, avagy kulturális fúzió a fenntartható Földért

James Cameron Avatar című, nemrég bemutatott filmjének gyakran beszélnek a vizualitásáról, kevesebbet a felszínesnek mondott történetéről, még kevesebbet a mögöttes üzenetéről, és szinte semennyit a benne megjelenített természetközeli, a fenntarthatóságra épülő, természeti őslakos kultúráról. Épp ez utóbbiak miatt pedig ez a film jóval több egyszerű látványosságnál: frissített globális mitológia a ma nyugati embere számára, amiben meglepő hangsúlyeltolódások jelzik a megváltozott üzenetet a nyugati világ saját magáról alkotott képéről és arról, amit saját gyökereinkkel kapcsolatban már rég elfelejtettünk.

Olvassa el a Ma és Holnap című folyóirat cikkét!




0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum