22
ápr/2009

Út a zöld energiához: új réteggel bővül a Google Earth

A Google Earth legújabb verziójában egy új réteget (layert) hoztak létre, amely hasznos szolgáltatást nyújthat a megújuló energiát előállító vállalatoknak, a döntéshozóknak, a környezet- és természetvédőknek és a nagyközönségnek is.A The Path to Green Energy (Út a zöld energiához) nevű réteg egyelőre próbaverzióban készült el az Egyesült Államok 13 nyugati államára (ez mintegy 3,5 millió négyzetkilométernyi területet jelent, Magyarország területének körülbelül 37-szeresét). A réteg egy térképalapú adatbázis, amely a jelenleg szétszórt információk egy helyen való ábrázolásával segít megtalálni a természetvédelmi szempontból legoptimálisabb helyeket a nap- és szélfarmok létesítéséhez.

Verseny az alkalmas helyekért

Az Egyesült Államok a világ egyik legnagyobb energia-felhasználója. A rohamosan fogyatkozó kőolaj- és földgázkészletek, a nukleáris energiával kapcsolatos félelmek és az egyre szigorúbb környezetvédelmi előírások miatt egyre több vállalat igyekszik növelni a megújuló energia arányát a felhasznált energiamennyiségben. Kalifornia államban például előírás a közszolgáltatási vállalatok számára, hogy 2010-re megújuló energiaforrásból biztosítsák villamosenergia-szükségletük 20%-át.

Ezért az energetikai cégek tülekednek a nap- és szélfarmoknak alkalmas helyekért. A megújulók tekintetében a legideálisabb területek a nyugati sivatagok, főként Délkelet-Kalifornia sivatagjai, ahol erős a napsugárzás és a szélerősség, sőt a geotermikus energia is hasznosítható.

A sivatag is élőhely

Egy sivatag távolról üresnek tűnhet: optimális helynek például több ezer naptükör telepítésére. A sivatagi ökoszisztéma azonban rendkívül törékeny, érzékenyen reagál a legkisebb emberi hatásokra is.

A sivatagoknak ezért egyre nagyobb részén tiltják meg az emberi beavatkozást. A környezetvédők is támogatói a megújuló energiának, a tiszta technológiának, de a természetvédőkkel együtt azt is fontosnak tartják, hogy ennek telepítése a lehető legkisebb környezeti kárral járjon, és ne veszélyeztesse az élővilágot.

Forrás: windaction.org

A nyugati sivatagok a szél és a nap szempontjából is ideálisak

Mindez egyre komolyabb konfliktusforrás. Ha például a napenergia hasznosításáról esik szó, az Egyesült Államokban a Mojave-sivatag az első számú "kedvenc". A Google Earth új rétegében ráközelítve a sivatag területére azonban szinte mindenütt védett, vagy a gazdasági hasznosítás számára korlátozott területeket látni (lásd az alábbi képen). Korábban több építkezés is felbőszítette a környezet- és természetvédőket, például 2008-ban, amikor távvezeték-hálózatot fektettek le a sivatagon keresztül, San Diego-tól a Salton-tóig (Dél-Kalifornia). A San Diego Gas and Electric nevű cég ragaszkodott a hálózat kiépítéséhez, hogy teljesíteni tudják az állam által előírt követelményeket. A környezetvédők szerint a cég valódi célja azonban az volt, hogy fosszilis üzemanyagot importáljanak Mexikóból.

Forrás: Google Earth

A Mojave-sivatag már "megtelt"

Segíthet az új réteg

Nincs garancia arra, hogy az ilyen összetűzéseket megelőzheti a Google Earth újítása, de BrightSource Energy (napenergia hasznosításával foglalkozó vállalat, amely több naperőművet is tervez a Mojave-sivatagban) szerint nagy segítségükre lesz az előzetes helyválasztásban.

A megújuló energia hasznosításához először is meg kell találni a technológiai szempontból alkalmas területet, ahol a legkedvezőbbek az adottságok (például a szélerősség, napsütéses órák száma stb.). Ezután hosszas folyamat veszi kezdetét, melynek során elvégzik a kötelező környezeti vizsgálatokat. Ha időben kiderül, hogy a kiválasztott területen eleve nem engedélyezett az építkezés, rengeteg tervezési idő, fáradtság és pénz takarítható meg.

A fejlesztők úgy gondolják, hogy az új réteg használatával részben megelőzhetőek az ipari-gazdasági körzetek érzékeny élőhelyek kárára történő terjeszkedése következtében kialakuló viták. Nem kell hosszas jogi csatákat vívni, amelyek során utólagosan megtilthatják az építkezést, akadályozhatják a munkálatokat, illetve nem kell óriási összegeket fordítani az esetleges kármentesítésre.

Az új réteg közelebbről

Az új Google Earth réteget és az ehhez szükséges térképeket két vezető amerikai természetvédelmi szervezet, a Natural Resources Defense Council (NRDC) és a National Audubon Society készítették el a Google.org GeoChallenge Grants támogatásával. Mindkét szervezetnek 25 000 dollár állt rendelkezésére, hogy összegyűjtsék a szükséges adatokat, és felépítsenek egy adatbázist, melyet végül térképeken ábrázoltak.

Tizennégy védett területtípust különböztettek meg, amelyeket három fő kategóriába soroltak. Az első kategóriában minden gazdasági tevékenység tiltott, ide tartoznak például a nemzeti parkok, nemzeti természetvédelmi területek, tanösvények. A második típusba az olyan területeket osztották, ahol korlátozott az emberi jelenlét a válságos környezeti állapot és az ott élő veszélyeztetett fajok miatt. A harmadik csoport pedig azokat a meglévő és tervezett állami parkokat és vadvédelmi területeket jelöli, ahol ugyan nem tiltott, de nem is ajánlott a gazdasági hasznosítás.

Forrás: Google Earth

Közelebbről nézve feltűnnek az egyes védett területek nevei is, melyekre rákattintva további fontos információk jelennek meg. A térképeken jól elkülönülnek azok a térségek, amelyeken nem ajánlott semmilyen emberi beavatkozás, azok az élőhelyek, amelyek zavartalansága rendkívül fontos az ottani élővilág fennmaradásában. A megmaradó területek közül megjelölték, melyek rendelkeznek egyedülálló tulajdonságokkal, amelyek különleges védelmet érdemelnek, hogy elkerülhető legyen a természeti kincsek kiaknázása, károsítása

A National Audubon Society főként madárvédelemmel foglalkozik, így a fontos madárvédelmi területek is bekerültek az adatbázisba. A nyugat jelképes madarának, az ürömfajdnak az elterjedését, védett élőhelyeit és fészkelőhelyeit (Wyoming államban) külön is feltüntették. Ezt azért tartották fontosnak, mert a szélturbinák telepítésével alkalmatlanná válik az adott élőhely az ürömfajdok számára. A röpképtelen fajdok ugyanis kerülik a magas képződményeket, fákat, így a turbinákat és a távvezetékek tornyait is, talán azért, mert a magasból támadó ragadozóktól tartanak. A szélfarmok tehát elűzhetik természetes élőhelyükről ezeket a madarakat.

Forrás: Google Earth

A madárvonulási útvonalakat is bejelölték

Tervezik a bővítést

A két vezető természetvédelmi szervezet tervezi a jelenlegi próbaverzió továbbfejlesztését, az adatbázis kibővítését, és szeretnék az egész ország területét lefedni. A cél például az, hogy további pontos térképek születhessenek a madarak és vadállomány elterjedéséről, vándorlási útvonalairól.

Ábrázolni fogják a legnagyobb szélerősséggel jellemzett, illetve a legintenzívebb napsugárzásban részesülő térségeket is. A Google Earth segítségével így megkereshető lesz nap- és szélfarmok optimális helye is, amelyről az is azonnal kiderülhet, hogy természetvédelmi kezelés alatt áll-e. Mindez természetesen előzetes tájékozódás, nem helyettesítheti a részletes környezettanulmányokat.

Dudás Nikolett

* * *

Programajánlatok a Föld napjára

Az [origo] Programajánló rovatának ajánlatai (ökoteregetés, világjáró fa, zöld könyvpavilon stb.)

A Föld Napja Alapítvány ajánlatai (programok Magyarországon és külföldön)

Kiállítás-ajánló

Harmadik alkalommal rendezik meg a Zöld Iroda Kiállítást 2009. április 23-án Budapesten. A program célja a környezetbarát irodaépítészeti megoldások bemutatása, mind építéstechnikai, mind pedig üzemeltetési szempontból. A szervezők mindazoknak ajánlják a rendezvényt, akik szeretnének környezet- és emberbarát munkahelyet kialakítani, de nem tudják, hogyan lássanak hozzá. Részletek

21
ápr/2009

Ismét indul a zöld futam Győrben - környezetbarát meghajtással üzemelő járművek versenye

2006 áprilisában a győri Széchenyi István Egyetem maroknyi hallgatója olyan közlekedési eszközök tervezésére és építésére hívta fel az ország valamennyi felsőoktatási intézményének hallgatóit, amelyek kizárólag alternatív, környezetbarát meghajtással üzemelnek. A különböző járművek teljesítményének összemérésére egy látványos versenyt szervezetek, amely a Széchenyi Futam nevet kapta.Forrás: szechenyifutam.hu2006-ban még csak hét csapat állt rajthoz, köztük a méltán elhíresült krumplihajtású campingbicikli is, amely a zöldséget természetes elektrolitként használva nyert annyi energiát, hogy működni tudott - bár csak gazdája nélkül. Egy év múlva már megduplázódott az indulók száma, és külön versenykategóriákat (amatőr és profi) állítottak fel. A harmadik futam már műszaki szempontból is igen komoly volt, megjelentek például a fékrendszerből és a lengéscsillapítókból is energiát visszatermelő rendszerek, illetve a teljes egészében napelemmel hajtott jármű is.

Forrás: szechenyifutam.hu

Most jön a negyedik futam, immár nemzetközi versenyszabályzatok szerint: a néhány éve még csak jó poénnak tűnő kezdeményezés komoly, az innovációt látványosan bemutató rendezvénnyé alakult. Harmincöt csapat küldte el nevezését négy különböző kategóriában, azokon belül pedig több osztályban. Magyarországon először bemutatkozik az Elektro Go-kart verseny is.

Részletes program és rengeteg kép a korábbi futamokról a Széchenyi Futam honlapján. Maga a verseny április 25-én (szombaton) lesz Győrben.

Tipp: Bringázzon a Munkába! Az energiahasználatból fakadó szén-dioxid-kibocsátás 17%-a a közúti közlekedésből ered.

Programajánlatok a Föld napjára

Az [origo] Programajánló rovatának ajánlatai (ökoteregetés, világjáró fa, zöld könyvpavilon stb.)

A Föld Napja Alapítvány ajánlatai (programok Magyarországon és külföldön)

Kiállítás-ajánló

Harmadik alkalommal rendezik meg a Zöld Iroda Kiállítást 2009. április 23-án Budapesten. A program célja a környezetbarát irodaépítészeti megoldások bemutatása, mind építéstechnikai, mind pedig üzemeltetési szempontból. A szervezők mindazoknak ajánlják a rendezvényt, akik szeretnének környezet- és emberbarát munkahelyet kialakítani, de nem tudják, hogyan lássanak hozzá. Részletek

20
ápr/2009

Mit dobhatunk a szelektív sárga konténerbe, és mi az, amit semmiképpen ne dobjunk bele? Műanyaggyűjtés otthon

A szelektív hulladékgyűjtés során a különböző hulladékfajtákat (anyaguk alapján) elkülönítve gyűjtjük, majd azokat hasznosítjuk, újrafelhasználjuk, így új termékeket kapunk. A legutóbbi felmérések alapján Magyarországon közel 6 millió lakos vehet részt a szelektív hulladékgyűjtésben. A legnagyobb arányban a műanyag hulladékot gyűjti szelektíven a lakosság. Fontos, hogy odafigyeljünk arra, mit hová dobunk, illetve nem dobunk. Nézzük a sárga műanyaggyűjtő konténert!A műanyag, sárga színű szelektív hulladékgyűjtő konténerbe kerülhetnek az ásványvizes és üdítős PET-palackok lapítva, tejfölös- és joghurtospoharak kitisztítva, műanyagzacskók (akár tejeszacskó is kitisztítva), PP és HDPE jelzésű kozmetikai szeres flakonok.

Amiket semmiképp se dobjunk bele: kazetta, CD-lemez, fogkefe, műanyag játékok, hungarocell, nejlonharisnya, papírcímke, üvegpalack, és minden egyéb műanyagnak ítélt hulladék, mert az újrahasznosításuk még nincs megoldva.
A mérgező vegyszerek (például növényvédő szerek) csomagolásai veszélyes hulladéknak számítanak, semmiképp se dobjuk a gyűjtő konténerbe!

FONTOS! Műanyagot tilos égetni! A 21/2001. számú kormányrendelet értelmében 500 ezer forintig terjedő bírságra számíthat az, aki ezt megteszi. Az égetés során mérgező anyagok jutnak a levegőbe, amelyek egészségkárosodást, nagy koncentrációban pedig akár azonnali halált is okozhatnak. Lásd még a Levegő Munkacsoport Ne égesd el! című kiadványában.

Tipp: Hulladékból Termék kiállítás 2009, április 25-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában (Bp. 1028 Templom u. 2-10.; minden nap 10-18 óráig)

Az italoskarton-dobozok gyűjtése településenként változik, egyes helyeken a papíros, míg máshol a műanyagos konténerbe gyűjtendő (ahol egyikbe sem, ott zsákos gyűjtés folyik). Erről a legtöbb esetben egy piktogram tájékoztat minket (részletesebben lásd korábbi cikkünkben: WC-papír lesz a tejesdobozból, ezt is gyűjtheti szelektíven!).

Budapesten jelenleg 903 gyűjtősziget áll a lakosság rendelkezésére, míg országosan 5150. A KVVM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium) által készített reklámfilm a szelektív hulladékgyűjtésről itt megtekinthető.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Használjuk ki a szelektív hulladékgyűjtés adta lehetőségeket, hiszen csökkenthetjük a saját otthoni szemetünk mennyiségét, a hulladékból pedig újabb termékek készülhetnek, ezáltal a környezetet jelentős terheléstől szabadítjuk meg!

Kump Edina, ELTE Környezettudományi Klub

Várjuk olvasóink észrevételeit, tippjeit a 365@origo.hu címre!

19
ápr/2009

Az Ön ruháját is akarják! Kezdődik a gyűjtés az Ökoteregetésre a Critical Mass, a biciklis felvonulás napján

Több tízezer biciklist várnak a szervezők a vasárnapi Critical Mass biciklis felvonulásra. A menet délután háromkor a Tabánból indul, a végcél a Városliget, ahol fél hat körül lesz a hagyományos bringaemelés. Idén babakocsis felvonulás is lesz, a szervezők pedig azt kérik, hogy lámpát mindenki vigyen magával. Részletek és film a tavaly szeptemberi felvonulásról

Tipp: Bringázz a Munkába!

Egy másik program: idén ismét megszervezik az Ökoteregetést. A szervezők a Critical Mass napjától várják a megunt, nem hordott ruhákat a Gödörbe (Budapest, Erzsébet tér). A lehozott holmikért bónokat adnak, amelyekért a Föld napján, április 22-én válogathatunk cseredarabokat. Még szerdán is lehet vinni ruhákat, a cserebere 16 órakor kezdődik. A megmaradó ruhákat a családsegítő szolgálat segítségével juttatják el a hiányban szenvedőkhöz. Részletek itt

Tipp: Ne dobja ki, adja tovább!

Forrás: [origo]18
ápr/2009

Mit tennél a környezetedért? Óriás tűzfalakra is felkerülnek egy gyerekpályázat nyertes művei

A Gyerek ARC idei témája azt a jövőbeni világot járja körül, amelyben a jelenlegi iskolás gyerekek (6-14 éves korig) élni szeretnének, és amelyet felnőttként 2039-re meg is valósíthatnak. A pályázat kiírása egy különleges tartalmú levélhez köthető, melynek feladója a képzeletbeli Xenor bolygón élő Biox.Forrás: ARCBiox útban van felénk, és reméli, hogy a Föld nevű bolygó vonzó természeti adottságokkal, kellemes klímával, gazdag növény- és állatvilágával, valamint szívélyes földlakókkal fogadja majd 30 év múlva. Merthogy a jelenlegi kép meglehetősen elszomorító. A gyerekek feladata, hogy megtervezzék, milyen lesz környezetük Biox megérkezésekor. Részletes információk a program honlapján.

Ehhez a pályázathoz csatlakozik a Magyar Telekom Gyerek ARC+ pályázata, amelynek keretében 3-5 fős alkotói csoportoktól a "Ti mit tennétek a környezetetekért?" témában várják a pályaműveket.  A pályázat különlegességét az adja, hogy a zsűri által hat legjobbnak és legötletesebbnek ítélt alkotásokat a cég egy-egy nagyvárosi tűzfalon óriásméretben is kivitelezteti.

Forrás: ARC

További információ az (1) 345-0452-es telefonszámon vagy e-mailben, a palyazz@arcmagazin.hu címen kérhető.

A pályaművek beadásának határideje - a Gyerek ARC és a Gyerek ARC+ pályázat esetében is - 2009. május 11.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.

17
ápr/2009

Ne dobja ki, adja tovább! Az adományfogadó szervezetek listájának bővítéséhez az Ön segítségét is kérjük

Az újrafelhasználás (recycling) egyik módja, ha feleslegessé vált vagy megunt dolgait nem dobja ki, hanem olyan helyekre viszi, ahol azok új gazdára találhatnak. A Hulladék Munkaszövetség adatbázisában fővárosi adományfogadó szervezeteket találhat (a név és a cím mellett azt is, hogy milyen típusú adományokat várnak). Várjuk Olvasóink leveleit Budapesten kívüli adományfogadó helyekről, amelyekkel kibővíthetnénk ezt a listát a 365@origo.hu címre!

Figyelje az akciókat is, vagy használja az utcán néhány helyen már felbukkant ruhagyűjtő konténereket!

Tipp: Tavaszi állatmenhelysegítő vásár 2009. április 19-én! A Zöld Zebra Egyesület áprilisban újabb állatmenhelysegítő vásárt szervez. Olyan használati tárgyakat, eszközöket gyűjtenek be adományként, melyeket aztán - igazán kedvezményes áron - értékesíteni tudnak, a befolyt összegből pedig menhelyeket segítenek.

Az adományozás - szociális vonatkozásai mellett - környezetbarát: az újrahasznosítással egyrészt energiát takarítunk meg, másrészt csökkentjük a környezet terhelését, hiszen nem kell ismét elsődleges nyersanyagot felhasználni, a hulladék pedig nem kerül a lerakókra.

További tippek az újrafelhasználáshoz: vásároljon újrahasznosított anyagokból készült termékeket, vásároljon bolhapiacon vagy second hand üzletekben (tőlünk nyugatra ez nem "ciki"), és akár Ön is szervezhet cserebere-börzét. Ne feledkezzen meg arról, hogy az újrahasznosítás első lépése a szelektív hulladékgyűjtés!

 16
ápr/2009

Mit dobhatunk a szelektív kék konténerbe, és mi az, amit semmiképpen ne dobjunk bele? Papírgyűjtés otthon

A szelektív hulladékgyűjtés során a különböző hulladékfajtákat (anyaguk alapján) elkülönítve gyűjtjük, majd azokat hasznosítjuk, újrafelhasználjuk, így új termékeket kapunk. A legutóbbi felmérések alapján a lakosságnak már 52%-a gyűjti szelektíven a szemetét. Ezáltal a saját kukáját is jelentős mennyiségű szeméttől kíméli meg. Mindezek tudatában fontos, hogy odafigyeljünk arra, mit hová dobunk, illetve nem dobunk. Nézzük a kék, papírgyűjtő konténert!Fotó: Tuba Zoltán [origo]A papíros, kék színű szelektív hulladékgyűjtő konténerbe kerülhetnek az újságpapírok, kartondobozok összehajtva, csomagolópapírok, telefonkönyvek, irodai hulladékpapírok, szórólapok, hullámpapír, könyvek műanyag-, bőr- és műbőrkötés nélkül. Ügyeljünk rá, hogy ezek minden esetben tiszták legyenek!

Amit semmiképp ne dobjunk bele: használt egészségügyi papírok (zsebkendő, toalettpapír, pelenka stb.), indigó, faxpapír (hőérzékeny papírokat, így például a MÁV-jegyet se), szennyezett papírok (pl. zsírosak, koszosak), műanyag füzetborító, ragasztószalagok, fóliázott papírok.

Ha a papírt otthon műanyagzacskóba gyűjtjük, akkor a zacskóból ürítsük ki a papírokat a megfelelő helyre, majd ha a zacskót már nem kívánjuk használni tovább, a sárga színű műanyagtárolóban helyezzük el.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Tipp: Hulladékból Termék kiállítás 2009, április 25-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában (Bp. 1028 Templom u. 2-10.; minden nap 10-18 óráig); április 18-án Családi nap!

Az italoskarton-dobozok gyűjtése településenként változik, egyes helyeken a papíros, míg máshol a műanyagos konténerbe gyűjtendő (ahol egyikbe sem, ott zsákos gyűjtés folyik). Erről a legtöbb esetben egy piktogram tájékoztat minket (részletesebben lásd korábbi cikkünkben: WC-papír lesz a tejesdobozból, ezt is gyűjtheti szelektíven!).

Budapesten jelenleg 903 gyűjtősziget áll a lakosság rendelkezésére, míg országosan 5150. A KVVM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium) által készített reklámfilm a szelektív hulladékgyűjtésről itt megtekinthető.

Használjuk ki a szelektív hulladékgyűjtés adta lehetőségeket, hiszen csökkenthetjük a saját otthoni szemetünk mennyiségét, a hulladékból pedig újabb termékek készülhetnek, ezáltal a környezetet jelentős terheléstől szabadítjuk meg!

Kump Edina, ELTE Környezettudományi Klub

Várjuk olvasóink észrevételeit, tippjeit a 365@origo.hu címre!

15
ápr/2009

Bringázzon a munkába, május 8-ig legalább nyolc alkalommal!

A Magyar Kerékpárosklub és a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium idén tavasszal is meghirdette a Bringázz a Munkába! akciót. Regisztrálni a kampány saját honlapján lehet, és itt kell vezetni a személyes közlekedési naplót is.Aki április 6. (hétfő) és május 8. (péntek) között teljesíti a legalább nyolc napi - saját maga által igazolt - bringázást a munkába, nyereménysorsoláson vesz részt. Idén Bringázz az Egyetemre! kampány is indul, így főiskolai és egyetemi csapatok is regisztrálhatnak. A szervezők keresik azt a céget is, ahol legnagyobb arányban bringáznak az alkalmazottak.

A szervezők szerint a kampány célja, hogy Ön is megtapasztalja, mennyire egyszerű és természetes kerékpárral érkezni a munkába. A valóságban nem ennyire rózsás a helyzet: még mindig kevés a kerékpárút és sok a biciklilopás, ezért ha eddig nem járt munkába kerékpárral, körültekintően döntsön arról, csökkenti-e a településének környezetszennyezését ezen a módon is.

Forrás: [origo]

Tény, hogy a kerékpározásnak rengeteg előnye van, például:

  •  Budapesten a belvárosban a gépkocsik átlagos sebessége 13-15 km/h, ami kényelmes tekeréssel lehagyható;
  •  költségkímélő; a kampány honlapján kiszámolhatja, mennyibe kerül mindennel együtt autója üzemeltetése;
  •  környezettudatos; egy átlagos gépkocsi teljes életciklusa (gyártás, használat, hulladékkezelés) alatt 2874 millió köbméter szennyezett levegővel és 28 tonna szeméttel terheli környezetünket;

A kampány honlapján további információk olvashatók erről is, csupán egy megjegyzést fűzünk még a témához: a kerékpározás nem egészséges a legnagyobb benzingőzben, ezért zsúfolt belvárosokban nem feltétlenül ajánljuk.

14
ápr/2009

Káros a mosogatógépből felszálló gőz - ne használjon klórtartalmú termékeket!

A klór, illetve a klórvegyületek irritálják a bőrt, a szemet, a nyálkahártyákat, sőt kapcsolatba hozhatók születési rendellenességek és daganatok kialakulásával is. A tisztító- és mosogatószerekből a klór a levegőbe távozhat - amikor például kinyitja a mosogatógép ajtaját, akkor a felszálló gőz tele van klórral (ha klórtartalmú szert használ). Az egészségügyi hatásokon túl a klór hosszú ideig stabil marad a levegőben, és a felsőlégkörbe jutva ózonpusztító hatást fejt ki: egyetlen klóratom több tízezer ózonmolekula lebontásában vehet részt.Mindezek miatt kerülje a klórtartalmú termékek, például a hipó használatát. Mosogatáshoz, tisztításhoz használhat környezetbarát mosogató- és tisztítószereket (amelyek között már mosogatógép-tabletták is vannak), mosószódát vagy szódabikarbónát.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Ezen kívül próbáljuk kerülni vagy minimálisra csökkenteni a klórtartalmú fehérítők, klórozott fertőtlenítőszerek, penészeltávolítók és WC-tisztítók használatát is. Fertőtlenítőszerként használhatunk például ecetet, amely a háztartásokban alkalmazott, higított formában a környezetre nem ártalmas (részletesen lásd korábbi cikkünkben). A klórtartalmú légtisztítószerek használata az egészségre különösen káros, és a probléma forrását amúgy sem szünteti meg - helyette inkább szellőztessünk.

A mosogatógépről nem állíthatjuk, hogy környezetbarát. Sok vizet és áramot használ, mivel forró vízzel történik a mosogatás és sok vegyszert is igényel. Ha feltétlenül szükséges, akkor csak olyan helyen alkalmazzuk, ahol tényleg maximálisan ki van használva, ahol valóban időt és munkát takarít meg - olvasható az Ökoszolgálat honlapján, ahol rengeteg értékes tanácsot kaphat a környezetbarát tisztításhoz.13
ápr/2009

Évi 2000 liter víz fogmosásra - egy víztakarékossági tipp a locsolás napján

Ha folyóvíznél mosunk fogat, akkor a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium honlapján olvasható információ szerint napi 8 liter vizet is kiengedhetünk. Ha nem, akkor 2 liter is elég a fogmosáshoz, a fogmosópoharas megoldás még kevesebbet igényel (szerkesztőségünk is végzett méréseket, és ha a literek egyénenként változnak is, az arány nagyjából jó).

Maradjunk a fenti adatok mellett: a 6 liternyi különbség éves szinten körülbelül 2190 liter víznek felel meg (szökőévben egy kicsit több). Éves többletkiadásban ez jelenleg 475 forintot jelent, így lehetséges, hogy a legtöbb ember számára nem elég erős motiváló tényező.

Próbáljon azonban maga elé képzelni 20 darab egyhektós hordót egy borospincében: ennyi értékes ivóvizet folyat el feleslegesen, ha folyóvíznél mos fogat. Ha pedig figyelembe vesszük a feleslegesen elfolyatott fürdővizet, a WC-öblítések vizét, esetleg a folyóvíznél folyó borotválkozást (linkek a sorozat elemeire), úgy már jóval nagyobb összegek jönnek ki. Míg például egy átlagos fürdés 300 liter vizet igényel, addig egy zuhanyzás akár 40 liter vízből is megoldható: a különbség itt éves szinten már 94 900 liter, illetve 20 593 forint (napi egy zuhanyzással számolva). Egy köbméter ivóvíz díja egyébként a 2004-es 143 forintról 2009-re 216 forintra emelkedett.

Tény, hogy a legtöbb háztartásban pazarló módon használunk egy olyan környezeti elemet, amelynek drága az előállítása, és amely nálunk is egyre fogy: Magyarország egyes részein - különösen a karsztos területeken - érezhetően csökken az édesvíz mennyisége az elmúlt években, főképpen az éghajlati változások miatt.365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com