Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
24
okt/2010

Banglades és India a két legnagyobb klímavesztes

A jövő nagy gazdaságait érintheti a legérzékenyebben a klímaváltozás hatása - ez derült ki egy napokban közzétett klímajelentés szerint. A Maplecroft szakemberei szerint Banglades és India lakói nézhetnek szembe a legnagyobb veszélyekkel.

A szakemberek 170 ország gazdaságát, populációját, természetes élőhelyeit vették számba, valamint azt, hogy a klímaváltozás okozta szélsőséges időjárás hogyan befolyásolja az ország jólétét, a sűrűn lakott területeket, valamint a várható áradások-szárazságok milyen hatással lehetnek az államok mezőgazdaságára. Azt is figyelembe vették a modellezéseknél, hogy milyen felkészülten várják az ország politikusai, gazdasági döntéshozói a globális felmelegedés újabb jeleit.

További információ a Greenfo honlapján olvasható.




0
Tovább
23
okt/2010

Levélíró pályázat általános iskolásoknak az erdőkről

Levélíró pályázatot hirdetett a Magyar Posta általános iskolás korú gyermekek számára az erdők védelméről.



A pályázat résztvevőjének el kell képzelnie, hogy él a fa az erdőben, és levélben kell elmagyaráznia, miért fontos az erdők védelme. A pályázatokat kézzel, lehetőleg tollal kell megírni. A pályaműnek meg kell felelnie a klasszikus levél tartalmi és formai szabályainak, tartalmaznia kell a feladó és a címzett adatait, megszólítást és elköszönést, a levél írójának aláírását. A levél terjedelme korcsoportonként változó: az 1-2-3. osztályosoknál legkevesebb 100, a 4-5-6. osztályosoknál 150, a 7-8. osztályosoknál pedig minimum 200 szó. A nemzetközi pályázati feltételek szerint a terjedelemnek 500 és 1000 szó között kell lennie. Részvételi feltétel továbbá a pályázati adatlap csatolása (az érdeklődők a www.posta.hu honlapról tölthetik le a nyomtatványt).

A pályázatokat 2011. január 30-ig kell megküldeni a Magyar Posta Kommunikációs osztály Budapest 1972 címre. Ebben az évben nem csak a levelek tartalmát, hanem az illusztrációját is értékeli "levélszépségversenyen" a Csukás István meseíró által vezetett zsűri.

A világ postáit tömörítő Egyetemes Postaegyesület (UPU) 40. alkalommal hirdette meg nemzetközi gyermek és ifjúsági levélíró pályázatát. A témaválasztás aktualitását az adta, hogy 2011-ben ünnepli a világ a fák nemzetközi évét. Ebből az alkalomból az ENSZ felhívást intéz a kormányokhoz, az ENSZ szervezeteihez és más nem kormányzati, magán és egyéb szervezetekhez, hogy tegyenek erőfeszítéseket az erdővédelem tudatosítására és a fenntartható fejlődése érdekében.


0
Tovább
22
okt/2010

Felnőtt korba lépett a Zöld Pont rendszer

Idén 20 éves a gyártói felelősség elvén működő szelektív hulladékgyűjtési koordináció az Európai Unióban, amely rendszerhez Magyarország a legnagyobb szelektív hulladékgyűjtést és újrahasznosítást koordináló hazai szervezeten, az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft.-n keresztül kapcsolódik.



Az európai szelektív hulladékgyűjtési modell sikerességét jól mutatja, hogy az elmúlt években túllépett az Európai Unió határain és immár Kanadában is bevezetésre került, így annak keretein belül világszerte 33 ország több, mint 400 millió állampolgára gyűjtheti anyaga szerint elkülönítve az otthonában keletkezett csomagolási hulladékokat.

A csomagolásokon Zöld Ponttal jelzett európai modell sikerességének és hatékonyságának záloga az, hogy a rendszer minden uniós tagállamban az állami szférától függetlenül, de általa ellenőrizve, a zöld iparág szereplői közötti, országhatárokon átívelő szinergiákat kihasználva, a lakosság aktív részvételével működik. Magyarországon az elmúlt hét évben több mint 2 millió tonna csomagolási eredetű hulladék került hasznosításra ebben a rendszerben.

További információk a Greenfo.hu oldalán.


0
Tovább
21
okt/2010

Egyre több a városi medvetámadás Japánban

A klímaváltozás és a természetes élőhelyek visszaszorulásával Japán északi részén egyre gyakoribbak a végzetes kimenetelű medvetámadások, az utóbbi hat hónapban négy embert martak halálra, további nyolcvanat megsebesítettek az élelem után kutató állatok.



Tavaly 64 medvetámadásról érkezett jelentés. Japán második legnagyobb szigetén, az északi Hokkaidó prefektúra területén a települések közelébe merészkedő medvék közül mintegy négyszázat lőttek ki hivatásos vadászok. Ezen a szigeten az idén eddig már két halálos kimenetelű támadás történ a ragadozókkal való találkozás miatt.

A japán fővárostól északra fekvő, hegyvidéki Fukusima prefektúrában több mint százötven, lakott területre tévedt medvét lőttek le. Vadvédelmi szakemberek a nyáron tapasztalt hőhullámokat okolják, mert a rendkívüli időjárás miatt a szinte mindenevő medvék természetes élelemforrása is megcsappant, és ez kényszeríthette az állatokat arra, hogy a népesebb települések felé merészkedjek. Bizonyos területeken azonban a természetes élőhelyek pusztításával magyarázzák, hogy a medvék egyre közelebb kerülnek az emberekhez.


0
Tovább
19
okt/2010

Ukrán állampolgárságot követelnek delfineknek

Teljes körű ukrán állampolgárságot követelnek a delfinek számára Viktor Janukovics ukrán elnöktől kijevi ökológusok arra való hivatkozással, hogy a delfinek mentális képességei az emberéhez közelítenek.



A Kijevi Ökológiai és Kulturális Központ az ukrán államfőnek címzett nyílt levelet tett közzé, amelyben arra kéri Janukovicsot, hogy fontolja meg az emberekével azonos jogokat biztosító ukrán állampolgárság megadását az Ukrajnában élő delfineknek, beleértve az élethez, szabadsághoz és az ember okozta szenvedéssel szembeni védelemhez való jogot. A hangját fontos környezetvédelmi kérdésekben gyakran hallató központ igazgatója, Volodimir Borejko által jegyzett levélben az ökológusok követelik a delfinek szórakoztatásra való felhasználásának és üzleti célú delfináriumokban történő tartásának a betiltását - adta hírül kedden a Komszomolszkaja Pravda című napilap ukrajnai változatának online kiadása.

Mint az újság írja, mintegy húsz, üzleti célú delfinárium működik a Krímben, Odesszában, Donyeckben, Harkivban, Lembergben (Lviv) és Kijevben. A természetvédők szerint az állami ökológiai felügyelőség ellenőrzéseiből kiderült, hogy gyakorlatilag az összes ukrán delfináriumban durván megsértik az állatvédelmi törvény rendelkezéseit, és sok delfint hivatalos engedély nélkül tartanak.


0
Tovább
19
okt/2010

A környezetkímélő fűtés tízparancsolata

Ha nincs is pénzünk egy akkora beruházásra, amit egy fűtéskorszerűsítés vagy egy utólagos falszigetelés jelent, néhány apró ötlettel, házhasználati szokásaink átgondolásával is jelentős lépéseket tehetünk az olcsóbb, energiatakarékos háztartás kialakítása felé.

A környezetkímélő fűtés tízparancsolata:

1. Rendszeresen tisztítsuk ki kéményünket és tüzelőberendezésünket.
2. Szellőztessünk gyakran, de rövid ideig! Soha ne állítsunk fel tüzelőberendezést olyan helyiségben, ahol tűzveszélyes anyagot (pl. oldószer) tartalmazó levegő van, vagy ahová ilyen levegő beszivároghat!
3. Gondoskodjunk arról, hogy mindig megfelelő mennyiségű égési levegő álljon rendelkezésre!
4. Gondoskodjunk arról, hogy a tüzelőberendezés-helyiségben (kazánházban) mindig kellő tisztaság legyen!
5. Ne tüzeljünk el műanyagot, festett és rétegelt fát, lemezt, falemezt, vasúti talpfát, szemetet, hulladékot, fáradt olajat, mert ezek égéstermékei veszélyeztetik egészségünket!
6. Csak engedélyezett tüzelőanyagot használjunk a tüzeléshez!
7. Csak a tüzelőberendezéshez engedélyezett tüzelőanyagot használjuk!
8. Szél esetén vagy alacsony külső hőmérsékletnél a kémények huzata erősen megnőhet. Egy megfelelően beépített és működő huzatszabályzó sokat segíthet.
9. Laza, rosszul záródó kéményajtók, tömítetlen kazántagok, rosszul szigetelt égéstermék-elvezető csövek csökkentik a hatásfokot. Ezt a veszteséget pótlólagos tüzelőanyag-felhasználással kell fedeznünk!
10. Kéményünket és tüzelőberendezésünket rendszeresen ellenőriztessük szakemberrel!
(Forrás: Energiahatékonysági kézikönyv ház-és lakástulajdonosok részére)

Forrás: Ökoszolgálat




0
Tovább
19
okt/2010

Környezetbarát magyar porszívók a boltokban - miben jobbak?

A Jászberényben gyártott porszívók újrahasznosított műanyagból és energiatakarékos motorral készülnek. Az öt modellből álló környezetbarát termékcsalád javarészt magyar szakemberek munkája.



Az Öko-design divatos kifejezés napjainkban, és úgy tűnik lassan hétköznapjaink részévé válik. Egyre több gyártó ébred rá, a gazdasági válság hatására beszűkült piacon jó stratégia a "zöld" irányt követni és újrahasznosított alapanyagból készülő energiatakarékos termékeket fejleszteni. Az új zöld porszívók alapanyaga visszagyűjtött háztartási gépek burkolata, gépjárművek és számítógépek műanyag alkatrészei (ABS műanyag). Egy ilyen zöld porszívó előállításához körülbelül két liter nyersolajra és 80 literrel kevesebb vízre van szükség a hagyományos gyártási eljáráshoz képest.

Modelltől függően az alkatrészek 55-70%-a készül reműanyagból, 92%-ban újrahasznosíthatóak, és csomagolásuk is teljesen újrahasznosított papírból áll. A dologban a szépséghiba csupán annyi, hogy az alapanyagul szolgáló műanyag granulátumok Franciaországból és Ausztriából érkeznek, de valószínűleg még így is kisebb a a gyárilag vásárolt kilométerszám, mint az Ázsiában gyártott gépeknél.

A vállalat Jászberényi gyárában évente kétszázezer darabot állítanak elő a zöld porszívóból, ez a teljes termelés 10-15%-a. A környezetbarát eszközök ára 35 és 70 ezer forint között mozog, ami drágább mint egy hagyományos kisgépé, de a vállalat nyilatkozatai szerint ez az energiatakarékos üzemeltetésnek köszönhetően hamar megtérül. Az új eszközök 1000-1350 watt teljesítményűek, a vállalat szerint azonban ugyanolyan hatékonyan takarítanak, mint egy 2000 wattos motorral rendelkező modell. A vállalat szerint egyébként évente 20 ezer forintot lehet megspórolni, ha hagyományos helyett a zöld modelleket választjuk - kérdés, vajon mennyit lehet megspórolni, ha inkább seprűt használunk? Minden esettre a hulladék(újra)hasznosítás sikeréhez elengedhetetlen, hogy a vásárlók a boltokban is támogassák a hulladékok újrahasznosítását.

Forrás: Hulladék Munkaszövetség


0
Tovább
18
okt/2010

Környezetvédelmi Hónap novemberben a Francia Intézetben

Ha érdekel a környzetvédelem, a klímaváltozás jelene és jövője, fontosnak tartod a biológiai sokféleség megőrzését, novemberben a Francia Intézetben a helyed! A Vidékfejlesztési Minisztérium és a Francia Köztársaság Nagykövetsége nyolcadik alkalommal rendezi meg a Környezetvédelmi Hónapot.



A korábbi évekhez hasonlóan a magyar és francia előadók szakmai témák mellett a nagyközönséget is vonzó, mindenkit érintő kérdésekre igyekeznek majd választ adni. Az előadásokra szinkrontolmácsot is biztosítanak. A rendezvény ingyenes!

Helyszín: Francia Intézet, 1011 Budapest, Fő utca 17.

Időpontok:

November 4. Csütörtök (18.30-20.00) Nyitóest - "Océans" Jacques perrin és Jacques Cluzaud filmje

November 5. péntek (9.30-15.30) Vidékfejlesztés és környezetgazdálkodás

November 9. kedd (9.30-15.30) Szélsőséges időjárási események - környzetünk jelene és jövője

November 17. szerda (9.30-15.30) Hulladékok a házunk táján

November 24. szerda (9.30-15-30) 2010 a Biológiai Sokféleség Világéve

November 15-24-ig: A Biológiai sokféleség, Az Élet, A MI Életünk (Kiállítás)

November 4-én, 17-én, 24-én: Filmvetítések

Bővebb információ a programokról:

Francia intézet

Vidékfejlesztési Minisztérium


0
Tovább
18
okt/2010

Önkénteseket keres a Hulladék Munkaszövetség

A HuMuSz sok és sokféle tevékenységet végez. Ha egyetértesz a céljaikkal, akkor Önkéntesként te is be tudsz kapcsolódni ebbe a munkába. Ezt alapvetően kétféleképpen teheted meg: szimpatizánsként illetve aktivistaként. Szimpatizánsnak tekintik azokat az önkénteseket, akik egyetértenek a céljaikkal, ismerik a tevékenységeiket, de az információterjesztésen (pl. felhívásaink továbbküldése) túl nem tudnak részt venni a munkánkban. Az aktivisták ennél több időt és energiát tudnak a HuMuSz-ra szánni, részt vesznek programokban illetve a HuMuSz Ház fenntartásában - olvasható a Hulladék Munkaszövetség honlapján, ahol a részleteket is megtalálja.



 


0
Tovább
17
okt/2010

Lista a hazai veszélyes üzemekről, égetőművekről és iszaptárolókról

A Belügyminisztériumhoz tartozó Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) két kategóriába - alsó és felső küszöbértékű gyárak - sorolva feltünteti honlapján a hazai veszélyes üzemeket. A hvg.hu két OKF-aloldal mellett egy harmadik összesítést, az RSOE EDIS Katasztrófa és Veszélyhelyzeti Információs Szolgálat adatait  is felhasználva közölte a hazai veszélyes üzemek listáját.

Az OKF iparbiztonsági főosztályának vezetőjétől, Vass Gyula tűzoltó ezredestől a hvg.hu megtudta, hogy a katasztrófavédelem nyilvántartási hatásköre csak a katasztrófavédelmi törvényben meghatározott veszélyes ipari üzemekre terjed ki, azokra az üzemekre, ahol a törvény végrehajtására kiadott rendeletben meghatározott veszélyes anyagokkal foglalkoznak. A katasztrófavédelem honlapján található listák tehát azon üzemek felsorolását tartalmazzák, amelyek területén meghatározott veszélyes anyagok küszöbértéket (alsó vagy felső) elérő mennyiségben vannak jelen. Azon üzemek, amelyek területén nincs a rendelet hatálya alá tartozó anyag, vagy annak mennyisége nem éri el a küszöbértéket, jelenleg nem szerepelnek a listákon.

További információk az alábbi oldalon olvashatók.

Forrás: Hulladék Munkaszövetség




0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum