Megnyílt a Fekete Gólya Ház a Tolna megyei Bátán, ahol interaktív kiállítás mutatja be a ritka, védett gázlómadár hazai és afrikai élőhelyét, valamint a Gemenc élővilágát.



Az élményközpontú múzeumot pénteken Buchert Eszter, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatóhelyettese és a Fekete Gólya Ház létrehozását támogató Norvég Civil Alap nevében Polgár Tamás, a Norvég Királyság budapesti nagykövetségének tanácsadója avatta fel ünnepélyesen.

Buchert Eszter a titokzatos gólyafajt országszerte elsőként bemutató múzeumról elmondta: a bátai kiállítás jól illeszkedik a nemzeti park elképzeléseibe, amely egy-egy jelentős fajt kulturális és természetvédelmi szempontból bemutató tematikus múzeumok létrehozását tűzte ki célul.

A Fekete Gólya Házat a Bátáért Egyesület az egykori bátai református iskola épületében alakította ki többek között a Norvég Civil Alap közel 25 ezer eurós (7 millió forint) támogatásával, a bátaiak téglajegyekkel segítették a ház felújítását - mondta el Viliminé Kápolnás Mária történész, az egyesület elnöke.

A múzeum három helyiségben hang- és látványelemekkel kísérve ismerteti meg a fekete gólya életmódját, fészkelő és táplálkozó helyeit a látogatókkal, akiket az információs táblákon jelképesen Margit, a Mohácsi-szigeten 2005-ben gyűrűzött fekete gólya kísér végig. A kiállítás számos játékos elemet tartogat a gyerekek számára, akik magukra ölthetik a fekete gólya vagy a gázló madár táplálékául szolgáló béka jelmezét, de kipróbálhatják azt is, hogy hogyan forgatja meg fészkében tojásait a gólya.

A kiállítási anyag érdekessége a fekete gólya vándorlásáról, telelő helyeiről szóló Afrika-szoba; itt a Néprajzi Múzeumnak köszönhetően megismerhetik az érdeklődők az etióp ngigole törzset, amelynek tagjai istenként tisztelik a fekete gólyát, a felhők madarát.

A fekete gólya (Ciconia nigra) a világ száz országában fordul elő, számukat 18-25 ezerre becsülik, előfordulásuk kétharmadán a veszélyeztetett fajok közé tartozik. Nehezen megfigyelhető madár; a fehér gólyával ellentétben, amely keresi az ember közelségét, rejtett életmódú, a háborítatlan helyek - sűrű erdők, magas sziklák - lakója. Csaknem négyezer kilométert repülnek minden tavasszal és ősszel. Európában, Ázsiában és Dél-Afrikában márciustól októberig fészkel, telelő területei Afrikában, Indiában és Európa déli részén találhatóak.
Magyarországon a Gemenci erdő ad otthont a legsűrűbben lakott fekete gólya populációnak, ahol mintegy 35 pár a stabil fészkelő állomány. A Gemenc déli peremén fekvő Báta környezetében ma is hét feketególya-fészek található, amelyek közül öt rendszeresen lakott. Fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 500 ezer forint.