03
máj/2009

Fürdés helyett inkább zuhanyozzon! Használjon kis vízátfolyású zuhanyrózsát!

Míg egy átlagos fürdés 300 liter vizet igényel, addig egy zuhanyzás akár 40 liter vízből is megoldható: a különbség éves szinten közel százezer liter és csak a vizet tekintve húszezer forint is lehet. Egy köbméter ivóvíz díja egyébként a 2004-es 143 forintról 2009-re 216 forintra emelkedett. A zuhanyzáshoz ráadásul negyedannyi energia szükséges, mint a fürdéshez.

Keresse a szaküzletekben az úgynevezett kis vízátfolyású zuhanyrózsát! Ezeken percenként csak mintegy 8 liter víz haladhat át, mégis ugyanolyan hatékonysággal működnek és ugyanolyan komfortérzést biztosítanak, mint a régi modellek, amelyek ennek a mennyiségnek háromszorosát is átengedik. A takarékos vízcsapok hasonló elven működnek.  

A legtöbb háztartásban pazarló módon használunk egy olyan környezeti elemet, amelynek drága az előállítása, és amely nálunk is egyre fogy: Magyarország egyes részein - különösen a karsztos területeken - érezhetően csökken az édesvíz mennyisége az elmúlt években, főképpen az éghajlati változások miatt. A víztakarékosságot szolgálja, ha nem folyóvíznél mos fogat és borotválkozik, ha a WC-öblítéshez szabályozható tartályt használ, vagy csak ha egyszerűen elzárja a csöpögő csapot.02
máj/2009

Mit tegyünk, ha denevér repül a szobánkba? Mit tegyünk, ha sérült denevért találunk?

Előfordul, hogy szálláshelyet keresve vagy egyéb okokból panelházak vagy egyéb épületek ablakain denevér repül be. Ilyenkor általában hosszan köröz a megrémült állat, majd megpihen valamin. Mit csináljunk vele?Az első dolgunk az legyen, hogy kitárjuk az ablakokat, mert általában magától is kitalál. Ha mégsem, akkor kesztyűvel vagy rongy segítségével fogjuk meg, és magasra tartva engedjük szabadon. Ha az állat így sem megy el, akkor fatörzsre vagy érdesebb falra helyezzük fel. Ha gyakran fordul elő ilyen eset, akkor valószínűleg egy kolónia lehet a közelben. Ebben az esetben érdemes szúnyoghálót felhelyezni az ablakokra, megakadályozva a véletlen berepüléseket.

Mit tegyünk, ha sérült denevért találunk?

A denevérek szárnya nagyon sérülékeny, hiszen a hártyavékonyságú bőrt kifeszítő csontok igen törékenyek. Vadászatuk, kergetőzésük közben előfordulhat, hogy nekirepülnek valaminek, és megsérül ez a finom szerkezet. Mivel inni és táplálkozni csak repülve tudnak, a sérült állatoknak segítség nélkül nincs sok esélye a túlélésre.

Magyarországon az összes denevérfaj védett vagy fokozottan védett. Ha sérült denevért találunk, első és legfontosabb teendőnk, hogy értesítsük az illetékes nemzeti park igazgatóságot (http://www.nemzetipark.gov.hu). Az is jó megoldás, hogy ha lehetőségünk van rá, akkor a sérült denevért bevisszük egy állatkertbe, ahol denevérész szakemberek el tudják látni.

Amíg a denevért eljuttatjuk a megfelelő helyre, orrcseppentő vagy injekciós fecskendő segítségével adjunk neki vizet. Ha hosszabb ideig kényszerülünk tartani, akkor lisztkukaccal tápláljuk. A kukacokat szinte bármelyik kisállat-kereskedésben be tudjuk szerezni. Csipesszel tartsuk a sérült denevér szájához, ha nem fogadja el, akkor az első néhány kukacot vágjuk félbe és úgy kínáljuk fel neki. Az állatot sötét helyen tartsuk egy jól zárható dobozban, melyekre apró lyukakat vágunk, hogy a szellőzés megfelelő legyen - írja a Hunbat.hu.

Tipp: A denevérek védekezés közben haraphatnak, ezért kesztyűben fogjuk meg őket! A denevérek, mint sok más emlősállat (pl. kutya és házimacska), megfertőződhet a veszettség vírusával. A veszettséget a betegség tüneteit mutató állat harapásával terjeszti, a vírus esetlegesen sérült nyálkahártyán keresztül is bejuthat a szervezetbe. Ez azonban Európában csak rendkívül szórványosan fordul elő, Magyarországon eddig egyetlen alkalommal mutatták ki szakemberek a vírus jelenlétét denevérből - olvasható a Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület honlapján.

* * *

Honlapajánló: Hunbat.hu: mindent a denevérekről

Ha hajtja a kíváncsiság, hogy megtudja, mennyi szúnyogot fogyaszt el a közönséges törpedenevér egy éjszaka, hol élnek vérszopó denevérek, kik foglalkoznak Magyarországon denevérkutatással vagy egyszerűen csak érdekelnek ezek a fantasztikus állatok, akkor jó helyen jár.

"Ma a nyugati világban a denevér szó hallatán sok embernek a szuperhős Batman vagy a rettegett Drakula gróf jut eszébe. A denevérek talán titokzatos éjszakai életük, gyors fordulatokkal tarkított röptük miatt alakulhattak képzeletünkben vámpírokká vagy gonoszul a lányok hajába kapaszkodó lényekké. Míg a hajba akaszkodásról egy régi francia hiedelem azt tartja, hogy ezzel a denevérek a csupasz szárnyukra ragasztandó hajszálak ellopása végett "kísérleteznek", addig Bernáth Béla néprajzkutató szerint a denevér mint fallikus jelkép riasztja a lányokat. Ám a közhiedelemmel ellentétben ezek az állatok elég jól tájékozódnak ahhoz, hogy kikerüljék az ember fejét, így a legritkább esetben gabalyodnak bele bárkinek a hajába." http://www.hunbat.hu

30
ápr/2009

A műanyagok égetése súlyosan károsítja a környezetet és egészségünket. Mit tehetünk, ha a szomszéd műanyagot éget?

A műanyagok kőolajból készülnek, amelyekhez nagyon sokféle, az emberi egészségre általában káros adalékanyagot is kevernek. A műanyag háztartási hulladékok legnagyobb részét a zacskók és az eldobható palackok adják. Ezen anyagokat igen rövid ideig hasznosítjuk, majd szinte azonnal ki is dobjuk, pedig az előállításukhoz rengeteg energiát és nyersanyagot használnak fel, ráadásul a hasznosításuk sok esetben megoldott.

Amennyiben az adott műanyaghulladék újrahasznosítása mégsem megoldott, vagyis nem dobhatjuk a szelektív gyűjtőbe, úgy tegyük az otthoni kommunális hulladékaink közé. Ne is dobjuk el a természetben (az eldobott műanyagok lebomlása akár ezer évig is eltarthat). Semmiképp se égessük el! Mit tehetünk, ha a szomszéd műanyagot éget?Amikor műanyagot égetünk - vagy égetnek a közelünkben -, olyan mérgező gázok szabadulnak fel, amelyek belélegzésével különböző mértékű egészségkárosodást szenvedhetünk (daganatos megbetegedések, impotencia, magzatkárosodás, légzési elégtelenség, máj- és vesekárosodás, tüdőgyulladás, vérsejtkárosodás stb.), nagyobb koncentrációban pedig akár a halál állapota is beállhat.

Forrás: Major Evarts Tracey

A PVC elégetésekor többek között foszgén is felszabadul, amelyet az első világháborúban mint harci gázt alkalmaztak (fotó: Major Evarts Tracey, Engineer Crops, U.S.A., 1918)

A 21/2001. számú kormányrendelet értelmében tilos műanyagokat égetni; aki ezt megszegi, 500 ezer forintig terjedő bírságra számíthat. A rendelet alól csak néhány hulladékégető kapott felmentést, ezen művekben az égetés korszerű technológiával történik, a légkörbe az előírt határértéknél kevesebb szennyezőanyagot bocsátva. (Más kérdés, hogy az égetőknél kibocsátás szintje állandóan a határérték közelében mozog, azaz folyamatos a környezetterhelés, az egészségkárosító gázok kibocsátása. Olyan ez, mintha ugyan nem egy bűzös teherautó, hanem csak "egy kicsit füstölő" autó mögött haladnánk, viszont órákon át - a szerk.)

Amennyiben műanyagégetést észlelünk, hívjuk fel az illető figyelmét a lehetséges következményekre, ha ez nem elég, ne felejtsük el megemlíteni az esetleges bírság összegét sem. Kérhetjük a tűzoltóság (105), és a rendőrség segítségét is (107).

Ha az illető ezek után sem függeszti fel tevékenységét, forduljunk írásban a helyi önkormányzat jegyzőjéhez. Az illetékmentes bejelentés érdekében hivatkozzunk a 2004. évi XIX. Tv. 141-143. §-ára, amely szabályozza a közérdekű bejelentéseket.

Visszatérő esetekben a környezetvédelmi felügyelőség is eljárhat.

További információk a Levegő Munkacsoport Ne égesd el! című kiadványában.

Kump Edina, ELTE Környezettudományi Klub

Várjuk olvasóink észrevételeit, tippjeit a 365@origo.hu címre!

Ajánlat:

Mit dobhatunk a szelektív sárga konténerbe, és mi az, amit semmiképpen ne dobjunk bele? Műanyaggyűjtés otthon

Összes szelektív cikkünk

29
ápr/2009

Programajánló: Hulladékból Termék kiállítás és belvárosi kerékpáros szabadpiac

Három évvel ezelőtt indult el és már harminc hazai városban járt a Hulladékból Termék című kiállítás. A látványos tárlaton megtekinthető például PET-palackokból készített pulóver, kupakokból készített kerti pad és szőlőkaró, kartonbútorok, vagy a londoni metró italos alumíniumdobozokból gyártott szellőzőventillátora.A szelektív hulladékgyűjtést interaktív módon mutatja be a kiállítás: a látogatók elhozhatják  magukkal szelektíven gyűjtött hulladékaikat (pl. PET-palackok, használt elemek), a helyszínen kidobhatják őket a megfelelő helyre, miközben kiderül, mi készül az adott eszközből a feldolgozás során. Ezen kívül folyamatosan vetítik azokat az ingyenes oktatófilmeket is, amelyek iskolák számára készültek.

A gumihulladékból esésvédő gumilapok készülnek. Ezekből egyre többet használnak futópályák, játszóterek burkolására (forrás: Hulladekboltermek.hu)

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium fővédnökségével készült kiállítás egyik fő célja, hogy bemutassa a valóban környezetbarát termékeket, illetve meggyőzze a lakosságot arról, hogy nem hiába fordítanak időt a szelektív hulladékgyűjtésre.

Ha kíváncsi rá, hogyan zajlik az újrahasznosítás folyamata, miből mi lesz a termék és ezt hol érhetjük el, akkor látogasson el a kiállításra!

A következő helyszínek:

2009. május 5-19.
BUDAPEST - Budapesti Művelődési Központ - XI. kerület
1119 Budapest, Etele út 55.

2009. május 26 - június 12.
SZEGED - Szegedi Tudományegyetem - Tudományos és Információs Központ

2009. szeptember 16-30.
MOSONMAGYARÓVÁR - Flesch Károly Kulturális Központ

További információk, képek a kiállítás honlapján: http://kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu/

]

Hulladékpapírból készülnek egészségügyi papírjaink, mint például a zsebkendő, WC-papír vagy a konyhai papírtörlő. A csomagoláson fel van tüntetve, ha hulladékból készült (forrás: Hulladekboltermek.hu)

Ajánlat:

Mit dobhatunk a szelektív sárga konténerbe, és mi az, amit semmiképpen ne dobjunk bele? Műanyaggyűjtés otthon

Mit dobhatunk a szelektív kék konténerbe, és mi az, amit semmiképpen ne dobjunk bele? Papírgyűjtés otthon

Sorozatunk további szelektív cikkei

Hulladék Munkaszövetség (HuMusz): http://www.humusz.hu

Programajánló: Szabadonfutó - Kerékpiac a Kuplungban
Meguntad a biciklidet? Elkopott a gördeszkád? Kaptál egy új rollert? Nem kell már a babakocsi? Nem férnek el a matchboxok? Van egy feles futártáskád? Akkor gyere és add el! Belvárosi szabadpiac május 1-jén. Részletek a HuMusz honlapján

28
ápr/2009

Vigye vissza a gyógyszertárba a hormontartalmú készítményeket is!

A háztartásokból és a gyárakból (főleg a gyógyszer- és vegyipari üzemekből) egyre több olyan anyag jut ki a szennyvízzel és a hulladékkal a környezetbe, amelyek megzavarják az élő szervezetek hormonháztartását (endocrine desrupting chemicals). A vizekben történő megjelenésük már igen csekély koncentrációban is veszélyt jelent az állatokra, és egyelőre nem lehet őket maradéktalanul kiszűrni az ivóvízből sem, ahová a vízkörforgás során visszakerülhetnek.

Ezek a vegyületek öröklődési, fejlődési rendellenességeket okozhatnak, gyengíthetik az immunrendszert, rákhoz vezethetnek. A legszembetűnőbb a nemi működést megzavaró hatás, ami az állatok között például hermafroditizmust és nemváltást okozhat, utóbbi következtében több fajnál is erősen a nőstények javára tolódik el az ivararány. Az ember esetében a sperma minőségének romlásáért, az egyre nagyobb arányú megtermékenyülési problémákért és egyes ráktípusok (főleg emlő- és hererák) előfordulásának növekedeséért okolják a hormonszennyezést - írja a Vízminőség.hu honlap.

Ha csak a háztartásokat nézzük, akkor elmondhatjuk, hogy hormonzavaró anyagokat tartalmaznak a mosogató- és fertőtlenítő anyagok, így ezek környezetbarát termékekre való cseréjén emiatt is érdemes elgondolkodni. A természetbe viszonylag kis mennyiségben kikerülő fogamzásgátló tabletták is erős hormonzavaró hatással rendelkeznek. Ezért éljen azzal a lehetőséggel, hogy a fel nem használt fogamzásgátló tablettákat és egyéb hormontartalmú gyógyszereket nem a szemétbe dobja, hanem visszaviszi a gyógyszertárba, és ott adja le. Ez egyébként minden más gyógyszerre is igaz.27
ápr/2009

A mosódió olcsó, bőrbarát mosószer, amely nem károsítja a környezetet. Próbálja ki Ön is!

A mosódió a Dél-Indiában élő mosódiófa (Sapindus mucorossi) termése, amely a szappanfafélék családjába tartozik. A mosódió héja vízzel érintkezve habzani kezd, és kioldódik belőle a természetes szappan, az úgynevezett szaponin, amely jelentős mosóerővel rendelkező anyag. Zsíroldó hatásának köszönhetően eltávolítja a szennyeződést a textíliából anélkül, hogy a színek veszítenének élénkségükből, vagy hogy kárt tenne az anyag szerkezetében. Nepálban például a legfinomabb selymet is mosódióval mossák.A mosódió környezetbarát: nem tartalmaz foszfátokat, tenzideket és más olyan anyagokat, melyek szennyezik környezetünket, és biológiailag teljesen lebomlik. Előállítása sem terheli a környezetet. A mosódió bőrbarát, hiszen 100%-ban természetes, növényi mosószer. Ezért ajánlott érzékeny bőrűeknek, bőrbetegségben (például ekcéma, pikkelysömör) szenvedőknek, illetve általában csecsemők és kisbabák ruháihoz.

Az [origo] munkatársai közül jelenleg tizenketten használnak mosódiót, és a tapasztalataik igen kedvezőek. A megkérdezett kollégák egyetértenek abban, hogy valóban jó és olcsó megoldás, egyedül a nagyon szennyezett ruhák esetében nem elegendő egymagában. Az is nagy dolog azonban, ha a mindennapi használatban lévő ruhákat ezzel, és nem mosószerekkel mossuk.

Forrás: [origo]

Tipp: Tegyen egy kis textilzsákba (a megrendelhető csomagok tartalmazzák) 4-6 félbevágott mosódióhéjat (nagyon kemény víz esetén nyolcat), kösse be, és tegye a mosódobba a ruhák közé! Illusztrációként a Zöldbolt.hu oldal felvételét közöljük, ahol további hasznos információkat találhat

A mosódiót a mosáson kívül sok más dologra is ajánlják: készíthető belőle sampon, folyékony szappan, mosogatószer, általános tisztító vagy akár növényvédőszer is - olvasható a www.mosodio.eu honlapon.

Mosódiót az interneten is rendelhetünk, a tapasztalat szerint így jóval olcsóbb, mintha bioboltban vennénk. Egy csomag általában fél kiló mosódióhéjat és egy textiltasakot tartalmaz, és 3000 forint körül kapható. Ez a mennyiség heti 3 mosással számolva fél évig is elegendő lehet.

A folttisztító sót erős szennyeződéseknél, illetve természetes fehérítőként ajánlják az indiai mosódió-héj mellé.

A környezetbarát mosáshoz ajánlott még a mosószappan és a mosószóda, amelyekről például az Ökoszolgálat honlapján olvashat információkat, illetve árulnak már környezetbarát mosószereket is.

Olvasónk véleménye

Mi még a függönyt is ezzel mossuk, és a selyemblúzokat is! Tehát egy anyagnak sem árt, mindegyiknél elértük a várt hatást. Fehér ruháknál szoktunk hozzátenni folttisztító sót, amit a mosódióval együtt szoktunk rendelni, de a szomszédom például szódabikarbónát használ. Ezek segítenek kiszedni a különböző foltokat.
 
Nem mondom, hogy tökéletes mosószer, mert azért volt már olyan folt, ami nem jött ki teljesen (ilyenkor azokat a ruhákat átmostuk a drágább mosószerrel), de nem irritálja az érzékeny bőrt, nem szennyezzük vele a környezetet, és még spórolunk is vele. Most őszintén, 2800 Ft-ért hol találok olyan mosószert, amivel fél évig mosok??? Mert a fél kiló mosódió, amit január elején kezdtünk el használni, még majdnem félig van. Édesanyám ekcémás a mosogatószerektől. Van egy útmutató, ahogy mosogatószert lehet belőle főzni, azóta semmi baja!
 
Igaz, nem olyan illatosak a ruhák, mert amikor kiveszem a mosógépből, olyan, mintha csak vízzel mostam volna, de öblítő használatával ez kiküszöbölhető, és az nem annyira káros, mint a mosópor.
 
40-90 fokon lehet mosni, mi 40 fokon mosunk, mert az energiatakarékosabb. 4-5 dióhéjat szoktunk beletenni a textilzsákba, amit a ruhák közé teszünk, majd mosás után azt is kiterítjük megszáradni, hogy még egyszer felhasználhassuk a diókat. Legelőször bioboltban vettem, de ott nagyon drága, interneten akár féláron is hozzá lehet jutni, ilyen például a mosodio.hu oldal és a mosodio.eu. Amit még kiemelnék, hogy a mosódiónak csak a héja a hasznos, a magja csak súly. Sok helyen ezzel együtt árulják.
 
Azért lenne jó, ha írnának erről cikket, mert nagyon kevesen tudnak róla, pedig rengeteg ember hálás lenne, ha felhívnánk a figyelmét egy ilyen bőr- és környezetkímélő valamint pénztárcabarát mosószerre. Én minden ismerősömnek ajánlom, de mindenkihez én se jutok el...
 
Kovács Péter

A mosódió használatról további véleményeket és praktikus tanácsokat olvashat például ezen a honlapon. 

26
ápr/2009

Daniel Goleman: Zöld út a jövőbe - könyvajánló

"Az anyagi jólétnek súlyos ára van. Mi, emberek, nem vagyunk tudatában annak, hogy az általunk vásárolt és naponta használt tárgyaink mibe is kerülnek bolygónk állapotában, egészségünkben, és azok munkájában kifejezve, akiknek az erőfeszítése árán kielégíthetjük szükségleteinket és kényelemben élhetünk. Folyamatosan vásárolunk, használunk és elhasználunk, elvesztegetünk, megtakarítunk; mindeközben minden egyes terméknek, árucikknek saját - előttünk jórészt rejtett - története, múltja és jövője van" - írja Daniel Goleman Zöld út a jövőbe című új könyvében, amely április 22-én, a Föld napján jelent meg Nyitott Könyvműhely gondozásában, a világpremierrel egy időben. Olvasson bele a könyvbe!A szerző a környezettudatos gondolkodás pszichológiai és társadalmi rétegeit fejti fel előttünk a tőle megszokott humorral és éleslátással. Rávilágít, hogy közvetett módon miként hatunk a környezetre mindazzal, amit előállítunk vagy vásárolunk. Ki gondolná például, hogy a "gyógynövény-alapú" samponok olyan vegyi anyagok hozzáadásával készülnek, amelyek nem csak szennyezik a környezetet, de saját egészségünket is veszélyeztetik? Biopamut ruhákat hordunk, és közben fogalmunk sincs róla, hogy a gyárban, ahol készítik, a munkások annak a veszélynek teszik ki magukat, hogy a színezőfesték anyagától leukémiások lesznek. Vajon miért vagyunk mi, vásárlók, a teljes tudatlanság állapotában azon dolgok hatásaival kapcsolatban, amelyeket használunk vagy fogyasztunk? Goleman új gazdasági világrendet jövendöl, amelyben a vásárlók képesek együttesen nyomást gyakorolni az őket megtévesztő gyártókra és forgalmazókra.

Daniel Goleman több világhírű bestseller szerzője. Kétszer jelölték Pulitzer díjra, és elnyerte az Amerikai Pszichológiai Társaság életműdíját.

Részlet a könyvből (a Kiadó engedélyével)

1. fejezet: A termékek rejtett "ára"

Nemrég hirtelen ötlettől vezérelve megvettem egy játékautót: egy fényesre festett, sárga, fából készült versenyautót négy fekete lemezkerékkel, amelyben egy kis zöld labda jelenítette meg a vezető fejét. Mindössze 99 centbe került, az unokám pedig, bár még csak 18 hónapos, kedveli az ilyen apróságokat.

Rövid idővel később azt olvastam valahol, hogy az ólomfestékkel - főleg a sárgával és vörössel - kezelt tárgyak színe igen fényes és tartós, maga a festék pedig viszonylag kis költségű. Az olcsóbb játékoknál általában ezt használják. Majd a hírekből megtudtam, hogy mintegy 1200 játékot kivontak a forgalomból azok ólomtartalma miatt - többek közt annál az üzletláncnál is, ahol én vásároltam. Ma sem vagyok biztos abban, hogy a fényes, sárgára festett autó ezen betiltott játékok közé tartozott-e, abban azonban igen, hogy az unokám a vele való ismerkedés során minden bizonnyal a száját használta volna először. Hónapok múltak el azóta, és a játék még mindig az asztalomon hever - azt hiszem, sohasem fogom odaadni neki. Folytatás

25
ápr/2009

Ne vegyen újat, javítassa meg! A Hulladék Munkaszövetség javítóműhely adatbázisa

A Hulladék Munkaszövetség (HuMuSz) egyre bővülő javítóműhely adatbázisa azért indult, mert "alapvető környezetvédelmi érdekünk, hogy a kezeink között megforduló eszközöket minél tovább használjuk, hogy mindent megjavíttassunk, amit meg lehet, hogy minél később váljanak hulladékká használati tárgyaink, eszközeink, gépeink - olvasható a honlapon.

A HuMusz felhívja a figyelmet arra, hogy támogatni kell a még élő és alkotó susztereket, szabókat, műszerészeket, a még üzemelő javítóműhelyeket, szervizeket. Foglalkoztatni kell őket, hogy kevesebb legyen a szemét! Csak olyan eszközöket szabad megvenni, amelyek könnyen és jól javíthatóak, és működő szervizek biztosítják, hogy valóban meg is lesznek javítva! A HuMuSz arra kér mindenkit, hogy gazdagítsa ezt az adatbázist, küldjön be működő szervizekről szóló adatokat. A honlap címe: http://javitomuhelyek.humusz.hu/

Tipp: Ne dobja ki, adja tovább! Az adományfogadó szervezetek listájának bővítéséhez az Ön segítségét is kérjük. További tippek az újrafelhasználáshoz: vásároljon újrahasznosított anyagokból készült termékeket, vásároljon bolhapiacon vagy second hand üzletekben (tőlünk nyugatra ez nem "ciki"), és akár Ön is szervezhet cserebere-börzét. Ne feledkezzen meg arról, hogy az újrahasznosítás első lépése a szelektív hulladékgyűjtés!24
ápr/2009

Üvegtisztítás környezetbarát módon: ecet és mikroszálas kendő

A tavaszi nagytakarítás egyik legfontosabb tennivalója az ablakmosás. Tegyünk a mosóvízbe kevés ecetet! Ez olcsóbb megoldás, mint az ablaktisztító szer megvásárlása, ráadásul a környezetünket és az egészségünket is óvjuk vele. Hogyan csináljuk ezt pontosan?A kereskedelmi forgalomban kapható üvegtisztítók többsége szerves oldószert tartalmaz (például glikol-alkil-étert), amelynek rendszeres használata máj- és vesekárosító hatású lehet. Már egyszeri alkalmazásánál is érezhetjük, hogy irritálja a torkot, az orrot és a szemet. Vannak olyan termékek, amelyek metil-alkoholt tartalmaznak, amely szintén erős méreg. Az ablaktisztító szerekben általában ammónia is van, ami irritálja bőrt.

A párolgó szerves oldószerek elősegítik például a felszínközeli ózonképződést, amivel nemcsak az élőlényeket veszélyeztetik, de roncsoló hatással lehetnek például a gumira vagy az építőanyagokra.

Tipp: Mindenféle tisztítószer kiválasztásánál elsődleges alapelv, hogy a vízalapú szereket részesítsük előnyben a szervesoldószer-alapúakkal szemben!

Vannak teljesen hagyományos módszerek is, amelyek valamivel több munkát igényelnek ugyan, de környezet- és egészségbarát megoldások. Az ecetet melegvizes ablakmosás után alkalmazzuk, egy rész ecet, négy rész víz arányban. A híg ecetsavoldat a környezetre nézve semleges hatású.

Ha az ablakon található zsíros szennyeződésekkel gyűlik meg a bajunk, akkor sem a vegyszermennyiség növelése jelenti a megoldást: először szabaduljunk meg a zsíros foltoktól környezetbarát mosogatószerrel, majd ezt követően alkalmazzuk az ecetet.

Forrás: MTI

Ablaktisztító rongyként megteszi egy régi póló is, ezekkel azonban előfordul, hogy szöszölnek és növelik a takarításra fordított időt, esetleg több vegyszert is használunk emiatt. Ennek elkerülésére választhatjuk a mikroszálas törlőkendőt, ezekhez általában nem szükséges tisztítószer, csak be kell őket vizezni. Ha egy makacs szennyeződés miatt mégis tisztítószerrel együtt alkalmazzuk őket, akkor ne használjunk klórtartalmú anyagot, mivel ez károsítja a törlőkendő anyagát. Elsőre ugyan túl drágának gondolhatjuk a mikroszálas textileket - több ezer forintot is elkérhetnek értük - de hosszabb távon megéri ez a befektetés. Egy ilyen törlőkendő 5-6 évig használható, így kevesebb hulladékot képez, mint a gyakrabban cserélendő törlők, szivacsok.

Jurecska Laura, ELTE

Ajánlat:

Mire jó még az ecet?

Mérgek a lakásban

További környezetbarát takarítási tippek az Ökoszolgálat honlapján

Hétvégi programajánló: Jókat ehet-ihat bióból: Szent György-napi Kihajtási Ünnep és Országos Biovásár Hortobágyon

 

23
ápr/2009

Jókat ehet-ihat bióból: Szent György-napi Kihajtási Ünnep és Országos Biovásár Hortobágyon

Jókat ehet és ihat egészséges kínálatból, a Hortobágyi Nemzeti Park bioélelmiszereiből kóstolgatva, ha részt vesz a hagyományos állatkihajtáson a Kilenclyukú híd mellett április 25-26-án.Tipp: nézzen képeket a tegnapi Föld napja rendezvényekről!

A Hortobágyon 1992-ben kezdődött a biogazdálkodás néhány száz hektárnyi szántóterületen. Ma a hazai ökológiai gazdálkodás területének több mint egyharmada van itt. A legjellemzőbb nemzeti parki termékek a szürkemarhából, mangalicából, bivalyból, rackajuhból és halból készült bioélelmiszerek, tejtermékek, továbbá a pékáruk, a pálinka, a méz, a bor és a gyógynövények.

Forrás: Hortobágyi Nemzeti Park

Április 25-26-án ezeket meg is kóstolhatják az országos biovásáron, amelyet a hagyományos tavaszi állatkihajtással együtt rendeznek meg. Mitől bio a bio, mire jó a génmegőrzés, milyen a környezetkímélő gazdálkodás? Ezekről is szó lesz, szaktanácsadással egybekötve. A részletes program itt látható.

Ha valaki bizonytalan abban, hogy milyen állatokat őriz a csikós, a gulyás, a juhász, a kondás, akkor érdemes megnézni 25-én az állatok kihajtását a pusztára, és a tradicionális számadást a telelő jószágokról, a rovásfáravételt. Délután háromkor érkezik a Kilenclyukú hídon át a rackanyáj, a hatökrös szekér, a népies ötösfogat és társai, a híd lábánál pedig a tornyidombi szürkemarha gulya legel majd.
További program itt.

Mindkét napon térítésmentesen látogatható a Hortobágyi Nemzeti Park Látogató Központja, kedvezményesen a Pusztai Állatpark és a Hortobágyi Madárpark. Debrecenből kétóránként ingyenes buszjárat indul a rendezvényre

Ajánlat:

A Nemzeti Park egyéb programjai

Képek a tavalyi kihajtásról

Az első lépés a bio-konyhakert felé: nem mindegy, mit mi mellé ültetünk

További programok országszerte

www.itthon.hu

www.iranymagyarorszag.hu

www.utazzitthon.hu

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com