Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
03
szept/2010

Hol lehet beszerezni mosható textilpelenkát?

Számos országban egyre több környezetünkért aggódó szülő tér vissza a textilpelenka használatához. Magyarországon a www.babanatura.hu az első olyan oldal, amely e környezetbarát termék komplex népszerűsítésén dolgozik, bemutatja és értékesíti valamennyi hazánkban kapható textilpelenkát és más környezetbarát babaápolási termékeket.

A honlapon megtalálható a termékek forgalmazóinak listája. E mellett Kuskies, Monapel, Popolini, Bambinomio, Lotties márkájú pelenkák online vásárlásra is van lehetőség.




0
Tovább
02
szept/2010

Környezetbarát ajándékötletek vendégségre

Növény (nem vágott virág)

A virág egyszerű és gyakori ajándék, de a vágott virág nem igazán tekinthető környezetbarátnak. Költsünk inkább egy kicsit többet az ajándékra és vigyünk cserepes növényt vendéglátónknak. Ez az ajándék ráadásul nem csak környezetbarát, hanem hasznos is: ha szobanövényt ajándékozunk, az tisztítja a beltéri levegőt, ha valamilyen fűszernövényt választunk, azt ételek ízesítéséhez használhatja fel új tulajdonosa.

Vegetáriánus szakácskönyv

Bátorítsuk vendéglátóinkat a környezettudatosabb étkezére és ajándékozzunk nekik olyan szakácskönyvet, amely segíthet csökkenteni a húsfogyasztást. Ha olyan könyvet szeretnénk vinni, amelyben nem csak receptek, hanem információk is vannak a vegetarianizmusról, akkor nem fogunk csalódást okozni házigazdánknak.

Saját készítésű receptes doboz

Vegyünk egy olcsó, akármilyen csúnya dobozt, és dekupázs technikával díszítsük fel újságokból kivágott szép képekkel vagy szalvétákkal. Ha még különlegesebbet szeretnénk, akkor kérjünk gyermekkori fotókat vendéglátónk szüleitől, és azokat ragasszuk a dobozra.

További ötletek a Tudatos Vásárló honlapján!




0
Tovább
01
szept/2010

Hol kapható környezetbarát festék?

A "zöld" festékeket gyártó cégek ügyelnek arra, hogy csak természetes alapanyagokat használjanak fel termékeikhez, és az összetevőket csak a szükséges mértékben módosítsák, finomítsák. Előállításuk során nem termelődik a szintetikus festékeknél megszokott nagy mennyiségű környezetszennyező melléktermék.

A természetes alapanyagok újratermelődnek, többnyire növényi, kisebb mértékben állati eredetűek, régóta ismert és felhasznált anyagok. Biológiai úton lebomlanak, a környezetet nem terhelik, nem mérgezik.

A boltok listája a HuMuSz oldalán.




0
Tovább
31
aug/2010

Keressen az www.ad6kap6.hu oldalon!

"Az alábbi bútorok ingyen elvihetőek Budapesten: a cél az, hogy a lakást mielőbb kiürítve át tudjuk adni, így azt preferálom, aki az egészet egyben elviszi. Egy ideig kerülgetjük, azután megpróbáljuk kidobni. Akinek kell, hamar jelenkezzen!"

Ilyen és ehhez hasonló hirdetések olvashatók a http://www.ad6kap6.hu/ honlapon, amely újabb jól működő példa a felesleges fogyasztás elleni kezdeményezésekre. A honlap kifejezetten magánemberek kapcsolatfelvételét könnyíti meg, s az ingyenes továbbadáson túl egyfajta csereberére is buzdít: a felajánlott holmikért jelképes cserealapot (pl. egy tábla csoki, egy csomag mosószer) is lehet kérni. A honlapnak mostanra már számos felhasználója van.




0
Tovább
27
aug/2010

A hatékony létesítményüzemeltetés napjainkban

Évmilliókkal ezelőtt az emberiség csak ismerkedett a tűzgyújtás módszereivel, ma már korszerű energetikai létesítményeket épít a világ minden táján. Az erőforrások egyre hatékonyabb felhasználásával együtt épül ki az energiagazdálkodás rendszere is.



A hatékony létesítményüzemeltetés napjainkban

A globális trendekkel együtt természetesen Magyarországon is jelentős változások mentek végbe az energetika területén.  A korszerűsítések finanszírozása ma leginkább három metódus alapján történik: saját erőből, banki vagy más pénzintézeti forrásból, illetve ESCO típusú, azaz harmadik feles beruházásokkal.

Forrás: Dalkia Energia Zrt

Az ESCO (Energy Service Company) néven ismert harmadik feles beruházás esetében a műszaki tartalom kialakítása a finanszírozó cég feladata, ugyanakkor a megrendelőnek véleményezési és vétójoga van. A beruházást és a finanszírozás megszervezését is a harmadik feles finanszírozó, más néven ESCO-cég végzi, a létesítmény tulajdonosának a cég által kért garanciákat - melyek általában nem járnak pénzügyi teherrel - kell biztosítania.  Ennél a megoldásnál az ESCO-cég a rendszer üzemeltetését általában hosszabb időszakra (5-10-15 év) átveszi.
A megoldás legfontosabb előnye, hogy a létesítmény tulajdonosától nem igényel befektetési forrást, és az üzemeltetés összes feladatát, felelősségét a harmadik feles finanszírozó vállalja fel. Ezen kívül jellemző, hogy a finanszírozó cégek is érdekeltek a hatékony üzemeltetésben, a maximális energia- és költségmegtakarításban, hiszen a létesítmény tulajdonosa a beruházást ez utóbbiból téríti meg.

Forrás: Dalkia Energia Zrt

Az optimális esetek eléréséhez több fontos felmérés megtétele szükséges még a beruházás elindítása előtt. Ezáltal a szükséges beavatkozási pontok és a beavatkozás mértéke is jól meghatározható, továbbá egzakt módon eldönthető többek között a megújuló energiaforrások hasznosíthatósága is.

A Dalkia Energia Zrt., több mint 40 éves szakmai tapasztalattal, a hazai energetikai szektor meghatározó szereplője és az ESCO szerződések tekintetében úttörőnek mondható a magyar piacon. Szolgáltatásaival nap mint nap hozzájárul fogyasztói kényelméhez, önkormányzati és ipari létesítmények hatékony működéséhez, valamint partnerei üzemeltetési költségeinek csökkentéséhez, tervezhetőségéhez.

(X)

További információ


0
Tovább
25
aug/2010

Magyar találmányok egy zöld jövőért

A környezetvédelem jövőjének egyik kulcseleme az innovációs képességek megfelelő kihasználása. E - nemzeteken is átívelő - humánpolitikai kérdés hazánkban még mindig nem tudta kivívni a rangjának megfelelő bánásmódot. Annak ellenére azonban, hogy a támogatás rendszere alig fejlődött történelmünkben, a régóta és méltán világhírű magyar "feltalálói kedv" mit sem veszített lendületéből. A Ma és Holnap folyóirat cikke.



Az elmúlt húsz esztendő sikerrel megvalósult "zöld" szabadalmairól szinte csak szuperlatívuszokban beszélhetünk. A környezetipar legszélesebb spektrumát érintő magyar találmányok mind-mind rendkívüli átgondoltságra és felkészültségre utalnak; többségük nemzetközi versenyeken bizonyított, ahol külföldi országok képviselőinek érdeklődését, sőt csodálatát is kivívták.

A szennyvíztisztítástól az építőiparon át az agrár-környezetvédelemig, a fenntartható közlekedéstől az energetikán át a hulladékgazdálkodásig és a környezeti analitikáig szinte mindenhol találkozhatunk nagyszerű fejlesztésekkel.

Forrás: Ma&Holnap

Többségükről, ha már hallottunk is, valószínűleg nem tudtuk, hogy itthoni szabadalmak; pedig szép számmal megfordulnak köztük olyanok is, melyekről ma már a legnagyobb természetességgel beszélünk a mindennapokban. Nézzünk néhányat - természetesen a teljesség igénye nélkül.

Részletek a Ma&Holnap honlapján


0
Tovább
24
aug/2010

Jövő héten indulhat a földkerülő magyar házaspár

Rakonczay Viktória és Rakonczay Gábor nem mindennapi módot választottak arra, hogy a környezet- és természetvédelem fontosságára felhívják a figyelmet. A fiatal házaspár három éve egy saját készítésű hajóval szelte át az Atlanti-óceánt, hamarosan pedig egy évig tartó vitorlás útra indulnak a Föld körül.



Amint a WWF Magyarországtól kedden megtudtuk, Rakonczay Viktória és Rakonczay Gábor jelenleg egy Almerimar nevű kis spanyol faluban vannak Gibraltár mellett, ahol néhány hete a hajót készítik fel az indulásra. Eddig minden a terv szerint halad, így várhatóan a jövő héten elindulhatnak a nagy útra. Az alábbi interjút még Budapesten készítettük velük.

[origo]: Honnan ered a környezet- és természetvédelem iránti elkötelezettségük?
Ez számunkra mindig is fontos volt, ezért szeretnénk népszerűsíteni a WWF céljait. Útközben találkozni fogunk a WWF irodák képviselőivel és tájékozódunk a helyi természetvédelmi programokról, illetve hírt viszünk a hazai környezet- és természetvédelmi helyzetről. Hazaérkezésünk után előadásokkal szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy egy ember is sokat tehet a környezetért akár egészen kis lépésekkel, ezért fontos, hogy mindannyian figyeljünk ezekre a lépésekre.

Milyen előkészületeket igényel egy ilyen út? Hogyan edzettek rá?
Tavaly ősszel vettük meg a hajót, kéthónapnyi munkával felújítottuk: átalakítottuk a fedélzeti kötélvezetést úgy, hogy alkalmas legyen a földkerülésre, illetve szerelvénycseréket hajtottunk végre. Három hónapon keresztül óceáni körülmények között készültünk, a Földközi-tengeren és az Atlanti-óceánon, a Kanári-szigetek térségében. Ezután várt ránk itthon az anyagi háttér előteremtése, támogatok, szponzorok szerzése.

Mi az útiterv? Hol fognak kikötni?
Gibraltárról indulunk. Az első kikötőnk a Kanári-szigetek lesz, majd a Zöldfoki-szigetek, Fokváros következnek. Lehet, hogy Melbourne-ben is megállunk, majd jön Sydney, az új-zélandi Oakland, a Horn-fok és Rio de Janeiro. Visszafelé talán kikötünk Madeirán, végül a Földközi-tengernél zárjuk utunkat.

Forrás: atlantix.eu
A tervezett útvonal (forrás: www.atlantix.eu)

Meséljen egy kicsit hajóról, hogyan képzeljük el a vitorlást?
Egy széles, masszív tengeri vitorlásról van szó, úgynevezett center cockpitos elrendezésű hajóról. Hossza 34 láb, vagyis 10,37 méter. Felépítését tekintve egy hagyományos vitorlás: egy árbócos, egy fő- és egy orrvitorlával. Két kabinja van, ezen kívül fürdőkabin, szalon és konyha is található rajta. Az utunk elején még igencsak "be leszünk tárazva", hiszen az élelmiszerek 80%-át magunkkal visszük.
 
Mi lesz a munkamegosztás a hajón, egyáltalán milyen feladatok merülnek fel?
Négyóránként váltjuk egymást, mindig más lesz a kapitány. Az aktuális kapitány a kormány mellett figyel a vitorlabeállításra, illetve a környezetre, például arra, hogy közeledik-e másik hajó. Ellenőriznie kell a hajó épségét és azt, hogy bírja-e a terhelést, hogyan áll akkumulátor energiaszintje. Ezalatt a másik pihen, ilyenkor jut idő főzésre, tisztálkodásra, mosásra és természetesen alvásra is. Ja és ne feledkezzünk meg a navigációról sem...

Korábbi útjukkal több díjat is elnyertek. Készülnek-e most valamilyen rekorddöntésre?
Nem a rekord a cél, hanem az, hogy az álmunk megvalósuljon és a médiában való megjelenéssel a természetvédelem fontosságára hívjuk fel a figyelmet. Egyébként mi lennénk a legfiatalabb pár, akik a déli útvonalon kerülik meg a Földet.

Forrás: atlantix.eu
Ez a hajó kerüli meg majd a Földet (forrás: www.atlantix.eu)


0
Tovább
23
aug/2010

Világelső naperőmű: éjjel is termeli az energiát

Olaszország új naperőműve két szempontból is világelső: tükrei olaj helyett sót melegítenek, és földgázerőművel együtt, kombinált ciklusban működik.



A szicíliai Szirakúzában július 14-én üzembe helyezett Archimede naperőmű éjjel is képes elektromosságot szolgáltatni. Az erőmű hengerparaboloid tükrei a "fókuszegyenesük" mentén elhelyezett vékony, sóolvadékkal töltött csőre koncentrálják a Napból érkező fényt, és az olvadt só hatékonyan tárolja éjszakára vagy borult időre a a Nap melegét. Az Archimede név Szirakúza híres szülöttére, Arkhimédészre emlékeztet, aki egy legenda szerint gyújtótükrökkel okozott tüzet a várost ostromló rómaiak hajóin.

Az Archimede erőmű éjjel-nappal folyamatosan öt megawatt elektromos áram termelésére képes. A csövekben keringő, 60%-ban nátrium-nitrátból, 40%-ban kálium-nitrátból álló sókeverék alkalmazásának másik előnye a magas hőmérsékleten (kb. 550 °C) való használhatóság, ami több napenergia hasznosítását teszi lehetővé. Az izzó (persze a Napnál halványabban izzó) sóolvadékkal vízgőzt termelnek a turbinák számára, a folyamatnak ez a része már a szokásos erőművi technológia. Egy harmadik előnye a sóolvadéknak az, hogy - a többi naperőműben munkafolyadéknak használt olajtól eltérően - nem éghető. Ha csőlyukadás miatt a környezetbe kerül, felhasználható a mezőgazdaságban (a műtrágyáknak is alapanyagai ezek a sók).

Mivel a sókeverék dermedéspontja 220 °C, az Archimede erőműnek sok hőre van szüksége a sóolvadék folyékonyan tartásához. Hogy ne legyen gond a só esetleges dermedése, az erőművet földgázerőművel egészítették ki, így kombinált ciklusú erőművet kaptak.

Forrás: inhabitat.com

A napfény sót melegít, a sóolvadék hőjét pedig gőzfejlesztéshez használják

A tükrök összfelülete 30 ezer négyzetméter, az elrendezés hossza 5400 méter. A technológia hőnek ellenálló csöveket igényel a sóolvadék számára, ezért az építési költség mintegy 80 millió dollár volt. Olaszország példáját máris többen követik az újfajta erőművek megvalósításában. A spanyolországi Andasol erőmű is olvadt sót használ hőenergia tárolására (de kollektorai - hagyományos módon - olajat hevítenek), és az amerikai SolarReserve vállalat is tervezi a sóolvadékos technológia megvalósítását a Nevada sivatagban.


0
Tovább
22
aug/2010

Legyél Te is ÖkoKörözött!

Ha zöldebbé szeretnéd tenni a háztartásodat, vagy másokat segíteni ebben, csatlakozz a Tudatos Vásárlók Egyesületének újonnan induló ÖkoKörök programjához!

Az ÖkoKörök lényege a kiscsoportos, személyes élményeken keresztüli tanulás. Öten-nyolcan állnak és járnak össze két-három hónapig, hogy hétről-hétre különböző környezettudatos fortélyokat tanuljanak meg, próbáljanak ki, és gyakoroljanak. Az Ökokör nem kész megoldásokat kínál, hanem saját lehetőségeid keretén belül mutatja meg az egyéni környezettudatos megoldásokat.

A program eddig milliónyi embert mozgatott meg 20 országban, akik a program végére átlagosan 43%-al kevesebb hulladékot dobtak a kukába, 12%-al csökkentették energiafogyasztásukat és 21%-al kevesebb vizet használtak. Neked is lenne kedved hozzá?

További részletek a Tudatos Vásárlók oldalán!




0
Tovább
21
aug/2010

Mit tehetünk a kiürült festékkazettákkal, tonerekkel?

Csak Európában évente 160 millió kiürült nyomtatópatront dobnak ki. Ezeknek mindössze 9%-a lesz újrahasznosítva. A Hulladék Munkaszövetség  következőket ajánlja.

A kiürült festékkazetták ingyenesen leadhatóak egyes lakossági hulladékgyűjtő udvarokban (bár Budapesten az FKF hulladékgyűjtő udvarai sajnos nem veszik át). 

A Konica Minolta a Clean Planet Program keretében vállalja a cég kiürült festékkazettáinak ingyenes visszagyűjtését és újrahasznosítását.

Festékkazetták leadásáról, újratöltéséről lásd az utantoltes.lap.hu weboldalt.

Az alábbi cégek felvásárolják és újrahasznosítják a kiürült festékpatronokat:

Print Sisters Kft. (1101 Budapest Korponai u. 1/a) Az átvételi árlista honlapjukról letölthető.

Total-Hardware Számítástechnika (1076 Thököly út 17.) Postai ügyintézésre is van mód.

A festékkazetták újratöltéséről és újrahasznosításáról további érdekes információkat olvashat a Magyar Tonerkazetta és Tintapatron Újrahasznosítók Szövetsége honlapján (http://www.matusz.hu/).

Forrás: Hulladék Munkaszövetség






0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum