Rövid távon hűtőszekrényben vagy hűvös kamrában, pincében tároljunk. Amit hosszabb távon kívánunk tárolni, fagyasszuk le, tartósítsuk befőzéssel, szárítással vagy aszalással.



Az élelmiszereken általában feltüntetik, hogy milyen hőfokon, meddig áll el a termék. A megadott hőfoknál hidegebb tárolás szükségtelen, viszont energiapazarló.

Ha a fagyasztóból kivett élelmiszert a normál térben engedjük ki, energiát takarítunk meg.

Hőszigetelő edényekben ne tároljunk hűtőben élelmiszert, mert az növeli a hűtési időt, rontja a hatásfokot.

Soha ne tegyünk meleg ételt a normál térbe vagy a fagyasztóba, mert ennek lehűtése többletenergiát igényel - ráadásul a kicsapódó gőz megfagy, lerakódik a hűtőfelületekre és rontja a hatásfokot.

Fagyasztókban a megfelelő hőmérséklet -18 Celsius-fok. Ennél hidegebb csak energiapazarlás, nem növeli meg az eltarthatósági időt. Ha a fagyasztóban nincs beépített hőmérő, akkor a kereskedelmi forgalomban levő hűtőszekrény hőmérővel állítsuk be a -18 Celsius-fokot.

Soha ne lépjük túl a gyártó által megadott naponta maximálisan lefagyasztható élelmiszer mennyiséget. Szabad szemmel nem látható az élelmiszereken esett belső károsodás, íz- és zamatvesztés, amely az eltarthatósági idő csökkenéséhez is vezet.

Ha jégakkut tárolunk a fagyasztóban, az nemcsak az energiafogyasztásra van kedvező hatással, hanem áramkimaradás esetén nagyobb biztonságot nyújt.   

Ne nyitogassuk a mélyhűtő ajtaját. Minden kinyitásnál meleg levegő tódul a hideg helyére, amit le kell hűteni.

A legmegfelelőbb tisztítószer a mosogatószeres-, az ecetes, vagy a szódabikarbónás víz. Az illatanyagot tartalmazó vegyszerek még hígítva is beleivódnak a műanyagba és tartós szagosodást okoznak.

Hűtőszagtalanítás: Oldjunk fel egy pohár vízben szódabikarbónát, és tegyük a hűtőszekrénybe. Szagtalanítás másképpen: helyezzünk a hűtőszekrényünkbe őrölt kávét.

Forrás: Ökoszolgálat, Zöld krajcár