A védett madarak fészkei, tojásai és fiókái a kifejlett madarakhoz hasonlóan a törvény hatálya alá esnek, ezért elpusztításuk, a fészkek és fészkelőhelyek engedély nélküli bolygatása törvénybe ütköző cselekedet - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).



A természetvédelmi oltalom alatt álló madarakra a költési időszak alatt kiemelt figyelmet fordítanak a hatályos jogszabályok. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a lakosság egy része kevésbé toleráns a velünk együtt élő állatok iránt. Zavarja őket a falusi kakaskukorékolás, a ház előtti gólyafészek és az eresz alatti fecskecsalád, ezért feljelentik az állattartó szomszédot, nyíllal lelövik a gólyákat, légpuskázzák a fecskéket, leverik a tojásos és a fiókás fészkeket.

Az egyesület szerint sokszor a nemtörődömség, a törvények nem ismerete áll a fecskepusztítás hátterében is. Ennek tipikus esete, amikor az előző évekről ottmaradt építkezési földhalmokat a partifecskék költési időszakában hordják el vagy rombolják le a madarakkal együtt.

"Ha törvénytelen madárpusztítást tapasztalunk, veszélyeztetett fecskefészkekről vagy telepekről szerzünk tudomást, a leggyorsabb megoldás, ha a területileg illetékes zöldhatósághoz, a Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséghez fordulunk. Ez az országos hatósági hálózat köteles és jogosult eljárni minden ilyen bejelentés ügyében" - áll az egyesületnek az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az MME-hez is lehet bejelentést tenni, mivel azonban az egyesület civil szervezetként semmiféle ellenőrzési és hatósági jogkörrel nem rendelkezik, a bejelentéseket csak továbbítani tudja a hatóságokhoz.