Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
22
jún/2010

DELFIN-díj a Magyar Telekomtól

A Magyar Telekom hagyományához híven idén is díjazta a fenntarthatóság terén kiemelkedő szerepet vállaló beszállítóit. A DELFIN-díjat (Díj egy ELkötelezett, Fenntartható, Innovatív Nemzedékért) már harmadik alkalommal adták át, három kategóriában. A díjat olyan partnercégeknek ítéli oda a Telekom, akiknek a fenntartható fejlődés iránti elkötelezettségük kimagasló és ezen a területen elért teljesítményük példaértékű. A díjakat a Művészetek Palotájában ma adta át a nyerteseknek Somorjai Éva, a vállalat humán-erőforrás vezérigazgató-helyettese, a fenntarthatóságért felelős felsővezető.



A XI. Fenntarthatósági Kerekasztal-beszélgetésen került sor a Magyar Telekom által alapított DELFIN-díj (Díj egy ELkötelezett, Fenntartható, Innovatív Nemzedékért) ünnepélyes átadására. A díjjal olyan partnercégeket ismer el a vállalat, akiknek a fenntartható fejlődés iránti elkötelezettségük kimagasló és ezen a területen elért teljesítményük példaértékű.

Az "Esélyegyenlőség támogatása, diszkrimináció-mentesség segítése vállalaton belül és kívül" kategória győztese az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt. lett.

A cég elkötelezett az esélyegyenlőség megteremtésében mind a cégen belül, mind társadalmi léptékben nézve. A cég dolgozóinak 40%-a nő, az AAM mindent elkövet, hogy a gyerekvállalás ne kerüljön konfliktushelyzetbe a karrierrel, a cégnél ugyanis mód van a távmunkára, és a részmunkaidős foglalkoztatásra is. A cég tavaly nyerte el a "Kerékpárosbarát munkahely" címet. A biciklizés fontosságát mutatja az is, hogy az AAM immár második éve szervezi a Bringázz a Munkába! mozgalom tanácsadóknak szóló külön versenyét. A cég adományozási tevékenysége mindenféle diszkrimináció felszámolására irányul, emiatt a cég élen jár mozgásszervi betegségben szenvedők gyógyítása, a megváltozott munkaképességűek munka világába és a társadalomba történő integrációja, a roma fiatalok felsőoktatási integrációja, valamint a kistérségek felzárkóztatása elősegítésében is.

A "Megvalósult innováció a fenntarthatóság érdekében" kategóriában két díjat is kiosztottak. Nagyvállalatként a Fornax Műszaki és Gazdasági Tanácsadó Zrt. nyert.

Az "Eventus" kereskedelmi márkanévre hallgató munkaerő- és munkafolyamat vezénylő rendszer segítségével a lakosságtól az ügyfélszolgálaton keresztül érkezett meghibásodások regisztrálása után a feladat automatikusan a megfelelő kompetenciájú és szabad kapacitással rendelkező technikai munkatárshoz delegálódik, aki ezen a rendszeren keresztül kapja meg a feladat paramétereit és ezen keresztül kezeli mind a feladat státuszát, továbbadását. A rendszer idén kiegészült integrálható térképes flottakövetési modullal, amely egy munkafolyamat és munkaerő vezénylő rendszerrel kombinálva kiemelt hatékonyságot képes biztosítani. Az útvonal optimalizálással csökken a károsanyag kibocsátás, csökken az üzemeltetési költség stb.

A másik innovációs kategóriában díjat nyert vállalat a Szigma-X Tervező és Tanácsadó Kft. ECOPOL projekt névre hallgató pályázat egy olyan 30 méter magas mobiltelefon bázisállomást valósít meg, melynek formáját a brazil óriásfa ihlette a palánkgyökerekkel. A fejlesztés során alapkövetelménynek tekintették mind a fa, mint építőelem megjelenítését; mind a torony geometriájának esztétikus, természetbe illeszthető kialakítását. A hazai erős természetvédelmi szabályok miatt ezek fontos kihívások, és egy gazdaságosabb megoldás az eddigieknél.
 
 "Fenntarthatóság érdekében kifejtett oktatás, tudatformálás" kategóriában az Alternate Tanácsadó Kft. lett a díjazott.

A kétfős mikrovállalat működése során a folyamat-tanácsadást, a mentorálást, a coachingot és az oktatást, fejlesztést alkalmazza annak érdekében, hogy a vállalatokon, szervezeteken belül jöjjön létre a változáshoz és változtatáshoz szükséges kapacitás. Az egyik kiemelt üzletáguk a CSR Akadémia, melynek keretében kisvállalatok, civil szervezetek és állami oktatási intézmények számára kedvezményes vagy Pro Bono képzéseket is nyújtanak. Egy sor kommunikációs csatornán, különféle tudásmegosztó eszközöket (pl. honlap, előadás, forródrót, blog, személyes konzultáció) használnak. A cég saját teljesítményével került be a díjazottak körébe.

A díjakat Somorjai Éva, a Magyar Telekom humán erőforrás vezérigazgató-helyettese adta át a kategóriák nyerteseinek a Művészetek Palotájában, aki az esemény kapcsán elmondta: "A harmadik alkalommal megrendezett DELFIN-díj kapcsán örömmel tapasztaltam, hogy egyre szélesebb spektrumú a pályázó vállalatok köre. Az állami vállalatoktól, a kétszemélyes mikrovállalkozásokon keresztül, a nemzetközi nagyvállalatokon át, pályáztak, ami azért is nagyon fontos, mert ezzel a díjjal ezen vállalatokon keresztül a társadalom még nagyobb részét érintő megoldásokat sikerül motiválnunk a fenntartható fejlődés érdekében."

A zsűri tagjai voltak: Simon Ernő (Figyelő), Dr. Pataki György (Budapesti Corvinus Egyetem), Bodó Péter (Tudatos Vásárlók Egyesülete) és Szomolányi Katalin (Magyar Telekom).

A DELFIN -díj odaítélésével a Magyar Telekom az előző évek tapasztalatát felhasználva továbbra is azon dolgozik, hogy a fenntartható fejlődés gondolatát népszerűsítése, és az azért tett tevékenységeket elismerje.

A Magyar Telekom az [origo] 100 százalékos tulajdonosa.


0
Tovább
21
jún/2010

Kettévágott kutyát találtak Kecskeméten

Kettévágott kutyatetemet találtak Kecskeméten. A kecskeméti rendőrkapitányság életvédelmi alosztálya állatkínzás bűncselekményének alapos gyanúja miatt indított eljárást. A rendőrség előzetes vizsgálata szerint az elkövetők valószínűleg nem a helyszínen végezték ki az állatot, hanem egyszerűen kidobták oda, mivel a sérülések súlyosságához képest kevés vérnyomot találtak. Úgy tűnik, hogy az elkövetők szamurájkardot használtak a mészárláshoz.

További információk és képek a Greenfo honlapján.




0
Tovább
21
jún/2010

Mérgező vegyszert találtak a paradicsomban

Nyári zöldség-gyümölcs tesztje alkalmával egy itthon forgalomba hozott paradicsomban és uborkában olyan veszélyes anyagot talált a Levegő Munkacsoport, amelyet 2008-ban betiltott az Európai Unió.



A Levegő Munkacsoport június elején megvizsgálta, hogy a hazai áruházláncok polcain megjelenő zöldségek és gyümölcsök tartalmaznak-e veszélyesnek minősített vegyszermaradékokat. A Levegő Munkacsoport szakemberei uborkát, paradicsomot és epret vásároltak öt áruházlánc egy-egy budapesti üzletében (az egyik áruházban epret nem árultak), majd ezeket egy holland laboratórium vizsgálta meg. A 14 vizsgált minta közül háromban, egy uborkában, egy paradicsomban és egy eperben nem talált szermaradékot a laboratórium.

Egy budapesti áruházban vásárolt - és a szóbeli tájékoztatás szerint hazai termesztésű - paradicsommintában viszont öt különféle vegyszermaradékot mutatott ki a vizsgálat, többek között az uniós forgalomból kivont procimidon nevű hatóanyagot is. Ezt a hatóanyagot megtalálták egy másik áruházban vásárolt fürtös uborkában is. A procimidont a magyar hatóság 2007. július 16-án kivonta a forgalomból és a türelmi idő is lejárt 2009-ben. A procimidont az USA Környezetvédelmi Ügynöksége lehetséges emberi rákkeltőként sorolta be. A hatóanyagot továbbá az Európai Unió szaporodási képességet károsító anyagként tartja nyilván, valamint felkerült az EU hormonrendszer károsító anyagokat tartalmazó listájára is.

A Levegő Munkacsoport méréseit a Növényvédőszer Akcióhálózat (Pesticide Action Network, PAN) nevű nemzetközi civil szervezet finanszírozta.

Az eredeti cikkhez tett kiegészítésben azt is olvashatjuk, miért nem adják meg a vizsgált minták helyét.


0
Tovább
20
jún/2010

Környezetkímélés az LG légkondicionálókkal

Az energiafelhasználás hatékonyságát és a környezetvédelmet szem előtt tartva az LG valamennyi légkondicionálója esetében az R22 freon gáz helyett alternatívaként a jóval környezetbarátabb R-410a hűtőközeget alkalmazza, amely nem rombolja az ózonpajzsot.



Az energiafelhasználás gazdaságosságát a légkondicionálók esetében is az Európai Bizottság szabályozása alapján kidolgozott energiacímkék mutatják. Az energiacímkék hét különböző színnel jelölt osztályba sorolják egy adott készülék energiafelhasználását. Az inverter technológiával rendelkező légkondicionálók jóval kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hagyományos készülékek, működésük során akár 44%-os energiamegtakarítás is elérhető!

Forrás: [origo]

Az LG legújabb, 2010-es 'HERO' modellje (CS09AF, CS12AF) is 'A' energiaosztályba tartozik, mind hűtési, mind fűtési üzemmódban. 2010. június 27-ig a 'HERO', az ART COOL Gallery és az ART COOL Mirror Inverter modellek 15.000 Ft-os beszerelési kedvezménnyel kaphatók!

További részletekért kattintson ide!

(X)


0
Tovább
20
jún/2010

Tiszta levegőt a lakásba!

A hagyományos készülékekkel szemben egyes LG légkondicionálók speciális szűrőkkel felszerelt légtisztító rendszere több lépésben tisztítja meg a keringtetett levegőt.



Az antibakteriális előszűrő a nagyobb porszemeket, penészgombákat fogja fel, a Nano Carbon (aktívszén-szemcsés) szűrő pedig a nanométernyi szagmolekulákat köti meg és semlegesíti azokat. A háromszoros levegőszűrő különféle szervesanyag tartalmú szűrőbetéteivel a rossz közérzetért, a szem- és nyakfájásért felelős anyagokat és szagokat köti meg, míg a Nano Bio Fúziós szűrő a hagyományos eljárásoktól eltérően nemcsak inaktiválja a baktériumokat, hanem a sejtmag-lebontó bio enzimeknek hála el is pusztítja azokat.

A gyártó saját fejlesztésű Plazma szűrője nemcsak a mikroszkopikus szennyezőanyagokat és a port távolítja el a helyiség levegőjéből, hanem a füstöt, az állati finomszőrt, a házi aktákat és a polleneket is, az asztmások és allergiások legnagyobb örömére.

Bizonyos LG légkondicionálók allergiamentesítő szűrővel is rendelkeznek, melyek olyan enzimeket tartalmaznak, melyek elpusztítják az allergéneket, valamint a szerves illetve szervetlen károsanyagokat a levegőből. Ezen modellek BAF-tanúsítvánnyal rendelkeznek (BAF - British Allergy Foundation), mely - vizsgálatok elvégzése után - azt igazolja, hogy ezen légkondicionálók csökkentik az allergének mennyiségét otthonunkban, így egészséges és kellemes klímaszabályozást biztosítanak.

A tervezők arra is gondos figyelmet fordítottak, hogy az LG légkondicionálókból kiáramló levegő ne érjen minket közvetlenül: az automatikusan szabályozott légterelésnek köszönhetően a készülék hűtéskor a levegőt vízszintesen messzire fújja, így elkerülhető a huzathatás. Fűtéskor pedig a levegőt lefelé irányítja, így lentről felfelé, egyenletesen melegíti a helyiséget.

És ez még nem minden!

Az energiatakarékos technológiának köszönhetően az LG inverteres készülékei akár 44% energiát is megspórolhatnak nekünk, tehát érdemes ilyen készüléket választanunk, hiszen hosszabb távon megtérül az ára.

Forrás: [origo]

Ráadásul június 27-ig egyes LG inverteres klímák 15.000 Ft-os beszerelési kedvezménnyel kaphatók!

További részletekért kattintson ide!

(X)


0
Tovább
20
jún/2010

Mire figyeljünk oda klíma használatakor?

Jönnek az egyre melegebb napok, így egyre többször használjuk légkondicionálónkat az autónkban és otthon is. Igen ám, de mi az a fura szag, ami ilyenkor gyakran megcsapja az orrunkat?



A szobai légkondicionálók "szagának" egyik fő oka a beltéri egység hőcserélőjén megtelepedő penész. Ha a készüléket hűtési üzemben hagyományos módon kapcsoljuk ki, a penészgombák és baktériumok megtelepedhetnek a hőcserélő nedves felületén. Az LG légkondicionálók 'Automatikus tisztítás' funkciójával azonban könnyen kiküszöbölhetjük ezt a problémát. Csak egy gombnyomás, és a készülék kiszárítja a nedves hőcserélő felületét, megakadályozva ezzel a penész megtelepedését.

Annak ellenére azonban, hogy az LG légkondicionálók rendelkeznek az 'Automatikus tisztítás' funkcióval, az LG szakemberei javasolják a légkondicionálók rendszeres tisztítását, melyet legalább évi egy alkalommal - lehetőleg még a szezon előtt - szakemberrel el kell végeztessünk ahhoz, hogy készülékünk sokáig rendeltetésszerűen és kiválóan működjön.

Forrás: [origo]

Sokan pedig attól tartanak, hogy a légkondicionáló használatával igencsak megemelkedik majd az áramszámlájuk. Az inverteres klímával rendelkezőknek azonban ettől sem kell tartaniuk, hiszen a forradalmi technológiának köszönhetően akár 44% energiát is megtakaríthatunk!

Forrás: [origo]

Ráadásul június 27-ig egyes LG inverteres klímák 15.000 Ft-os beszerelési kedvezménnyel kaphatók!

További részletekért kattintson ide!

(X)


0
Tovább
18
jún/2010

Seattle törzsfőnök beszéde: hamisított öko-üzenet vagy figyelmeztető jövő-előrejelzés?

Környezetvédelemmel, fenntarthatósággal és a természetközeli kultúrák szemléletével kapcsolatban is gyakran idézik a XIX. században élt Seattle törzsfőnök beszédét, amely magyarul is többször előkerült a nyomtatott sajtóban és az interneten egyaránt. Mára már tudjuk, hogy a legalább négy különböző szövegváltozat közül egyik sem az a beszéd, amit Seattle elmondott, de végső soron lényegtelen, mi hangzott el eredetileg. Maga a jelenség, a hagyományos értékek eltűnése előtti utolsó figyelmeztetés, a modern világ mindent elsöprő benyomulása és e két pólus szembeállításának szimbolikus megjelenítése ugyanis sokkal fontosabb.

A Seattle törzsfőnök üzenete és Seattle törzsfőnök válasza néven is ismert szöveg nem lánclevélként indult, mégis bejárta a világot. Felhasználták könyvekben, filmekben, dokumentumfilmekben, beszédekben, és olyanokat is sikerült már becsapni vele, mint Al Gore, aki a globális felmelegedésről írt Mérlegen a Föld című könyvében idézi.

A szöveg magyarra fordítva így kezdődik: "Hogyan lehet eladni vagy megvenni az eget vagy a föld melegét? Tőlünk idegen ez a gondolat. Ha eleve nem a miénk a levegő frissessége vagy a víz csillogása, akkor hogyan lehetne azt megvenni tőlünk?" (A magyarul megjelent változatok elejéhez még hozzábiggyesztettek egy sok helyen idézett indián közmondást: "A Földet nem szüleinktől örököltük, hanem gyermekeinktől kaptuk kölcsön.")

Forrás: Ma&Holnap

A cikk további része a Ma&Holnap honlapján olvasható.




0
Tovább
17
jún/2010

Felesleges, szükségtelen tárgyak listája

Mit vegyünk még a konyhába, fürdőszobába? Mi hiányzik még életünkhöz? Megmondják nekünk. Rengeteg felesleges tárggyal vesszük körbe magunkat, amelyeket legfeljebb néhányszor használunk. A Szelektív.hu képes összeállítása. Önnek is van otthon valamelyikből?




0
Tovább
16
jún/2010

Krajcáros hűtési és tárolási tippek

Rövid távon hűtőszekrényben vagy hűvös kamrában, pincében tároljunk. Amit hosszabb távon kívánunk tárolni, fagyasszuk le, tartósítsuk befőzéssel, szárítással vagy aszalással.



Az élelmiszereken általában feltüntetik, hogy milyen hőfokon, meddig áll el a termék. A megadott hőfoknál hidegebb tárolás szükségtelen, viszont energiapazarló.

Ha a fagyasztóból kivett élelmiszert a normál térben engedjük ki, energiát takarítunk meg.

Hőszigetelő edényekben ne tároljunk hűtőben élelmiszert, mert az növeli a hűtési időt, rontja a hatásfokot.

Soha ne tegyünk meleg ételt a normál térbe vagy a fagyasztóba, mert ennek lehűtése többletenergiát igényel - ráadásul a kicsapódó gőz megfagy, lerakódik a hűtőfelületekre és rontja a hatásfokot.

Fagyasztókban a megfelelő hőmérséklet -18 Celsius-fok. Ennél hidegebb csak energiapazarlás, nem növeli meg az eltarthatósági időt. Ha a fagyasztóban nincs beépített hőmérő, akkor a kereskedelmi forgalomban levő hűtőszekrény hőmérővel állítsuk be a -18 Celsius-fokot.

Soha ne lépjük túl a gyártó által megadott naponta maximálisan lefagyasztható élelmiszer mennyiséget. Szabad szemmel nem látható az élelmiszereken esett belső károsodás, íz- és zamatvesztés, amely az eltarthatósági idő csökkenéséhez is vezet.

Ha jégakkut tárolunk a fagyasztóban, az nemcsak az energiafogyasztásra van kedvező hatással, hanem áramkimaradás esetén nagyobb biztonságot nyújt.   

Ne nyitogassuk a mélyhűtő ajtaját. Minden kinyitásnál meleg levegő tódul a hideg helyére, amit le kell hűteni.

A legmegfelelőbb tisztítószer a mosogatószeres-, az ecetes, vagy a szódabikarbónás víz. Az illatanyagot tartalmazó vegyszerek még hígítva is beleivódnak a műanyagba és tartós szagosodást okoznak.

Hűtőszagtalanítás: Oldjunk fel egy pohár vízben szódabikarbónát, és tegyük a hűtőszekrénybe. Szagtalanítás másképpen: helyezzünk a hűtőszekrényünkbe őrölt kávét.

Forrás: Ökoszolgálat, Zöld krajcár


0
Tovább
15
jún/2010

Tart attól, hogy magas lesz nyáron a villanyszámlája a légkondi miatt?

A környezettudatos felhasználók sokszor panaszkodnak arra, hogy egy-egy légkondicionáló készülék egy szezon alatt annyit fogyaszt, mint egy hűtőszekrény egész évben.



Nem kell emiatt tovább aggódni, hiszen az LG egyes légkondicionálói a forradalmi inverter technológiát alkalmazva akár 44%-os energiamegtakarítást is elérhetnek a hagyományos légkondicionálókkal szemben! Ez utóbbiak állandó fordulatszámú kompresszoraihoz képest ugyanis az LG inverteres rendszere változtatható fordulatszámú kompresszorral teszi lehetővé a hűtő-fűtő teljesítmény megfelelő szabályozását. Amikor például a szoba hőmérséklete eléri az optimális szintet, az inverteres készülékek alacsony fordulatszámon járatják a kompresszoraikat, így gazdaságosabb a működésük szemben a hagyományos légkondicionálókkal, melyek gyakori Ki/Be kapcsolással tartják fent a kívánt hőmérsékletet. Forrás: [origo]

Mindemellett - szemben a hagyományos készülékekkel - az LG inverteres légkondicionálók a névlegesnél magasabb fordulatszámon is képesek üzemeltetni kompresszoraikat, ezáltal nagyobb teljesítményt tudnak leadni, így jóval hamarabb elérik a kívánt hőmérsékletet, legyen szó akár hűtésről, akár fűtésről.

Mindezeken túlmenően az inverter technológia olyan előnyöket is kínál, mint az alacsony zaj- és rezgésszint - egyes modelljeinek zajszintje alvás üzemmódban csupán 20 dB(A).

Ráadásul június 27-ig egyes LG inverteres klímák 15.000 Ft-os beszerelési kedvezménnyel kaphatók!

További részletekért kattintson ide!

(X)


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum