Ma még kevesen tudják, hogy az otthoni hulladékanyagokból is lehet energiamegtakarításra alkalmas eszközt építeni. Például a sörkollektor használói szerint egy 85 négyzetméteres lakásban a fűtésköltség 20-25%-át is meg lehet takarítani a nap fényének felhasználásával. A harmadik Fenntarthatósági Nap szervezői, azaz a Magyar Telekom és a Jövő/Menő program munkatársai egy ilyen sörkollektor építését határozták el a nap eseményein résztvevő előadók és a közönség közreműködésével. Az elkészült eszközt a szervezők a nap végén átadják Mezőcsát kistérség egyik települése, Tiszadorogma polgármesterének. A sörkollektort gyümölcsaszalásra fogják használni a tiszadorogmaiak.



Idén szeptember 25-én lesz a Fenntarthatósági Nap, amely egy rendhagyó szakmai konferencia és kiállítás. Fő célcsoportja a fiatalok. A többi szakmai eseménytől eltérően itt a legfontosabb a lendület, az interaktivitás, a hiperaktivitás, és a komplexitás. Ezen a rendezvényen nem a feszültség, nem az egymásra mutogatás van a fókuszban, hanem a megoldás. A konferencia beszélgetésein a pozitív üzenetekre és az aktuális témákra összpontosítanak. Olyan témák merülnek tehát fel, amelyekért tenni lehet Magyarországon is, nem csak beszélni róluk. A rendezvény szerves része a kiállítás is, ahol a beszélgetéseken elhangzottakat meg is lehet nézni, tapasztalni. Lehetőség nyílik majd alternatív meghajtású autók tesztvezetésére, a kiállított érdekességek között látható többek között "fair trade kávé és tea", bioszörp és repohár, komposztáló, szélgenerátor, napkollektor és hulladékból készített kreatív tárgyak.

Forrás: Magyar Telekom

Részletes program és regisztráció a rendezvényre: http://www.fenntarthatonap.hu/

Az esemény alcíme Felelősségvállalás = Pozitív Energia. A programok délben kezdődnek a világpolgár professzor, Günter Pauli előadásával, akinek legújabb könyve ("A kék gazdaság") száz innovációt mutat be, amelyek egy évtizeden belül százmillió munkahelyet teremthetnek. Ezek után három szekcióban beszélgetnek majd a résztvevők, amihez a közönség kérdéseit is várják. A három szekció a fenntarthatóság hármas pillére mentén a társadalmi esélyegyenlőség, a gazdaság témakörében a fogyasztás és a környezeten belül a klímaváltozás, ráadás szekcióként pedig az egyéni felelősségvállalással zárul a szakmai program. Részletes program és résztvevők az esemény honlapján.

A programok közben a helyszínen fejenként 3-3 matricával lehet majd "lájkolni" a fenntarthatósági nap kiállítóit és pályaműveit, és az így előálló szavazatok eredményeit is ismertetik a nap végén, amikor is kezdetét veszi az afterparty, amelyen fellép a Besh o droM, a Balkan Fanatik, Szalóki Ági és a Rhythm & Sex.

A Fenntarthatósági Nap keretében egyébként a város több pontján készítenek úgynevezett inverz graffitit, amelynek lényege, hogy különböző piszkos útfelületeken elhelyeznek betűsablonokat és nagynyomású vízsugárral tisztítják meg a le nem takart részt. A felirat ez alkalommal az lesz, hogy "FENNTARTHATÓSÁGI NAP 3."

Képek a tavalyi rendezvényről.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.