A Tudatos Vásárlók Egyesülete a Termelői tej adatbázissal kíván segítséget nyújtani azoknak, akik támogatni szeretnék a hazai termelőket, a kisüzemi gazdálkodást azzal, hogy közvetlenül a termelőtől vesznek tejet, illetve tejterméket.



Az adatbázisban azokat a budapesti és vidéki árusító helyeket gyűjtötték össze, ahol a fogyasztóknak lehetőségük van automatából vagy kocsiból kínált tejterméket vásárolni. A termelői tej adatbázis elérhető a http://tudatosvasarlo.hu/jo_termekek/termeloi_tej linken.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint:

1. A kimérős tejet, illetve a kisüzemben előállított tejtermékeket többnyire maguk az előállítók értékesítik, így vásárlásunkkal közvetlenül a termelőt támogatjuk. Ezzel elejét vehetjük annak, hogy a termelő kénytelen legyen nyomott áron értékesíteni termékét a nagyüzemi feldolgozóknak, szupermarketeknek.

2. Mivel ezekre a helyekre saját magunk is vihetünk újratölthető palackot, üveget, így csökkenthetjük a csomagolás okozta környezetterhelést.

3. A termelői tejet többnyire a gazdasághoz közel eső településeken értékesítik, így elkerülhető, hogy a termék - a nagyüzemi vagy importáruval ellentétben - akár több száz kilométert utazzon, jelentősen szennyezve a környezetet.

A tejtermelők kiszolgáltatott helyzetéről, a nagyüzemi állattartás buktatóiról szól a Tudatos Vásárlók Egyesületének kisfilmje is. A film megtekinthető és letölthető a http://tudatosvasarlo.hu/cikkek/1571 oldalon.