13
máj/2009

DELFIN díj a fenntarthatóságért

Június 5-ig lehet jelentkezni az idei DELFIN díjra. Az elismeréssel a Magyar Telekom Nyrt. jutalmazza azokat a beszállítóit, melyeknek a fenntartható fejlődés iránti elkötelezettsége kimagasló. A Magyar Telekom 2008-ban alapította meg a DELFIN Díjat (Díj egy ELkötelezett, Fenntartható, Innovatív Nemzedékért), melyet évente ítél oda. Idén az nyerheti el az elismerést, aki 2008-ban és 2009-ben is a Magyar Telekom beszállítója volt, és tevékenységéhez viszonyított fenntarthatósági teljesítménye példamutató. További információk az Üzleti Etika rovatban.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.12
máj/2009

Július 31-ig lehet pályázni a távfűtéses lakások fűtéskorszerűsítésére - ÖKO- és ÖKOPlusz-programok

A távhővel ellátott épületek egy részében - az ott élők számára - nem megfelelő a szobák hőmérséklete. Ennek jellemzően két oka van: a fűtési rendszer már elavult, illetve hiányzik, vagy nem működik az egyedi radiátoronkénti szabályozás. Ezek mellett jogos igény, hogy a lakók a felhasználással arányosan fizessenek a fűtésért. Mit tehetnek ennek érdekében?Fotó: Pályi Zsófia [origo]Ezek az elvárások a megfelelő műszaki átalakítás után teljesíthetők. Az átalakításokat a megújult ÖKO-program keretében támogatja az állam, a beruházás 50%-át - de lakásonként maximum 77 000 forintot - fizetve. A programhoz kapcsolódó pályázatot 2009. július 31-ig lehet beadni. A pályázat elkészítéséhez a Főtáv Zrt. is segítséget nyújt, például díjmentes helyszíni felméréssel és árkalkuláció elkészítésével. Az ÖKOPlusz program keretében ezen kívül egy 10%-os alapdíjkedvezményt is ad a vállalat, 10 évre. Az ezzel kapcsolatos részletes információkat http://www.okoplusz.hu/ oldalon találja.

A fűtéskorszerűsítés két leglényegesebb eleme, hogy a fűtőtestekre termosztatikus radiátorszelepeket szerelnek fel (amelyek melyek automatikusan szabályozzák a szobák hőmérsékletét), és elhelyeznek egy költségosztót is. A költségosztók alkalmazásával igazságosabb elszámolás valósulhat meg, amely a tényleges fogyasztáson alapul. A készülék adatai által a lakásban felhasznált, illetve regisztrált hőmennyiség lakásonként elszámolhatóvá válik. Leegyszerűsítve a költségosztók biztosítják azt, hogy mindenki annyit fizessen, amennyit fogyasztott.

A fűtéskorszerűsítés eredményeképpen a hőenergia-felhasználás átlagosan mintegy 20%-kal csökkenthető. A program első évében, 2008. november 25-éig 1483 épület kért ajánlatot (ez mintegy 136 ezer lakást érint), amelyből a Főtáv Zrt. 1099 ajánlatot adott ki és eddig 118 ajánlatot (kb. 12 ezer lakás) fogadtak el a lakóközösségek. Eddig 7 épületben (1000 lakás) fejeződött be a fűtéskorszerűsítés, további 13 épületben (1200 lakás) a kivitelezés folyamatban van.

Forrás: MTI

A fűtéskorszerűsítésre egyéni lakások nem pályázhatnak, az adott hőközponthoz tartozó összes lakásnak együtt kell pályáznia. A 10%-os alapdíjkedvezményt igénybe vevőknek egy 10 éves hűségnyilatkozatot kell aláírnia, melynek értelmében 10 évig nem váltanak szolgáltatót.

A fűtéskorszerűsítés még hatékonyabb megtakarítást eredményez, ha a lakások nyílászáróit is kicserélik, illetve korszerűsítik a szigetelést. Ehhez - újbóli kiírása esetén - az a panelfelújítási program nyújthat segítséget, amely az ÖKP-program mellett szintén az Új Magyarország Lakásfelújítási Program része.

Nem mindegy, hol van a lakás a panelben - olvasónk írta

Én egy panelépület első emeletén lakom szélső lakásban. Az épület külső hőszigeteléssel rendelkezik, két éve kicseréltük a nyílászárókat a mai kor követelményeinek megfelelőkre, szabályozható csapokat szereltek a radiátorokra, és költségmegosztó méri az elfogyasztott hőenergiát. Mindezek ellenére nem csökkent, hanem jelentősen emelkedett a fűtési számlánk a korábbi légköbméter-alapú elszámoláshoz képest. Ennek oka az, hogy míg nálunk az egész fűtési szezon alatt maximális fokozaton kellett járatni a fűtést a nappaliban ahhoz, hogy meglegyen a 22 fok, addig egy középső lakásban zárt csapok mellett is megvolt ugyanez. A fűtési költség kiszámításánál alkalmaztak ugyan némi korrekciót (a költségmegosztón mutatott értéket 0,9-es szorzóval vették figyelembe), de ez korántsem eredményezett "igazságos" költségelosztást. Véleményem szerint, ha a költségmegosztó készülékek úgy lennének programozva, hogy mérni tudnák az egész fűtési szezonra vonatkozó átlaghőmérsékletet a helyiségben, és a költség elosztásnál ez lenne a kiinduló alap, mindenki a lakása hőmérséklete alapján (nem a lakás fekvése alapján) fizethetné a fűtési díjat. (Grimm György)

11
máj/2009

A PVC-padlók az egészségre veszélyes anyagokat eregetnek - használjon helyettük linóleumot vagy járólapot!

A lágy PVC-ből készült padlók igen elterjedtek az előszobák, konyhák és fürdőszobák aljzatának burkolásához, mert nagy szín- és méretválasztékban kaphatók, ellenállnak a nedvességnek, könnyen tisztántarthatók és viszonylag olcsók. Ugyanakkor a PVC gyártása és hulladékként való feldolgozása (elégetése) súlyos egészség- és környezetkárosítással jár.

A PVC-padlók hajlékonysága a benne lévő lágyító adalékoknak, az úgynevezett ftalátoknak köszönhető. Ezek azonban folyamatosan kiszabadulnak a padló anyagából (kipárolgásuk eleinte gyorsabb). Az öregebb PVC-padlók ezért válnak keményebbé és fakóbbá.

A belélegzett ftalátok veszélyeztetik a hormonháztartást, a májat, a vesét, és bizonyítottan magzatkárosító hatásúak. További egészségügyi problémát jelenthetnek a PVC-ben lévő stabilizátorok, égésgátlók és a nehézfémtartalmú színezőanyagok - olvasható a győri Ökológiai Stúdió Alapítvány fogyasztóvédelmi füzetében.

A legjobb, ha legalább a lágy PVC-től teljesen megszabadulunk a lakásban (persze az elektromos kábelek szigetelésének kivételével). A PVC-padló helyett választhatjuk a járólapot vagy a linóleumot - utóbbi is természetes alapanyagokból (lenmagolajból, falisztből) készül. (Régebben azbesztrosttal is készítették őket, de ezek ma már nem kaphatók.) Mindkettő drágább, de a környezetre, egészségre veszélytelen. Kerüljük például a lágy PVC-ből készült játéksátrakat, zuhanyfüggönyöket, konyhaabroszokat is! Különösen vigyázzunk a régi (1960-70-es években) lerakott PVC-padlók eltávolításánál, mert ragasztóanyaguk azbesztet is tartalmazhat.

A felszedett PVC-padlókat a szelektív hulladékgyűjtésben nincs lehetőségünk leadni, mert újrafelhasználásuk nem megoldott. Az ilyen hulladékot (a lakásfelújítás során keletkező egyéb törmelékkel együtt) konténerben kell elszállíttatnunk.11
máj/2009

Hatékonyabb, ha etanol helyett elektromossággá alakítják a biomasszát

A bioüzemanyagok, például a bioetanol alternatívát kínálnak a járművek meghajtására a gázolajjal, illetve a benzinnel szemben. Amerikai kutatók azt vizsgálták, miként lehet a leghatékonyabban kihasználni a rendelkezésre álló biomasszát a járművek üzemanyagaként. Arra a következtetésre jutottak, hogy azonos mennyiségű biomasszából sokkal több fölhasználható energiához lehet jutni, ha a növényi nyersanyagot etanol helyett elektromossággá alakítják, és azzal hajtják az autókat. Részletek és összehasonlító ábra a cikkben.A Science folyóirat legújabb számában megjelenő tanulmány szerzői kiszámították, hogy azonos területen termelt kukoricával vagy kölessel egy közepes fogyasztású autó mintegy 80 százalékkal nagyobb távolságot tehet meg, ha elektromos energiává alakítva használják fel a terményt, mintha bioetanolt készítenének belőle, és azzal hajtanák a robbanómotoros autókat. A szerzők szerint ráadásul még a környezet terhelése is kisebb, mert a termesztési és a gyártási folyamatok során összességében kevesebb üvegházhatású gáz kerül a levegőbe, mint az etanolos útvonal esetében.

Bioelektromossággal messzebb lehet jutni

A tanulmány társszerzője, Chris Field, biológus, a Carnegie Intézet Globális Ökológiai osztályának igazgatója elmondta: az a kérdés, hogy bioetanolként vagy elektromosságként lehet-e hatékonyabban felhasználni a biomasszát, elég nyilvánvaló, de eddig nem igazán kérdezte meg senki. Valahogy más a motivációja azoknak az embereknek, akik azon gondolkodnak, miként lehet az etanolt üzemanyagként fölhasználni, mint azoké, akik az elektromos autók fejlesztésén törik a fejüket. A két terület azonban átfedi egymást, ott, ahol a hatékonyság maximalizálásáról és az éghajlatra való káros hatások minimalizálásáról van szó - mondja.

Field annak a kutatócsoportnak a munkájában vett részt, amelyben a tanulmány vezető szerzője, Elliott Campbell, a mercedi Kaliforniai Egyetem és David Lobell, a Stanford Egyetem élelmiszerbiztonsági és környezeti programjának munkatársa dolgozott. A kutatók elvégezték mind a bioelektromosság-előállítási, mind a bioetanolgyártási technológiákkal kapcsolatos életciklus-analízist. Eközben nemcsak az egyes technológiákkal termelhető energiamennyiséget vették figyelembe, hanem a jármű- és az üzemanyaggyártáshoz felhasznált energiát is. Az elemzéshez a járműhatékonyságokról nyilvánosan hozzáférhető adatokat használták fel.

A bioelektromosság egyértelmű győztesnek bizonyult a megtett kilométer/hektár energianövény összehasonlításban. Ez független volt attól, hogy az energiát kukoricából vagy kölesből, egy cellulóz-alapú energiaterményből nyerték. Például egy bioelektromossággal hajtott kisterepjáró 56 000 kilométert tudna megtenni országúton 1 hektárnyi kölesből termelt nettó energiával, míg egy hasonló teljesítményű robbanómotoros jármű csupán 36 000 kilométert.

McDade and Campbell/UC Merced

Ugyanannyi biomasszából termelt bioelektromossággal hosszabb utat lehet megtenni, mint ha bioetanollá alakítva használnák fel járművek üzemanyagaként (az ábrára kattintva nagyobb képet kapunk)

Campbell szerint a robbanómotor egész egyszerűen nem elég hatékony, különösen, ha az elektromos járművekkel hasonlítjuk össze. Ezen még a legjobb etanolgyártási technológiák és a hibridmeghajtású autók használata sem tudnak változtatni.

Környezetkímélőbb a bioelektromosság

A kutatók azt is tapasztalták, hogy a bioelektromosság és az etanol a klímaváltozásra gyakorolt potenciális hatásában is különbözik. Egy hektár kölesből származó, elektromos jármű meghajtására használt energia képes megakadályozni vagy ellensúlyozni akár 25 tonna szén-dioxid kibocsátását, egy hasonló méretű benzines autóval összehasonlítva. A járműtípusokat és a különböző terményeket figyelmen kívül hagyva ez az ellensúlyozás átlagosan több mint 100 százalékkal nagyobb a bioelektromos, mint az etanol útvonal esetében. A bioelektromosság ráadásul több lehetőséget kínál az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére olyan intézkedésekkel, amilyen például a karbonszekvesztráció (a szén-dioxid felfogása és deponálása, azaz biztonságos elhelyezése). Ezeket meg lehet valósítani a biomassza-erőművekben, de nem kivitelezhetők az egyedi robbanómotoros járműveknél.

Noha az eredmények egyértelműen a bioelektromosság előnyére mutatnak az etanollal szemben, a kutatók figyelmeztetnek, hogy a társadalom által választott energiastratégia összetett dolog. Meg kell még vizsgálni a lehetőségeket más tényezők tükrében is, amilyen például a vízfogyasztás, a levegőszennyezés és a gazdaságossági mutatók. Ráadásul az országoknak fontos stratégiai döntést kell hozni, vajon az etanollal vagy az elektromossággal hajtott járművek gyártását részesítsék előnyben. Az ehhez hasonló tanulmányok segíthetik a döntések meghozatalát.

Az "energianövényekkel" kapcsolatban fontos hangsúlyozni, hogy termesztésük gyakran az élelmiszernövények rovására történik, a művelhető területek erdőirtással való bővítése pedig súlyosbítja az éghajlatváltozással kapcsolatos problémákat. A szakértők egy része szerint ezért nem jelentenek igazi alternatívát.

Pesthy Gábor

Forrás: Science/AAAS

10
máj/2009

Teljes élet, nulla hulladék - ki mit tehet a hulladékcsökkentésért?

A Hulladék Munkaszövetség (HuMuSz) Nulla Hulladék programjának célja, hogy minél több és többféle társadalmi csoporttal együttműködve egy olyan rendszer alakuljon ki, amelyben nem keletkezik végleges hulladék, az anyag- és energiafelhasználás nem lépi túl a fenntartható szintet - mégis sikerül mindannyiunk (társadalmi, gazdasági, környezeti) jól-létét biztosítani.

A program célkitűzése nem technológiai megoldás vagy szolgáltatás. Inkább egy újszerű gondolkodásmód és életstílus, amely illeszkedik a természeti folyamatokhoz és az alapvető emberi igényekhez. A HuMusz tavasszal három, majd további legalább négy településen szeretne a lakosság bevonásával települési nulla hulladék stratégiát készíteni, mintaprogramokat tervezni. Ezekről folyamatosan beszámolnak a www.nullahulladek.hu oldalon.

Ajánlat: szelektív hulladékgyűjtéssel és újrahasznosítással kapcsolatos cikkeink09
máj/2009

Használjon inkább légycsapót, ha nem akar együtt élni velük!

Bár a modern genetikai kutatások is megerősítették, hogy minden élőlény egyedi és megismételhetetlen, azért a házilegyek időnként nagyon idegesítők tudnak lenni. Ami még rosszabb, hogy egészségügyi problémát is okozhatnak embereknek és állatoknak, különféle kórokozókat terjesztve.

A vegyszereket tartalmazó spray-k és egyéb légyirtó szerek azonban nem oldják meg a problémát, és néhányuk az egészségre is ártalmas lehet. 2008 augusztusától 37 háztartási rovarirtásra használt készítmény forgalmazása Magyarországon is tilos.

Használatuk helyett próbáljuk meg eltüntetni a legyek számára vonzó célpontokat a lakásban: takarjuk le az ételeket, tároljuk megfelelően a szemetet. A nyitott tűzterű kandallóknál nyáron zárjuk el a kéményt egy kartonpapírral, így a legyek nem tudnak lejönni a kéményen keresztül. Nyári nagy melegben az enyhe elsötétítés és az enyhe huzat csökkenti az épületen belüli légyszámot.

Ha végképp nem tudunk mit kezdeni velük, akkor folyamodjunk mechanikai védekezéshez: használjunk vegyszermentes ragacsos csapdát, vagy egyszerűen légycsapót.07
máj/2009

Az ecettel kevert szódabikarbóna megszünteti a dugulást

Amikor eldugul a vécé vagy a lefolyó, először próbálkozzunk fizikai tisztítással: használjuk a pumpát! Ha így nem boldogulunk, akkor ecet és szódabikarbóna keverékével feloldhatjuk az eltömődést. Az Ökoszolgálat a következő arányt javasolja: fél deciliter ecethez tegyünk 2 kanál szódabikarbónát.

A WC-tisztítók általában klórt és oxigént tartalmaznak, egyszerre fertőtlenítő és fehérítő hatásúak. A leggyakoribb adalékanyaguk a hipó, ami erősen maró hatású. Lúgos kémhatása miatt túlzott használata a mikrobiológiai egyensúlyt is felboríthatja a konyhában és a fürdőszobában. A hipó savval (például vízkőoldóval) keveredve mérgező klórgázt képez, amely a nyálkahártyát irritálja. A toalett tisztítására használt vegyszerekben naftalén nevű szerves vegyület is található, ez irritálja a szemet és a bőrt, tartós használata pedig máj- és vesekárosodáshoz vezet. Szintén ártalmas összetevő a diklór-benzol, amely megzavarja az idegrendszer működését, és a lehetséges rákkeltők között tartják számon - írja a TudatosVásárló.

A megelőzés is nagyon fontos, figyeljünk arra, hogy minél kevesebb hajszál vagy ételmaradék kerüljön a lefolyóba!

Tipp: Mire jó még az ecet?

Tipp: A mosódió olcsó, bőrbarát mosószer, amely nem károsítja a környezetet. Próbálja ki Ön is!06
máj/2009

Hogyan mosogassunk kézzel? Jó-e a mosogatógép? Az Ökoszolgálat krajcáros tippjei

Lássuk el konyhai csaptelepünket perlátorral. Ez az egyszerű eszköz levegővel keveri a vizet, ezáltal kisebb vízsugár is nagy hatékonysággal öblít. Mindemellett szűrővel is fel van szerelve, amely kiszűri a folyóvízbe keveredett szennyező részecskéket.  A kaszkád kifolyó a perlátor továbbfejlesztett változata. Lágy vízsugárról gondoskodik és még dúsabb víz látszatát kelti. Folyóvizes mosogatásnál arra ügyeljünk, hogy csak annyi vizet engedjünk, amennyi feltétlenül szükséges. Ne folyassuk folyamatosan a vizet, hanem csak az öblítés idejére. Ha egyszerre csak egy munkafázist végzünk - először a vegyszeres mosást, majd az öblítést -, akkor kevesebb víz fog fogyni. További tippek a cikkben.Az Ökoszolgálat krajcáros tippjei:

Erősen szennyezett edényeket áztassunk mosószódás vízbe. Ebben az esetben mindenképpen célszerűbb a medencés mosogatás.

Kerüljük az agresszív vegyszerek használatát. Ha melegebb vizet használunk, azzal mosogatószert takaríthatunk meg.

Megfelelő tisztítószert használjunk a specifikus szennyeződésekhez. Vásároljunk környezetbarát mosogatószert, és részesítsük előnyben a mechanikus tisztítást.

Általános mosogatáshoz bevált recept, ha 5 liter forró vízben egy evőkanál mosószódát oldunk fel.

Válogassuk külön a tisztább és a szennyezettebb edényeket. Kezdjük a "fehér", majd folytassuk a "fekete" mosogatnivalóval.

Ajánlat: További rengeteg környezettudatos tanács az Ökoszolgálat Zöld krajcár című kiadványában!

Tipp: Keresse a szaküzletekben az úgynevezett kis vízátfolyású zuhanyrózsát! Ezeken percenként csak mintegy 8 liter víz haladhat át, mégis ugyanolyan hatékonysággal működnek és ugyanolyan komfortérzést biztosítanak, mint a régi modellek, amelyek ennek a mennyiségnek háromszorosát is átengedik. A takarékos vízcsapok hasonló elven működnek.

Tipp: Mosogatáskor - nem folyó víz mellett - az öblítővízbe ecetet is tehetünk, mert eltávolítja a zsírt, és csillogóvá teszi az edényt, poharat.

A mosogatógép használatáról megoszlanak a vélemények: az Ökoszolgálat szerint nem állíthatjuk róla, hogy környezetbarát, mert sok vizet és áramot használ, mivel forró vízzel történik a mosogatás, és sok vegyszert is igényel. Ezért azt javasolják, hogy ha feltétlenül szükséges, akkor csak olyan helyen alkalmazzuk, ahol tényleg maximálisan ki van használva, ahol valóban időt és munkát takarít meg.

Ettől eltérő kép alakulhat ki bennünk, ha az Energiapersely.hu oldalain lapozgatunk, ahol számokkal is alátámasztják, miért energia- és víztakarékosabb egy jól kihasznált mosogatógép.

Vigyázat! Káros a mosogatógépből felszálló gőz - ne használjon klórtartalmú termékeket!

A környzetettudatos döntéshez a teljes életciklust is figyelembe kell vennünk, tehát látnunk kell, hogy erőforrásokat igényel a mosogatógép gyártása, és a végén hulladékként is terheli a környezetet.

Önnek mi a véleménye? Kézzel vagy géppel mosogassunk? Írja meg a 365@origo.hu címre!

05
máj/2009

Mit dobhatunk a szelektív szürke konténerbe, és mi az, amit semmiképpen ne dobjunk bele? Fémgyűjtés otthon

Ma már a fém csomagolóanyagok 50%-át újrahasznosított alapanyagból állítják elő. Tegyünk róla, hogy ez az arány növekedjen, gyűjtse külön a fémhulladékokat! Mit dobhatunk a szelektív szürke konténerbe, és mi az, amit semmiképpen ne dobjunk bele?A szelektív hulladékgyűjtés során a különböző hulladékfajtákat (anyaguk alapján) elkülönítve gyűjtjük, majd azokat hasznosítjuk, újrafelhasználjuk, így új terméket kapunk. A fémek elsődleges alapanyagai a vasérc, a bauxit és a rézérc. Ezek bányászata során nagy mennyiségű, gazdaságosan már nem kinyerhető fémet tartalmazó (meddő) kőzet is visszamarad. Például egy tonna alumínium kinyeréséhez négy tonna bauxit szükséges, amelyből egy tonnányi vörösiszap, mint melléktermék is keletkezik. Az ércekből hatalmas energiafelhasználás mellett a kohókban olvasztják ki a vasat és a rezet.

Ez az igen jelentős mértékű energiapocsékolás és környezetszennyezés egyszerűen csökkenthető. Ha növeljük a fémhulladékaink különgyűjtésének mértékét, egyre kevésbé lesz indokolt újabb és újabb nyersanyagokat bányászni, hiszen például a már használt alumínium italdobozok minőségvesztés nélkül, az eredetihez képest 95%-os energiamegtakarítást eredményezve újból beolvaszthatóak - írja a Hulladékhasznosítók Országos Egyesületének Hulladékhasznosítás című kiadványában.

Mindezek tudatában fontos, hogy odafigyeljünk arra, mit hová dobunk, illetve nem dobunk!

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A szürke színű fémhulladék-gyűjtő konténerbe kerülhetnek: fém csomagolódobozok (sörös-, üdítős-, konzerves-, spraydobozok, zárókupakok stb.), illetve a háztartási fémhulladékok, például fém evőeszközök, poharak, alufólia. Ezeket minden esetben tisztán dobjuk be!

Amiket semmiképp se dobjunk bele: háztartási berendezéseket, nem csomagolási fémhulladékokat, például barkácsolás utáni fémhulladék-darabokat (ezeknek még nem megoldott az újrahasznosítása). A festékkel vagy egyéb vegyszerrel szennyezett fémdobozok már veszélyes hulladéknak minősülnek, ezeket hulladékudvarokban, illetve veszélyeshulladék-gyűjtési akciók alkalmával adhatjuk le. Ezen akciókat az adott önkormányzat, illetve civil szervezetek szervezik. A veszélyes hulladékokat sok helyen a lomtalanítási napokon is gyűjtik.

Budapesten jelenleg 903 gyűjtősziget áll a lakosság rendelkezésére, míg országosan 5150. A KVVM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium) által készített reklámfilm a szelektív hulladékgyűjtésről itt megtekinthető.

Használjuk ki a szelektív hulladékgyűjtés adta lehetőségeket, hiszen csökkenthetjük a saját otthoni szemetünk mennyiségét, a hulladékból pedig újabb termékek készülhetnek, ezáltal a környezetet jelentős terheléstől szabadítjuk meg!

Kump Edina, ELTE Környezettudományi Klub

Várjuk olvasóink észrevételeit, tippjeit a 365@origo.hu címre!

Ajánlat:

Mit dobhatunk a szelektív sárga konténerbe, és mi az, amit semmiképpen ne dobjunk bele? Műanyaggyűjtés otthon

Összes szelektív cikkünk

04
máj/2009

Zöldüljenek az irodák - tájékozódjon a Zöld Iroda Programról, és javasolja főnökeinek!

Olyan helyen dolgozik, ahol egész nap ég minden villany, éjjel-nappal be vannak kapcsolva a számítógépek, faxok és nyomtatók, nincs szellőztetés (de megy a légkondi), és azt is háromszor nyomtatják ki, amit egyszer sem kellene? Virágokat sem lát? Ha ez így van, itt az ideje, hogy felhívja munkatársai és főnökei figyelmét a Zöld Iroda Programra.

A program célja az irodák környezetközpontú fejlesztése az ökotérképezés módszerével, a környezet- és emberbarát működés feltételrendszerének kidolgozása, a működési költségek optimalizálása, a szervezet működéséből fakadó káros környezeti hatások csökkentése, illetve a dolgozók környezettudatosságának növelése.

Addig is itt olvashat hasznos tippeket ahhoz, hogyan lehet zöldíteni az irodát.365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com